Ga naar inhoud

Mellie

Members
  • Aantal items

    9555
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door Mellie

  1. Mellie
    Sjonge jonge, wat ben ik toch op dreef met het niet bijhouden van mijn moestuinseizoen. Er zijn vele maanden verstreken sinds de laatste keer. Oops...

     
    In een vogelvlucht de hoogtepunten van afgelopen maanden.
     
    Tijdens de 020-moesdag veel geruild en kennis gemaakt met nieuwe gezichten. Leuk! Tuinmensen kun je er altijd heel goed bijhebben. De peermeloen die ik van Marloes heb gehad tijdens de moesdag, heeft meerdere aanvallen van slakken overleefd. Tot de grond afgeknaagd en weer opnieuw gegroeid en zo een paar x. Een doorzetter dus. Hij is inmiddels groot genoeg om vrucht te dragen, maar ja.. de herfst zit hem in de weg. Zo jammer.
     
    Tegen de slakken heb ik een goedje gekocht wat je in de bio tuin mag gebruiken. Te laat voor de peermeloen/meloenpeer. 2 kilo omdat we zo mega veel slakken hebben, maar ik heb nog steeds 1,5 kg. Heel zuinig spul. Spaarzaam gebruiken en alle slakken gaan dood. Heb voor het eerst wel behoorlijk wat wroeging gevoeld toen ik sochtends een bloemetje voor de jarige juffen ging plukken, ze hoorde doodgaan. Sissend/hijgend... brrrrrr, een heel nare gewaarwording. Het spul werkt als een tierelier, want heb nagenoeg geen slakken meer in de tuin. Die paar die er zijn, kom ik overheen. Ter vergelijking: vorig jaar (en 2 jaren ervoor) raapte ik elke avond zo een paar honderd slakken. Naakt- en huisjesslakken. Nu dus nadat diverse pepers en de peermeloen waren opgevroten, op zoek geweest voor een middel ter eliminatie van het slijmerig spul en het werkt zo waar! Blij mee, maar zorg tegenwoordig wel dat ik niet in de tuin na het strooien.
     
    Veel tomaten gegeten, lekker joh. Heel veel saus gemaakt, maar een familie van 5 eet meer saus dan ik met planten kan bijbenen heb ik gemerkt. We aten voorheen al wekelijks toch zeker 1 kilo cherrytomaten en met eigen oogst zelfs nóg meer. Ontzettend veel ingemaakt, maar kennelijk was het niet genoeg. Had meerendeel potten van 500 ml en 650 ml, maar die zijn al op. Heb een stuk of 12 350 ml hakpotjes over met tomatensaus.
     
    Hoe meer ik tuinier, hoe meer ik inmaak.
    Ook suppengewürz gemaakt via Charly naar Diana’s mooie moestuin. Het was 3 kilo groente waar ik een kruidenbouillonpasta van heb gemaakt. Dat is ruimschoots voldoende voor een jaar en voor te geef. Veel bramenjam en pruimenjam, maar zo veel weggegeven, dat we misschien nog 4 potjes over hebben. Leuk om zo veel weg te kunnen geven! Er zit zo veel liefde in, dat voelt heel goed om aan iemand te schenken. Al ben ik blij dat de pruimenjam die naar rode kool smaakte (dank je wel Hak... ), niet bij iemand anders is geëindigd. Had me dood geschaamd!
     
    Veel thee ook gemaakt waarvoor ik ook bloemen heb gedroogd, maar ook citroenverbena, appel, rozenbottel, braamblad enz enz.

     
     
    De pepers en paprika’s hebben het heel zwaar gehad. De hele maand juli was ik in de Turkse tuin aan het wroeten. Het was heerlijk! Zo veel lekkers geoogst, gedroogd, ingemaakt, gegeten. Het was een feest voor al mijn smaakpapillen. Eigenlijk al mijn zintuigen vierden een feestje. Ik heb vooral genoten van de okra. Dar ga ik komend jaar in Nl proberen. Zó mooi hoe die plant bloeit en okra soep vind ik de lekkerste soep die er bestaat. Jummm! Maar per kilo mini okra die het lekkerst is, wel €80... dan is zelf kweken wel beter. Zo mooi die bloei!

     
    Volop moerbeien geplukt, verse vijgen en zo veel meer lekkers... wat een rijkdom is dat toch.

     
    De Nederlandse tuin heeft tijdens de vakantie wel wat water gekregen, maar niet genoeg. De meeste planten, maar vooral peper en paprika hadden bij thuiskomst slechts een paar vruchten en nagenoeg geen bloemen.
     

     
    De pompoenen waren compleet uitgedroogd, de sla was uitgeschoten en de pepers en komkommers hadden een groeipauze ingelast. De tomaten daarentegen deden het prima. Zo veel formaten gegeten en nog steeds. Speckeld roman en de canakkale komen terug met wat gele tomaten. En wat nieuwe soorten uitproberen volgend jaar.

     
    De pepers en 1 komkommer zijn na vele vele vele liters water bijgetrokken. We hebben wat pepers kunnen oogsten, maar naar de verhouding planten-werk is wel zoek. Veel werk gehad voor een beetje oogst. Blijft jammer. Volgend jaar toch maar anders aanpakken. Of niet midden in de zomer met vakantie, maar wanneer dan wel? Volgend jaar 2 schoolgaande kinderen en ook nog eens 1 leerplichtig.... dat wordt een uitdaging.
     
    Het pompoenenveldje heeft vanwege de droogte ook bijzonder slecht gepresteerd, maar! Het is de eerste x sinds 2 jaar dat niet alle planten zijn opgegeten! Whoop whoop! Ik had er meer van verwacht, maar ja, zo’n zomer als deze had ik ook niet kunnen voorspellen. Dit is de grootste. Nog wat kleintjes en de rest is formaat ei maar ik klaag niet, want alles is beter dan nul pompoen en courgette.
    Ik oogst overigens nog steeds courgettes. Oleeee!
     
     
    Het was al met al een mooi seizoen. Veel leerpunten gehad op tuinvlak. Enorm genoten van de rozen die maar bleven en bleven gaan.

     
    Zelfs nog een roos herrezen van de maaidood (door de man gemillimeterd tijdens het grasmaaien...). Ik geniet van de mooie kleuren en geuren. Veel latherus ook en voor het eerst korenbloemen gezaaid. Dat zaad had ik al wel 5 jaar liggen. Het is mooi opgekomen. Heerlijk zomers.
     
    De bloem die me het meest tegenviel, was de witte borage. Via de nieuwetuin besteld afgelopen jaar. De leus die me tot aanschaf deed komen was iets in de trant van ‘In elke bloem een heerlijk vleugje nectar’. Niets van waar. Heb al tig bloemen getracht uit te zuigen. Geen nectar te proeven voor een mensenkind. En waar de blauwe borage lekker komkommerig ruikt, ruikt de witte nergens naar.
     
    Ik moet het of kunnen eten, of het moet lekker ruiken en een combinatie van beide is helemaal perfect. Witte borage valt dus voor mij af. Zal zich wel een miljoen x uitgezaaid hebben. Ben benieuwd.
     
    Prachtig om alle tuin met de kinderen te delen. Daar geniet ik enorm van. Ik baal wel eens dat elke framboos en aardbei in 1 seconde in een kind is verdwenen, maar fijn hoe ze met groen moraal opgroeien. De oudste 2 gaan zelf de tuin in om even peterselie, munt of basilicum te plukken. Hun lieveligskruiden. De jongste van 1 heeft de zoute banaan van Spitskool dusdanig leeggemarteld, dat die op retraite is om bij te komen en te groeien! Stelletje hooligans.. mooi!

     

     
    Hoe dan ook. Einde van het seizoen nadert. De eerste knoflook heb ik gepoot. Bomen en struiken gesnoeid. Paardenmest gekruid. Het wachten is op het rooien van de tomaten. De ochtenden zijn eigenlijk echt te koud, maar ze doen het nog zo goed. Komende week maar ruimen.
     
    Binnenkort eindelijk de maak van een compostbak. Ik vraag me af of je er veel (Stank/ongedierte) overlast van hebt... Uit de groene kliko zijn deze zomer vele maden uit gekropen... brrrr. En dat had nog een deksel erop.
  2. Mellie
    Mijn goede voornemen voor dit jaar is om mijn moesblog wat beter bij te houden. Dus half maart, daar gaan we dan!
     
    Een productieve week gehad met allerlei tuinzaken. De aardbeien waren merendeels stukgevroren en ik had een excuus nodig voor nieuwe aardbeien. Oleee!
     
    Bij Kwekerij Duivenvoorden heb ik ze besteld. 6 x Maxim, 6 x Lambada, 6 x Vima zanta, 6 x Elianny, 6 x rumba, 4 x ostara, 2 x ananasaardbei (ik heb er zelf nog 2) en 2 x cherryberry. Er staan nog 3 of 4 frau mieze schindler aardbeien en nog wat op het dak van het kippenhok die merkloos zijn.
     
    Ik hoop op een grote oogst en ben ook heel benieuwd naar de verschillen in smaak tussen de aardbeien. Vroeg, middel, laat en doordragend. Heel benieuwd hoe dat uitpakt. 
     
    De aardappels zitten voor de helft in de grond. Ik heb 2 kuub compost besteld en een bodem laten zitten in de bigbag. Dat staat nu op de rommelsteiger (we hebben er 2 waarvan deze niet wordt gebruikt wegens ehm... nou ja, veel tuinrommel en gebrek aan onderhoud). Die heb ik vandaag afgedekt omdat het toch nog een beetje frips is. De eerder gepootte aardappels even bekeken onder hun beschermingszak en zag al heel voorzichtig wat boven piepen. Leuk! Nu maar hopen dat het goed blijft gaan.
     
    De perzik red melba staat in bloei. Nog nooit in de 5 jaar dat ik perziken heb, is dat zo laat als nu! Normaal altijd begin februari. Wel betere timing zo, want vorig jaar was ik alles braaf met de hand aan het bestuiven. Geen insecten te vinden die dat voor me gingen doen. Echt een plaatje voor het oog die melba.
     
    Vandaag is de kas ook weer compleet. Gelukkig. Kan het er goed warm worden, want nog even en dat staat ie ook weer vol met pepers! Er staat nu spinazie, sla en dahlia’s in pot in. Beetje voortrekken, al hadden ze het vast koud. Ik heb ook een plekje gereserveerd voor wat tomaten. Ga het toch weer proberen in de kas. 
     
    De storm die over Nl heeft geraasd, zorgt nog steeds voor dingen die *moeten* bij ons. Grrrr. Overal takken, potjes, van die onderzetters onder je potten, alles ligt overal waar het niet moest. Zoetjesaan ligt alles weer op zijn plekje of in de kliko.
     
    En dan nog kippennieuws van deze Mother of Chickens. Pompompooommmmm!
    Siyah, onze kleine serama met gebroken hart, legt eindelijk weer eitjes. Jeej. Ze heeft wel een half jaar niets gelegd. Ik denk oprecht dat het kwam doordat ze verdrietig was omdat ik haar zoon naar de zorgboerderij heb gebracht. 
    Ze was een elke dag legger en toen poef... niets meer. Was nog zomer toen ze stopte met leggen, dus het was niet de winterstop. Ik vond dat heel zielig.
    Tot deze week. Jaaaa! Eindelijk.
    De dochter eet dus weer eieren, want alleen de eitjes van haar eigen kip vindt ze lekker. Ahem. Mama heeft haar anders al vaak zat een ander ei gevoerd die ook met smaak werd verorberd, maar afijn. Iets met pas 7 jaar zijn.
     
    Al met al dus lekker bezig! Altijd al dol geweest op tuinieren, maar nu met de lockdown alleen maar meer. Heerlijk om bezig te zijn. 
    Binnen doen de kweeksels het ook goed. De pepers en paprika’s doen het goed. De tomaten zijn deze week gezaaid, maar nog niets te zien. De gezaaide basilicum wat hier uit werd gemaakt voor toch wat anders dan basilicum, blijkt toch heel erg basilicum. Haha 😛
    Ik heb trouwens alleen maar ruzie met basilicum het afgelopen jaar. Steeds als ik een plantje koop en deel, sterft het binnen een week alsnog af, met als dieptepunt de basilicumplant die ik had toen het zo vroor. Die was Savonds al compleet verdroogd. De overgang van koud naar warm was te groot vermoed ik.
     
    Het tij lijkt overigens te zijn gekeerd. Ik heb 2 weken geleden een bos basilicum gekocht bij de toko. Die bos zag er zo mooi uit, dat ik dat in een glas water heb gedaan. 2 dagen later had ik 3 steeltjes met wortel. Zo snel al! Die zitten in een pot en doen het prima. De rest heeft nu, 2 weken later, ook eindelijk goede wortels. Die moeten nog in een pot. Dan heb ik nu veel te veel basilicum. Gelukkig zijn mijn kinderen dól op groene kruiden.
    Voor je het weet, is er een plant kaal gevroten. 😬





  3. Mellie
    De laatste update had ik met grindtegels een border half afgemaakt. Na de vorst heb ik dit afgemaakt en het resultaat was afgrijselijk werkelijk zo lelijk dat zelfs de Man er over klaagde. Zeer uitzonderlijk.
    Uiteindelijk borderranden gekocht bij de Praxis. Alle grindtegels eruit gehaald afgelopen maandag 12/3 en de bielzen erin. Die waren natuurlijk een stuk minder hoog, dus moest de gaten weer opvullen.
     
    Veel werk, maar het staat. Het ziet er zo veel beter uit dat ik het maar voor lief neem dat ik de rest van de week kreupel loop en al nachten niet heb geslapen van de pijn...
     
    De bomen van Bart zijn binnen met een zwarte en rode bes. Alles staat netjes in de grond. Ben er erg blij mee. Ben alleen bang dat ik nu een nog groter vogelprobleem ga krijgen met al dat extra fruit. De 2 grootste plagen in onze tuin zijn de slakken -vreten alles op- en de eksters, kauwen, duiven en merels. Overal poep en eten ook aardig wat op...
     
    Ik ken geen andere mensen die het gazon schoon moeten spuiten met de hoge drukspuit. Wij wel... 1 groot poeptapijt aan gras. Al diverse afweringen gekocht, maar niks werkt langdurig. Na enkele weken zijn ze gewend en is het weer net zo erg als ervooor.
     
    Hoe dan ook; voor mijn gevoel is de lente helemaal losgebarsten! De kinderen spelen weer in de tuin. Ik zie buren in de tuinen klussen. Je hoort maaiende buren, spelende kinderen, de eerste bootjes heb ik ook alweer voorbij zien varen. Kortom: de lente is begonnen! Hoe heerlijk is dat!
     
    Beetje tegenstrijdig is dan wel die arctische kou van morgen. Mijn perzik is compleet ingepakt en de dahlia’s en de muurkas ook. Alles zit in noppenfolie om de Siberische kou te weren.
     
    Vorig jaar was een slecht moesjaar, maar waar iedereen van heeft gesmuld, waren onze eigen perziken. Zelfs de Man stond op de loer of ze rijp waren of niet. Ze waren verrukkelijk en dat willen we dit jaar natuurlijk weer!
     
    Ik bedenk me net dat ik de nectarine van Bart niet heb ikgepakt... die boom zit natuurlijk niet in mij systeem, want hij is net pas binnen.
     
    Ik heb heel veel binnen voorgezaaid. De padrons van Erby komen eindelijk op. De deno methode is wel sneller in ontkiemen merk ik.
    Sommige pepers weigeren om te kiemen. Ui rijo deed helemaal niks. Van plaats veranderd en het groeit nu heel voorzichtig. De wedstrijdui die in vermuciliet niets deed, ook van plek veranderd en gewoon potgrond gegeven met wat brekerszand. Zag dat ik de datum verkeerd had gezet... was gisteren, toen was het toch echt 15/3.
    Al druk bezig geweest met plannen maken wat ik waar wil neerzetten ipv maar lukraak in de tuin te zetten.
     
    De eerste courgettes vandaag gezaaid en nog heel boos geweest om een dreumes die dacht dat hij met mama’s kweeksels kon spelen. Als je leven je lief is, moet je dat vooral laten. Daar is hij inmiddels achter
     
    Al met al ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen! De kou van afgelopen weken met alle zon vond ik heerlijk. Maar langzaamaan mag de kou wel plaatsmaken voor gewoon zon.
     
    O en mijn kaasvormpjes zijn binnen! Heb de rest van mijn bestelling niet, dus kaas maken zit er nog niet in, maar ooooooo.... dat wil ik ook zo graag!
    Bijna april.. moet wel snel gebeuren want lees overal dat je dat niet met te warm weer kunt doen. Spannende tijden mensen!
     
    De perzikbloesem van de platifortwo

     

     

  4. Mellie
    Zo! Elders typen en vervolgens hier posten lijkt me een slimme truuk. Had ik niet bedacht, want wist niet dat dit onderdeel zo werkte.
     
    Inmiddels ben ik helemaal zen en weer klaar voor een nieuwe poging!
     
    Ik heb afgelopen maanden veel gelezen en nagedacht hoe ik het moestuinieren succesvoller kan doen verlopen. Seizoen 2017 was sneu. Ik begrijp niet zo goed waarom. Het waren niet alleen de slakken.. datgene wat namelijk wél groeide, groeide zo traag als.. nou ja. Traaaaagggg.
     
    Ik heb tig x bonen bijgezaaid, omdat ze bleven steken in hun groei. En ineens schoten ze maanden later de lucht in, maar had ik veel te veel planten op een veel te klein stukje grond. Krijg je als iedereen ineens besluit toch wel te groeien.
     
    Dus wat gaat Mellie doen?
    Beter bemesten lijkt me handig dit jaar, daar ben ik een beetje laks in geweest afgelopen jaar vanwege de honderden liters bemeste tuinaarde die er de tuin in ging.
     
    Met dat bemesten ben ik vorig jaar oktober mee begonnen. Ik heb veel gelezen over karton met paardenmest erover. Ik heb een paar maanden oude mest geregeld bij de plaatselijke manege en manlief bereid gevonden te helpen. We hebben een aanhanger volgeladen. Uiteindelijk was het genoeg voor zon 12 m2. De Vietnamese koriander, peterselie en rucola staan als enige planten nog in dat stukje tuin en die doen het uitstekend! Goed om te zien! Zelfs de V koriander doet het nog, al vindt hij de vorst maar niks en krijgt dan treurige blaadjes die gaan hangen.
     
    Ik had wat zaailingen van snijbiet aan de zijkanten gezet en die zijn al heel aardig aan het groeien naast de 4 gesnoeide takken van de hortensia. Ze lijken wortel geschoten te hebben. Die ga ik meenemen naar Turkije komende vakantie!
     
    De knoflook groeit ook al heel goed, maar de olifantenknoflook loopt beduidend achter. Begon pas 2 maanden later uit te lopen. Ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Pas de eerste x voor mij na alle enthousiaste verhalen hier.
     
    Ik hoop natuurlijk dat de grond straks in een betere staat is. Achteraf las ik dat ik beter de mest nog had kunnen afdekken, maar Sja. Gedane zaken natuurlijk en vooralsnog lijkt het voor de huidige begroeiing goed te werken.
     
    Een ander probleem zijn de slakken. Ons slakkenprobleem is dermate groot, dat pakjes zaad vrijwel altijd in 1 seizoen opgaan. Afgelopen jaar heb ik minimaal 30 courgettes, en ruim 50 pompoenen gezaaid en daarvan heb ik uiteindelijk 2 pompoenen de zomer door geholpen. 0 pompoenen gehad, want slak en co waren me te snel af. En zo gaat dat met heel veel...
     
    Hiervoor zet ik het volgende actieplan in:
    1) slakkenkorrels jaja, bio
    2) de zoek en maak dood methode
    3) havermout strooien (moesvriendin Spitskool las in Zuid Afrika een leuk stukje dat de slakken zo dol zijn op havermout, dat als ze dat zien, ze al het malse groen laten liggen en ze net zo lang vreten tot hun buikies open knappen! Saar ben ik een groot voorstander van)
    4) slakkenrol -zo ver budget dat toelaat, want is €30 per rol, maar heb afgelopen jaar een stuk gebruikt en het werkt. Daar had ik geen laat van slakken. Dus ga de hele rol dit jaar gebruiken!-
     
    Ik heb hier en daar wat stukjes gazon (of beter gezegd mosveld) bijgesmokkeld. Manlief vond de laatste smokkelpoging zo erg, dat ik uiteindelijk gras heb bijgezaaid. Goed voornemen is dan ook om meer in overleg weg te kapen. Zo heb ik een strook van een kleine meter breed en 3/4? meter lang gereserveerd voor de pompoenen en courgettes komend jaar. Alhoewel, gereserveerd... .. het idee staat in de week bij de man.
     
    Die ‘gereserveerde’ strook is gras. Hier wil ik wederom paardenmest halen en zonder enig voorwerk bovenop het gras uitstorten en daar de zaailingen in zetten. Ik heb hoop dat het lukt. Een kennis van me zaait al haar pompoenen en courgettes in de paardenbak en heeft op deze manier altijd honderden pompoenen en courgettes die ze vervolgens weer verkoopt. Ik hoef er heus niet zo veel, maar eindelijk 1 courgette uit de tuin zou ik na al die zaaipogingen toch wel heel erg leuk vinden!
     
    Wat wil ik in de tuin zaaien?
     
    Tomaten
    Komkommer
    Peper
    Paprika
    Courgette
    Pompoen
    Snijbiet
    (Nieuw Zeelandse) spinazie
    (Wedstrijd) Ui
    Diverse soorten sla
    Andijvie
    Rode kool
    Broccoli
    Paksoi
    Yacon
    Soya bonen
    Snijbonen
    Mais
    Bieten -rode, witte en gele en heeeeel veel, want DOL op biet. Hoe heb ik die kunnen vergeten in mijn zaai lijstje op te nemen, foei!
     
    Dit zier er, als ik naar mijn wensenlijstje kijk, als gigantisch veel uit, maar het gaat bij sommige dingen niet meer als 4 stuks. (Of helemaal nul als die slijmerige dingen hun buikies niet te barsten eten zoals beloofd...)
     
    Ik ben op 11/1 begonnen met het zaaien van het eerste spul. Ben al een week in het ziekenhuis dis geen idee hoe alles er thuis bijstaat. Maar ik heb hoop!
  5. Mellie
    Augustus was nat, maar met voldoende droge momenten om lekker in de tuin te zijn. Het frustreerde me enorm om zo veel tijd en energie gestoken te hebben in het voorzaaien en de kweek,
    om vervolgens niets te zien groeien. Ik bleef maar bonen bijzaaien, omdat de bonen die ik had, netjes bleven steken in hun groei. Ineens was het een jungle en kun je de bonen door het bos niet meer zien! Veeeeel te veeeel op en naast elkaar! Ach ja...
     

     
    Het heeft me mateloos geërgerd, maar wat wel goed ging, waren de perziken. Wat heeft de platifor2 het goed gedaan! Jeetje, wat waren ze lekker! Ik hoop dat er uit de pitten mooie boompjes gaan groeien die net zo lekker zijn!
    Dit waren de laatste 2... weer terug bij de perziken van de supermarkt..

     
    De aardbeien in de nieuwe aardbeienbakken dragen weer vruchten en doen het ook weer lekker. Meer dan 4 aardbeien zijn er momenteel niet rijp, maar hoop doet leven. Nog even wat meer zon graag.
     
    De tomaten deden het eindelijk ook goed. De moed zonk me in de schoenen als ik de foto's van tomaten voorbij zag komen en dacht 'wanneer gaat het nou eindelijk eens gebeuren!' Voila, ook hier vrucht en dagelijks een schaaltje vol tomaatjes en dan.. pats boem, over.
    Afgelopen week heeft de pythopthora toegeslagen. Ik heb zo'n 30 tomatenplanten half huilend uit de grond getrokken, zo de kliko in. Nooit geweten dat dat zo heftig kon zijn. Mijn moestuin is niet groot, maar het merendeel bestond uit tomaat. Dat eten we in vele, vele kilo's en niets smaakt beter uit eigen tuin. Maar helaas, voor ons is het over.
     

     
    Ik heb zo ongeveer sinds mijn 15e tomatenplantjes opgekweekt. Altijd buiten, zo der enige vorm van afdak, of in een pot of naarmate de plek groter werd, in een postzegeltuin. Sinds 2 jaar is de kweek in een grotere tuin. In die vele jaren heb ik nog nooit last gehad van enge tomatenziektes, maar binnen 1 week was hier alles vergane glorie. Het schijnt toch wel erg heftig te kunnen zijn. De kilo's tomaten die ik heb weggegooid, kunnen dat beamen. Maar daarover genoeg. Het moge duidelijk zijn dat het me flink heeft geraakt.
     
    Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel in de tuin! Het tuinieren en water geven brengt rust in mijn hoofd. Iets wat broodnodig is met een baby, dreumes en kleuter in huis. Al ben ik wel trots op mijn oudste telg die zo geclassificeerd mag worden als jongste botanicus ooit! 'Kijk mama, een citroenplantje groeit hier' en hoppaa, daar heeft mijn 3-jarige weer een citroenmelisse zaailing te pakken! Of van de week viel haar op terwijl we buiten liepen dat er een komkommerplant groeide ergens. Mooi vind ik dat!
    Niet alleen zij glundert dan van oor tot oor; moeders doet ook mee! Broerlief van 2 kan in tegenstelling tot vorig jaar feilloos zien of een aardbei rijp is of niet, zónder er eerst een hap van te nemen. 'Dees is groen, niette lekker mama'. Klopt als een bus!
     
    Ondertussen krijg ik foto's vanuit Turkije uit de Turkse tuin. Jaloersmakend! Prachtig vind ik dat om te zien. De abrikoos die bekend is in Capadocie is al enkele jaren vanwege late vorst niet opgekomen. Dit jaar geen last van en de bomen barsten haast uit hun voegen. Mijn ouders hebben honderden kilo's verwerkt tot gedroogde abrikozen en pestil (soort fruitleer). Vele kilo's weggegeven en zo uit het knuistje gegeten natuurlijk. Als je die abrikozen hebt gegeten, wil je nooit meer anders. Qua smaak ben ik behoorlijk verwend. Ik eet dus alleen die en geen andere. Alle abrikozen zijn daarna smaakloos en droog, terwijl abrikozen sappig en plakkerig zoet horen te zijn. Mijn Nederlandse lief kan goed over mijn diva smaak klagen!
     
    Vandaag zijn mijn ouders en zus tomatenpuree aan het koken. Ze hebben bijna 300 kilo tomaten die ze moeten verwerken. Hard werken, maar het resultaat mag er zijn.
     


     
    Die van vorig jaar is in mijn geheugen gegrift. Mijn kinderen aten dat gewoon rechtstreeks uit de pot.. toen 1 en 2 en al ware smulpaapjes!
     
    Zelf eten we op bescheiden schaal uit de tuin. We hebben alle kruiden die we gebruiken in de tuin, wat fijn is. De bieten groeien aardig en daar hebben we al menige variatie van gegeten. Soep, salade, gepoft uit de oven. Ik vind het allemaal even heerlijk!

     
    De artisjok staat prachtig in bloei en is een cadeautje om naar te kijken. Volgend jaar hoop ik op een beter moesseizoen, want zowaar het mogelijk was, is dit slechter dan vorig jaar. Toen viel alles ten prooi aan de slakken, maar dit jaar wat over bleef, groeide gewoon niet en toen die stomme pytho. Ach ja. Een diepe zucht en dan maar van voren af aan beginnen!
     

  6. Mellie
    We zijn weer een maandje verder en naast dat ik heel veel heb gedaan in de tuin, voelt het alsof ik niks heb gedaan in de tuin. Er moet nog zo veel! Of eigenlijk wil ik gewoon zo veel, maar met 3 kinderen en een kwakkelend lijf lukt dat simpelweg niet.
     
    Maar wat wél is gedaan, is leuk! Er is wat gazon opgeofferd om meer plek voor de moestuin te maken. De grote hobby vereist meer plek... Manlief is fel tegen, maar toch heeft hij afgelopen weekend braaf meegeholpen on graszoden weg te spitten en te verwijderen. Held! Stiekem heb ik nog wat meer gras (mos) weggehaald... ik vraag me af wanneer het hem opvalt
     
    In het kleine stiekem weggestoken stukje staan nu 2 clematissen en verder 1 braam en 1 gele framboos. Ik heb ruimte voor meer planten in dat hoekje, maar ik heb me ingehouden aangezien frambozen zo snel uit de voegen groeien. Ik moet de andere frambozen nu overal uitsteken. Dus die plekken komen wel vol te staan vermoed ik zo!
    Het grotere nieuwe stuk staan in de hoeken bosbessen in potten met turf en de andere hoek frambozen (2 gele en 1 roze) en 1 rode kruisbes. De roze heb ik uit het andere stuk gehaald. Hij hing vol vruchten, maar ik was eigenwijs. Ik zei, als je hem goed water geeft hoeft hij er niet onder te lijden en die mop geloofde ik ook nog... hij hangt er pips bij, maar gaat het wel redden.
     
    Ik moet nog een plekje verzinnen voor mijn tamme kastanje en de 2 moerbeien en dan ben ik voorlopig klaar met vaste planten zetten.
     
    Ik heb nog een lading bonen en erwtjes voorgezaaid aangezien de lading in de tuin zo zielig is. We gaan het zien!
     
    Wordt vervolgd...!
     

     

     

  7. Mellie
    Ik heb een stukje moestuin erbij oleeee!
    Manlief was zo lief om wat tegels weg te halen zodat ik een paar meter erbij kon nemen. Eeki was tijdens de 020-dag superrrrlief en heeft spitwerk op zich genomen. Wat geweldig die extra hulp! Helaas mag er niets van het gazon afgesnoept worden, maar wie weet lukt dat ook nog, grinnik!
     
    Ik had niet verwacht dat ik dit jaar veel zou kunnen doen aangezien ik einde winter zou bevallen. Baby Ender is geboren en het gaat gelukkig dusdanig goed dat ik al lekker in de tuin bezig ben. Niet zo veel als ik zou willen helaas, maar met 3 kleine kinderen is dat ook niet zo wonderlijk.
     
    Geniet wel enorm van elke minuut in de tuin, ook al is het hard werken om alle onkruid weg te halen en de grond te bewerken. Wel superleuk om te doen.
     
    Vandaag tomaten en pepers in de volle grond gezet. Ben erg benieuwd wat dit seizoen me gaat brengen! Heel veel zin in
  8. Mellie
    Ik heb een paar weken doorgebracht op het Turkse platteland. Het huisje van mijn oma. Mijn tante was zo lief geweest om de moestuin in te zaaien. Ook al was ik enkel leverancier van de zaden en is de tuinopbrengst compleet aan mijn tante te danken: ik heb er al wiedend en plukkend een paar heerlijke weken gehad! Alleen maar gekookt uit de tuin en het smaakte waanzinnig!
  9. Mellie
    Met al het mooie weer en jeukende handen, ben ik zonder op manlief en het vrije weekend te wachten, begonnen aan project Mos V6.
    Ik wilde een stuk mosgazon opofferen om daar dit jaar bovenop paardenmest, courgettes en pompoenen te kweken. Zie mijn vorige update voor alle plannen. Het plan is om daar paardenmest van de plaatselijke manege te storten en daar mijn pompoen en courgette te gaan kweken. Bijzonder geliefd door de familie Slak&Co, dus het eindigt meestal dat ik niks heb. Ik hoop dat alle mest ook wel enige afwering geeft. Hoe dan ook. Daarvoor wilde ik met grindtegels een borderrand maken en dacht dat dT in mijn eentje best te doen zou zijn. Ik zou met een schep een snee maken in het mos en daar de grindtegel in laten zakken had ik mezelf wijs gemaakt.
     
    Dat project viel me erg tegen. Ik heb 6 tegels gesjouwd. In 2 x met de kruiwagen, maar desondanks lood en loodzwaar...
    Ik heb met stokjes en een touwtje een lijn uitgezet. Voor de verandering maar eens wat netter gewerkt dan de laisser fair methode waar ik groot aanhanger van ben. Ik probeer te minderen en heb zowaar nagedacht over mijn tuinwensen dit jaar.
     
    Ik begin een stukje omhoog te wippen en wat blijkt? Precies op de rand waar ik mijn borderrand ga maken, huist een ondergrondse wereld waar ik totaal geen weet van had. Geen idee wat voor boom hier ooit heeft gestaan.
     
    Echt zwaar klote... het ziet er ook helemaal niet uit als wortelig, maar gewoon als een boomstam... afijn. Na wat onderhandelen mocht ik de recipro lenen mits hij schoon en zonder dat hij met de neus in de modder ging, terug werd gebracht. Eehm... Niet helemaal gelukt. Manlief zei bij het overhandigen dat hij geen garantie kon geven dat ik dat ding nog ooit mocht gebruiken. We zijn toch meer in mijnendijn getrouwd dan ik dacht
     
    2 uur zwoegen verder, of een hernia later kan ik beter zeggen. Het is niet af... ook minder netjes dan ik had gehoopt. Als toetje heb ik nu overal pijn Maarrrrrr! Mijn courgette cq pompoenbed is een stapje dichterbij!
     


     


  10. Mellie
    Het is hartje zomer en mijn tuin loopt enorm achter. Misschien had ik de tuin moeten bemesten, maar aangezien alles liters en liters bemeste tuinaarde had gekregen, leek het me niet nodig. Uiteindelijk toch maar gedaan met een organische meststof die enorm naar dode vis ruikt. Mm, lekker... Ahem.
     
    Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe geurrozen die ik had besteld. Ze staat nu prachtig in bloei en geuren ook daadwerkelijk.
     
    Er is nog een stukje gazon (mos) opgeofferd om wat ruimte te maken voor wat eetbare dingen. Volgend jaar wil ik nog een stuk gazon erbij. Manlief weet dit overigens niet en dat houden we vooral ook zo! Hij is erg gesteld op zijn mos...
     
    De eerste komkommers uit de tuin zijn al gegeten. Op een gegeven moment vielen alle bloemen er steeds onbevrucht uit, dus hadden we geen komkommers meer. Inmiddels een grotere pot en wat extra voeding en de komkommer doet het weer lekker. Ik was verrast om te zien dat er een zaadje alsnog is aangeslagen en ineens kwam er een tweede plant tevoorschijn. Zo leuk vind ik dat!
     
    De tomaten dragen eindelijk vrucht en dit jaar heb ik geen dreumes die ze proefondervindelijk test of ze eetbaar zijn. Meneer weet inmiddels dat GROEN niet lekker is en laat ze hangen. Gelukkig! Ik denk dat we vorig jaar zeker 10 kilo half afgeknaagde tomaten in de tuin hadden. De eksters zijn daar minder goed in en pikken de onrijpe tomtaten zo op de grond. Grrrrr! Is vast als straf, omdat ik er al 3 heb gevangen. Sinds er een potje nagellak klaarligt om de gevangen ekster te markeren, blijven ze overigens flink uit de buurt. Toch jammer. Nu wil ik natuurlijk wél weten of het steeds dezelfde brutale vogel is! Nog maar even geduld. Wie weet komt dat nog.
     
    Ik geniet van de tuin, de steeds nieuwe projecten die we ondernemen om de tuin leuker te maken en van het wroeten in de aarde, de bloemen, het eten van mijn zelfgekweekte zooi, maar ook het weidse uitzicht.
     
    De frambozen zijn qua eten momenteel favoriet bij de kinderen en meer dan 1 framboos mag ik niet eten. Wel plukken. En bedankt kinders. Verder zijn ze wel leuk. Zolang je maar niet aan de frambozen of bosbessen komt...
     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...