Jump to content
  • entries
    20
  • comments
    55
  • views
    775

Rondje volkstuin deel 2


pippi

12,218 views

 Share

Het heeft hier inmiddels fors geregend en flink gestormd, dus de foto's (van afgelopen maandag) geven wellicht niet de actuele situatie weer. Ik ben nog niet op de volkstuin gaan kijken naar de eventuele schade, maar in de achtertuin liggen de aardappels plat tegen de grond en zijn er diverse potten met jonge plantjes van de tuintafel gewaaid....

 

Maar verder met het rondje. Dit is bed nr. 9. Ik zag de foto en vroeg me af waarom hier zo weinig staat, planning erbij gepakt en oja, hier zouden nog meer kolen komen. Dat deel van de planning staat even in de ijskast, of beter gezegd: in de achtertuin in potten, want de kooltjes die hier al wel waren uitgeplant, zijn net als alle andere uitgeplante kolen op de volkstuin compleet opgevreten door - waarschijnlijk - duiven. Dus tot ik een slimme oplossing heb bedacht en hier mijn inmiddels vrij forse kolen kan zetten, blijven ze veilig thuis. Wat wel in dit bed staat: snijbiet, kervel, tijm, 1 andijvie (Waarom? Hij staat niet in de planning, maar wat maakt het uit. ), uien en veldsla, en uiteraard de perenboom. (En pas toen ik de foto thuis bekeek zag ik dat ik de ui die ik uit pure nieuwsgierigheid al had geoogst, vergeten ben mee naar huis te nemen. Die ligt daar nu nog steeds in de regen. )

01424071496786392.JPG

 

Vak 10 en vak 11 zijn weer opperdoezers, en kijk, deze staan er toch wel wat beter bij dan in de vorige bedden. Hebben ook vorstschade gehad, maar zijn daarna weer netjes bij getrokken. De ingezaaide phacelia aan de achterkant van vak 10 staat mooi in bloei, in vak 11 staat een toevallige kamille, die mag daar ook gewoon lekker blijven staan.

01593701496786706.JPG

01634201496786729.JPG

 

Vak 12, bonen en courgette. Nou, ik geloof het wel met dat in de volle grond zaaien van bonen, dat doen we niet meer. De struikbonen in een eerder vak waren wel voorgezaaid en dat bevalt toch beter dan dat volle-grond-zaaien. Dus inmiddels zijn de stokbonen (Pastoral, Melissa, Blauhilde en Neckarkönigin, dus een kleurrijke mix van paars, groen en geel) opnieuw gezaaid in potjes.

01884011496787359.JPG

 

In vak 13 staan ananaskersen, en tot gisteren stonden die geplant in karton met een lekker dikke laag stro zodat ik het onkruid dat daar groeide niet weg hoefde te halen. Maar aangezien dat blijkbaar een slakkenhemel was geworden (vorig jaar had ik niet tot nauwelijks slakkenvraat op de ananaskersen), heb ik gister al het karton en stro en een miljoen slakken en de restanten van het onkruid weggehaald. En nu maar hopen dat ze al die regen overleefd hebben en niet alsnog door de slakken zijn opgegeten. 02017021496787682.JPG

 

Vak 14, hier komen ook stokbonen (inmiddels ook opnieuw gezaaid en nu in potjes) en courgettes:

02112001496787945.JPG

 

Wordt weer vervolgd.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Nou ja, vorig jaar waren mijn uitgeplante bonen tot twee keer opgegeten. Maar die tweede keer kon ik wel een deel redden en heb er toen net omheen gedaan in het begon, en gaas.

Dus dit jaar heb ik er meteen net omheen gedaan en dat lijkt te werken maar morgenmiddag zie ik het weer. Of de hele stellage nog staat ook na vandaag.

Maar ik weet nog dat jij dat niet wilde.

 

Hier twee foto's. Nee, mooi is het niet natuurlijk.

 

DSC0668813781496789765.JPGDSC0665197311496789764.JPG

Link to comment

Carina, werden jouw bonen dan door vogels opgevroten? Bij mij zijn het bij de gezaaide bonen slakken (zo ziet het er in ieder geval uit) en/of ze komen gewoon niet op. De voorgezaaide bonen staan er op 1 of 2 uitzonderingen nog wel redelijk ongehavend bij.

 

En het is niet alleen om het 'mooi' dat ik geen netten wil, ik wil dit eerste jaar ook in kaart kunnen brengen wat nou door wie wordt opgegeten. Nu weet ik dat die duiven het vooral hebben gemunt op jonge peulvruchten (als de tuinen nog vrij kaal zijn) en de kolen. Maar ik heb bijvoorbeeld ook wat aardbeiplantjes (uitlopers van de vorige huurders) staan, en daar haal ik prima aardbeien vanaf, geen vogelvraat. Wel weer wat slakkenvraat als ik een rijpe aardbei niet snel genoeg pluk, maar dat heb ik in de achtertuin ook.

 

Ik laat afgevreten planten ook gewoon staan, om te zien of ze er nog bovenop komen of dat het echt einde verhaal is. Alle ervaring is waardevol, denk ik dan maar.

Link to comment

Ik weet niet wat het was wat het nou precies opat. Ik denk een combinatie misschien.

Slakken dat valt hier op het complex wel mee.

Ze zitten er wel maar er zijn ook veel beesten die die slakken weer opeten.

Het is hier nogal wild.

De konijnen aten ook veel op vorig jaar. Maar ik weet niet of die ook bonen eten.

Er bleven alleen steeltjes staan.

Dit jaar gaat het goed.

Maar die ene rabarberstek die ik onbeschermd had geplant omdat ik dat dat niet gegeten zou worden was in no time opgegeten. Er zitten ook overal gaten in de grond tussen de gewassen. Maar op zich wordt er uit die perken niet gegeten dus een beetje bescherming werkt hier al.

Morgen weer kijken. Ik had vandaag geen tijd. Nou ja, ik was te moe en het waaide zo hard.

Link to comment

Ik zaai de bonen voor de stokken eerst binnen op papier a la sjeftuintips...dat bevalt al jaren heel erg goed. Mooi die Phacelia

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...