Jump to content

advanbrunschot

Members
 • Posts

  234
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by advanbrunschot

 1. Ik heb de druppelslang nooit aangesloten. De slang was zo stug dat dit in mijn tuin niet te handelen was. Ik heb het allemaal naar de stort gebracht. Sinds een paar jaar hebben we stromend water op ons complex, dus het is ook niet meer nodig.
 2. Dat is inderdaad ook nog een mogelijkheid. Goede aanvulling voor de composthoop en gemakkelijk met het gereed maken van het zaaibed.
 3. De mest is op ons complex geleverd door een boer, maar hoe lang de mest bij hem/haar gelegen heeft, weet ik niet. Maar ik heb de mest er afgelopen november op gedaan. En ik ga het goed los maken voordat ik weer ga zaaien.
 4. Klopt, dat is ook raar. Maar omdat de grond helemaal niet verbeterd is geworden de afgelopen jaren, heb ik even een inhaalslag gemaakt met beide soorten.
 5. Ik heb een moestuin op zware rivierklei, de vorige eigenaar heeft nog nooit iets gedaan aan verbetering van de grond. Ieder voorjaar laten frezen en dat was het. Ik heb er vorig najaar champignonmest en stalmest opgedaan. Dit is nog niet opgenomen en uit elkaar gevallen. Nu wil ik er in gaan zaaien, maar waarin? Haal ik eerst alle mest weg waardoor de kleigrond weer zichtbaar is en nog nauwelijks verbeterd. Of haal ik niets weg en strooi ik het zaad gewoon tussen de mest? Of haal ik grote kluiten weg en verkruimel ik de kleinere kluiten? Of is er nog een andere goede of betere oplossing? Foto 1 is van de beginsituatie en foto 2 en 3 hoe ik de grond heb voorbereid voor het zaaien. Maar was dat de juiste manier?
 6. Ik heb de zaadjes vorige week ontvangen.
 7. Vandaag heb ik de eerste knoflook geplant. De voorgaande jaren had ik veel, nee heel veel last van roest. Ik heb nu een grotere tuin vandaar dat ik besloten heb om de tenen met 20 cm tussenruimte en 20 cm tussen de rijen te planten. In de nieuwe tuin heb ik echt plakkerige rivierklei, 3 weken geleden losgemaakt met een woelvork, 2 weken geleden bedekt met beukenblad. Dat nu opzij geschoven, een zak van 40 liter tuinaarde erover en alles in de bovenste laag gemengd. Ik heb van iedere soort 2 bollen besteld, Transylvanian, Purple Glazer en Chesnok Red, in totaal gaf dat ruim 50 teentjes om te planten.
 8. Ik krijg dit weekend een nieuwe tuin, daarom moet ik in de oude tuin al gaan oogsten, terwijl ik daar eigenlijk nog mee had willen wachten. Ik had een aantal peperplanten met een bijzonder goede opbrengst. Maar wel bijna allemaal nog groen, ook na een aantal dagen buiten gestaan te hebben. Ik heb ze nu in een doos gedaan, nat keukenpapier op de bodem, theedoek erover heen en het staat in de huiskamer voor de verwarming. Hoe groot is de kans van slagen?
 9. Ik woon in Waalwijk en ik heb ook framboos voor je. Ook nog aardbeiplanten. Mocht je het willen komen halen, dan stuur me maar een prive-berichtje.
 10. Ik ben bezig met het verhuizen naar een nieuwe moestuin. Op de oude moestuin had ik bakken van ca 1 m breed met daartussen een pad van 40 cm breed. En zo wil ik het ook weer op de nieuwe moestuin. Op het pad had ik van dat zwarte geweven worteldoek liggen dat ruim op maat geknipt was, met daarop een flinke laag houtsnippers. In de loop van de tijd kwamen er van die lange slierten kunststof los van het worteldoek. Dat was heel vervelend want het kwam ook tussen de groenten en dat is best onhandig bij het oogsten. Nu ben ik op zoek naar een betere oplossing en ik denk dan aan afdekfolie met daarop de houtsnippers. Natuurlijk is dat niet waterdoorlatend, maar is dat erg in het padje tussen de bakken? Wie kan mij van advies dienen?
 11. Mijn inzending voor de wedstrijd is alleen voor de vorm, want met 13,4 cm behoor ik niet tot de kanshebbers. Ik had nog maar 1 plant over, maar daar hingen best veel pepers aan, ca. 500 gram. En dan heb ik die andere peper die te zien is op de foto, niet meegeteld.
 12. Ik ben nu bezig met mijn keuze te maken in de soorten knoflook en ik probeer die ook te bestellen. Maar ik kom vaak tegen dat de soort niet leverbaar is, al uitverkocht of dat de verzendkosten enorm hoog zijn. Wie kan me een adres aanbevelen waar ik deze nadelen niet heb?
 13. Ik heb een nieuwe stuk op de moestuin toegewezen gekregen, ik ga van 170 m2 naar 200m2. Maar ik vind de locatie ook meer geschikt voor mij. Maar goed, daar gaat de vraag niet over. Ik ben nu bezig met de oude moestuin leeg te maken, maar omdat het eigenlijk 2 tuinen naast elkaar waren, moet ik ze nu ook opleveren als 2 aparte tuinen. En de grens gaat precies over een stuk waar nu de boerenkool goed staat te groeien. Ik ben op de hoogte van dat er bij boerenkool eerst de vorst er overheen geweest moet zijn. Maar wat zou het gevolg zijn van nu al de boerenkool oogsten en invriezen?
 14. Ik heb nog maar 1 plant van de wedstrijdpeper over, maar daar hangen wel heel veel pepers aan. Maar ze zijn nu nog groen, ik laat ze nog even hangen tot het einde van de maand. Misschien komen er dan nog wat centimeters bij?
 15. Ik heb er gisteren wat foto's van gemaakt. Ik hoop dat ze wat duidelijkheid verschaffen.
 16. Ik ga zaterdag weer naar de tuin, dan zal ik er foto's van maken.
 17. Ze zijn zo lang geworden omdat ik de afgelopen 2 weken op vakantie was. Vanmiddag was ik voor het eerst weer op de tuin. En de vormsnoei, is dat ook alles gewoon afknippen tot op het oude hout, want dat heb ik gedaan.
 18. Ik zie regelmatig in wijngaarden van die mooie compacte druivenstruiken staan en dat wil ik ook graag. Ik heb een druivenstruik van ca 3 jaar oud in mijn moestuin. In Spanje had ik gezien dat de druivenstruiken heel rigoreus gesnoeid worden, alleen het oude hout blijft dan staan. Dus ik besloot om dat in het najaar 2019 ook te doen. In de jaren daarvoor groeide mijn struik uit met hele lange stengels die overal tussendoor groeiden, in de bramenstruik en appelboom die ook in de buurt staat. Maar geholpen heeft het niet, nog steeds van die hele lange stengels die overal tussendoor groeien, sommige stengels wel 2 tot 3 meter lang. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat de struik mooi compact blijft. Ik heb ook maar heel weinig druiventrosjes die tot nu toe ook nog best klein zijn. Wie heeft er tips voor mij?
 19. Ik weet het ook niet 100% zeker dat dit de wedstrijdpeper is, vandaar dat ik ook geen inzending ga doen. Volgend seizoen hoop ik een kasje te hebben, dan zal het wel beter gaan. Tenminste dat hoop ik.
 20. Ik ben helemaal een tijd stil geweest hier. De peperplantjes deden het heel slecht bij mij in de fase dat ze nog binnen in potjes stonden. Na het uitplanten in de buitenlucht zijn de planten helemaal bijgekomen en begonnen de pepers ook te groeien. Maar vooral in de dikte en niet in de lengte. Maar dan nog, ik ga de langste zoeken en de foto insturen. Misschien een mooie eindsprint?
 21. Dit ziet er uit als het werk van een kenner. Vandaar mijn vraag aan je. Vorig jaar heb ik van het overschot aan pepers sambal gemaakt. Ik had 3 potten maar wij zijn geen grootverbruikers van sambal. Dus ik had tot vandaag nog 2 potten over, maar helaas beiden beschimmeld. Wat kan ik er aan doen om dat te voorkomen? Of is de beste oplossing: kleinere potjes?
 22. En op welk moment doe jij dat? Preventief of op het moment dat de eerste aantasting zichtbaar is?
 23. Ik heb gisteren mijn knoflook geoogst, in november 2019 heb ik 3 soorten gezet, Therador, Transylvanian en Purple Haze. Ik doe mee aan de peperwedstrijd, maar ik kan beter meedoen aan de wedstrijd 'knoflook met roest'. Dat heb ik echt veel, ik ben wel een beetje gerustgesteld doordat roest geen invloed of weinig invloed heeft op de grootte van de bol. Ik had ze nu onderling op 10 cm afstand gezet, maar dat ga ik in november verhogen naar 20 cm. Dan heb ik er wel minder, maar dat is niet erg, we gebruiken nu nog van de oogst van het seizoen 2018-2019. Ik ga volgend seizoen Therador zetten, die had nog de minste roest en de grootste bollen. Therador: Transylvanian 3 soorten ter vergelijking, Therador aan de linkerzijde, midden Transylvanian, rechts de Purple Haze Purple Haze:
×
×
 • Create New...