-
-
Zuurdesem
Ja dat is wat ik ook altijd doe met mijn gistbroden alleen had Berti het over een minimale hoeveelheid water... en die haal ik anders niet.. Ben bang dat ik anders een baksteeneffect ga krijgen.. Hoe voelt jou zuurdesemdeeg aan? Hetzelfde als normaal deeg of plakkeriger?
-
Zuurdesem
Berti, ik moet eerlijk zeggen dat het bakken van een "echt" zuurdesembrood me nog niet gelukt is... Ik heb al van alles geprobeerd, minder zout, suiker toevoegen, verschillende meelsoorten etc. maar telkens drijft mijn deeg uit elkaar tot een pannekoek en rijst het niet zoals je zou verwachten ik gebruik nu: 283 gram meel, 133 gram zuursdesem, 168 gram water. Het deeg blijft erg kleverig tijdens het kneden en is niet zoals ik het ken vanuit het bakken van gistbroden. Het zuurdesem zelf is erg actief, met de laatste keer voeden verdubbelde het in 1 uur 50 minuten. Wel ruikt het brood heerlijk en is ze korst ontzettend lekker.. Kan ik het brood ook bakken met minder water?
-
Zuurdesem
Het was inderdaad van het type baksteen, helaas is ook die van gisteravond mislukt... wederom deed hij vrijwel niets meer tijdens de tweede rijs. Maar goed ik blijf doorgaan en probeer vanalles uit.. Eerst kijken of er een brood gaat lukken daarna ga ik ook eens een grote proberen (zou nu zonde zijn van al dat meel)...
-
Zuurdesem
Ik vrees dat ik een herkansing moet aanvragen.. het zuurdesembrood is met de tweede rijs nog minder omhoog gekomen dan dat ik dacht. Ik ben nu bezig met een tweede poging! Als ik het een beetje onder de knie heb zal ik ook eens proberen om een groot brood te bakken! Heb in iedergeval allerlei soorten zaden gekocht om volop te kunnen experimenteren... Als ik een toonbaar resultaat heb zal ik het posten;)
-
Zuurdesem
Het brood staat nu in de oven en begint al lekker te ruiken;) Ik zal morgen even een foto posten, wat me wel opviel was dat deeg met de eerste keer rijzen veel hoger kwam dan de 2e keer. Ik heb van je recept van alles de helft genomen omdat we maar met zijn tweetjes zijn, het halve brood had bij de eerste rijs een inhoud van +- 1100 cc (inhoud van volledige schaal) en bij de tweede rijs een stuk minder. Is dit normaal? Op dit moment heb ik +- 600 gram desem in de koelkast staan (beter met of zonder deksel?) en ben van plan daar dan iedere dag 133 gram uit te halen en de 4e dag de overgebleven 200 gram te voeden. Op dit moment bak ik iedere dag nog vers brood (gist) maar las dat zuurdesem langer vers blijft dus misschien dat eens in de 2 dagen een heel brood bakken voldoende is? Sorry voor het vele vragen maar ben van plan voortaan altijd desembrood dus doe het graag goed:)
-
Zuurdesem
Vanmorgen heb ik het deeg klaargemaakt en laten rijzen, zojuist heb ik het gekneden.. Nu ligt het op het bakblik voor de tweede rijs, hopelijk kan ik het dan vanavond bakken. Waarom mag het zout er pas na een half uur bij, omdat het anders de gisting remt? Ik had nog een stukje zuurdesem over en heb de proef op de som genomen en er meteen zout bij gedaan, hij deed bijna niets.... Ik hou je op de hoogte;)
-
Zuurdesem
@Berti: Dankje! Ik ben zeer benieuwd en bovendien erg blij dat hij vandaag alsnog ineens als een speer ging rijzen! Ik wacht je recept van morgen af! Heb er zin in! Hij staat al in de koelkast te wachten;)
-
Zuurdesem
@Berti Vanmorgen met het plaatsen van het bericht heb ik het zuurdesem weer geroerd. Zodat hij weer slonk naar 200cc, nu 2 uur later staat er alweer 460cc in de maatbeker... Telt dit nu als verdubbeling, of mag je dat pas zeggen na het voeden? Het gaat nu ineens wel erg snel!
-
Zuurdesem
Leven!! Vanacht is mijn zuurdesem gerezen in de maatbeter van 200cc naar 350cc. Ik denk dat het lange wachten toch aan het meel heeft gelegen dat iets te oud is geworden (maal datum was november), heb mijn zuurdesem namelijk gesplitst: een desem aangehouden met het "oude" meel en een desem met nieuw biologisch volkorenmeel. De desem met het oude meel doet nog steeds amper iets terwijl de andere flink aan het groeien is. Het is nu in 8 uur tijd dus bijna verdubbeld, mogelijk dat er eind van dit weekend toch nog een zuurdesembrood inzit Berti?
-
Zuurdesem
Ik gebruik meel van de molen uit Nijmegen, het meel is nu een paar maanden oud. Verder heb ik het zuurdesem nu maar verplaatst van de keuken naar de vensterbank in de woonkamer. Het deeg is trouwens zo dik als dik pannekoekbeslag en lijkt dunner te worden naarmate het een dag gestaan heeft. Ik hou je op de hoogte van de vorderingen!
-
Zuurdesem
Hierbij weer even een foto van mijn zuurdesem vlak voor het voeden. Er zijn wel iets meer belletjes te zien dan op de foto gisteravond net na het voeden. Maar toch nog niet echt veel (desem wordt morgen 1 week oud). Maar Berti je zei toch dat het tot 2 weken kon duren?
-
Zuurdesem
@ Berti: Hierbij even een foto, je ziet wel een aantal belletjes maar het zijn er niet zoveel. Wel heb ik het +- 2 uur geleden gevoed met tarwebloem. Wat geur betreft moet hij prima zijn, ik maak al een tijdje mijn eigen yoghurt en hij ruikt bijna exact zo! Morgen toch nog maar even een zakje gist kopen, (hij is bijna op)... Hopelijk wordt het de laatste!
-
Zuurdesem
Mijn zuurdesemdeeg doet een beetje vreemd, afgelopen vrijdag kon ik goed zien dat het deeg gerezen was (er zat ineens "meer" in de kom). Maar op die ene keer na doet het bijna niks, ik zie wel een paar belletjes (stuk of 10) en het ruikt een beetje zuur. Maar echt veel meer doet het niet. Ik voed het gewoon iedere avond (verdriedubbelen) en het staat bij +- 18 graden... Moet ik gewoon doorgaan of kan ik beter even opnieuw beginnen?
-
Zuurdesem
@ Berti: Dank voor je duidelijke antwoord. Ik heb mijn zuurdesem vandaag weer gevoed. Er komen al behoorlijk wat belletjes in voor maar hij verdubbeld nog niet in een paar uur (nog even geduld dus;)) Het recept dat je hebt is dat met volkorenmeel of met tarwebloem, dan weet ik vast wat ik moet gaan kopen voor het geval hij zondag ineens verdubbeld mocht zijn...
-
Nu nog paprika zaaien?
Je kunt ze eventueel wel nu zaaien en voor de winter naar binnen halen, als je ze dan volgend jaar naar weer naar buiten zet heb je extra grote planten en veel vroeger vruchten. Dit jaar zou ik er geen vruchten meer van verwachten. Dit gaat trouwens alleen voor de paprika/peper, niet voor de tomaat.

Reynaar
Members
-
Registratiedatum
-
Laatst bezocht