Jump to content
 • entries
  11
 • comments
  34
 • views
  532

Maart roert zijn staart


Mellie

441 views

 Share

Mijn goede voornemen voor dit jaar is om mijn moesblog wat beter bij te houden. Dus half maart, daar gaan we dan!

 

Een productieve week gehad met allerlei tuinzaken. De aardbeien waren merendeels stukgevroren en ik had een excuus nodig voor nieuwe aardbeien. Oleee!

 

Bij Kwekerij Duivenvoorden heb ik ze besteld. 6 x Maxim, 6 x Lambada, 6 x Vima zanta, 6 x Elianny, 6 x rumba, 4 x ostara, 2 x ananasaardbei (ik heb er zelf nog 2) en 2 x cherryberry. Er staan nog 3 of 4 frau mieze schindler aardbeien en nog wat op het dak van het kippenhok die merkloos zijn.

 

Ik hoop op een grote oogst en ben ook heel benieuwd naar de verschillen in smaak tussen de aardbeien. Vroeg, middel, laat en doordragend. Heel benieuwd hoe dat uitpakt. 

 

De aardappels zitten voor de helft in de grond. Ik heb 2 kuub compost besteld en een bodem laten zitten in de bigbag. Dat staat nu op de rommelsteiger (we hebben er 2 waarvan deze niet wordt gebruikt wegens ehm... nou ja, veel tuinrommel en gebrek aan onderhoud). Die heb ik vandaag afgedekt omdat het toch nog een beetje frips is. De eerder gepootte aardappels even bekeken onder hun beschermingszak en zag al heel voorzichtig wat boven piepen. Leuk! Nu maar hopen dat het goed blijft gaan.

 

De perzik red melba staat in bloei. Nog nooit in de 5 jaar dat ik perziken heb, is dat zo laat als nu! Normaal altijd begin februari. Wel betere timing zo, want vorig jaar was ik alles braaf met de hand aan het bestuiven. Geen insecten te vinden die dat voor me gingen doen. Echt een plaatje voor het oog die melba.

 

Vandaag is de kas ook weer compleet. Gelukkig. Kan het er goed warm worden, want nog even en dat staat ie ook weer vol met pepers! Er staat nu spinazie, sla en dahlia’s in pot in. Beetje voortrekken, al hadden ze het vast koud. Ik heb ook een plekje gereserveerd voor wat tomaten. Ga het toch weer proberen in de kas. 

 

De storm die over Nl heeft geraasd, zorgt nog steeds voor dingen die *moeten* bij ons. Grrrr. Overal takken, potjes, van die onderzetters onder je potten, alles ligt overal waar het niet moest. Zoetjesaan ligt alles weer op zijn plekje of in de kliko.

 

En dan nog kippennieuws van deze Mother of Chickens. Pompompooommmmm!

Siyah, onze kleine serama met gebroken hart, legt eindelijk weer eitjes. Jeej. Ze heeft wel een half jaar niets gelegd. Ik denk oprecht dat het kwam doordat ze verdrietig was omdat ik haar zoon naar de zorgboerderij heb gebracht. 

Ze was een elke dag legger en toen poef... niets meer. Was nog zomer toen ze stopte met leggen, dus het was niet de winterstop. Ik vond dat heel zielig.

Tot deze week. Jaaaa! Eindelijk.

De dochter eet dus weer eieren, want alleen de eitjes van haar eigen kip vindt ze lekker. Ahem. Mama heeft haar anders al vaak zat een ander ei gevoerd die ook met smaak werd verorberd, maar afijn. Iets met pas 7 jaar zijn.

 

Al met al dus lekker bezig! Altijd al dol geweest op tuinieren, maar nu met de lockdown alleen maar meer. Heerlijk om bezig te zijn. 
Binnen doen de kweeksels het ook goed. De pepers en paprika’s doen het goed. De tomaten zijn deze week gezaaid, maar nog niets te zien. De gezaaide basilicum wat hier uit werd gemaakt voor toch wat anders dan basilicum, blijkt toch heel erg basilicum. Haha 😛

Ik heb trouwens alleen maar ruzie met basilicum het afgelopen jaar. Steeds als ik een plantje koop en deel, sterft het binnen een week alsnog af, met als dieptepunt de basilicumplant die ik had toen het zo vroor. Die was Savonds al compleet verdroogd. De overgang van koud naar warm was te groot vermoed ik.

 

Het tij lijkt overigens te zijn gekeerd. Ik heb 2 weken geleden een bos basilicum gekocht bij de toko. Die bos zag er zo mooi uit, dat ik dat in een glas water heb gedaan. 2 dagen later had ik 3 steeltjes met wortel. Zo snel al! Die zitten in een pot en doen het prima. De rest heeft nu, 2 weken later, ook eindelijk goede wortels. Die moeten nog in een pot. Dan heb ik nu veel te veel basilicum. Gelukkig zijn mijn kinderen dól op groene kruiden.
Voor je het weet, is er een plant kaal gevroten. 😬

A712BE42-A7EA-4FD9-B29C-A1BD2514EB03.jpeg

C8B6BBA0-295C-475D-A092-F60BCEF5BF9B.jpeg

98754DF1-69E2-4524-9114-234C8504DC35.jpeg

1F188226-71D2-4A6B-99AB-8ADAEFE15404.jpeg

F3AE49AF-DC57-4C54-A912-4289B6C944FD.jpeg

 • Like 5
 Share

5 Comments


Recommended Comments

Zo te lezen ben jij lekker bezig geweest, fijn te lezen dat je kas weer compleet is. Hier ook schade, tijdelijk herstellen en later glas vervangen. 

Al veel gezaaid en prachtige verzameling aardbeienplantjes, dat je een mooie oogst mag krijgen. 

Je drieneuspepers houden zich goed, staan al in de kas frisjes maar niet te koud. Als de zon daar is, is het al snel rond de 30 graden in de kas. Zodra ze een groeispurt krijgen, gaan ze apart in hun eigen pot. Staan nu nog gezellig saampjes in een pot en krijgen een beetje vloeibaar meststoffen. Na ijsheilige kunnen ze dan in een kuip en mogen dan met zonnig weer in de keukentuin spelen. Dan kan ik ze met slecht weer de kas in slepen en met mooi weer buiten zetten.

Link to comment

Wat een prachtige knalroze bloesem aan je perzikboom. Staat hij binnen? Ik zie een deur op de achtergrond, maar ik kan me niet voorstellen dat je binnen de insecten de bestuiving laat doen.

Link to comment

Ah, duidelijk. Nu begrijp ik ook waarom de bloei in maart geen probleem is. Ik zou zelf graag perziken willen, maar ze zijn zo kwetsbaar. Een patio met schuifpui is dan een mooie oplossing, ja. Maar ik heb dat niet.

Edited by fre3ke
Link to comment

De platifor2 staat buiten, tegen de muur aan. Die bloeit normaal ook al in feb. Zo’n patio maakt wel uit natuurlijk, maar een zuidmuur is ook wel heel handig en net iets makkelijker aan te komen ;-)

 • Thanks 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...