Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vraag over rozebottelgelei


mw vogel

Recommended Posts

Vorig jaar heb ik jam/gelei van rozebottels en kweepeer gemaakt. Dat was erg lekker, alleen ik heb toen bijna een schouderblessure opgelopen vanwege het door de zeef roeren van de gekookte bottels... Omdat ik geen rozenstruiken in de tuin heb staan, heb ik ze beetje bij beetje langs de weg geplukt en steeds ingevroren. Uiteindelijk alles ontdooid en met een beetje water laten sudderen tot alles zacht was. Dan in de roerzeef - niet de passe-vite, daar kwamen de zaadjes doorheen

Probleem was dat zodra de rozebottelmassa een beetje afkoelde, het heel stroperig werd, zodat het behoorlijk zwaar werd om de massa erdoor te roeren. Ik kreeg ook lang niet alles gezeefd en had dus veel afval.

Heeft iemand van jullie een tip hoe ik het nu beter kan aanpakken? Alvast bedankt.

Link to comment
Share on other sites

Ik maak het meestal zo: ( niet zwaar dus)

 

Rozenbottels in stukjes doen en met weinig water opzetten, als het kookt vuur uit en af laten koelen, dan weer tot de kook brengen en weer aflaten koelen, dit tot een keer of 4 herhalen ( door telkens van het vuur te halen behoud je de vitamines beter dan dat je het laat pruttelen, dan gaan veel vitamines verloren)

 

Een zeef pakken en het sap zeven, met een pollepel een beetje aandrukken in de zeef/vergiet en wat roeren. Van het verkregen sap gelei of siroop maken.

Link to comment
Share on other sites

oei nee, geen idee eigenlijk. Ik doe altijd maar wat, bodempje water en wat prutsen. Ik kan volgende keer wel even kijken en meten maar ik maak het altijd pas in de winter omdat ik dan de bottels pas pluk (is de vorst er al over geweest als het goed is en ze zijn zo makkelijk vindbaar omdat alles kaal is)

Link to comment
Share on other sites

Het is gelukt

Wat vooral het verschil maakte was dat ik de vorige keer veel te weinig water had gebruikt, waardoor de boel heel stroperig werd.

Nu heb ik de bottels echt onder water gezet en bij elke kookbeurt (dank voor de tip, Piroska!) namen de bottels wat meer water op.

Beetje bij beetje rustig door de zeef gewreven en de pittenmassa die overbleef nogmaals aan de kook gebracht met een halve liter kookvocht dat was overgebleven van de stoofperen en opnieuw door de zeef.

Van ca. 1300 gram bottels heb ik nu een dikke liter "sap". Dat vind ik toch een mooi resultaat.

Vanavond ga ik er met de valappels samen gelei van maken, komt helemaal goed!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...