Jump to content

Mellie

Members
 • Posts

  5,817
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mellie

 1. @Jootje De madre vieja zou medium heet moeten zijn. Dus cayenne denk ik dan. Ik heb hem dit jaar ook gezaaid. Had ik volgens mij bij Diana gekocht.
 2. Alle sequoia naalden van de overkapping afgeveegd. Gras geharkt en vrij gemaakt van de naalden en blad. Sommige plekken waren gewoon bruin… kalk gestrooid en graszaad. Kijken of het wat wordt. Ook weer een eitje vandaag. Het begint allemaal weer.
 3. Ik doe wat potgrond mix met breekerzand in een zakje en daar gooi ik wat zaden bij. Beetje water. Ziplockje dicht en op een rijtje op de verwarming. Als ze vervolgens groot genoeg zijn om te verpotten, doe ik dat niet, maar doe ik er meer potgrond mix bij. Vind dat wel heel makkelijk. Heb het dit jaar alleen nog niet gedaan, terwijl het met pepers eigenlijk ideaal is.
 4. Ik heb een wat onorthodoxe tip… als je net als ik te weinig tijd hebt om tomatenzaden te laten fermenteren… Ik schep tomatenzaden altijd op een dubbel stuk keukenrol en schrijf de naam erop en laat ze vervolgens drogen. Je kunt ze erna succesvol (met het stukje keukenrol evt eraan vast) zaaien. Ik wist alleen niet of ze na 3 jaar nog wel kiemkrachtig zouden zijn. Mijn blue pitts zaden uit 2018 zagen er heel sneu uit, maar zag gisteren dat ze opgekomen zijn. Het ziet er lang niet zo mooi uit al die klonterige zaadjes, maar het is zo veel sneller en makkelijker. Anders kan ik geen tomatenzaden oogsten. Het gaat nog te vaak mis met een kind wat ergens aan zit. Dit is gewoon op keukenrol, naam erop en lichtjes oprollen of opvouwen. Net hoe het weinig ruimte inneemt. Ik leg het aan de kant, meestal bij de uien en knof… [emoji849]. Laten drogen tot kurkdroog en ruim het op enig moment -altijd te laat..!- op.
 5. Jaaaaa eindelijk! 2 eitjes van de amrocks. @Liekie hoe staat het bij jou erbij?
 6. Die lichtgroene blokpaprika is inderdaad een Turkse soort. Dolma biber heet het. Even een plaatje van internet gejat. Deze zul je bedoelen? Dunwandig. Die zou elke Turkse winkel moeten verkopen. Is nl de standaard paprika die je vult. ‘Dolma’ betekent ook ‘gevuld’. Ze smaken misschien wat kruidiger? Ik weet ook niet hoe ik de smaak zou moeten omschrijven. Maar niet pittig dus [emoji14] Ik heb vandaag nog een paar paprika soorten gezaaid. En nu stop ik met alle capsicum. Eind maart aan de tomaten en andere dingen die ik wil.
 7. Ik heb nog een paar pepers en paprika’s bijgezaaid. En nu stop ik. Over een maandje ofzo als blijkt dat niks wil opkomen, doe ik een extra zaaiende. Er komen geen soorten meer bij in elk geval. En rusttttt [emoji23]
 8. De eerste 2 soorten piepen boven. Jaloro en Turkish flower biber Ik krijg toch elk jaar weer stress als het zo lang duurt. 10/01 gezaaid. Als ik ze zaai als test, heb ik gegarandeerd binnen 4 dagen Max een groeier te pakken!
 9. Ik lees over je canna en ik bedenk me dat ik 2 x tonga boon heb gezaaid. Wel tijdens mijn zaailustige dag op 10/1. Zie nog helemaal niks. De blue pitts is al opgekomen trouwens. Daar was ik wel bang voor dat die niet zou opkomen.
 10. Dat wil ik toch even corrigeren. Een Turkse paprika is nooit pittig. Je hebt puntpaprika’s die dikwandig zijn en zoet. Dezelfde als in nl zeg maar. Blokpaprika’s zijn altijd dunwandig en niet pittig. Zoet wil ik het niet noemen, maar zeker niet zo bitter als een groene ‘Hollandse’ blokpaprika. Je hebt pepers die er zien als een misvormde blokpaprika, die wel loeiheet zijn. Denk maar aan de üç burun biber, waar je wellicht mee in de war bent, maar die zijn toch echt pepers.
 11. Beetje kali misschien voor de bolvorming?
 12. En zo mis je weer van alles [emoji22] Gelukkig doe ik volgend jaar weer mee. Alleen de naam al vind ik leuk! @robo
 13. Morgen mag de kliko weer naar buiten… dus heb alle leeggegeten zonnebloemstelen opgeruimd. Kas begoten met regenwater uit het bootje en wat kippenpoep schoongemaakt van het rek. Gelachen om de zonnebloempitten die aan het ontkiemen zijn. Ook gegoten onder het tomatenafdakje. De zijkant is wel nat, maar de rest best droog. Alvast een beetje begieten. Nog 1 maal een volle gieter en dat in de kas achtergelaten. Mijn automatische raamopener weigert trouwens open en dicht te gaan… hij staat op een kier. Kippenren heb ik ook schoongemaakt. 5 x 25 kilo zand gestrooid. Had gedacht dat dat genoeg zou zijn plus voor onder het speelhuis een beetje. Lachertje. Niet dus. Alle 5 de zakken op het zelfde stuk… de andere kant heeft dus niets gehad. Had ook 100 liter beukensnippers gekocht. Dat heb ik al gedeeltelijk verspreid in het stuk van de amrocks. Kippen weigerden naar buiten te gaan. Heb ze uiteindelijk gelokt met zonnebloempitten en mais enzo. Mutsen [emoji38][emoji38] Erg content eigenlijk hoe het erbij staat. Viel me op dat de rozen al aan het uitlopen zijn. Ik hoop dat de schade mee gaat vallen… ik reken nog op een winter. [emoji301]️
 14. Ook voor sambal is de carolina reaper heel heftig hoor. Gebruik vooral plastic of metaal om te roeren ipv houten lepels, want de pepersmaak krijg je er niet meer uit. Buena mulatta vind ik ook een erg lekkere peper. Vond ze alleen niet mild. Maar zeker goed te eten als je van pittig houdt.
 15. Ahahah ik had ook al een zakje met een gat erin. Het puntje was eraf geknipt door iemand of in het fabricage proces?! Kon je zo eruit schudden. Op zich best handig [emoji851]
 16. @edelspint excuses voor de trage reactie. In Tapatalk zie je het overzicht toch beduidend slechter. Sommige rassen zijn zeker slechter om te vullen en ook qua vorm is heet soms beduidend lastiger. Een harig blad… brrr. Niet doen! Dik blad? Niet doen. Het fijnst is een hand groot blad (hoe groot zijn je handen…!) wat soepel is en niet dik om te vullen. hoe groter je blad, hoe meer je moet rollen en hoe dikker je dolma wordt. Dat is sowieso niet lekker. Ik vind die dikkere rollen absoluut niet te eten, maar volgens mijn man ben ik een dolma snob [emoji851]
 17. Hoe gaat het met je ‘ham’ @ bertm?
 18. Een care pakketje aan een moeder die zo lief was 2 van de 3 kinderen op te vangen. Ze kreeg bosbessenjam, suppengewürz en een potje sambal (toch…!) Vandaag naar iemand die we sinds Corona begon niet meer hebben gezien. Al 2 jaar… ze krijgt wat jam en tomatensaus en wat stekjes voor haar tuin met gekochte bloemen.
 19. Mijn ok staat in 1 vak te twijfelen of die nog wat gaat doen, terwijl in een ander bed nog geen meter verderop, hij ook zo’n 20 cm boven de grond staat. Heel apart. Geen idee wat het hoge loof me moet brengen. In elk geval genoeg potjes knoflookpasta. Maar hoop toch ook wel goeie tenen.
 20. Ik heb op verschillende plekken in de tuin knoflook gepoot en de knoflook achter de keuken, is het snelst aan het groeien. Dat was een leeg vak. Heb ik nooit wat geplant, omdat de kinderen zo vaak spelen en steeds wat kapot maken. Maar ik had knoflook over… en zo geschiedde. Een cm of 30 met een paar uitschieters die nog langer zijn. De rest is of net opkomend of tussen de 10 a 20 cm. Ik ben benieuwd waar ik mooiere bollen van ga krijgen. Eten nog steeds knof uet. Valt me reuze mee (ik gebruik dagelijks wel een teen of 5)
 21. Vanavond eigen kip in de soep. Ik denk dat ik er een gedeelte kippensoep met groente van ga maken en de andere helft arabaşı çorbası. Dat is een rode, pittige en zure kippensoep. Ben ik dol op. Eet je in de winter. Zeg maar jullie erwtensoep, maar dan de Turkse variant.
 22. Als je een mooie goudgele bouillon wilt: een ongeschilde ui in de pan erbij doen. Wordt een prachtige gele kleur en geeft natuurlijk ook smaak. Na het koken verwijderen. Je ziet hier wat van de kleur. In het echt is die nog beter, maar dat krijg ik niet goed op de foto.
 23. Brrrr het was guur, mistig en vochtig… maar ik had de kippen beloofd het hok goed schoon te maken zodra ik me weer fit genoeg voelde… Dus de hokken flink uitgemest. Letterlijk. Onkruid uit bakken gehaald. De snot geworden sla weggegooid (ging vorig jaar in -16 beduidend beter, maar hadden toen wel een dekentje over zich heen- en wat nog meer? Ow ja. Geveegd. Wij hebben een grote sequoia in de tuin en die verliest nogal wat naalden. Onze dakgoten worden elke 3 maanden schoongemaakt en dan ligt er 2 emmers aan prut op de grond. En dat lag er al een maand… alles opgeruimd. Mest naar het ponpoenveldje. Wat in de compostbak samen met een emmer blad nog en de rest in de groene kliko. Al met al een bezige dag voor een toch achteraf niet zo fitte Mellie… maar lang leve de pruttelende bouillon. [emoji57]
 24. De kweekkamer De linkerpot is van november, geen stress. Ik had pepers en paprika’s en een lege pot van een overleden basilicum. Toen heb ik daar pitten bijgegooid. Heb dus geen idee wat wat is. De rechter is Ethiopian brown, mijn nieuwe favoriet.
×
×
 • Create New...