Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Afgelopen herfst is een aannemer begonnen om ons volkstuin complex aan te leggen. Dit stuk grond was een weiland. Ze hebben de bovenlaag ' omgedraaid' waardoor we een laag nieuwe klei aan de oppervlakte hebben liggen. Het is 1 grote modderbende op dit moment. Wie kan mij vertellen hoe ik dit probleem het beste kan aanpakken? Ik heb een geen idee waar te beginnen. De aannemer heeft helaas geen drainage aangelegd op het terrein.

Geplaatst: (aangepast)

ik zou zoveel mogelijk organisch materiaal door/in/op de grond werken, compost met name, goed verteerde mest etc.

duurt even voordat het weer ok is maarja, tuinieren=geduld

 

je kunt ook drainage aan (laten) leggen maar in de klei weet ik zo niet; bij ons in het veen is drainage ideaal

aangepast door Gast
Geplaatst:

Ik ben enkele maanden geleden ook begonnen met een moestuin op kleigrond. Ik ben nu bezig met een tuinhuisje te maken en de grond erom heen is volledig kapotgelopen. Een verschrikkelijke blubber waar ik al eens de zool van mijn schoen in achter heb moeten laten. Dit weekend heb ik de regengoot gemaakt, ik hoop dat het rond het huisje nu iets minder blubberig zal worden. Ik heb besloten om niet te gaan spitten, het bodemleven gaat dan letterlijk en figuurlijk op zijn kop. En het is enorm zwaar om te doen, ik heb nu een woelvork/tuinklauw en dat gaat een heel stuk lichter. Ook het vastgelopen stuk kan nog goed bewerkt worden met de woelvork, dus dat komt wel goed.

Om de grond te verbeteren heb ik bij de Action van die geperste pakken potgrond gekocht, 64 cent voor 10 liter potgrond en gemakkelijk te vervoeren (lees licht van gewicht). Ik ben van plan om ieder plantgat dat ik ga maken een pak toe te voegen en dat samen met de compost die ik nog aan het maken ben, zal het wel goed komen met de kleigrond.

 

Twee jaar geleden was het nog een akker met mais, weet iemand wat dat wil zeggen voor de kwaliteit van de grond nu?

Geplaatst:

Of het een optie is om te draineren is heel lastig zo op afstand te zeggen, moet je echt zelf zien uit te zoeken ( op welke diepte zit het grondwater ), maar ook op klei is dat goed mogelijk ja.

 

Ik zou hoe dan ook als 1e ( eigenlijk voor beide startende vragenstellers ) het advies geven om je tuinplattegrond te maken. Dát te verharden ( of niet verhard, wat je kiest ) wat je padenstelsel in de tuin wordt in welke vorm die je ook kiest voor het 1e jaar of voor langer. Dat maakt dat je een werkbaar ( en bewerkbaar ) ) geheel krijgt. Je gebruikt steeds dezelfde paden voor hetgeen je waar doet. Dat maakt dat je de delen die je voor je teelt gaat gebruiken dit jaar verder niet meer hoeft te belopen ( lees: verder vastlopen ).

 

Of je niet of wel moet / wil spitten is helemaal aan jou, maar in het geval van de ex-maisakker, kun je je afvragen in hoeverre de grond nog veel leven in zich heeft. Dat kun je ook heel makkelijk zélf checken trouwens hoor. In een gemiddeld vruchtbare levende gezonde bodem zitten zo ongeveer 70 tot 120 wormen in 1 m2 tot zo'n 50 cm diepte.

 

Wat al gezegd werd : op klei is het devies : veel organisch materiaal aanvoeren. Lucht in de grond brengen en ik zou zélf ook met mulchen gaan werken. Want zulke bodems hebben het effect om in de zomer tot beton zo hard te worden. Over mulchen ook zat topics aanwezig ( zie zoekfunctie rechtsboven )

 

Klei heeft naast het zwaar zijn en het feit dat het tuinen op klei van een lange adem getuigt ook heel veel vóórdelen. Je hoeft echt veel minder te mesten ( en al bijna helemaal nooit te kalken ( maar daar geldt ook : meten is weten ) en klei houdt in principe mooi lang vocht vast ( laat het nooit uitdrogen )

Mocht je plantgaten maken voor je teelt op een gegeven moment, jawel gebruik compost, en andere grond en wat je ook doet : vermeng het goed met de aanwezige klei !

Geplaatst:

Volgens mij is het nu bijna overal een grote modderbende.

 

Vooral als je er overheen gaat stampen. In het voorjaar, als het wat warmer is, en er wat meer verdamping is. Trekt dat wel weer wat bij.

Maar het blijft Nederland, regenachtig, vochtig en laag liggend.

 

 

Met een nieuwe tuin, en met kleigrond, is het sowieso verstandig een hoop organisch materiaal toe te voegen. Je zou eens kunnen gaan omkijken, waar je dat vandaan zou kunnen halen. Compost, bestellen dan wel afhalen indien mogelijk bij de gemeente.

Composthopen aanleggen, en gelijk al deels volstorten met mest, als je daar aan kunt komen.

 

Wij hadden een vochtprobleem op de tuin, maar dat is dit jaar al zienderogen vooruit gegaan, na ettelijke kuubs aan grond en compost erop gegooid te hebben. Grond ligt nu een stuk hoger. Niet meer onder water. En het bodemleven tiert welig. En die laatste woelen ook je grond los, en graven volop drainage gaten (vooral regenwormen).

 

De paden hebben we lager aangelegd dan de bedden. Was weer wat extra grond voor op de bedden. En zo werken die paden ook weer als een soort drainage.

 

Vooral sinds het najaar, zijn we erg trots op ons tuintje, na één jaar, zijn we opeens een van de weinige waar het niet onder water staat, of grote plassen liggen. Dat maakt het kruien, van al die kruiwagens aan grond het opeens de moeite waard. En al die houtsnippers, en blad voor de compost. Drassig blijft het. Maar ja, Nederland.

 

 

Aangezien het een nieuwe volkstuincomplex is, misschien is er ook goed samen te werken met andere mensen op het complex. Je zult niet de enige zijn, en dan zou je gezamenlijk een vrachtwagen of wat aan compost, grond, mest kunnen laten storten.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Geplaatst:

Nu ben ik een tuinier in wording en geen specialist, echter hier in Hongarije waar wij zeer zware leemgrond hebben wordt de grond die niet water door latent is met een smalle schijf tot zeker 50 centimeter diep door gesneden. Zeg maar een slijpsschijf. Dit bewerkstelligt elke 10 cm een gleuf waar het overtollige water in de grond kan trekken. Wat hier verder ook wel eens toegepast wordt is een paalboor van 10 cm doorsnede. Deze kan tot 1 meter diepe gaten boren die gevuld wordt met zand en kiezel.

Wie vraagt wordt steeds wijzer, hoe wijzer je wordt ,, hoe meer vragen je gaat stellen

Geplaatst:

Oef, vergeten te vermelden, een grondstuk van zware klei dient nimmer vlak te zijn echter aflopend zodat het water naar een lager punt kan aflopen. Wij hebben dit hier gedaan en enkele sloten gegraven. functioneert zeer goed.

Wie vraagt wordt steeds wijzer, hoe wijzer je wordt ,, hoe meer vragen je gaat stellen

Geplaatst:

Mij is verteld dat het ook wat jaren duurt om een uitstekende grond te krijgen. Ik ga dit jaar mijn 3e seizoen in. Ik heb ook kleigrond en de vorige gebruiker van het stuk heeft het laten verwaarlozen (lees: slechte bodemstructuur). Ik merk dat de grond steeds mooier wordt in structuur en qua bodemleven; een schep grond zit nu al vol leven (wurmen, kleine beestjes etc).

Ik werk ook met zand om daardoor een betere doordringbare grond te krijgen. Dat werkt ook goed.

Geplaatst:

Gisteren te horen gekregen dat de gemeente 40 cm grond van het gehele tuincomplex gaat laten afgraven en te vervangen voor goede grond. Het tuinhuis hebben we maar weer een maand uitgesteld.

Geplaatst:
Gisteren te horen gekregen dat de gemeente 40 cm grond van het gehele tuincomplex gaat laten afgraven en te vervangen voor goede grond. Het tuinhuis hebben we maar weer een maand uitgesteld.

 

Wat verstaat de gemeente onder 'goede grond'? Dat zou ik toch wel precies willen weten. Want je hebt nu wel blubberzooi, maar het is wel blubberzooi met wat bodemleven erin en organisch materiaal omdat ze die graszoden hebben omgekeerd. Als ze dat gaan afgraven (waarom trouwens afgraven en niet alleen wat ophogen, er is op zich toch niks mis met die grond?) ben je dat beetje organisch materiaal kwijt en het is dus de vraag wat ervoor in de plaats komt. Als ze er gemeentecompost op gooien kan dat fantastisch zijn, of je zit opeens met stukken plastic en glas (zie andere topics op het forum). Is het afgegraven grond van elders in de gemeente, dan kan het prima grond zijn, maar je weet niet wat er de afgelopen jaren in die grond is gegaan. Nu heb je weliswaar wat arme grond, maar het wel 'schone' grond.

 

Ik zou dus echt vragen wat ze erop gaan gooien, en waar die grond vandaan komt. En als ik daar mijn twijfels over had, nou, dan ben ik een heel eigenwijs mens en zou ik lekker mijn eigen wormen houden en de boel nu afdekken met een goeie dikke laag mulch, en nu al duidelijk de paadjes aanleggen en helemaal niet meer over de grond lopen waar straks je plantjes komen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...