Jump to content
  • entries
    20
  • comments
    55
  • views
    776

Mijn allereerste echte bloemkooltje (en andere dingen)


pippi

6,668 views

 Share

Die titel klinkt blij, maar blij was ik niet. Ik had vorig najaar een bloemkoolzaailing uitgeplant in de achtertuin, en hij deed het eigenlijk best goed, kooltje groeide langzaam maar zeker. En vandaag zag ik dat er maar liefst 3 jonge naaktslakken in zaten. Ze zaten heel goed verborgen net onder het kooltje, en ik kreeg de derde er niet uitgepeurd. Dus dan maar van hoppa, kooltje geoogst, slak eruit gehaald en vermoord.

 

Hij is vandaag door de pindasoep gegaan:

02866161493673166.JPG

 

Van de appelboom word ik wel blij: 02315621493673588.JPG

 

De perenboom slaat helaas een jaartje over. Hij had vijf bloemetjes.

01628921493673707.JPG

 

En nog een foto van de kas van ruim een week geleden (peulen staan inmiddels in de volle grond en in bloei, nu hopen dat de fazanten eraf blijven):

01562681493673910.JPG

 

Nog een boel om op te eten aan sla, raapjes, andijvie (niet op de foto, staat aan de andere kant) en spinazie voordat de paprika's en tomaten en komkommers en meloenen in de kas kunnen. De worteltjes moeten nog wel even doorgroeien, dus die blijven nog staan. En hier en daar komt ook de zaai-ui mooi op, die blijven straks ook staan als vriendje voor de paprika's en tomaten. De bietjes (begin maart gezaaid) willen niet, misschien dat ik ze nog even laat staan maar ik heb er weinig vertrouwen in dat het nog wat wordt. Ze staan ook in de volle grond en lijken het daar beter te doen.

 

Om de fazanten te ontmoedigen wat peulen opvreten betreft, heb ik ze bespoten met knoflookthee en gemulcht met munt en knoflookbieslook. Heb wel de indruk dat dat helpt, maar nu ze in bloei staan weet ik eigenlijk niet of dat nog verstandig is in verband met bestuivers. Geen idee of bijen de bloemen wel kunnen vinden terwijl de peulen naar een Turks restaurant ruiken. Vandaag dus maar geen verse kruidenwalm aangebracht, we zullen het zien morgen. Voor alle zekerheid heb ik ballonnen en een watervaste stift. Als ik morgen fazantenvraat zie, ga ik schrikballonnen maken.

 

(En ik had me zo voorgenomen om niks te doen tegen beestjes. Maar toen had ik luizen en rupsen in gedachten, geen hele familie fazanten. )

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Das toch stoer...je eerste heuse bloemkool!

En wat doen tegen beestjes.....je ontkomt er niet aan vrees ik, wil je zelf ook nog wat te eten hebben.

Het is mooi bedacht, maar in de praktijk werkt het niet zo.

Link to comment

Wauw wat staat je kas mooi vol!

Hoop dat je bloemkooltje super lekker was. Schijnt goed samen te gaan met fazant uit eigen tuin

Link to comment

Jootje, ik was er ook wel een beetje blij mee hoor! Ik weet niet wat het is, maar bloemkool wil bij mij gewoon niet goed lukken, en dan is zo'n mini-bloemkooltje al heel wat.

 

Charly, ja de kas staat lekker vol met vooral vroege bladgroenten. We eten ons helemaal klem aan de sla.

Link to comment

Het staat er allemaal fris bij, in de kas. Is het goed gekomen met de ene zijde waar niks wilde kiemen?

Mooie appelaar, zeg.

Link to comment

Cheela, dankje!

 

Ann, Ik heb een paar dagen geleden in het 'slechte' stuk van de kas een ondergronds hügelbett gemaakt, dus grond afgegraven (ik kwam welgeteld drie eenzame wormen tegen ), dikke takken/stammetjes gelegd, een laag kleine takjes erop, lavameel gestrooid, grond er weer op, water erop, laag compost erop (de gekochte compost gemengd met eigen compost uit mijn achtertuin) en gemulcht met van alles, oud herfstblad dat in een hoekje lag, wat gemaaid gras, wat verdroogd heermoes en ander onkruid, en ik ben het nu alsmaar flink water blijven geven. Voordat de komkommers en meloenen erin gaan gooi ik er nog een laagje van mijn eigen compost op. (Wat een verschil toch met die commerciële compost, want man, want ruikt dat toch lekker.)

 

Als het dan nog geen goeie grond is, dan toch zeker volgend jaar. En ik neem het risico wel met die komkommers en meloenen, liever dan met de tomaten of paprika's, daar wil ik echt wel goeie opbrengsten van. Meloentjes ga ik ook in de platte bak zetten, dus daar heb ik het risico ingedekt, en komkommers hebben volkstuinders volgens mij heel vaak teveel, dus daar kan ik in het ergste geval door wat ruilhandel met de buren ook wel aankomen.

 

Ik zag vandaag wel dat er net aan de rand van het ondergrondse bed een gezond ogend lente-uitje was opgekomen (een van de dingen die er waren gezaaid en niet of nauwelijks waren gekiemd). Dus ik heb goeie hoop.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...