Druk bezig
Ondanks alle poolkou van de afgelopen weken heb ik wel het gevoel dat er lekker schot zit in het zaaien/planten/poten. Mede dankzij Dowding ben ik supergeorganiseerd bezig, vind ik zelf. Vorig seizoen zat ik nog heel erg op de Frank Anrijs-toer, en hoewel ik zijn manier van werken 100% onderschrijf, is het voor mij toch te onoverzichtelijk. Misschien dat ik in de toekomst weer meer richting zijn 'schijnbare chaos' ga, maar voorlopig vind ik het houvast dat Dowding biedt erg prettig werken. Het (bijna alles) voorzaaien - eventueel verpotten - verder groeien in de kas - uitplanten loopt als een soort fabriekje. Ik zaai bietjes, raapjes, peulen, bladgroente etc. thuis voor, als de boel opkomt gaat het onder vliesdoek in zo'n kweekkasje van de Action naar buiten op de picknicktafel tot ik het mee kan nemen naar de volkstuin. Zo blijft de vensterbank alleen vol met paprika's, tomaten en aubergines. Eenmaal in de kas op de volkstuin staan alle zaailingen onder vliesdoek tot ze groot genoeg zijn om de volle grond in te kunnen. En als ik ze uitplant, gaat er opnieuw vliesdoek overheen. Inmiddels is dat voor veel planten niet meer nodig wat temperatuur betreft, maar ik ben huiverig voor vogelvraat. Al mijn buurtuinen zijn nog leeg, op wat winterprei na, en ik denk dat met name de fazanten en duiven zich zonder vliesdoek direct op mijn jonge plantjes zouden storten. Dus het ziet er zo uit:
Foto is van een paar dagen geleden, vandaag ligt er nog meer vliesdoek want weer veel uitgeplant. Niet onder vlliesdoek staan de knoflook, prei en tuinbonen. Van die laatste zal ik volgende keer eens een foto maken. De planten die de vorst hebben overleefd zijn aardig aan het bijtrekken.
En in de kas ziet er het zo uit:
Foto is van een week geleden, inmiddels staan er weer andere zaailingen. Als ik niet op de tuin ben ligt er dus vliesdoek over de zaailingen. Voordeel daarvan is ook dat ik nul slakkenvraat aan de zaailingen heb. De bloemkolen die ik in de kas heb staan hebben wel slakkenvraat (en wat vorstschade), maar niet extreem.
Verder eet ik uit de kas momenteel vooral veldsla en bergen mizuna:
Uit de volle grond op de volkstuin eet ik nog winterprei. Veel daarvan had ik vorig seizoen veel te laat gezaaid en geplant, geen idee of die nog wat gaan groeien, maar de prei die wel op tijd de grond in is gegaan doet het prima, vandaag weer een stel geoogst. De winterwortelen (stonden in de platte bak) heb ik vandaag allemaal uit de grond gehaald. Helaas een heel slechte oogst door enerzijds wortelknobbelaaltjes en (ernstiger) 'Aster Yellows'. De grootste wortelen zijn na flink schrappen nog wel eetbaar, maar ik ben bang dat het ook de nieuw gezaaide wortels gaat aantasten. Ik kijk het even aan, en als het mis dreigt te gaan ga ik wortels in potten in de achtertuin zaaien.
Verder ben ik nog druk bezig met de paadjes bedekken met houtsnippers, maar ik kan op mijn fiets of twee (halve) vuilniszakken met houtsnippers meenemen naar de tuin, of vier trays met zaailingen, dus het gaat niet heel snel.
Het onkruid heb ik heel aardig onder controle momenteel. Voordeel van a la Dowding alleen mulchen met compost is echt ook wel dat je onkruid eerder ziet en kan weghalen als het nog klein is. Ik loop alleen een beetje aan tegen het feit dat ik klaver enerzijds geen akelig onkruid vind (doet immers goeie dingen voor de bodem), maar dat het nu werkelijk overal opkomt, en enorme wortelstelsels maakt. Ik laat het hier en daar toch wel staan, maar op andere plekken wil ik het echt weg hebben en dat is nog een heel karwei.
Heermoes heb ik nog niet gezien dit jaar, ik kan me niet herinneren wanneer dat nou precies opkomt. Half april ofzo? Ik ben benieuwd of dat dit jaar minder zal zijn.
Wormen heb ik wel al gezien in enorme aantallen. Echt tot in het bizarre, per uitgeplant plantje gemiddeld twee of drie wormen die in dat plantgat zitten, en dan ook in de grond eromheen alsmaar wormen die boven de grond komen. Mooi ook om al die verschillende soorten te zien, en van de week zag ik een pendelaar van wel 25 cm lang. Gave beesten!
8 Comments
Recommended Comments