Jump to content

sugarlevi

Members
 • Posts

  475
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sugarlevi

 1. Ik heb nog een paar plantjes over, nu alles in de tuin lijkt aan te slaan. Mocht iemand daarmee pech hebben gehad dit jaar: Courgette (Surpemo x2) Tomaat (Gardeners Delight, Black Cherry, Sun Sugar, Zluta Kytice) En ik heb juist pech gehad met mijn buitenkomkommers,mocht iemand die per ongeluk over hebben.
 2. Mijn drie bessen op zeven planten zijn dan alweer rijp. Waren al een tijdje blauw. De eerste mini van een paar weken geleden smaakte naar niks. De tweede die ik dit weekend probeerde was voornamelijk heel zuur. Deze derde is voor de vogels. In ieder geval zit de groei dit jaar wel flink in de struikjes.
 3. Oh... Ik heb een hartig woordje met mijn josta's te spreken geloof ik.
 4. Nomnomnom... hmm lekker sla....
 5. 1. Eigen tuin/land hebben. Maak moestuin. 2. Geen eigen tuin land hebben, A. speur de volkstuinvereningen op. Aka, google of kijk in de omgeving rond of er tuinen zijn. Lees website, of bel naar het nummer wat bij een tuincomplex hang, of spreek iemand bij de tuin aan. 3. Geen volkstuinverenigingen in de buurt, of geen plaats. Zoek uit of gemeente ruimte aanbiedt (braakliggende grond die je zou mogen gebruiken), informeer bij familie/vrienden/kennissen/buren/wildvreemde mensen op straat of ze een stukje grond hebben dat je mag gebruiken. 4. De wanhoop nabij ga aan wild tuinieren/guerilla gardening doen.
 6. Echte geraniums hebben de afgelopen winter wel overleefd. Pelargoniums waarschijnlijk niet. Ik vind het ook op malva lijken, moschata'tje. Zo ja zal het binnenkort wel de hoogte inschieten. En anders waarschijnlijk toch een geranium. Geranium sanguineum heeft van dat blad.
 7. Afgelopen najaar plaatste ik een rits foto's. identificatie-wat-voor-plant-struik-boom-is-dit-t5695-4440.html#p359800 Inmiddels nr. 12, het wolfsmelkje ook weten te determineren. Van de winter helemaal afgestorven. En ik dacht nog even dat het de 'gewone' wilde wolfsmelk was. Opeens kwam het met prachtig roodachtig blad uit de grond: En ging bloeien: Eupohorbia Griffithii. Mooi hoor.
 8. Ik ben ook weer voorzien, nadat de mijne twee winters geleden het loodje hebben gelegd. Mooie plantjes tegengekomen bij de intratuin. Lekker kortgeknipt, deel te drogen gelegd, en een vaas vol geurende heerlijckheid op tafel staan.
 9. De afgelopen tijd heb ik een hele hoop vrouwenmantel(tjes) uit mijn tuin geschept. Is er per ongeluk iemand die altijd al eens een fikse border vol heeft willen planten? Over een paar weken zal ik, of misschien de lezer van deze post, ook een hele hoop Persicaria(rood) er uit gaan halen. Zijn gratis op te halen in Utrecht.
 10. Palmkool. Of andere koolachtigen zien er uit als om het even welke babykoolplant. Hartvormige kiemblaadjes. Lijkt wel op helleborus zaailingen.
 11. Voordeelmuis is een goede site om de aanbiedingen in de gaten te houden. Kun je elke keer kijken waar de beste potgrond aanbieding is.
 12. Bit begin jij nu ook al? Twee jaar geleden heb ik het uitgezocht en toen kwam ik geen Monsanto (moederbedrijven) tegen in de zaadhandel waar de Lidl zijn zaden vandaan haalt.
 13. Bij de Dirk zijn de kleine fruitstruikjes er weer. 1.49 ditmaal. Blauwe bes - Patriot Framboos - Malling Promise Braam - Black Satin Rode bes - Jonkheer van Tets Zwarte bes - ? Kruisbes - Hinnonmaki Rot Kruisbes - Hinnonmaki Grun En tal van sierplanten
 14. Nog geen week geleden tuinbonen, erwtjes en capucijners in de week gezet. Is hard gegaan. Capucijners hebben er zin in! Dus heb ze alvast in de grond gezet.
 15. Werken in de tuin heeft een kleine drie maanden stilgelegen. Knie problemen, operatie, en vervolgens is het kil, donker en nat januari waarin naar de tuin gaan niet heel aanlokkelijk is. Dan worden de dagen weer wat langer, begint de zon zich weer te laten zien, en dan wordt het toch wel tijd. Sowieso stonden er een heleboel planten in potten te staan, die eigenlijk de grond inmoesten, het liefst voordat de vorst toesloeg, en alles door en door zou beviezen. Ditmaal maar eens helemaal voor aan begonnen. Wordt wat lastiger zo in de winter uitvinden, wat wel en geen onkruid is. En er staat niet zo heel veel bijzonders in deze hoek. En na twee lange middagen zwoegen is er dan weer wat ruimte: Blijkbaar waren er al paden in de tuin verstopt tussen het groen. En er waren houtsnippers op het complex beschikbaar, dus de bestaande paden maar even aangehouden, wel zo makkelijk en snel . Vooraan staan voornamelijk heel veel sierplanten die ik ergens anders al uit de tuin had gehaald. En in het halfronde deel staan de eerste aalbessen en jostabessen. Ging wel lekker vlot dit soort mos en gras opruimen. Het volgende deel waar ik inmiddels mee bezig ben, gaat wat lastiger. Ik dacht wel even, 'eventjes', wat Persicaria eruit te scheppen. Dat ging dus niet zo vlot en in plakkaten van een kwart tot een halve vierkante meter : In ieder geval na een paar emmers aan persicaria knolwortels eruit geschept te hebben, nog een paar emmers crocosmia's verwijderd te hebben, en weet ik het hoeveel aan herfstchrysant. En daarvoor ook weer ruimte te maken aan de achterkant van de tuin. Is er nu ook wat ruimte vrij om snel de blauwe bessen in te zetten. Want de eerste zijn al aan het uitlopen.
 16. Bij de Hornbach in Zaandan hadden ze hun zadenvoorraad opgeruimd, en lagen een paar winkelmandjes vol in de opruimhoek, voor 0,30 tot 1,00 euro per zakje.
 17. Even het verhaal achter het gebruik van compost houtsnippers en blad dan wel ander organische mulch. Je hebt een bodem, met zand of klei. Met zand is het zaak de bodem wat compost aan toe te voegen omdat zanddeeltjes zelf weinig voeding vasthouden. Klei kan veel voeding opnemen, maar kan erg compact worden door de plakkerigheid ervan waardoor plantenwortels er moeilijk doorheen komen. Compost gaat die compactheid weer wat tegen Wat de houtsnippers betreft, bomen maken stug materiaal voor hun stammen en takken. Deels wordt dat ook in bladeren vastgelegd. Om dit stugge materiaal af te breken moet er veel energie in, en daarbij wordt gebruik gemaakt van ondere andere stikstof. Op die manier onttrekt het dus wat stikstof aan de omgeving. Totdat die en extra uit het stugge materiaal van het hout, weer teruggeleverd wordt aan diezelfde omgeving. Jong hout en groen materiaal bevat al veel stikstof en levert bij afsterven/vertering gelijk veel stikstof en andere voedingsstoffen terug. Organische mulch, heeft meerdere taken. Omdat het zonlicht tegenhoudt komt er minder tot geen licht op de onkruidzaden in de grond, due vaak lichtkiemers zijn. Het bedekt de bodem, dit zorgt ervoor dat deze bijvoorbeeld door regen minder inklinkt. Maar ook bij zonnig weer dat er minder water uit de bodem verdampt. En als extra isolatielaag is de bodem beschermder tegen temperatuurswisselingen. Als het in het najaar koeler wordt. Zou de bodem langer warm blijven. Warmere bodem zijn bewegelijkere atomen (uitwisseling met omgeving en plantenwortels). En een actiever bodemleven. Als het organische mulch is, zijn er tal van beestjes (springstaartjes, wormen, schimmels en bacteriën). Die dit materiaal afbreken. Dat trekt weer ander leven aan. Waardoor er meer prooien rovers zijn om alles een beetje in evenwicht te houden. Beestjes zoals wormen graven gaatjes, maken de bodem los. Wormen maken hun magische voedzame wormenpoep. Daarnaast is een plant buiten in de grond. Nooit alleen maar een plant in de grond, die puur chemische stoffen uitwisselt met de omgeving. Planten maken gebruik van bacteriën en schimmels om aan hun voedingsstoffen te komen. En als de bodem vol zit met voor de plant nuttige bacteriën, schimmels en beestjes. Is er ook minder ruimte voor die soorten die schadelijk zijn voor een plant. Vandaar compost houtsnippers en andere organische mulch.
 18. Ik heb een hori hori mes. Besteld via de aanbieder in Groningen, die je tegenkomt als je googelt. Weet de naam zo niet meer. Fijn ding! Werkt echt top. Plantjes uit de grond steken. Onkruid eruit steken. Kluiten doormidden snijden. Even snel takjes wegsnijden, zonder dat ik eerst een snoeischaaf hoef te pakken. Struik/boomwortels die ik in de grond tegenkom even snel wegsnijden. En lukt het met de hori hori niet, dan alsnog maar even op zoek naar specialistischer tuingereedschap.
 19. sugarlevi

  Honingbessen

  Dit weekend eindelijk weer eens volop tijd voor de tuin. Eerste studieperiode zit er alweer bijna op. En kersverse verkering zit nog fijn in het buitenland Bedankt weergoden voor het genot van de vele regen. En bedankt buienradar, voor de leugens over 's morgens regen en 's middags zon, terwijl dat omgekeerd was. Waarom regent het de dagen dat ik tijd heb voor de tuin? Dit stukje vrijgemaakt: Ik zit mij nu wel echt hard af te vragen waar ik die distel heb gelaten. Het stond trouwens helemaal vol met Lelietjes van Dalen. Hele bodem zat vol met de worteltjes daarvan. Een zevental honingbessen er in gezet. Vooralsnog alleen Siberische soorten: Wołoszebnica Berry Brown Berry Black Zojka Wojtek Velikan Nimfa Ze staan vrij dicht op elkaar, maar ik verwacht dat ze hier maar een paar jaar staan, en de eerste jaren schijnen ze niet zo hard te groeien. Ik wil er eigenlijk nog een drie of vijftal Canadese varianten bijplaatsen. Maar die moet ik nog bestellen en wat ruimte voor vrijmaken. En ook alvast twee herfstframbozen (Poranna Rosa) en een Tayberry stek in de grond gezet. Nu er nog blad is, gelijk een mulchlaag van blad erboven op gegooid. Is er weer een stukje klaar om de winter in te gaan. Mag ik door met het volgende stuk, want ik wil de aalbesstekken ook graag de grond in hebben.
 20. Eindelijk weer een dagje voor de tuin gehad. Jammer van de regen, maar gelukkig ben ik niet van suiker. Weer een stukje leeggeruimd. En zeven honingbessen er in gezet. Morgen wat boomblad erbij. En door met het volgende stuk.
 21. 20.000 maar, niet meer? Ze hebben nogal een presence, een aanwezigheid, voor mijn gevoel zitten er al 20.000 aan deze kant van Utrecht. Schreeuwlillekerds zijn het.
 22. Had en heb de Invicta staan, en de gehele Hinnonmake familie (groen, geel, rood) Vooral de gele daarvan vond ik errrug lekker. Ik heb nu een stekje van de Rolanda en de Rokula erbij En ik wil er nog de Green Finch, Mucurines, Early Sulphur, en Golda bijzetten
 23. Nog een mooie pastinaak ook! Hier op de klei/veen waren het parisienne pastinaakjes ter grootte van een tennisbal.
 24. En phlomis inderdaad op de voorgrond. Had helaas geen duidelijkere foto van het blad wat erboven zat. Ah daglelie dat zou nog wel eens kunnen. Had al op de wortels van lelies gezocht, maar daar kwamen de daglelies niet in de zoekresultaten voor. Maar lijkt er wel sterk op, daglelie dus. Gaat wel een verassing komend jaar wat voor kleuren bloemen er overal aan gaan komen.
 25. Langzaam baan ik mij een weg door de jungle heen. Heel lanzaam. Want is het wel een pokkewerk zeg. Hondsdraf, siernetel en zevenblad eruit plukken. En sierplanten proberen te behouden. Maar het eerste stukje is gedaan. Van: Naar: Dat stuk in het midden laat ik vooralsnog maar lekker staan. De ruimte heb ik nog niet nodig, en geen idee waar ik het zou moeten laten. Het is een van de meest schaduwerige hoekje in de tuin, dus ik ga mijn kruisbessen hier neer zetten. Eens kijken hoe die het daar doen. De eerste staat er inmiddels ook. Die is eindelijk van het sporadische bewateringsschema van mijn balkon verlost. Er staan nog wat kruisbessen op de vorige tuin, die op de een of andere manier hierheen moeten komen. En ik ben nog wat andere soortjes aan het bestellen. En kleine bosaardbeitjes eronder als grondbedekking. En ook leuk ik kwam een salamandertje tegen: Inmiddels ook een compostton een stuk uit de bodem gewipt, geen idee hoe lang die er al stond om een goede 20 centimeter in de grond te zijn verzakt. Terwijl de inhoud gortdroog was en de takken erin dus nog lang niet verteerd. Hier stond het ding. Hier staat het ding. En pats boem bijna vol! Op naar het volgende stukje, waar ik waarschijnlijk honingbessen ga zetten.
×
×
 • Create New...