Martin2014 Geplaatst: 27 juli 2014 Geplaatst: 27 juli 2014 Hallo allemaal, Van de week ging ik Rucola oogsten, en toen ik deze ging proeven had deze een vreselijke smaak.. deze rucola is net gezaaid en nog niet uitgeschoten. Ik vroeg me af of iemand wist hoe dit kan komen? Te weinig water gegeven? De grond was niet droog als je erin ging graven. Nu hebben we vanavond snijbonen gemaakt, en deze habben een hele rare geur (beetje brandnetelgier achtig vind ikzelf) Komt dit door het soort? of is er wellicht een andere reden voor? Hopelijk kan iemand me helpen Alvast bedankt,Martin Quote
Bit Geplaatst: 27 juli 2014 Geplaatst: 27 juli 2014 Je snijdt iets heel moeilijks aan, want smaak en smaak is 2 natuurlijk. Maar ik heb hetzelfde. Hier geen rucola meer op de tuin. De smaak is veels te geconcentreerd. Het is me ooit in een topic eens uitgelegd, dat dat zou kunnen komen doordat je het zaait in een te veel bemeste grond ( stond bij mij bij mijn andere bladgroentes in het vak ). Zeer sterk, zeer dik blad. Ontzettende groene smaak, weinig verfijnd, in niets lijkend ( ja in de verte wat ) op de rucola uit de winkel.Hahaha. En ik heb het met meer dingen. Mijn andijvie wil maar niet lekker worden. Niet echt. Dit jaar her en der rucola op de tuin van de 3e generatie. Ooit gezaaid en niet lekker bevonden , nu, 2 jaar later her en der planten wat als wilde rucola op stukjes tuin groeit. En die smaakt wél lekker. Minder ( geen ) mest dus. De boontjes denk ik ook te herkennen. Dat moet je zo accepteren. Ook niet mesten trouwens. Misschien heeft het daar ook wel mee te maken.Boontjes uit de tuin ( alleen de jonge plukken ) zijn gegeten echt wel lekker ( vind ik ). maar met koken lijkt het heel geconcentreerd. Geeft ook erg groen water. Kort koken trouwens. Quote
Martin2014 Geplaatst: 27 juli 2014 Auteur Geplaatst: 27 juli 2014 Dank je wel voor je antwoord Bit, De mest zou best wel eens kunnen met beide groenten.. het rare is dat de vorige keer de rucola super lekker was.. een paar weken geleden ook nog.. en nu smaakt het zo geconcentreerd. Ik ga vervolgens geen mest meer geven. BedanktGroetjes,Martin Quote
mijke Geplaatst: 28 juli 2014 Geplaatst: 28 juli 2014 ik roep even iets zonder dat ik er verstand van heb, maar zou het zo kunnen zijn dat het met rucola net zo werkt als met bijvoorbeeld radijsjes? Radijsjes worden vies als ze te weinig water krijgen, een hele geconcentreerde smaak krijgen ze dan, en heel scherp. Wellicht geldt dat ook voor rucola? Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop
weknow Geplaatst: 28 juli 2014 Geplaatst: 28 juli 2014 Daar dacht ik ook aan, Mijke. Dat groeiomstandigheden zoals vochtigheid en temperatuur ook invloed hebben op smaak. Lekkere radijs in de zomer is me nog nooit gelukt. Rucola is in mijn ervaring vooral een koele groente voor najaar en vroege voorjaar. Ik zaai die vroeg in maart en aan het einde van de zomer/begin herfst. Van herfstzaai kun je met wat geluk (geen extreme vorst) tot januari/februari ervan oogsten. Voorjaarszaai gaat ook goed en is lekker, maar heeft vaak de neiging om al snel in bloei te schieten. Bij de snijbonen zou ik wel denken aan slechtere smaak door te veel (stikstof)bemesting. Die kunnen goed tegen zomerwarmte en zijn best tolerant voor een wat drogere periode. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Erny Geplaatst: 28 juli 2014 Geplaatst: 28 juli 2014 En volgens mij moet je met de rucola juist níet streven naar een supermarktsmaak. Omdat ze daar al het pittige en nootachtige eruit hebben gekweekt omdat "mensen dat niet lekker vinden". Supermarktrucola smaakt naar sla... niet naar rucola. Quote
Bit Geplaatst: 28 juli 2014 Geplaatst: 28 juli 2014 Rucola is juist een plant die bij ons in het wild op arme en droge plaatsen het goed doet. Het is echt een plant die je veel zal vinden in de duinen op de meest ruwe plaatsen. Daar plukken is ie echt wel lekker. Hhaha Erny. Jawel. Zelf vind ik de rucola van de Appie erg lekker. Lekker notig, lekker pittig, maar niet té.Die uit de tuin ( bemeste rijke grond ) vind ik te geconcentreerd, te vlezige bladeren, te leerachtig dik ook. En het notige is zó sterk, dat het mij niet bevalt. Maar het is sowieso waar ( ik zei dat al ) : smaak is een erg moeilijk iets om over te praten/ schrijven op een forum. En sowieso trouwens, eigenlijk overal wel Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.