Jump to content

Mellie

Members
 • Content Count

  5,043
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mellie

 1. Ja dat schijnt de truuk te zijn, maar ik weet niet wat die diepte is. Had nl potdiepte [email protected]
 2. Beterschap voor je vriendin. Ze kan gelukkig best meehelpen met zaaien met 1 hand of de etiketten schrijven? Hoop ik. En anders doe je het dit seizoen alleen en volgend jaar samen. Wat ik heb gedaan om een stuk grasland tot moestuin om te toveren is, afdekken met karton. Ik heb het nl ook vele vele meters uitgestoken, maar dit was toch beduidend simpeler! Grond afdekken met (schoon, dus onbedrukt) karton en gooi daar mest op als je daaraan kunt komen. Tuinaarde? Anders wat stenen oid dat de boel niet wegwaait. Het stukje wat je in je eentje kunt managen, maak je schoon. Denk klein. Haha, heel anders aldan Patrijs! Dat klein denken helpt mij enorm. Als ik bezig ben, denk ik voortaan in perkjes. Vandaag wil ik dit perkje afhebben. Dat is overzichtelijker en vooral ook vriendelijker voor mijn hoofdje dan ‘ik moet nog dit en dit en dit en dat en en en…’. Anders is het zo mega veel en neem ik te veel hooi op mijn vork. Ik heb serieuze rugklachten en kan anders aan het einde van de middag niet meer rechtop staan. Op dat ene schoongemaakte stukje, kun je nog vanalles kwijt. Boontjes bv. Gewoon wat (bamboe)stokken in de grond steken en per stok 3 of 4 boontjes erbij. Denk aan diverse soorten sla, heel veel sla, want sla uit eigen tuin is heerlijk! Ehm, courgette en pompoen zijn al genoemd. Je kunt nog bieten zaaien. Wortels kan ook nog prima. Bloemen mengsels. Koop anders nog wat bessenstruikjes. Is er niet een (zorg)boerderij in de buurt? Wij hebben hier een boerderij en daar was ik van de week. Ze verkopen er eigen kweek planten voor €0,50, €1,- en €2,50. €0,50 bv kool of zonnebloemen, €2,50 de bessenstruiken. Scheelt enorm vergeleken met de winkel. Wist je trouwens dat je een tomaten dief heel makkelijk kunt stekken? Dat kan natuurlijk ook. Misschien heb je bij de tuin waar je zit, iemand met tomaten. Iedereen heeft wel tomaten, moet te doen zijn lijkt me. Vraag of je wat dieven van hun mag en stop het diep in de grond. Flink water geven en hoppaaa, je hebt ook tomaten in de tuin met nul moeite. Zo komt het voor je het weet, toch aardig vol. En als er wat is; vragen stellen kan altijd [emoji1320]
 3. Voor sla, andijvie ed is het veel te heet in een kas. Bladgroentes schieten nu direct door. Dat kun je beter in het najaar doen in de kas. Voor nu: warmteminnende planten in de kas doen. Is anders ook zo zonde van die mooie ruimte.
 4. In de schooltuinen 2 rozen geplant en had een vat bij de Turkse winkel gekregen. Ik denk 15 of 20 liter. Zat granaatappel melasse in. Omdat ik altijd verse melk koop. Lief dat ze aan me dachten maar vind een emmer fijner. Kan ik het afromen en met dit kan het niet. Heb het vandaag gevuld met slootwater en mee maar school genomen in de bakfiets. Daar de planten erin en heeeeeeeel veel water gegeven. Was broodnodig. De plant sessie van vorige week zag er ook al heel slecht uit… nog 4 x gevuld en een strook allerzieligsten begoten. Mijn eigen tuin kwam ook aan de beurt. Hier flink wat water gegeven en aardbeien gegeten. Ook een vijg opgebonden, omdat ik bang ben dat de kinderen die volle tak per ongeluk gaan afbreken. Hij steekt bu uit naar hun uitkijkhoekje waar ze naar varende mensen kijken. Het hekwerk aldaar is ook al aan gort zag ik. Dan is zo’n vijg natuurlijk appeltje eitje voor ze.
 5. @acpronk Ik trek met beleid en dan voel je wanneer hij loskomt. Het zijn ook echt nog bloemen in de dop Zie mijn roerbak foto. Denk dat als het meer richting broedbolletjes gaat, het een stuk moeilijker is en je de hele plant dan slacht. Ik heb trouwens op 1 bed mega last van roest. Is wel allemaal op hetzelfde bed. Wat te doen? Kan ik ze gewoon laten of groeien ze dan toch niet meer?
 6. Mellie

  Komkommer 2021

  Ik heb van de 10 planten nog 3 over… gisteren zag ik dat we een zaadje wat binnen niet was ontsproten, dat nu wel is. Verder maar weer flink wat slakkenspul gestrooid. Waren helemaal plakkerig van het slijm… heb ze dit jaar in een pot, maar dat lijkt geen fluit uit te maken. Gelukkig is niet de hele plant weg zoals met de vorige stakkers. Het lege potje was ook ooit vol… Deze komt omhoog piepen
 7. Een roerbak schotel met sesamsoyasaus. Heel lekker! Zat uit de tuin snijbiet, groen en regenboog, knoflookbloemstelen, knof, mini beetje spinazie, preitje, lente ui en wat koriander in. Vond het erg goed gelukt. Edit: de jongste vond de knoflookbloemstelen niet te eten trouwens. Daar heeft hij netjes omheen gegeten. [emoji1] Voor vanavond ben ik alvast pindasaus aan het maken. Sereh en laurier daarvoor geplukt uet. De rijst staat al te weken, ook met sereh en zelf gedroogde kaffir lime blaadjes. De kippen eitjes zijn al gekookt. Straks zwemmen met de koters. Dan hoef ik alleen maar het fornuis aan te zetten.
 8. Dit was over voor de foto! Gaat ineens snel. Gisteren 3 x geplukt en dan tel ik de onofficiële plukmomenten van de kinderen niet eens mee! Vanavond weer een rondje plukken. Die grote zijn lambada’s trouwens. Jeetje, wat zijn die smakelijk zeg!
 9. Ik blancheer ze ook. Blijven ze het mooist. Juist als je ze rauw invriest, worden peulvruchten wat slapper.
 10. Gigantisch veel water gegeven. Ook een kleine picknick gehad met de kinderen die alles zelf hadden georganiseerd. Superleuk!
 11. Grinnik, zoooo warm hier [emoji3508] Mooi hè@acpronk als ze net open gaan. Ik heb pioenen in diverse stadia. Ik heb er maar 2 die nog in de knop zitten. 2 zijn al uitgebloeid. De rest is op het hoogtepunt of er net voor. (En 1 weigeraar die al 6 jaar lang geen bloemen geeft, de stommerd)
 12. Onkruid uitgetrokken tussen de aardbeien en een beetje tussen de knoflook. Aardbeien water gegeven en alweer een paar rode op. Blijft een feestje zo. Zelfs al een lambada op. Ik vind de cherryberry toch wel erg lekker en zo mooi blozend met bolle wangetjes. Lekker. Kippenhokken en ren uitgemest. Ik heb 3 of 4 emmers beukensnippers eruit gehaald. Ze maken er steeds zo’n bende van, dat het me handiger leek ze wat minder houtsnippers tot hun beschikking te geven. Netjes de boel geharkt. Alles schoon en wel. Kippen blij, ik blij.
 13. Nu weten we nog steeds niet of dit kan, maar ga dit met mijn chocoladebruine pioen uitproberen. Die is zó mooi, maar was zó duur…. Ik vind hem nog te klein om te delen (pas 3 jaar), maar een stengel kan ik wel missen. Niet geschoten is altijd mis RobO! Maar de bloem mag nu nog even bloeien. Te mooi.
 14. Een kleurrijke salade met goudsbloem, omdat de jongste vindt dat we te weinig geel hebben in huis. Dus bij deze in de salade gedaan. Rest was helemaal van de pizzeria (al heb ik er wel weer extra’s op geknald, maar toch, vooral van iemand anders!)
 15. @Bearded Johnie ik heb altijd geleerd dat een druif moet lijden om lekkere druiven te produceren. (Aldus een Franse wijnboer) Dus vooral níet verwennen met mest, extra aandacht of te veel water. Hier werkt die methode overigens ook heel goed. Af en toe wat kalk. Meer niet.
 16. Lijkt mij de veelvraatrups die hebben zwarte haartjes met oranje strepen. Is een nachtvlinder die overdag én s nachts actief is. https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/galerij-vlinder/?&vlinder=50&fase=rups Je kunt zelf ook rupsen determineren door hier je rups zoektermen in te vullen: http://oud.vlindernet.nl/rupszoeken.php
 17. Onkruid, water in de kas, water bij de aardbeien, water bij het ingezaaide stukje gras (een mini UFO landing… uit het niets helemaal geel, geen engerlingen of emelten gevonden), water aan de 2 sla bakken en de aardappels. Heb ook een pepertje gepoot. Extreme anger schijnt hij te heten. Een peper met zo’n naam is vragen om moeilijkheden volgens mij [emoji16]
 18. Peper extreme anger… ben heel erg benieuwd naar deze engerd! Hoe pittig zou die zijn? Ook een zakje sla zaad wat ik op de grond vond in een hoekje. Dacht een leeg zakje te hebben. Bleek gemengde sla. Hopppaaaa. Ook erbij. Je kunt nooit te veel sla hebben.
 19. @grork waar is je foto?! De ongewilde peperoogst wegens gespuis in de kas… Voor de salade
 20. Onkruid, water, knoflookbloemen toppen en tot 3maal toe bloemen plukken.
 21. Een gasbrander en een fles gas. (Kampeerspullen aan het uitzoeken en ik bleek 3 branders te hebben. Beetje veel van het goede) de ontvanger was zéér blij.
 22. En bos knoflookbloenstengels eruit getrokken. Kom maar op met die giga tenen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...