

MH95
Members-
Aantal items
213 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door MH95
-
Ik heb ze vorig jaar 4 per touw gekweekt en dan 4 touwen ik denk 20 of 30 cm uit elkaar, dus 4 per meter moet kunnen in de kas. Ging redelijk, maar in tegenstelling tot gewone bonen hebben ze veel mest en veel water nodig. Waarschijnlijk vanwege de tropische oorsprong, dat zie ik bij meer tropische planten of planten met tropische herkomst. Toen ik ze koemestkorrels gaf en deels koemestkorrels opgelost in een gieter water werden het goede bonen, anders waren ze niet groter dan sperziebonen. Oogsten komt redelijk nauw anders zitten er boontjes in. In net begin even helpen om ze ergens omheen te laten groeien, ze wilde pas later slingeren.
-
Hoi, Ik ben dit jaar vroeg met de pompoenen, dus binnenkort kunnen ze naar buiten en hoop ik dat ze voor de slakken al te groot zijn. Ik kweek mijn pompoenen over klimrekken. Ik wil daar dit jaar goede grond aanbrengen omdat pompoenen nogal veel voeding en water willen. Ik kan aan verse ezelmest komen, maar dit is niet het beste idee ivm de hond die dat op eet, al zou ik het tijdelijk ergens kunnen laten drogen dat het voor hem niet meer interessant is. Zou dit geschikt zijn? Als ik grond zou willen kopen, wat voor grond zou ik dan aanschaffen, kan ik ook potgrond met bepaalde voeding of zakken moestuinmest gebruiken? En hoeveel grond per plant? Mathijs
-
Hoi, Ieder jaar worden mijn kersen aangepikt, het zijn de hele jonge vruchtbeginselen. Het zijn nog jonge kersen, dit is 5e groeiseizoen. Andere jaren werden ook altijd de jonge verse bladeren opgegeten, dus ik dacht aan een duif, maar die vraatsporen zie ik nog niet. Iemand een idee welk beest het is en hoe te voorkomen? Mathijs
-
@Tjeerd het is heel wisselend met zwermen, het grootste nadeel vind ik het wisselen van jonge koninginnen, dat gebeurt bij 50% van de koninginnen. Koninginnen van vorig jaar mei of juni worden tussen april en juni gewisseld. Vervolgens zit je met F2 volken waarvan je niet weet wat het wordt. Dat is in een omgeving met veel Buckfast waarschijnlijk geen probleem, maar hier heeft iedereen carnica en dan kan het zijn dat het niet meer zo'n zachtaardige volken zijn. Misschien is de Carnica ook de reden dat sommige volken zo willen zwermen, slecht ontwikkelen of ze de moeren willen wisselen. De teler waar die Buckfast vandaan komt, daar doen ze het heel goed. Al wisselen ze daar ook sterk wat ik van hem begrijp, of dat ook 50% van de koninginnen is weet ik niet. Mijn voorkeur gaat toch uit naar Zwarte bijen. Met goede lijnen doen ze niet onder voor goede Buckfast of Carnica.
-
Buckfast is ook niet altijd zwermtraag. De Buckfast die ik heb vind ik tegen vallen, ze zijn hoog VSH dat dan weer wel. De helft van de koninginnen wordt binnen 1 jaar gewisseld, een kwart van de volken wil zwermen. Net een volk bekeken 12 belegde doppen, staat een hk dadant op met nauwelijks bijen erin. Het volk is ook niet extreem sterk, bezet 6 ramen dadant. Deze lijn zou 60 kg honing kunnen halen, 15 kg is veel als alles mee zit. Op een andere stand werd alweer een koningin gewisseld, die was zo klein geworden dat ze door het moerrooster was gekropen.
-
Ik vraag me af of dat puur met bestuiving heeft te maken. Ik heb een 10 tal bijenkasten in de tuin. Ik heb veel hommels en solitaire bijen gezien. Ik weet wel dat bestuiving nog geen bevruchting is, misschien zit het daar in. Of heeft die plant er gewoon geen zin in vol in vrucht te gaan? Hoeft ook niet, liever geen beurtjaren.
-
-
@Rookie, ik denk dat die zaai en stekgrond niet de beste kwaliteit is en jaarlijks wisselt qua kwaliteit. 2 jaar terug ging dat goed en die kennis gebruikte die al vaker geloof ik. Ik denk dat de kwaliteit wisselend is, misschien groot en goedkoop inkopen om de meeste marge te hebben? Het is ook dure potgrond. Toen ik begon met eigen moestuin in 2021 had ik biologische moestuin potgrond van de Welkoop, daar zaten van die kleine vliegjes in die de wortels opeten. De potgrond van Legro ben ik tevreden van, maar wel met turf, kokos houdt geen vocht vast. Dus ik koop nog alleen potgrond waarvan ik weet dat het goed is.
-
Dit zijn enkele van de pompoenen. Ik was er al vroeg bij, geloof 21 februari gezaaid. Maar ze kwamen pas op toen het warmer werd. Ik wil flinke planten hebben om de slakken voor te zijn dit jaar. Vorig jaar waren ze nog groter en toch de helft weg door de slakken weg. Toledo was een zeer lekkere pompoen, een kleine muskaatpompoen heerlijk zoet. Rijpe goed af, want pas laat in de zomer zetten ze vrucht. Heb nog een paar andere, Jack Be Little, Nee Zealand Blue, een butternut, en nog wat soorten wat ik zo niet uit het hoofd weet.
-
Wat voor kwaliteit potgrond is het? Ik heb vorig jaar pech gehad met zaai en stekgrond van de Welkoop, een kennis van mij had dit ook. Zaailingen kwamen niet op en opnieuw zaaien hielp niet, pas met andere potgrond kwam het goed. Jaren geleden ook ooit potgrond gehad, zaailingen kwamen op en kwijnde weg en gingen dood, er werd mij verteld dat er teveel zout in zat. Sinds vorig jaar koop ik alleen nog maar potgrond waar ik goede ervaring mee heb of van hetzelfde merk. Ik gebruik Legro potgrond. Want als je dit probleem eerder niet had op die plek en nu wel lijkt het ergens in te zitten. We hebben goed weer gehad, afgelopen week was niet heel geweldig maar daarvoor wel en toen had je ze al verspeend dan zouden ze nu wel moeten gaan groeien.
-
Ik heb op het zuiden langs het huis Feijoa. Vorig jaar een paar bloemen, nog geen vrucht. Deze winter geen vorst schade, vorige winter wel, maar enkel de topjes, ze groeide tot heel laat door. Dat laat door groeien was afgelopen najaar niet het geval. Ik heb nog niet de ervaring of die vorstschade ten kosten gaat van vruchtdracht. Ik lees dat bij meer dan -10 °C de bloemknoppen beschadigd raken, die komen uit de nieuwe groei, ik denk dat ze dat bedoelen. Nu heeft die plant met vorstschade niet gebloeid, maar ik vermoed dat dat zaailingen zijn. Maar ik lees op internet veel verhalen dat ze op plekken staan waar het -18 °C wordt en soms onder de sneeuw staan en gewoon vrucht dragen. Er wordt algemeen gezegd hoe ouder hoe winterharder. Loquat kan ook, daar lees ik ook verschillende verhalen van, van een zachte winter afsterven tot een strenge winter overleven. Een kennis van mij kent 2 bomen hier in de omgeving die in de tuin redelijk open staan en jaarlijks fruit dragen. Op de markt bij een goede groenteboer zijn nu denk ik vruchten te koop, direct zaaien en nagenoeg alles komt op, heel makkelijk. Kun je nog een beetje kiezen op uiterlijke kenmerken, ik zie dat ze allemaal net anders zijn.
-
@Martijn ben je aan het experimenteren met 1 of 2 broedkamers?
-
Net eens naar mijn honingbessen gekeken, honeybee lijkt goed vrucht te zetten, maar bij boreal blizzard en boreal beauty zijn nauwelijks vruchten te zien. Er zaten clusters met bloemen, ik heb hommels gezien op de bloemen. Zal dit jaar weer niks worden. Aurora wil ook nauwelijks groeien. Na 4 jaar heb ik denk ik nog geen 10 vruchtjes kunnen oogsten. Jammer, wat je hier ook leest, de honingbes is zwaar overschat. Misschien dat het het goed doet waar het van nature groeit, maar hier niet. Of ik moet nog wat jaren geduld hebben. Hoe is het bij andere?
-
@rorror Bij mij net na de bloei de vruchtbeginselen.
-
De volken groeien hard, veel stuifmeel en veel nectar. 1 volk had zelfs al een volle honingkamer. Nog nooit mee gemaakt zo vroeg. Hopelijk eindelijk eens een goed voorjaar na die afgelopen paar jaar die tegen vielen.
-
Hoe lang bloeit die al? Ik zie het ook, bomen aangeplant in najaar 2020. Ik denk dat de bomen er gewoon nog niet klaar voor zijn. Sommige nog maar enkele trossen bloemen 1 bloeit al voor het derde jaar met best wat bloemtrossen.
-
Dat is jammer dan. Ik had ze alleen in een zakje in de koelkast, ik wist niet dat zand nodig was voor stratificatie.
-
Hoe lang kan het duren voor perzik zaden kiemen, heb daar in het verleden nooit zo op gelet, maar zit nu te wachten op een zaailing die ik heel graag gekiemd wil hebben.
-
@Chana als ze droog staan zullen ze inderdaad geen krulziekte krijgen.
-
Smaak aardbeien 'vroeger'/nu. Verwijderen kroontje.
MH95 reageerde op Erasmusje's topic in Fruit en noten
De Keuringsdienst van Waarde heeft een paar jaar geleden een aflevering gemaakt over aardbeien. Aardbeien worden nog zelden in de volle grond gekweekt, wat waarschijnlijk de smaak ten goede komt. Veelal worden ze op (ik geloof) kokosvezel gekweekt. Ook moeten ze in de supermarkt en daarna bij mensen thuis terecht komen, daardoor worden niet of net niet rijp geplukt, ze kleuren wel, maar krijgen geen betere smaak meer. Rijp plukken kan alleen in een heel korte keten omdat ze anders niet verkoopbaar zijn. Het is zoeken naar ergens waar je goede aardbeien kunt kopen, en die zijn er zeker wel, of zelf kweken. -
@Mikeee ik denk dat ze beide eten. Ik kwam ze ook tegen tussen de jonge kookplaatjes bovenop een tafel, of ze zouden echt alleen opzoek zijn naar andere slakken, maar dan hoeven ze die tafel niet op.
-
Ik ga er maar weer tegen vechten. In ieder geval ga ik proberen zevenblad met zevenblad te bestrijden en in de border uit blijven graven, het groeit helaas ook tussen de tegels van het terras. Bij brandnetel durf ik niet met een soort gier te werken. Bramen is inderdaad ook nog iets wat via de buren opkomt, waar het vooral eerst brandnetel was bij een van de buren zijn dat nu vooral bramen. Dat zou nog leuk kunnen zijn, maar ik lust geen bramen. Jammer dat die buren allemaal niks met die tuinen doen. Ook trek ik al jaren bramen uit de tuin die hier van de vorige eigenaar stonden voor de jam. Die trek ik er wel 3 keer per jaar uit en na 4 jaar komen ze nog altijd op. Bij een kennis die omringd is door natuur weide van Staatsbosbeheer groeit juist al die soorten planten op zijn terrein en niet de weide in. Blijkbaar doen wij ook iets wat die planten graag hebben.
-
Die brandnetel is jammer, de buren doen niks met hun tuin of kunnen het niet aan. Het wordt maar steeds uitsteken. Ze groeien nu precies in de haag, niet handig en had dat niet verwacht. Of het daar heel stikstof rijk is geen idee, maar kans dat de hond tegen het hek plast is groot en speelt misschien mee. Het zal dan waarschijnlijk meer de Pioneer zijn hier, omdat de buren niks aan de tuin doen. Misschien dat iets van tegels ingraven daar ook tegen helpt. Achter in de tuin was eerder een composthoop daar ben ik er succesvol vanaf gekomen door meer dan 2 jaar worteldoek te leggen. Ik heb zevenblad denk ik eind vorig jaar nog overal uitgegraven met de riek en ieder stukje wortel weg gedaan, ik gooi dit nooit op de composthoop. Overal waar het stond komt het weer terug. Ik heb een paar varens, Russische smeerwortel en nog wat planten geplant in de hoop dat die het in de border weg concurreren. In de moestuin is het veel erger, zeker als het tussen jong wortels opkomt. Binnenkort maar weer een nieuwe aanhanger fijne boomschors laten komen voor die border en de paden in de moestuin, dan trekt het makkelijk uit. De heermoes zal dan bij mij dan mee vallen, dit komt maar her en der op in de moestuin en op he terras. Lavameel is vorig jaar rond deze tijd toegevoegd maar het kwam gewoon op. Ik vind dat niet zo'n vervelende plant, trek ze eruit zover het lukt en laat het liggen zodat de mineralen zich verspreiden.
-
Hoi, Graag zou ik eens van jullie horen wat jullie hier van denken. Veel dingen die wij als onkruid zien groeien er voor een reden, paardenbloem om calcium naar boven te halen (als ik me niet vergis, wat ik trouwens niet als onkruid zie), heermoes om mineralen naar boven te halen. De heermoes vind ik niet heel vervelend en vorig jaar heb ik deze geplukt in een afgesloten emmer wat water laten staan en vervolgens 1:10 gegoten daar waar ze groeide. Later heb ik ze niet meer gezien, dit jaar afwachten of het geholpen heeft. Het idee was dat ik zo de mineralen aanbracht dat de heermoes niet meer nodig is. Nu vecht ik al een paar jaar tegen zevenblad en ik zie zojuist dat vanuit de buren de brandnetels massaal opkomen in mijn tuin. Het uitgraven is veel werk, en de ervaring leert dat maar een stukje wortel (in ieder geval bij zevenblad) weer een nieuwe plant wordt. Misschien maak je het op die manier alleen maar erger. Een wortel die in stukken breekt wordt een afzonderlijke plant in plaats van enkele planten die wortels delen. Het werk tegen het zevenblad van afgelopen najaar lijkt voor niks geweest. Ik weet niet wat de functie van zevenblad en brandnetels is. Zou zo'n zelfde manier als bij heermoes werken om vervolgens over de plek waar ze groeien gieten. Of zou ik dat met brandnetels zoveel stikstof geven dat het voor die plant alleen maar erger wordt. Ik meende ooit gehoord te hebben dat ook brandnetels na een tijd verdwijnen, zouden ze niet juist de teveel aan stikstof opruimen? Voor zevenblad wil ik het wel eens kans geven. Momenteel probeer ik ze in een border te bestrijden door dichte beplanting die het licht wegnemen voor zevenblad. Mathijs
-
Amandel. Kerspruim die ik snoei als boog 1 kant in. En vermoedelijk een wilde pruim zaailing, afwachten wat eraan komt.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.