Jump to content

mw vogel

Members
 • Posts

  350
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mw vogel

 1. Ik had vandaag even een foto willen maken, maar helaas was de batterij leeg... Maar ik heb nog wel goed gekeken, onder andere op internet En wat blijkt: de bladrandkever overwintert tussen bladafval. En nu wil toch het geval dat ik juist de bedden voor de peulvruchten dit voorjaar heb bedekt met... bladcompost...! Tsja, helemaal zelf gedaan En idd echt bladrandkever, maar ook slakken vraat. Heerlijke combi dus, bladaarde en stro hahaha Nu maar hopen dat ze er doorheen groeien.
 2. Ik haal dit draadje maar weer eens naar boven. Kom juist van de tuin en moest bijna huilen over mijn zielige tuinbonenplanten Zo te zien hebben bladrandkevers en naaktslakjes vrede gesloten om zich samen op mijn plantjes te storten.... Sommige vergelen al en ik vrees het ergste wat er ondergronds gebeurt. Terwijl ik ze echt als stevige plantjes in de koude bak heb opgekweekt! Heb inmiddels al lichting 2 ertussen gezet en ben maar snel met de derde leg begonnen. Het ergste is: ik denk dat het aan het mulchen ligt, en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik heb vorig najaar bijna de hele tuin bedekt met stro en nu lees ik dat de bladrandkever daartussen overleeft. En de slakken zitten er nu natuurlijk ook met honderden onder. Maar toch wil ik niet terug naar de kale barre grond zoals bij 'traditionele' tuinen. Help! Wat doe ik?
 3. Ook emelten hebben natuurlijke vijanden! Een tuin zonder gif met een divers bodemleven helpt daarbij. Mollen zijn de schrik van veel traditionele tuinders, maar als je ze hun gaan laat gaan en hun gangen niet dicht trapt, verlossen ze je van o.a. emelten
 4. hoi Dirk, Ja, dat is interessant, het verschil tussen buurmans tuin en de jouwe. Kale steeltjes doet mij het meeste denken aan vogels. Heb je die veel in je tuin? Duiven, kauwen? En kan het zijn dat buurman een kat heeft? Of een windbuks Dan komen de vogels daar niet en wel bij jou... Mijn remedie tegen vogels is: de kleine plantjes afschermen met gaas of met vliesdoek. Werkt prima. Na een week of twee kan het er wel af, dan zijn de planten sterk genoeg. Succes ermee!
 5. Als je opnieuw gaat zaaien: zaai in een grote pot of bak, vrij dik, dus niet zaadje voor zaadje. Je wilt toch wat te plukken hebben Zelf zaai ik sla (welke soort dan ook) nooit voor, altijd rechtstreeks op de definitieve plek. Gaat prima, geen gedoe met tere plantjes.
 6. Uitgeplant: kapucijners en peulen. Gezaaid: akkergoudsbloem en klaprozen!
 7. Nog een tip voor volgend jaar dan Bonen kun je voorzaaien, maar het hoeft niet. Bij voorzaaien houd ik meestal half april aan, bij direct aan de stok leggen 1 mei. Beetje afhankelijk van de weersvoorspellingen, dat wel. Bonen hoeven echt niet in een kas! Ze doen het prima in de volle grond. En als je volgend jaar nu weer de kriebels krijgt in maart, neem dan pronkbonen: die kunnen beter tegen kou Succes!
 8. hoi Isabel, Ik kan niet echt antwoord geven op je vragen, omdat ik me niet precies kan voorstellen hoe je eea wilt gaan doen... Maar ik heb wel een vraag voor jou: waarom wil je tomaten opkweken in een propagator? Mijn ervaring is namelijk dat tomaten goed te zaaien en te kweken zijn bij 18 - 20 graden, kamertemperatuur dus. Dat is een stuk eenvoudiger dan met bakjes in de propagator: gewoon op de vensterbank ermee Succes! Christa
 9. Maar heeft iemand al eens peulen gekweekt? Plant ziet er in elk geval patent uit!
 10. Tsja, ik heb ze ook alweer gezien: tussen de wortels van de selderijknol die ik er gisteren uit haalde (bijna 1,5 kg, tadaaa!). En nu neem ik een groot risico door mijn malse tuinbonen zaailingen in de koude bak te zetten. Maar wel in elk potje twee korreltjes Escar-Go Ik strooi heel selectief en alleen bij de start van de plantjes. Dus er sneuvelt wel eens wat, maar eigenlijk niet eens zo vreselijk veel. Ondanks de echt hordes grote oranje naaktslakken die door onze tuin marcheren. Ik laat ook her en der lekkere slakkenplanten staan, extra sla bijv. En verder ben ik de beste maatjes met egels, merels en lijsters Bij mij dus geen gaas over mijn planten!
 11. Eigenlijk nog in 2015: tuinbonen, Aquadulce en Violetta. Staan nu met hun hoofdjes boven de grond in de kas
 12. Voordeel van deze zachte winter: de selderijknollen kunnen gewoon blijven zitten. En ze groeien nog steeds door! Dit jaar hebben ze het zo goed gedaan dat ik al heel wat vrienden een plezier heb kunnen doen met zo'n robuuste knol. En voor mensen die niet weten wat ze ermee kunnen doen behalve in de soep stoppen: waldorfsalade met geraspte knol ipv bleek, en stukjes sinaasappel. Smullen!
 13. Als je tuin onbeschut is, moet je kas echt windvast zijn. Hoe goedkoper de kas, hoe kwetsbaarder. Hier op ons complex sneuvelt ieder jaar wel weer een aluminium kas, of worden de ruitjes eruit geblazen. Wij hebben onlangs ons zelfbouw hout-folie kasje vervangen door een professioneel exemplaar van 3x3 m. Goedkoper dan de standaard aluminium hobbykas en veel windvaster. En mooier vinden wij Maar ok, je betaalt er wel iets voor. Greenspan.nl maakt geweldige hout-folie kassen in alle formaten!
 14. Leuke vraag! Ben benieuwd naar de antwoorden Wij eten zelf zoveel mogelijk 'kenbaar' vlees, dood dier dus dat in de omgeving is opgegroeid onder fijne omstandigheden. En alles van dat dier als het kan. En ja, ook geschoten fazanten (heel soms). Maar dan ook zelf plukken! Ik heb er zelf geen probleem mee om wild te eten als het eenmaal dood is. Maar ik vraag me wel af of het nodig is om al die in het wild levende dieren af te schieten. Aan de andere kant: als we dan toch af en toe vlees willen eten, kunnen we de Veluwe net zo goed als een soort scharrelbedrijf voor everzwijnen beschouwen...
 15. Zelf ben ik vrij zuinig met koolsoorten. Ik vind ze lastig te telen en je moet eigenlijk een vruchtwisseling van 6 jaar aanhouden om knolvoet te voorkomen. Op een klein perceel is dat best moeilijk. Van de koolsoorten teel ik boerenkool op 1/3 van het aardappelvak en op de rest van het vak komt mosterdzaad (zelfde familie). Verder teel ik meirapen en rammenas waar het uitkomt een rijtje. Daar hoop ik dan maar het beste van Als je van tuinbonen houdt is dat ook een prima voorteelt. Je kunt ze onder glas al in januari zaaien en in de volle grond uitplanten als het niet vriest. Eind mei zijn ze dan geoogst. Daarna kun je nog van alles zetten: mais, pompoenen, maar ook venkel, bieten, winterprei. Succes!
 16. hoi Nick, Lees ik goed dat je twee vakken van 1x2 m ter beschikking hebt? Dat is dan ongeveer evenveel als ik in ons oude kasje (we hebben sinds kort een nieuwe ) Vorig jaar had ik, houd je vast, daar 18 tomatenplanten, 20 pepers en een komkommer staan! Gaat prima als je de tomaten opbindt. Struiktomaten worden breder en hebben dus iets meer ruimte nodig. Mijn planten worden uiteindelijk bijna 2 meter hoog, dus ik bind ze echt vast aan het dak, met een stok erbij vallen ze om. Ik had meer dan 25 kilo tomatenoogst Over de pepers: een tip van Diana (Mooiemoestuin) is om deze met 3 of 4 planten bij elkaar te zetten. Dan groeien ze wat minder iel. Als je zoveel planten als ik wilt zetten kun je het beste zelf zaaien, dat loopt minder in de papieren en je hebt veel meer keus in soorten. Ook even kijken op de site van Diana! Succes ermee! Christa
 17. Veel aardbeien!! Speciale reden? Ik zou wel geneigd zijn denk ik om wat minder aardbeien te zetten en daarvoor in de plaats bijvoorbeeld courgettes. Maar is een kwestie van smaak natuurlijk Heb je ook al gedacht over voor/nateelt? Na de vroege aardappelen kan boerenkool, en voor mais/pompoenen kan spinazie. Geeft je meer opbrengst!
 18. De preimineerlarve kent twee periodes per jaar. De eerste valt in het voorjaar, de tweede in het najaar. Mede door advies van iemand op dit forum teel ik sinds vorig jaar de zomerprei vrijwel mineerloos door toepassing van stro tussen de rijen. Niet een beetje, maar ca 10 cm dik. Mijn prei staat op heuveltjes en in de dalen ligt dus stro (met daaronder wat oude stalmest). Toen ik dat nog niet deed was de prei ernstig aangetast, nu niet meer. Het lijkt te maken te hebben met de bewoners van het stro: spinnetjes die de vliegjes eten. Die zitten er inderdaad tussen heb ik gezien. Ook voor knoflook, die bij mij ook aangetast werd, helpt het. Maar of het voor winterprei ook een oplossing is? De activiteit van het bodemleven valt behoorlijk terug in het najaar. Vorig jaar was mijn winterprei deels aangetast (met stro ertussen). Dit jaar weet ik nog niet, ik houd jullie op de hoogte!
 19. Tuinaarde en potgrond hebben de bekende problemen (veenafgraving) reden waarom ik het niet meer gebruik. Ik heb nu voor het vierde achtereenvolgende jaar tomaten in mijn kasje geteeld, in de volle grond. Elk jaar wordt de opbrengst groter en de planten blijven gezond. Nooit last van ziektes. Dus blijkbaar kan het wel... Ik vul in het najaar de grond in de kas wat aan met mooie grond van buiten (ca 5 cm). Dan een flinke laag oude stalmest (5 a 10 cm). Een paar gieters water erover (het regent in de kas niet he!). De eerste jaren dekte ik af met plastic, nu doe k het met een dikke laag stro. Daar ben ik erg tevreden over. Begin april haal ik het stro eraf en daaronder bevindt zich dan prachtige rulle aarde. Hoef ik niets meer aan te doen
 20. hallo mede-inmaaksters (m/v) ik zit met een probleempje. heb 12 potten aardbeienjam staan en ben niet tevreden over de smaak en kwaliteit. en ook niet over het uiterlijk! de jam is modderachtig van structuur, terwijl de stollingsproef goed was en ook het eerste potje prima. ook de kleur neigt naar modder, eerder grijzig dan mooi rood/roze. ik heb twee soorten gemaakt, met kruisbessen en met rabarber. rabarber is tricky, dat weet ik, maar kruisbessen? en tot mijn spijt is de jam nu, vier maanden na het inmaken, eigenlijk al niet meer echt lekker iemand tips voor me?
 21. Gisteren heb ik acht zakken met gemengd blad opgeharkt bij ons in de buurt. Ik gebruik dat als winter(welke winter?)dek onder de fruitboompjes en in de borders. Op de volkstuin gebruik ik stro. Maar nu mijn vraag. Een buurman met verstand van traditioneel tuinieren adviseert mij om kalk over het blad te strooien, dat zou beter voor de grond zijn. Ergens klinkt het wel logisch. We zitten op de klei en bladaarde is dacht ik zuur. Kalk basisch, dus... Weet iemand hoe het zit? En welk soort kalk ik dan zou moeten gebruiken? Alvast bedankt!
 22. Dank voor de uitgebreide uitleg, Castaneda en Weknow! (en alle anderen natuurlijk) Niet dat het nu eenvoudiger wordt Mijn vraag was ook ingegeven door mijn ervaring met mosterdblad, die ik vorig jaar winter 'in de grond' had laten smelten (zoals ze dat dan zo aardig zeggen) en afgedekt met stro. Die grond was in het voorjaar bijna niet te bewerken, grote klonten klei, niet fijn. Op een ander stuk had ik ook mosterdblad staan (iets eerder gezaaid) en die heb ik wel door de bovenlaag gewerkt, maar niet afgedekt. het kan toeval zijn, maar die grond was veel beter van structuur. En toen dacht ik, hoe zit het dan met de voedingswaarde die de planten afgeven. Vandaar mijn vraag. Nu heb ik weer een hoop informatie om over na te denken! Tnx
 23. Dank voor de reacties... Wat toelichting op mijn vraag: stikstofbinders bijvoorbeeld geven de stikstof aan de lucht af en niet aan de grond als ze bovengronds afsterven (behalve de stikstof die opgesloten zit in de wortels). Dat wist ik wel. Maar ik vroeg me gewoon af of dat in het algemeen geldt dat het nuttiger is om het groen van de groenbemesters onder te werken voordat het gaat vriezen. Er blijft anders namelijk tamelijk weinig van over, is mij opgevallen...
 24. Op ons vrij traditioneel ingestelde volkstuinencomplex is het zaaien van groenbemesters dit seizoen een kleine rage. De reden is dat men hoort dat het grondverbeteraars zijn en dat is handig als je de grond uitput door er om het jaar aardappelen op te kweken Ikzelf neem groenbemesters mee in de teeltwisseling en werk de planten rond deze tijd in de (klei)grond, waarna ik afdek met stro. Mijn buren vinden mij een beetje dom, omdat mosterdblad, phacelia en klaver kapotvriezen en dan hoef je dus niets te doen (...) Nu mijn vraag: de voedingswaarde die opgesloten zit in de planten verdwijnt toch als je de planten bovengronds laat afsterven? En de waarde als structuurverbeteraar is dan toch ook nihiel (ze hebben maar weinig wortels). Hoe denken jullie hierover??
×
×
 • Create New...