-
Waterkefir
Inmiddels weet ik meer. Nu zegt mijn ervaring niet veel omdat ieder mens anders is, maar…. Ik heb inmiddels 3 dagen op rij een glas gedronken. En ik heb een zéér gevoelig spijsverteringssysteem. Details zal ik een ieder besparen, maar de intolerantie is hoog en veelzijdig. Niet dat me dat tegenhoudt, daarvoor houd ik teveel van lekker eten. Conclusie tot nu toe: geen centje pijn! Sterker nog, überhaupt geen last gehad. En dat is in mijn geval zeer opmerkelijk. Tenslotte, wel zo belangrijk: ik vind het erg lekker!
-
Simpel een camembert/brie maken.
We zijn weer 4 dagen verder. Ik voel nog weinig ‘verzachting’, te ongeduldig waarschijnlijk. Overmorgen is het 2 weken geleden dat de melk de pan in ging. Ik heb zojuist 1 helft door midden gesneden en die ga ik buiten de ijskast verder laten rijpen + vanavond een stukje proeven. Toen zag ik dat het kaasje direct onder de korst toch al wat begint te lopen 🎉. Eens kijken hoe hij smaakt straks. De overige 3/4 ligt weer in kaaspapier in een doosje in de ijskast.
-
Pompoentopic 2025
@ElkeV80 Mocht je een bestaand tuinhek hebben, dan werkt het er doorheen vlechten van de ranken ook goed. Hier althans wel. Dan moet je dat wel even dagelijks langs lopen zodat de ranken nog jong zijn, anders knakken ze af.
-
Wie heeft ervaring met Oenosan, tegen meeldauw
Ik zie dat oenosan voornamelijk calciumcarbonaat is. Als je dat in de zoekmachine zet hier, dan krijg je best veel topics. Misschien dat oenosan nog wat toevoegingen heeft, dat weet ik niet.
-
Pepers 2025
-
Petra's receptenhoek
Je kunt ook alles (zowel aardappel- als knolselderschijfjes) even 5 minuten in de room opkoken en dan gewoon in je ovenschaal storten. Beetje egaliseren met een vork en klaar. Hoef je er ook niet aan te komen 😊. Hoeft natuurlijk niet. Zowel aardappel (klassiek) als de toevoeging, in dit geval knolselder, kunnen er ook rauw in. Dan duurt het alleen wat langer. ‘Gratin dauphinois’ is de naam van het gerecht. Dus niet het één of het ander. En dat wordt bij mijn weten nooit met bechamel gemaakt.
-
Petra's receptenhoek
Lekker @Petrasmoestuin ! Dit is eigenlijk gewoon een gratin dauphinois-variant. Dauphinois met toevoeging van knolselder maak ik ook vaak in de winter. Meestal laat ik de knolselderplakjes even kort opkoken in de room overigens voordat het de ovenschaal ingaat met de aardappel. En dan met pittige gorgonzola ertussen i.p.v. kaas erover. Ook lekker. Genoeg varianten op een klassieker 😃.
-
Waterkefir
@Bernaar Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Het stuk over honing was me bekend 😊. Ik weet wel dat honing vaak als veel gezonder wordt aangemerkt, maar dat dat maar ten dele zo is. Ik vroeg me alleen af of honing een minder desastreus effect zou hebben op de probiotica (in de darmen) in waterkefir. Dat is me nog steeds niet duidelijk. Maar lekkerder is het in ieder geval wel denk ik 😉. En je zult sowieso een suiker nodig hebben om de waterkefir tot stand te brengen. Ik maak het overigens niet alleen omdat ik er enorme gezondheidsvoordelen van verwacht (alhoewel alles is meegenomen), maar ook omdat ik het een leuk en interessant proces vind. En omdat ik verwacht, mijn eerste probeersel zit nog in het vat, dat het gewoon lekker is. Maar nogmaals dank je wel voor je uitleg en verwijzingen!
-
Kaas, yoghurt en boter maken
Dank je @Jorieke123 ! Zeker die Belgische link. En die 150 gram van hierboven, dat wordt lastig dopen inderdaad. Ik ga voor de Belgische, ik denk de rode 😊.
-
Waterkefir
Je zegt waarschijnlijk (wss?), mag ik vragen hoe je daar bij komt? En geldt dat dan alleen voor de niet opgeloste suiker zoals je aangeeft? En als je honing gebruikt als zoetstof? Dan lijkt me die stelling niet opgaan aangezien honing zelf als probioticum wordt aangemerkt dan wel ze bevat. Of is dat te eenvoudig gedacht van mij?
-
Fermenteerexperimenten
Prachtig 😍 om te zien @woldistel ! En het lijkt me zó heerlijk. Dit forum is dramatisch voor mij, ik zou de hele dag wel bezig willen zijn met dit soort dingen (naast kweken natuurlijk). Gelukkig gaan we kweektechnisch een paar rustige maanden tegemoet. Mijn zuurkoolpot is leeg sinds vandaag, dus daar ga ik kimchi in maken. De gochujang pasta heb ik altijd wel in huis, goed om te weten dat het daarmee kan. En ik heb wat zuurkoolnat bewaard om blauwe duivels op te starten. Die knolselder is ook een goed idee! Pfff veel teveel leuke dingen 😃.
-
Waterkefir
Dank je @woldistel . Ik heb nog aardbeien en mango in de vriezer. Met de aardbei ga ik het morgenochtend verder fermenteren. In de tweede batch met korrels gaat in ieder geval gember naar goed voorbeeld van @Jorieke123 ! Even kopen morgenochtend, net als dadels. Edit: dinsdag komt een goede vriend van ons langs, die is ook geïnteresseerd en krijgt wat kristallen mee. Dan zijn ze vast al vermeerderd. Leuk hoe ze dan zo het land door trekken 😃!
-
Kaas, yoghurt en boter maken
Als je wat over hebt zou fijn zijn! Maar ik heb ook wel wat dingetjes online gezien. Dus dat zou ook kunnen, alleen ik vond het er wat vaag uitzien. Het gaat toch om voedsel. Dus ik dacht misschien hebben jullie wel een vast adresje. deze zag ik bijvoorbeeld:
-
Kaas, yoghurt en boter maken
Ik heb weer een vraagje 😊. Vrij algemeen, dus ik denk dat hij in dit topic mag. Bij het maken van harde(re) kazen zie ik dat de voorkeur uitgaat naar kaaswax i.p.v. coating. Bij laatstgenoemde zou de kaas meer uitdrogen. Op internet zie ik verschillende soorten was, veel ook van paraffine. Welke was gebruiken jullie en waar koop je die dan? Dank alvast!
-
Chayote of Labusian kweken.
Goeie Appelvrouw! Dat krantenpapier. Vanochtend was het in de schuur 3 graden. Ze liggen in kartonnen doosje dus, met daar omheen wat bubbeltjesplastic. 1 kant vrijgehouden voor het ‘ademen’. Maar isoleert nog beter met eerst wat krantenpapier om de vruchten denk ik. We zijn er maar druk mee 😉.