Jump to content
  • entries
    20
  • comments
    55
  • views
    723

Mijn nieuwe moestuin in wording


pippi

7,931 views

 Share

Overzichtsfoto (gemaakt door dochter die een onderschrift nodig vond):

backup-06966311484167849.jpg

 

Het eerste stuk bedekt met karton, compost en blad (inmiddels ben ik wel iets verder). Kijk ook mijn vijgenboom, hij staat daar giga onhandig en bezorgt de buren 's zomers veel schaduw, dus daar moet ik nog eens goed over nadenken.

backup-07326121484167953.JPG

 

De platte bak is ook winterklaar gemaakt:

backup-07954591484167969.JPG

 

Mijn perenboom. Ik heb werkelijk nul verstand van snoeien, daar moet ik me nog eens heel goed in gaan verdiepen. Ik ga in elk geval die bovenste takken die de hemel in groeien wegknippen, en dan ga ik eens kijken hoe ik hem lager en breder kan krijgen. Hij staat daar net als de vijg ook niet handig, beide zijn erfenissen van de huurder die er voor de vorige huurders zat. Ongeschreven wet op het complex is dat je fruitbomen achterin de tuin zet, en deze twee bomen voldoen daar niet aan.

backup-07581711484167959.JPG

 

Mijn appelboom en compostbakken. Ik weet nog niet of ik daar iets aan moet snoeien. Ik heb hem ook gezien toen hij bomvol appels hing, en met mijn lekenogen vond ik het wel een heel mooi boompje. Hij is wel veel te hoog om de bovenste appels te kunnen plukken, maar die wil ik best delen met de vogels. Hij staat ook op een goeie plek, zal geen schaduwoverlast bezorgen als hij groter groeit.

Hij heeft wel flink korstmos op de stam, veel meer dan die peer. Dat mos is niet erg, toch?

backup-07690391484167962.JPG

 

En dit is mijn uitzicht aan het eind van de tuin. Als ik paardenmest wil hoef ik alleen de sloot over te springen.

backup-08056971484167972.JPG

 Share

3 Comments


Recommended Comments

De perenboom en de vijg kunnen wel een goede snoeibeurt gebruiken. De peer ziet er wel erg goed uit. Ik zou een aantal van die lange loten bovenin laten zitten. Die remmen indirect de groei in de rest van de boom.

 

Aankomend jaar krijg je bovenin ( waar nu de lange scheuten beginnen ) weer een aantal nieuwe lange scheuten, die laat je dan volgend jaar weer staan en dan knip je deze lange scheuten weg.

 

Als je alle lange scheuten bovenin weg haalt dan zal je zien dat overal lange scheuten en waterlot gaat ontstaan en dat maakt het snoeien volgend jaar weer een stuk lastiger.

Link to comment

Die korstmossen op je boom kunnen helemaal geen kwaad nee.

 

kleine tip : met 'ongeschreven wetten' op een moestuincomplex heb je echt niks te makennatuurlijk. Dat is de ene buurman die dit van je wil, en een ándere buurman die dát van je wil. Lekker naar je bestuur gaan, de vraag voorleggen en vragen wat de geschreven regels zijn. Zo'n peer werpt weinig schaduw op zijn tuin. Die vijg wel meer, maar kennelijk heeft die daar mogen groeien toch ? Zo'n vijg is wel van een érg leuke waarde hoor ( de vijgen zijn heerlijk natuurlijk ) in een moestuin.

 

succes dit komende jaar.

Link to comment

mkleinman, dank voor de snoeitips! Ik zal binnenkort eens kijken wat ik kan doen zonder meteen mijn bomen te vermoorden.

 

Bit, mijn buren hebben niet geklaagd over de perenboom, die staat ook wat verder van de grens af, maar wel over de vijg. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, ik heb hem ook gezien toen hij nog blad had, en dan is het echt wel een soort zonnescherm op een stam.

 

Ik heb het al even besproken met een bestuurslid, zij zien ook graag de fruitbomen achterin de tuinen. Ik ben niet verplicht die vijg weg te halen, maar fors terug snoeien zou wel op prijs worden gesteld.

 

Ik ga hem dus sowieso wat kortwieken, en misschien kan ik hem stekken. Hij heeft een paar takken die heel laag boven de grond hangen en ik las ergens dat je die net zoals bij een braam zou kunnen laten wortelen. En verder wil ik dit jaar ook gewoon eens kijken of het bevalt, een vijg. Ik lust wel vijgen, ben er niet helemaal gek van, maar versgeplukt schijnen ze veel lekkerder te zijn dan uit de supermarkt (zoals alles eigenlijk ). Als het toch niet bevalt, haal ik hem weg, en bevalt het wel, dan kan ik bekijken of ik hem laat staan of dat ik met wat stekken aan de gang ga en hem alsnog weghaal tegen de tijd dat dat serieuze boompjes worden.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...