Ga naar inhoud

pippi

Members
  • Aantal items

    2352
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door pippi

  1. pippi
    Ondanks alle poolkou van de afgelopen weken heb ik wel het gevoel dat er lekker schot zit in het zaaien/planten/poten. Mede dankzij Dowding ben ik supergeorganiseerd bezig, vind ik zelf. Vorig seizoen zat ik nog heel erg op de Frank Anrijs-toer, en hoewel ik zijn manier van werken 100% onderschrijf, is het voor mij toch te onoverzichtelijk. Misschien dat ik in de toekomst weer meer richting zijn 'schijnbare chaos' ga, maar voorlopig vind ik het houvast dat Dowding biedt erg prettig werken. Het (bijna alles) voorzaaien - eventueel verpotten - verder groeien in de kas - uitplanten loopt als een soort fabriekje. Ik zaai bietjes, raapjes, peulen, bladgroente etc. thuis voor, als de boel opkomt gaat het onder vliesdoek in zo'n kweekkasje van de Action naar buiten op de picknicktafel tot ik het mee kan nemen naar de volkstuin. Zo blijft de vensterbank alleen vol met paprika's, tomaten en aubergines. Eenmaal in de kas op de volkstuin staan alle zaailingen onder vliesdoek tot ze groot genoeg zijn om de volle grond in te kunnen. En als ik ze uitplant, gaat er opnieuw vliesdoek overheen. Inmiddels is dat voor veel planten niet meer nodig wat temperatuur betreft, maar ik ben huiverig voor vogelvraat. Al mijn buurtuinen zijn nog leeg, op wat winterprei na, en ik denk dat met name de fazanten en duiven zich zonder vliesdoek direct op mijn jonge plantjes zouden storten. Dus het ziet er zo uit:
     

     
    Foto is van een paar dagen geleden, vandaag ligt er nog meer vliesdoek want weer veel uitgeplant. Niet onder vlliesdoek staan de knoflook, prei en tuinbonen. Van die laatste zal ik volgende keer eens een foto maken. De planten die de vorst hebben overleefd zijn aardig aan het bijtrekken.
     
    En in de kas ziet er het zo uit:

     
    Foto is van een week geleden, inmiddels staan er weer andere zaailingen. Als ik niet op de tuin ben ligt er dus vliesdoek over de zaailingen. Voordeel daarvan is ook dat ik nul slakkenvraat aan de zaailingen heb. De bloemkolen die ik in de kas heb staan hebben wel slakkenvraat (en wat vorstschade), maar niet extreem.
     
    Verder eet ik uit de kas momenteel vooral veldsla en bergen mizuna:

     
    Uit de volle grond op de volkstuin eet ik nog winterprei. Veel daarvan had ik vorig seizoen veel te laat gezaaid en geplant, geen idee of die nog wat gaan groeien, maar de prei die wel op tijd de grond in is gegaan doet het prima, vandaag weer een stel geoogst. De winterwortelen (stonden in de platte bak) heb ik vandaag allemaal uit de grond gehaald. Helaas een heel slechte oogst door enerzijds wortelknobbelaaltjes en (ernstiger) 'Aster Yellows'. De grootste wortelen zijn na flink schrappen nog wel eetbaar, maar ik ben bang dat het ook de nieuw gezaaide wortels gaat aantasten. Ik kijk het even aan, en als het mis dreigt te gaan ga ik wortels in potten in de achtertuin zaaien.
     
    Verder ben ik nog druk bezig met de paadjes bedekken met houtsnippers, maar ik kan op mijn fiets of twee (halve) vuilniszakken met houtsnippers meenemen naar de tuin, of vier trays met zaailingen, dus het gaat niet heel snel.
     
    Het onkruid heb ik heel aardig onder controle momenteel. Voordeel van a la Dowding alleen mulchen met compost is echt ook wel dat je onkruid eerder ziet en kan weghalen als het nog klein is. Ik loop alleen een beetje aan tegen het feit dat ik klaver enerzijds geen akelig onkruid vind (doet immers goeie dingen voor de bodem), maar dat het nu werkelijk overal opkomt, en enorme wortelstelsels maakt. Ik laat het hier en daar toch wel staan, maar op andere plekken wil ik het echt weg hebben en dat is nog een heel karwei.
     
    Heermoes heb ik nog niet gezien dit jaar, ik kan me niet herinneren wanneer dat nou precies opkomt. Half april ofzo? Ik ben benieuwd of dat dit jaar minder zal zijn.
     
    Wormen heb ik wel al gezien in enorme aantallen. Echt tot in het bizarre, per uitgeplant plantje gemiddeld twee of drie wormen die in dat plantgat zitten, en dan ook in de grond eromheen alsmaar wormen die boven de grond komen. Mooi ook om al die verschillende soorten te zien, en van de week zag ik een pendelaar van wel 25 cm lang. Gave beesten!
  2. pippi
    Zo, even wat foto's zodat ik later kan zien hoe alles erbij stond.
     
    Ik ben bijna klaar met alles - voor het tweede jaar - bedekken met karton en compost, alleen helemaal achterin nog een stukje, en het kruiden-/bloemenveldje voorin moet nog. Ik ben heel hard van plan om het onkruid dit jaar volledig onder controle te krijgen. Ben ook heel benieuwd of de Dowdingmethode beter of minder goed werkt als het gaat om onkruid.
     

     
    Ik wil ook alle paadjes weer van een nieuw laagje houtsnippers voorzien, maar man wat verteert dat spul snel. En op de paadjes waar in afwachting van nieuwe snippers al karton lag, hebben de diverse stormen nogal wat karton weggeblazen, schiet ook niet op. Ik doe nu pad voor pad met dubbeldik karton en dan pas een dikke laag snippers, ik hoop dat het dan wat langer blijft liggen. Voordeel van al die stormen is wel dat er heeeel veel mooie takken te vinden zijn, en ik ben er inmiddels achter dat ik niet heel voorzichtig hoef te zijn met wat dikkere takken in mijn hakselaar, dus ik produceer nu ongeveer wekelijks voldoende voor ongeveer twee paadjes. Ik heb nog 13 paadje te gaan die (opnieuw) gelegd of aangevuld moeten worden, dus voordat het seizoen echt compleet van start gaat zou ik overal weer frisse paadjes moeten hebben. Lastig is ook wel dat de snippers erg aantrekkelijk zijn voor allerlei beestenspul dat er dan weer een zooitje van maakt, dus als ik ooit tijd over heb wil ik de paden misschien gaan begrenzen met van die rode klinkertjes. Daar heb ik nog een hele stapel van liggen.
     
    Wat er nu (nog/al) in de tuin staat zijn allereerst de tuinbonen (op het stuk voor de platte bak):

     
    In oktober geplant en ze staan er niet heel geweldig bij. Het was de eerste keer dat ik gezaaid heb. Ze hebben ook wel flink wat te verduren gehad met die storm waardoor ze wat plat liggen, maar ik vind ze ook wat te groot en niet compact genoeg voor het mooie. Als de oogst bevalt (vooral qua smaak), dan zet ik ze volgend jaar een maandje later.
     
    Verder staat er prei die het niet heel geweldig doet, ik oogst er wel af en toe van en ze smaken prima gelukkig, aan de randen wat knoflook, nog wat roodlof die gedegradeerd is tot slakkenvoer en verwijderd kan worden en onder dat stukje vliesdoek de laatste spruitkool. De laatste levende kool eigenlijk, want mijn mooie palmkolen en verder ook alles wat maar op kool leek is compleet kapotgegeten door (waarschijnlijk) vogels. Van deze laatste - een heel klein plantje eigenlijk) heb ik al met al toch bijna een maaltje mooie spruiten kunnen oogsten, dapper ding. Ik ga kijken of ik hem kan laten staan en er zaden van kan oogsten.
     
    In de platte bak (geen foto) staat andijvie, pluksla, wortelen en wat roodlof, en dat doet het allemaal nog heel aardig. En in de kas heb ik ook nog groenvoer:

     
    Op dit rijtje staan mizuna, pluksla, rucola, paksoi, amsoi, hon tsai tai en in het hoekje 5 knoflookjes om eens te zien hoe die het in de kas doen. De paksoi (of tatsoi, zou ook kunnen) en de hon tsai tai zijn alleen maar slakkenvoer, maar van de rest heb ik toch al maanden vrij stevig van geoogst. Dus het lijkt misschien niet veel wat er staat, maar er ligt een flinke zak in de koelkast, en ik puk minstens een keer in de week vers. Vooral die mizuna, mensen wat is dat een geweldige plant. ik puk ze vrijwel kaal, en hartje winter groeit het allemaal weer door. En waar de amsoi wel iets van vraat heeft, heeft die mizuna echt nergens last van. Koudste plekje van de kas, en toch maar groeien en groeien.
     
    Er stond nog meer in de kas, maar inmiddels heb ik alles wat mislukt of door mij of de slakken opgegeten was verwijderd en al zoveel mogelijk compost gegooid. De veldsla in de linkerhoek doet het ook heel goed, ook al heel veel van geplukt:
     

     
    Dat was het voor nu.
  3. pippi
    Met wat vertraging weer verder: dit is het laatste bed aan de noordkant, ook weer wat triestige aardappels (Carolus en Alouette).
     
    Even een overzicht vanaf de achterkant:

     
    Best nog wel wat lege stukjes, maar daar zijn dingen voor gepland. En die roze vlek aan het eind is de hortensia van de vorige huurders, die moet er nog uit want ik vind het ontzaglijk truttige zinloze planten. Maar okee, hij doet wel zijn best. Oh en dat plukje groen tussen de tegels is verdwaalde bieslook. Ik moet nog steeds een keer een van die tegels lichten en het plantje uitgraven en verplaatsen.
     
    Dit is de achterste hoek aan de zuidkant, met de 3e (habbiewabbie) compostbak naast de andere 2 en achter de appelboom:

     
    Ja, er staat bomveel onkruid, maar ook wel leuk bloeiend onkruid, zoals een spontane OI kers en dat paarse spul en iets met gele bloemen dat ik ook niet echt kan thuis brengen. Maakt niet uit, als het leuk bloeit mag het blijven staan. De appelboom (aan de bovenkant zie je wat takken hangen) lijkt aardig over de problemen met spinselmot en andere ellende heen gegroeid te zijn.
     
    Dan effe vlug door: leeg vak (of eigenlijk fout uitgemeten en nu in gebruik als breed pad, vak met Texla's waarvan er flink wat niet zijn opgekomen en een deel er ook niet al te best bij staat (ik heb wel voorzichtig gekeken en ze lijken toch wel aardappeltjes te maken). Daar achter weer bonen, nu met wilgetakken en tegen de platte bak nog een ananaskers en nog wat lege plekken:

     
    Meloenen en komkommers in de platte bak:

     
    Ik heb er 1 raam uitgehaald zodat ik wat kan schuiven al naar gelang het heel warm is of koel en bewolkt of er stortbuien (haha) worden verwacht. Dat bevalt tot dusver eigenlijk wel. Aangezien het zou gaan onweren staan de ramen sinds vanmiddag naar de zijkanten:

     
    Stukje voor de platte bak. Het ziet er niet uit, maar je wil niet weten hoe keurig netjes ik dit heb ingezaaid met wortels en radijsjes en Turkse spinazie en uitjes heb geplant:
     
    Ik wist niet dat radijzen zo groot konden worden (ik lust ze niet dus ik let er ook niet op), en waarschijnlijk door de droogte is er heel veel niet opgekomen. Maar de uien doen het goed, paar doorgeschoten maar okee), en de wortels die wel zijn opgekomen staan er ook goed bij.
     
    Volgende veldje staat weer vol ondermaatse zielige Texla's:
     

     
    En vervolgens een veld vol phacelia. Stom dat je ze niet ziet op de foto, maar er vliegen meestal een miljoen hommels op,
     
    Dan nog meer ondermaatse Texla's en het mais-pompoenenveldje. Hier staat kleine groene suikermais (Jade Green), heel benieuwd wat dat gaat worden:
     
    En dan tenslotte het kruidenveldje:
     

     
    En dat brengt ons weer bij bed nr. 1 maar nu vandaag:
     

     
    Kijk hoe ik het onkruid heb verwijderd tussen de tegels! En wat betreft bed 1, de doorgeschoten andijvie heeft prachtige bloemen, ben wel benieuwd hoe die doorgeschoten sla gaat bloeien. De aardbeispinazie op de voorgrond is raar geel en dor geworden, maar achterin staat hij ook en die heb ik van de week met blaadjes en vruchtjes (okee ze smaken naar niks, maar voor de leuk) door de sla gegooid. En je ziet ze niet, maar er staan ook wortels hier, en die doen het helemaal prima. Sowieso is dit mijn beste worteljaar ooit. Ondanks het wortelknobbelaaltje al bijna 4 kilo mooie lekkere en toch vaak kaarsrechte wortels geoogst en gegeten.
     
    Tot slot nog even een foto van de doperwten in vak 2, die al in het vroege voorjaar tot de grond toe waren afgevreten:
     
    Een paar plantjes bleven maar leven en ze maken nu doperwtjes. Zoals deze staan er nog een paar en ik laat ze staan om er zaad van te oogsten, want dit zijn wel hele stoere plantjes.
  4. pippi
    Het heeft hier inmiddels fors geregend en flink gestormd, dus de foto's (van afgelopen maandag) geven wellicht niet de actuele situatie weer. Ik ben nog niet op de volkstuin gaan kijken naar de eventuele schade, maar in de achtertuin liggen de aardappels plat tegen de grond en zijn er diverse potten met jonge plantjes van de tuintafel gewaaid....
     
    Maar verder met het rondje. Dit is bed nr. 9. Ik zag de foto en vroeg me af waarom hier zo weinig staat, planning erbij gepakt en oja, hier zouden nog meer kolen komen. Dat deel van de planning staat even in de ijskast, of beter gezegd: in de achtertuin in potten, want de kooltjes die hier al wel waren uitgeplant, zijn net als alle andere uitgeplante kolen op de volkstuin compleet opgevreten door - waarschijnlijk - duiven. Dus tot ik een slimme oplossing heb bedacht en hier mijn inmiddels vrij forse kolen kan zetten, blijven ze veilig thuis. Wat wel in dit bed staat: snijbiet, kervel, tijm, 1 andijvie (Waarom? Hij staat niet in de planning, maar wat maakt het uit. ), uien en veldsla, en uiteraard de perenboom. (En pas toen ik de foto thuis bekeek zag ik dat ik de ui die ik uit pure nieuwsgierigheid al had geoogst, vergeten ben mee naar huis te nemen. Die ligt daar nu nog steeds in de regen. )

     
    Vak 10 en vak 11 zijn weer opperdoezers, en kijk, deze staan er toch wel wat beter bij dan in de vorige bedden. Hebben ook vorstschade gehad, maar zijn daarna weer netjes bij getrokken. De ingezaaide phacelia aan de achterkant van vak 10 staat mooi in bloei, in vak 11 staat een toevallige kamille, die mag daar ook gewoon lekker blijven staan.


     
    Vak 12, bonen en courgette. Nou, ik geloof het wel met dat in de volle grond zaaien van bonen, dat doen we niet meer. De struikbonen in een eerder vak waren wel voorgezaaid en dat bevalt toch beter dan dat volle-grond-zaaien. Dus inmiddels zijn de stokbonen (Pastoral, Melissa, Blauhilde en Neckarkönigin, dus een kleurrijke mix van paars, groen en geel) opnieuw gezaaid in potjes.

     
    In vak 13 staan ananaskersen, en tot gisteren stonden die geplant in karton met een lekker dikke laag stro zodat ik het onkruid dat daar groeide niet weg hoefde te halen. Maar aangezien dat blijkbaar een slakkenhemel was geworden (vorig jaar had ik niet tot nauwelijks slakkenvraat op de ananaskersen), heb ik gister al het karton en stro en een miljoen slakken en de restanten van het onkruid weggehaald. En nu maar hopen dat ze al die regen overleefd hebben en niet alsnog door de slakken zijn opgegeten.
     
    Vak 14, hier komen ook stokbonen (inmiddels ook opnieuw gezaaid en nu in potjes) en courgettes:

     
    Wordt weer vervolgd.
  5. pippi
    Ik ging vandaag de worteltjes in de kas maar weer eens wat uitdunnen, en daar kwamen zowaar al een paar echte worteltjes tevoorschijn! Gezaaid op 15 februari.

     
    Nog eventjes en we kunnen er echt een maaltje van eten.
     
    Verder even een blik op het zaaisel in de tuin. Op 17 april heb ik een bed ingezaaid a á Vera Greutink (zie haar video erover:

    ). Dat staat er inmiddels zo bij:
    Gelijkmatig zaaien heb ik nog niet helemaal onder de knie , maar er komt in elk geval van alles op, dat is alvast stap 1.
    Ik heb hier plantuitjes gepoot, en het volgende gezaaid: 2 soorten andijvie, 2 soorten bietjes, hon tsai tai, meiraapjes, pastinaak, 2 soorten snijbiet, radijs, 4 soorten sla, peterselie en 2 soorten wortel.
     
    Een soortgelijk bed heb ik op 23 april ingezaaid naast de peulen:

    Hier zijn ook direct wat planten uitgeplant: ten eerste dus de peultjes:

    En twee broccoli's, eentje die samen met een rood slaplantje in een pot stond en een die gezelschap heeft van wat winterpostelein:

    Hier ook weer pootuitjes en een aardbeispinaziezaailing die me in de weg stond. Verder is hier ingezaaid: aan de noordrand dille, korenbloem en phacelia, en op het bed zelf andijvie, dille, goudsbloemen, ijsbergsla, kervel, krulsla, pastinaak, radijs, rucola, snijbiet en spinazie.
     
    Ik heb nog een derde bed ingezaaid op de Vera-Greutinkmanier op 1 mei, maar daar is nog weinig te zien. Ik vind het in elk geval een hele leuke manier van zaaien.
     
    Ik ga ook nog een aantal bedden beplanten/inzaaien op de Frank Anrijs-manier, en andere bedden weer op andere manieren (ik heb zelfs een 'traditioneel' bed ingepland voor de witlof, met alleen maar witlof ), en zo ga ik eens bekijken wat me het beste bevalt.
  6. pippi
    Vandaag zag ik de eerste bloemen aan de kapucijners in de achtertuin. Het is voor het eerst dat ik kapucijners heb, en voorlopig doen ze het prima. Mooie kleur bloemen!

    Ook de aardbeitjes in de achtertuin staan lekker in bloei:

    Op de achtergrond de bloeiende spruitkool. Hij is erbij gaan liggen. Ik ga hem niet meer omhoog hijsen en opbinden, knip straks de top er wel af als hij helemaal uitgebloeid is. Aan de onderkant begint hij al zaden te vormen, en dat zijn er meer dan genoeg om volgend jaar eens te kijken wat er uit komt.
    En dit is echt een wonder: ik heb al weet ik hoe lang, misschien wel 10 jaar, een hosta in een soort van vergeten hoekje in de achtertuin en elk jaar wordt hij opgegeten door de slakken. Ik ken die plant niet anders dan met aangevreten bladeren. En kijk nu:

    Bizar gewoon. Ik hoop dat dit een teken is dat het een slecht jaar is (en blijft!) voor slakken. De hosta heeft sinds vorig jaar een kervel als buurplant, geen idee of dat er ook iets mee te maken heeft, maar die staat er in elk geval ook mooi bij:

  7. pippi
    Die titel klinkt blij, maar blij was ik niet. Ik had vorig najaar een bloemkoolzaailing uitgeplant in de achtertuin, en hij deed het eigenlijk best goed, kooltje groeide langzaam maar zeker. En vandaag zag ik dat er maar liefst 3 jonge naaktslakken in zaten. Ze zaten heel goed verborgen net onder het kooltje, en ik kreeg de derde er niet uitgepeurd. Dus dan maar van hoppa, kooltje geoogst, slak eruit gehaald en vermoord.
     
    Hij is vandaag door de pindasoep gegaan:

     
    Van de appelboom word ik wel blij:
     
    De perenboom slaat helaas een jaartje over. Hij had vijf bloemetjes.

     
    En nog een foto van de kas van ruim een week geleden (peulen staan inmiddels in de volle grond en in bloei, nu hopen dat de fazanten eraf blijven):

     
    Nog een boel om op te eten aan sla, raapjes, andijvie (niet op de foto, staat aan de andere kant) en spinazie voordat de paprika's en tomaten en komkommers en meloenen in de kas kunnen. De worteltjes moeten nog wel even doorgroeien, dus die blijven nog staan. En hier en daar komt ook de zaai-ui mooi op, die blijven straks ook staan als vriendje voor de paprika's en tomaten. De bietjes (begin maart gezaaid) willen niet, misschien dat ik ze nog even laat staan maar ik heb er weinig vertrouwen in dat het nog wat wordt. Ze staan ook in de volle grond en lijken het daar beter te doen.
     
    Om de fazanten te ontmoedigen wat peulen opvreten betreft, heb ik ze bespoten met knoflookthee en gemulcht met munt en knoflookbieslook. Heb wel de indruk dat dat helpt, maar nu ze in bloei staan weet ik eigenlijk niet of dat nog verstandig is in verband met bestuivers. Geen idee of bijen de bloemen wel kunnen vinden terwijl de peulen naar een Turks restaurant ruiken. Vandaag dus maar geen verse kruidenwalm aangebracht, we zullen het zien morgen. Voor alle zekerheid heb ik ballonnen en een watervaste stift. Als ik morgen fazantenvraat zie, ga ik schrikballonnen maken.
     
    (En ik had me zo voorgenomen om niks te doen tegen beestjes. Maar toen had ik luizen en rupsen in gedachten, geen hele familie fazanten. )
  8. pippi
    Ik had het waanzinnige plan opgevat om dit jaar niets te doen tegen slakken en ander ongedierte. De eerste slachtoffers van dat plan zijn inmiddels gevallen, de doperwten op de moestuin:
     

     
    Aangevreten en afgekloven. Ik zal er binnenkort nog wat nieuwe doperwtjes bij zetten, kijken of dat nog verschil maakt. Maar vergelijk dat eens even met de sugarsnaps in de achtertuin:
     

     
    en de capucijners die al wat langer staan:
     

     
    Hier en daar is er ook wel een klein hapje uit hoor, aan de onderste blaadjes. Maar op de moestuin is van sommige plantjes niets anders over dan een slijmerig sprietje. Dat zie ik helemaal niet in de achtertuin. Ik zie wel slakken in de achtertuin trouwens, met name in de kolen die nog in potjes staan, en in en rond de compostbak zag ik al flinke huisjeslakken. Die mogen daar wel blijven zitten, maar ik moet bekennen dat ik naaktslakken die ik tegenkom aan de onderkant van een potje wel naar de slakkenhemel help.
     
    Ben wel benieuwd hoe het verder zal gaan.
     
    En dan bloemetjes in de achtertuin!
     
    De nashipeer bloeit:

     
    Ik denk wel dat als hij ook vruchten gaat maken, ik flink zal moeten uitdunnen, want nashiperen zijn forse dingen en het is nog maar een ielig boompje. Een of twee vruchten aan de lagere, steviger takken lijkt me eigenlijk wel meer dan genoeg voor nu.
     
    Een van de kersenboompjes bloeit ook:

    en de andere helaas dit jaar nog niet:

     
    Het was de bedoeling dat ze elkaar zouden bestuiven...
     
    In de buurt (maar verder dan 100 meter) staat wel een 'wilde' kersenboom. Ik zat te denken om daar stiekem een takje met wat bloesem van af te breken om daarmee mijn bloeiende boompje hier en daar kunstmatig te insemineren. Anders is het zo triest, wel bloemetjes maar straks nul kersen. En ik hoop toch wel dat het tweede boompje volgend jaar ook begint met bloeien.
     
    En dan nog bloeiende broccoli:

     
    Het is een purple sprouting early, toch al aardig wat roosjes van geoogst en nu mag hij van mij gaan bloeien. Ik laat alle kool die er nog staat (een paar boerenkolen, snijkool, spruiten en broccoli) nu lekker in bloei schieten. Ik wil gewoon eens zien hoe dat eruit ziet, ben vooral erg benieuwd naar de paarse snijkool die als het goed is geel gaat bloeien. De bijen die al weer druk rond de hotelletjes zoemen vinden het ook wel leuk geloof ik, en wellicht dat ik wat zaad kan oogsten.
  9. pippi
    Ik kwam gisteren op de tuin, en op het (nogal verzakte) tegelpad voor de kas stond een laag regenwater. En ook in de hoek van bed nummer 1, naast het tegelpad, lag een plas. Ik heb er geen foto van gemaakt omdat mijn telefoon haperde, onderstaande foto's zijn van vandaag.
     
    De hoeveelheid water op mijn grond was niet echt alarmerend, zeker niet als je het vergelijkt met de tuinburen:


     
    Maar omdat bed nummer 1 niet in optimale staat was, moest ik het eerste rijtje doperwten dat daar zou komen, verplaatsen naar bed nummer 3, want dat wordt ook een aardappelveldje (aardappels plus wat doperwten, en meiraap, en spinazie, en nog wat spul voor onder de vijgenboom). Bed nummer 3 wordt nu bed 18, en bed nummer 18 wordt bed 1. Het was wel even schuiven in mijn Excelbestand.
     
    Om te voorkomen dat die allereerste plantjes meteen vogelvoer worden, heb ik er gister vliesdoek over gedrapeerd. Het is een soort abstract kunstwerk geworden, en ik denk dat voor de hele volkstuinvereniging wel duidelijk is dat ik a) niet eerder hekjes heb gemaakt voor doperwten (in de achtertuin gewoon kippengaas langs de schutting, veel makkelijker) en b) geen ervaring heb met vliesdoek draperen.
     
    Het waaide gisteren ook nog flink, dus ik was bang dat de boel omver gewaaid zou zijn, maar hoera, vandaag stond het er nog:

     
    Verder zit ik met een chronisch gebrek aan mulch. Herfstblad heb ik genoeg, en thuis bevalt dat prima, maar op de lege vlakte van de volkstuin verwaait het enorm, tenzij ik het heel klein maak, en dat is best veel werk. Stro blijft keurig liggen, maar stro kopen om de rest van de tuin te bedekken is wel een prijzige grap. Maar, langs de sloten naast het fietspad liggen bergen met afgemaaid riet. Ik heb dus wat riet verzameld, de zaden er zoveel mogelijk afgehaald, de stengels met bosjes tegelijk gebroken in kleinere stukken en voila, het eerste stukje ligt en het blijft netjes liggen:

     
    Dat wordt dus meer riet scoren, want gratis mulch.
     
    En er is eindelijk iets opgekomen in de kas, ik werd al bang dat er niks wilde groeien. Meiraapjes zijn het:

     
    Mijn organische lijnen zijn ook nog verre van perfect maar dat komt nog wel.
  10. pippi
    Vandaag heerlijk in het zonnetje op de tuin gewerkt, en ik heb weer eens even stiekem onder het karton gekeken.
     
    Dit stukje van de grond is bedekt sinds eind december/begin januari:

     
    Flink wat wormen in allerlei soorten en maten en (slecht te zien op de foto) ook ander klein kruipend spul. Dat gaat helemaal goed.
     
    Dit is iets minder lang bedekt, sinds ongeveer eind januari:

     
    Ik zag ook wel wat slakken, die vinden het ook wel lekker, zo'n dak boven hun hoofd.
     
    En een foto van hoe de tuin er nu bij ligt:

     
    Eindelijk helemaal klaar met compost leggen en rijden. Pfft, zes kuub is echt een heleboel compost.
     
    Er moet nog wel veel gemulcht worden, maar met telkens een stukje komt dat uiteindelijk ook wel af. Ook moeten er nog heel veel houtsnipperpaadjes worden gelegd. Binnenkort een weekje vrij, dus dan hoop ik daarmee ook wat op te schieten.
  11. pippi
    Overzichtsfoto (gemaakt door dochter die een onderschrift nodig vond):

     
    Het eerste stuk bedekt met karton, compost en blad (inmiddels ben ik wel iets verder). Kijk ook mijn vijgenboom, hij staat daar giga onhandig en bezorgt de buren 's zomers veel schaduw, dus daar moet ik nog eens goed over nadenken.

     
    De platte bak is ook winterklaar gemaakt:

     
    Mijn perenboom. Ik heb werkelijk nul verstand van snoeien, daar moet ik me nog eens heel goed in gaan verdiepen. Ik ga in elk geval die bovenste takken die de hemel in groeien wegknippen, en dan ga ik eens kijken hoe ik hem lager en breder kan krijgen. Hij staat daar net als de vijg ook niet handig, beide zijn erfenissen van de huurder die er voor de vorige huurders zat. Ongeschreven wet op het complex is dat je fruitbomen achterin de tuin zet, en deze twee bomen voldoen daar niet aan.

     
    Mijn appelboom en compostbakken. Ik weet nog niet of ik daar iets aan moet snoeien. Ik heb hem ook gezien toen hij bomvol appels hing, en met mijn lekenogen vond ik het wel een heel mooi boompje. Hij is wel veel te hoog om de bovenste appels te kunnen plukken, maar die wil ik best delen met de vogels. Hij staat ook op een goeie plek, zal geen schaduwoverlast bezorgen als hij groter groeit.
    Hij heeft wel flink korstmos op de stam, veel meer dan die peer. Dat mos is niet erg, toch?

     
    En dit is mijn uitzicht aan het eind van de tuin. Als ik paardenmest wil hoef ik alleen de sloot over te springen.

  12. pippi
    Beetje laat, maar inmiddels is wel duidelijk dat de tomaten geen Phytophthora hebben en ook geen andere enge ziekte, want ze staan nog steeds en produceren mooie lekkere tomaatjes.
     
    Ik heb destijds na vijf dagen nog een keer foto's gemaakt van alle schimmeltest-bakjes, en het enige bakje waar overduidelijk schimmelpluis in te vinden was, was deze:
     

     
    Heel vreemd, want aan die planten in de voortuin is tot dusver helemaal niets te zien.
     
    Moraal van het verhaal: niet te snel panieken (dat zeg ik vooral tegen mezelf )
     
    En omdat dit anders wel een heel saaie update is, een foto van een kikker met ambities:
     

     
    Hij of zij heeft ook een vriendje of vriendinnetje, en samen maken ze de tuin onveilig voor wat er eetbaar is voor kikkers. Ik had ze ook graag een vijver gegund, maar er staat een grote emmer vol regenwater en daar zijn ze blijkbaar tevreden mee.
     
    En nog een plaatje van mijn favoriete onkruid, de balsemien:
     

  13. pippi
    Ik heb mijn tomaten uiteindelijk nog niet geruimd, kon het niet over mijn hart verkrijgen en ik wilde absoluut zeker zijn dat ze ziek waren. De aardappelen heb ik inmiddels wel gerooid, omdat die er alsmaar slechter uitzagen. Maar of dat door Phytophthora kwam, dat wist ik niet zeker.
     
    Dus, een schimmeltest. Ik heb zes bakjes met blaadjes van de aardappelen en tomaten flink vochtig op een donkere plek bij kamertemperatuur gezet, en het wachten is op schimmelpluis. Ik heb steeds de slechtste blaadjes van elke plant geknipt, tussendoor mijn schaar en handen en alles goed schoongemaakt, zodat de resultaten zo 'wetenschappelijk' (haha) mogelijk zouden zijn.
     
    Pluis is er nog niet. In de meeste bakjes verkleuren de blaadjes naar bruin maar niks spectaculairs. Alle bakjes blijven dus nog even staan, maar ik heb al wel twee opvallende resultaten (nou ja, vind ik ). Ten eerste, de aardappelen:
     

     
    Wat begon als redelijk groene blaadjes met wat stipjes is al helemaal bruin en wat slijmerig geworden. Ik vind het er niet echt uitzien als Phytophthora, maar goed is het niet.
     
    En dan deze:
     

     
    Het lijkt alsof ik hier minder water bij heb gedaan, maar ik heb echt alle blaadjes in alle bakjes even vochtig gemaakt. Dit is een plant uit het 'verdachte' stukje tuin. Ik had daar een dag eerder al veel lelijk blad vanaf gehaald (vooral aan de onderkant), dus ik moest het nu doen met vrij frisse blaadjes, maar die zijn nog steeds fris. Bizar fris, vind ik zelf. Aan de plant in de tuin overigens ook, die staat er wat kaler maar verder vrij gezond ogend bij, met mooie trossen groene tomaatjes.
     
    Wat mij dus vooral opvalt is het enorme verschil tussen deze twee. De aardappel mankeert volgens mij wel iets, maar deze tomatenplant (effe afkloppen) is volgens mij op dit moment prima in orde.
     
    Morgen ga ik weer kijken hoe de bakjes erbij staan. In twee ervan zag ik iets wat op insectenpoep lijkt, dat is raar, want er zaten volgens mij geen beestjes op die blaadjes.
     
    In elk geval: ik ben blij dat de aardappels uit de grond zijn (kleine opbrengst maar mooie gezonde aardappels), en ik ben nog blijer dat ik de tomaten nog heb laten staan. Wordt vervolgd.
     
    Edit: ik zie dat er 2 x 6-7 staat bij de tomaten, dat moet dus 6-7 en 8-7 zijn.
  14. pippi
    Tsja, hoe het nou zo gekomen is, ik denk deels omdat ik nog veel te weinig verstand heb van tomaten, en deels omdat mijn tomaten niet doen wat er op het zakje stond.

     
    Komkommerkruid had ik er echt voor geplant, niet ertussen:

     
    En ik had al een keer een avontuurlijke tomatenplant tussen mijn aardbeien gevonden, maar een aardbei tussen de tomaten is een nieuwe ontwikkeling:

     
    En tenslotte mijn bonen innig verstrengeld met hun tomatenvrienden:

     
    Het is een complete chaos geworden, maar het groeit en bloeit allemaal wel voorspoedig:

     
    Misschien moet ik gewoon doen alsof het zo hoort, gewoon zeggen dat het een soort permacultuur is, met verschillende groeilagen op hetzelfde stukje grond. En dat ik op deze manier een enorme opbrengst per vierkante meter heb.
  15. pippi
    Pytophtora in mijn tomaten. Ik heb net even heel goed gekeken en een paar stengels eraf gehaald, en Flup heeft helaas gelijk.
     
    Morgen haal ik de hele zooi eruit, misschien blijven de paar plantjes tomatenplantjes aan de andere kant van de tuin ongedeerd.
  16. pippi
    Mooie bloeiende peultjes:

     
    En mooi bloeiende aardappelen (Texla) omgeven door afgrijselijk veel onkruid. Ik heb dit vak echt al een paar keer helemaal onkruidvrij gemaakt, maar het heermoes en dat gras en dat andere spul, geen idee wat het is, ook een of ander wortelonkruid, groeit zo bezopen hard...
     
    Een vak met Monte Carlo's vorige week. Hier alleen veel heermoes, en als ik me effe kwaad maak is dat vak weer netjes. Heermoes is hardnekkig, maar ik vind ander onkruid, zoals dat spul bij de Texla's en dat vreselijke straatgras veel erger.

     
    Een (omgevallen door een stortbui) bloeiende radijs. Ik heb nou wel genoeg radijs gegeten, ze worden me ook wat te pittig, dus wat er staat mag in bloei schieten. Ik zat te denken om volgend voorjaar een stukje in te zaaien met radijs en rucola, die dan na de oogst in het vroege voorjaar samen in bloei mogen schieten, lijkt me een mooie combi.
     
    Hier een vakje met van alles wat, vooral bieten en ui, en met dat aparte blad, Japanse radijs. Die wilde helemaal niet in het voorjaar, en nu toch hier en daar een paar plantjes die het opeens toch wel leuk doen. Als het goed is worden ze enorm groot, dus ze staan veel te dicht op elkaar, maar we wachten maar even af.
     
    Mais, bonen, courgette, komkommer, bietjes, uien en sla. De sla is er inmiddels uit, heel veel van gegeten door steeds de buitenste bladeren te plukken. Van de bieten ben ik ook al aan het oogsten. Het zijn kluitjes a la Dowding, dus ik haal er nu steeds hier en daar wat weg (kleine bietjes in de oven in folie met olijfolie, peper en zout, en ze zijn lekker! Al twee keer gegeten en geen problemen meer met een zweetsokken-grondsmaak, hoera!

     
    In de kas de gebruikelijke tomatenplant met lelijk blad en vlekken. Het merendeel van de planten staat er goed bij, dus ik maak me verder geen zorgen. Geen tomatenstress meer. Deze maakt trouwens gewoon tomaatjes, dus het zal wel aanstelleritus zijn.

     
    En hier een paprikaplant met een raar blad en vage vlekken. Ook geen probleem, er is al een mooie paprika aan het groeien.
     
    En tot slot een foto van eerder in het seizoen, toen alles nog netjes was er er bijna geen onkruid was.

  17. pippi
    Weer even een update zonder foto's. Ik moet echt weer eens wat foto's maken, maar ik kom er niet aan toe!
     
    De peulen doen het als een tierelier, behalve de peulen die het niet als een tierelier doen. Die laatste staan achter in de tuin, rijtje van 3 meter en een rijtje van nog eens anderhalve meter ernaast. Ik denk dat het grootste probleem is dat ik het vliesdoek te vroeg heb weggehaald, vervolgens vogelvraat kreeg en nu is het zo dat ze gewoon de kans niet krijgen om te groeien want ze worden continu opgegeten. Desondanks produceren ze wel dapper een paar peultjes, maar geen hoeveelheden waar ik de wereld mee kan voeden. Maar ik heb nog twee plekken waar peultjes staan, alles bij elkaar denk ik zo'n 6-7 meter, en man, wat komen daar een boel peulen vanaf.
     
    Zaterdag heeft mijn dochter geplukt, 250 gram. Maandag haalde ik er ook weer 250 gram vanaf, en vandaag had ik met gemak door kunnen plukken tot meer dan een kilo, maar ik had het barstensdruk en moest stoppen bij opnieuw zo'n 300 gram, wat de totale opbrengst tot dusver op ongeveer 2 kilo brengt. Ik ga morgenavond nog maar even stevig doorplukken.
    De lage grijze roodbloeiende doet het duidelijk veel beter dan de Norli, het zijn ook de Norli's die worden opgegeten. Volgend jaar dus opnieuw de LGR, en dan wil ik ook een ras proberen met paarse of rode peulen, dat plukt denk ik veel makkelijker en sneller.
     
    De tuinbonen zijn klaar voor dit jaar, ik heb de laatste geplukt en de planten boven de grond afgeknipt. Totale opbrengst was 1,3 kilo, en dat ondanks ernstige vorstschade. Volgend jaar nieuwe poging, en zeker weer de Aquadulce.
     
    Op het vakje van de tuinbonen staan nog wat aardappelen, en er worden nu spruiten bij gezet. Ik heb het eerste stukje onkruidvrij gemaakt, lekker dikke laag compost erop gegooid en de eerste twee planten uitgeplant, de rest volgt morgen. Vitrage van de Ikea eroverheen, en even duimen dat er geen luizen achtergebleven zijn van de tuinbonen die zich nu willen vestigen op de spruiten.
     
    De stokbonen willen niet kiemen dit jaar. Geen idee waarom niet, en superfrustrerend. Zelf geoogste bonen, bonen uit de bio-envelop, nieuw gekochte boontjes, verschillende soorten grond in de potjes, veel water geven, weinig water geven, en toch allemaal herhaaldelijk hetzelfde probleem: er komt nog geen 40% op. Snijbonen idem dito, en de struikbonen doen het dan ietsjes beter.
     
    De eerste struikbonen staan net als vorig jaar met mais en courgette in een vak, en dat ziet er allemaal fris en gezond uit. In hetzelfde vak staat de buitenkomkommer die ik van een tuinbuurvrouw kreeg, en nog wat bieten, radijs, sla en ui. Die gaan er geleidelijk uit, en dan komen daar weer nieuwe struikboontjes en nog een courgette. Oh, en toch een foto, want dit is het desbetreffende vak in mijn Excelsheet:
    Voorheen had ik fotootjes van de planten, maar deze tekeningetjes zijn veel kleinere bestanden en zo loopt de boel niet meer vast. Bij dit vak (nog niet overal hoor) is ook de planning voor het najaar en voor 2019 al rond. Hier komt in het najaar dus knoflook, winterpostelein, wintersla en mizuna. En mocht ik bijvoorbeeld nog een plekje zoeken voor wat extra tuinbonen die in november geplant gaan worden, dan zie ik direct dat dat hier niet kan omdat het veld in 2019 vol wordt gezet met aardappels.
     
    Nog een voorbeeldje voor de leuk:

    In dit vak staan nu spitskool, broccoli, rode kool, radijs en bosui. De boerenkool is al gezaaid, en ik plant er af en toe nog wat radijsjes bij, en volgend jaar komt hier die combi van mais, bonen en courgette.
     
    Hiernaast heb ik uiteraard een kalender in Excel waarin ik tot in detail registreer wat er wanneer gezaaid is, wanneer en waar dingen uitgeplant zijn, wanneer de eerste bloei en eerste oogst waren, wat de opbrengst is, wat de aanschafkosten van het zaad waren, opbrengst in winkelwaarde, en de netto opbrengst in euro's. Veel mensen zullen het allemaal veel te veel werk vinden op deze manier, maar ik vind het met mijn licht autistische brein heerlijk om het op deze manier bij te houden.
     
    Nog even terug naar de tuin en dan specifiek de kas:
     
    Vorig jaar had ik vlekken op de tomaten die leken te wijzen op een soort van tekort, en de paprika's produceerden wel, maar matig. Dit jaar 1 tomatenplant die dezelfde vlekken vertoont, 1 tomatenplant die er echt alleen nog maar staat als slakkenvoer en 1 tomatenplant waar ik per ongeluk de top uit heb geknipt en die daar niet van lijkt te herstellen. De rest van de tomaten staat er prima bij. En ook de paprika's doen het voor mijn doen heel aardig, frisgroen, heel veel bloemen en ook her en der al baby-paprika's. De aubergines doen het matig, maar beginnen in elk geval wel wat door te groeien.
     
    En tenslotte een aardappelupdate. Vorig jaar toch wel drama op de volkstuin, dit jaar hele wisselende resultaten. Rond de gekapte vijgenboom opnieuw trieste kleine plantjes, een heel vak vol Vitabella dat er prachtig bij staat, en de Monte Carlo poters die ik over had en in een achterafhoekje bij de appelboom had gepoot, met kneiterveel onkruid en pal naast de bessentent van de buren zodat ze eigenlijk wat te schaduwrijk maar wel beschut staan, doen het als de eerdergenoemde tierelier en staan prachtig paars te bloeien. De Monte Carlo elders in de tuin is daar nog lang niet aan toe. Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst straks! (Die ik dan uiteraard per vak ga registreren in mijn Excelbestand. )
  18. pippi
    Even een update vooral voor mezelf, zonder foto's.
     
    8 april 2018: Op 2 vakken (van de 26) na, is nu overal op de volkstuin al iets geplant/gepoot/gezaaid. Alle aardappelen zitten erin, alle uien, alle peulen, en verder staan er winterspinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes, radijzen, japanse radijs, sla, rode kool, spitskool, broccoli, bloemkool, witte kool, tatsoi en spruiten. Pastinaak en wortels zijn gezaaid. De eerste twee bakjes zomerprei staan in de volle grond om uit te groeien tot potlooddikte.
     
    In de kas en thuis op de picknikcktafel staan nog trays met meer kolen, spinazie, bieten, prei, peterselie, dille, koriander, andijvie, melde, knoldelserij, balsemwortel en bloemenplantjes.
     
    Als het weer mee blijft zitten ga ik over een week of wat de eerste paar courgettes en struikbonen zaaien. Met de bulk aan warmteminnend spul wacht ik nog even, want mocht het weer toch opeens omslaan, dan zit ik met ruimtetekort binnenshuis. Overal staan paprika's, tomaten en aubergines.
     
    Die laatste doen het dit jaar baggerslecht. Ik heb ze gezaaid in compost, gezaaid in potgrond, gezaaid in potgrond met heel veel vermiculiet, en de opkomst is triest en wat er wel opkomt groeit voor geen meter. Zaad is zelf geoogst en van Diana, dus redelijk betrouwbaar, en vorige jaren had ik prima resultaten met hetzelfde zaad, dus ik heb geen geen idee wat er nu mis gaat. De paprika's groeien wel langzaam maar gestaag - beter dan vorig jaar - , maar de tomaten doen het ook niet heel geweldig tot dusver. Wat er opkomt groeit wel goed, maar de soorten waar ik veel van wilde zetten zijn maar mondjesmaat opgekomen. Misschien dat ik volgend jaar toch iets van een groeilampending ga maken, en intensiever en gerichter ga shoppen voor al die planten die in mei de kas in moeten, want ik wil af van die onzekerheid.
     
    Ik was gisteren trouwens bij het tuincentrum om de hoek. Ik kom er liever niet, maar mijn achterlijke Lidl heeft dit jaar geen pootuien. Met uien hoef ik niet persé bio-pootgoed, en die van de Lidl deden het vorig jaar geweldig, dus ik had gerekend op de Lidl, maar na 3 x vragen en als antwoord dat het niet was geleverd, dus in hemelsnaam dan maar naar het tuincentrum. Bio online bestellen ga ik doen zodra dat voor mij betaalbaar wordt. Rosanna, Stuttgarter Riesen en Red Baron gekocht. En toch buiten eens even naar de moestuinplantjes gekeken (met die baggeraubergine in mijn achterhoofd). Nou zeg. Tsjongejongejonge. Wat een ontzaglijke afzetterij. 1 euro zoveel voor tomaten, paprika's en aubergines. En nog veel erger: 99 cent voor 4 bladgroenteplantjes. Een euro voor 4 spinazieplantjes! Een euro voor 4 veldslaplantjes!
     
    Note to self: Volgend jaar allejezesveel makkelijke bladgroenteplantjes zaaien en ze voor bijna niks te koop aanbieden in de voortuin.
  19. pippi
    En soms zitten sommige dingen een beetje tegen. De tuinbonen bijvoorbeeld. De plantjes die de vorst overleefd hadden, begeven het nu alsnog een voor een. Ze zijn nog wel uit pure doodsnood in bloei geschoten, maar de stengels zijn vaak zo beschadigd, dat er gewoon geen hoop meer is.
     
    Dit plantje is er ook slecht aan toe, maar er komt wel nieuw groen uit de grond zetten, dus wie weet. De morsdode planten haal ik weg, maar waar nog wat leven in zit laat ik voorlopig staan. Op de lege plekken poot ik steeds wat aardappels.
     

     
    En waar ik me meer zorgen over maak, is een deel van mijn peulen. De peulen die ik het eerst had uitgeplant, zien er opeens vreselijk uit:
     

     
    De foto is niet heel duidelijk, in het echt zijn de voorste peulen (waar niets mee aan de hand lijkt) donkerder groen, en de achterste (plus rechtsonder) roodpaars verkleurd. Ik heb twee rassen gezaaid, de Norli en de Lage Grijze Roodbloeiende. Die laatste voor het eerst en ik hoopte nog even dat het zo zou horen, maar nee. Na flink wat googlen denk ik dat het het een fosfortekort is, en ik heb begrepen dat een nat voorjaar dat kan veroorzaken. Nou heb ik ook aan de andere kant van de tuin een nat voorjaar gehad , en daar staan alle peulen gewoon groen te wezen. Dus het is hoe dan ook -vooralsnog! - een lokaal probleem, waarbij blijkbaar het ene ras gevoeliger is dan het andere. Ik denk, maar ja, ik weet het niet helemaal zeker, dat het wellicht te maken kan hebben met mijn buurtuin. Die tuin heeft nieuwe huurders waar ik echt medelijden mee heb, want ze hebben geen tuin, maar een soort van moeras. Er is inmiddels al nieuwe drainage aangelegd, maar er blijft water op die tuin staan:

     
    Aan de andere kant van mijn tuin heb ik ook nieuwe buren, zoek de verschillen:
     

     
    Aan de 'natte kant' van mijn tuin is het echt kleddernat. Er staan geen plassen bij mij, maar ik kon van de week een vak aardappels niet poten omdat de pootgaten aan de rand direct vol liepen met water. Die grond in die buurtuin is volgens mij zo verkloot door de vorige huurders (dezelfde mensen die vorig jaar RoundUp op hun onkruid spoten), dat zowel ik als de buren aan hun andere kant er last van beginnen te krijgen.
     
    Ik hoop dat een wat drogere periode de boel verbetert, en ik hoop dat die peultjes opknappen. Zo niet, dan heb ik gelukkig Heel Veel peulen gezaaid dit jaar, en staan er ook al een boel aan de goeie kant.
     
    Andere dingen gaan gelukkig wel goed, zoals een van mijn 'Dowding-bedden':

     
    Plantjes zijn spinazie, Turkse spinazie, bietjes, raapjes en sla, er staan pootuitjes en er zijn wortels en radijzen gezaaid.
     
    In de kas beginnen de bladgroenten die afgelopen herfst zijn geplant als een gek te groeien om te gaan bloeien. Dat mag, fijn voor de bijen en hommels die straks met de kasdeur open naar binnen kunnen, en ik ga flink zaad oogsten, vooral van de mizuna, geweldige plant. Ik kan me bijna geen boterham voorstellen zonder mizuna als vitamineversiersel, ik heb er maandenlang enorm veel van kunnen oogsten. Van de Amsoi heb ik na de foto heel veel geplukt en door de pasta gemikt, als sla is die nu niet lekker meer. De hon tsai tai en tatsoi staan al te bloeien.

     
    Het zaaifabriekje loopt ook nog steeds goed:
     
    En de rabarber komt op, hoera!

     
    En nog even een overzichtsfoto voor de archieven:
     

     
    Morgen weer naar de tuin, ben heel benieuwd naar hoe alles er dan weer bij staat!
  20. pippi
    Het belangrijkste: ik heb er nog steeds stikveel lol in, maar het gaat allemaal nog lang niet zoals ik zou willen dat het ging. De droogte heeft daar wel van alles mee te maken, en mijn onwennigheid met die gele kleigrond (thuis heb ik natuurlijk ook kleigrond, maar dat is donkerbruine klei, dat is toch hele andere koek), en een tikje teveel optimisme... Ik vertrouw er wel op dat het volgend jaar beter gaat, want ik moet wennen aan die tuin en die tuin moet wennen aan mij, een beetje alsof je een nieuw huisdier hebt. En dat is ook altijd goed gekomen ondanks trauma's en handicaps, dus met die tuin gaat het zeker ook lukken.
     
    Wat goed gaat: tot dusver dit jaar al bijna 10 kilo aan eten uit de tuin gehaald. Worteltjes, rabarber, peultjes, heeeeeel veel sla, andijvie, spinazie, peultjes, snijbiet, meiraapjes, radijzen en zelfs een handje aardbeien (van een uitloper van de vorige huurders, mijn eigen aardbeien staan in de achtertuin).
     
    Wat minder goed gaat, en dan even per vak. Dit is vak 1:
     
    Ingezaaid met 16 verschillende dingen, bietjes, wortels, sla, pastinaak, van alles, en wat je vooral ziet is wat ik er extra in heb uitgeplant. Zaadjes komen heel mondjesmaat op, maar in een ideale wereld zou dit bed bomvol moeten staan. Niet dus.
     
    Vak 2, zelfde verhaal:
     

     
    Je wil niet weten hoeveel hier gezaaid en bijgezaaid is. En dan ook nog eens helemaal op zijn Frank Anrijs in golvende patronen. Okee, er staan inmiddels wat dappere bietjes en wortels en de rucola bloeit mooi, en de uien onder de vijgenboom doen het goed, maar ook hier veel minder dan wat er zou moeten staan.
     
    Vak 3, om te janken:

     
    Dezelfde opperdoezers, vrijwel tegelijk gepoot, staan 80 cm hoog te bloeien in mijn voor- en achtertuin. Er staan hier wat bloeiende radijzen, en op de voorgrond zie je nog wat dooie doperwten en de winterspinazie die pas ging groeien toen het warm werd en hij bloemen kon gaan maken. Trieste toestanden.
     
    Vak 4:

     
    Dit is een soort van Vera-Greutinkbed met peulen on the side. En die peultjes zijn wel helden, ondanks bladrandkever en duiven hebben we daar al 3 keer van gegeten, en ik heb zakjes met peulen meegegeven aan zowel dochter als mijn moeder. Planten zien er niet uit, maar al met al toch rond een kilo peulen van gehaald.
     
    Er stond ook broccoli in dit vak, tsja, daar is dus niets meer van over door de vogelvraat, maar daar staat tegenover dat ik er nu wel dagelijks prachtige meiraapjes kan oogsten.
     
    Vak 5:

     
    Weer trieste toestanden. Aardappels die niet willen groeien en wat zielige knoflook.
     
    Vak 6:
     

     
    Mijn echte Vera-Greutinkbed, haha. Veel te habbiewabbie gezaaid, en k heb de mosterd en rucola laten doorschieten want aardvlooien, maar ik eet er nu wel dagelijks de pluksla van, en ik zie allerlei andere zaailingen opkomen en groeien. Ik wil dit volgend jaar wat gecontroleerder doen in een verhoogde bak, want het is wel een heel productief gebeuren.
     
    Vak 7:

     
    Weer een vak met opperdoezers. Deze staan er al ietsjes beter bij, maar nog steeds niet om te juichen.
     
    Vak 8:

     
    Mais, bonen, courgette en Oostindische kers. Tsja. Het doet het allemaal, het wordt niet opgegeten maar alles had van mij wel een tintje groener mogen zijn.
     
    Wordt vervolgd.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...