Jump to content

advanbrunschot

Members
 • Content Count

  225
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Waalwijk

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vandaag heb ik de eerste knoflook geplant. De voorgaande jaren had ik veel, nee heel veel last van roest. Ik heb nu een grotere tuin vandaar dat ik besloten heb om de tenen met 20 cm tussenruimte en 20 cm tussen de rijen te planten. In de nieuwe tuin heb ik echt plakkerige rivierklei, 3 weken geleden losgemaakt met een woelvork, 2 weken geleden bedekt met beukenblad. Dat nu opzij geschoven, een zak van 40 liter tuinaarde erover en alles in de bovenste laag gemengd. Ik heb van iedere soort 2 bollen besteld, Transylvanian, Purple Glazer en Chesnok Red, in totaal gaf dat ruim 50 teentjes om te planten.
 2. Bij een groothandel in hout, in Gemert.
 3. Sinds begin van deze maand weet ik dat ik een nieuw perceel ga krijgen. Ik heb nu 2 tuinen naast elkaar, samen 170 m2. En het nieuwe perceel is 1 tuin van 200 m2. De nieuwe tuin is rechthoekig met een tegelpad in het midden. Ik ben een aanhanger van wisselteelt en daarom had ik 5 bakken in de oude tuin. Maar nu heb ik meer plaats en ga ik over naar een wisselteelt met 6 percelen. Iedere soort krijgt dan 4 bakken van 105 cm binnenwerks, 2 aan iedere kant van het tegelpad. Maar in het 6-jarig teeltplan is ook ruimte voor de aardappelen en die zet ik nooit omdat we ze maar heel weinig eten. Dus dat wordt dan een bloemenperk dat ook ieder jaar opschuift in het schema. Van douglashout heb ik bakken gemaakt, de paden ertussen worden gevuld met houtsnippers. En de grond in de bakken wordt nu losgemaakt met de woelvork. De vorige eigenaar was een aanhanger van spitten en frezen, maar niet van bemesten en verbeteren van de zware kleigrond. Ik wil juist wel mijn grond verbeteren. Ik heb een grondanalyse laten maken (uitslag nog niet bekend) en ik heb 2 m3 stalmest, 1 m3 biologische stalmest en 2 m3 champignonmest besteld. Verder had ik nog 12 kruiwagens zelfgemaakte compost om uit te strooien in de bakken. Op de oude tuin had ik nog behoorlijk wat phacelia staan, die gebruik ik nu als mulch. Binnenkort gaat de knoflook in de grond. Omdat ik nu meer dan voldoende ruimte heb, wil ik ze gaan poten op 20 cm in de rij en tussen de rijen. Ik hoop dan volgend jaar minder roest te hebben. Ik heb wat foto's bijgevoegd, de foto's van de bakken zijn vandaag gemaakt. De luchtfoto is van het moment dat nog niet alle bakken klaar waren. Als het weer het toelaat, vlieg ik er dit weekend nog een keer overheen.
 4. Ik krijg dit weekend een nieuwe tuin, daarom moet ik in de oude tuin al gaan oogsten, terwijl ik daar eigenlijk nog mee had willen wachten. Ik had een aantal peperplanten met een bijzonder goede opbrengst. Maar wel bijna allemaal nog groen, ook na een aantal dagen buiten gestaan te hebben. Ik heb ze nu in een doos gedaan, nat keukenpapier op de bodem, theedoek erover heen en het staat in de huiskamer voor de verwarming. Hoe groot is de kans van slagen?
 5. Ik woon in Waalwijk en ik heb ook framboos voor je. Ook nog aardbeiplanten. Mocht je het willen komen halen, dan stuur me maar een prive-berichtje.
 6. Dit bedoel ik inderdaad, bedankt voor de tip.
 7. Ik ben bezig met het verhuizen naar een nieuwe moestuin. Op de oude moestuin had ik bakken van ca 1 m breed met daartussen een pad van 40 cm breed. En zo wil ik het ook weer op de nieuwe moestuin. Op het pad had ik van dat zwarte geweven worteldoek liggen dat ruim op maat geknipt was, met daarop een flinke laag houtsnippers. In de loop van de tijd kwamen er van die lange slierten kunststof los van het worteldoek. Dat was heel vervelend want het kwam ook tussen de groenten en dat is best onhandig bij het oogsten. Nu ben ik op zoek naar een betere oplossing en ik denk dan aan afdekfolie met daarop de houtsnippers. Natuurlijk is dat niet waterdoorlatend, maar is dat erg in het padje tussen de bakken? Wie kan mij van advies dienen?
 8. Mijn inzending voor de wedstrijd is alleen voor de vorm, want met 13,4 cm behoor ik niet tot de kanshebbers. Ik had nog maar 1 plant over, maar daar hingen best veel pepers aan, ca. 500 gram. En dan heb ik die andere peper die te zien is op de foto, niet meegeteld.
 9. Ik ben nu bezig met mijn keuze te maken in de soorten knoflook en ik probeer die ook te bestellen. Maar ik kom vaak tegen dat de soort niet leverbaar is, al uitverkocht of dat de verzendkosten enorm hoog zijn. Wie kan me een adres aanbevelen waar ik deze nadelen niet heb?
 10. Ik heb een nieuwe stuk op de moestuin toegewezen gekregen, ik ga van 170 m2 naar 200m2. Maar ik vind de locatie ook meer geschikt voor mij. Maar goed, daar gaat de vraag niet over. Ik ben nu bezig met de oude moestuin leeg te maken, maar omdat het eigenlijk 2 tuinen naast elkaar waren, moet ik ze nu ook opleveren als 2 aparte tuinen. En de grens gaat precies over een stuk waar nu de boerenkool goed staat te groeien. Ik ben op de hoogte van dat er bij boerenkool eerst de vorst er overheen geweest moet zijn. Maar wat zou het gevolg zijn van nu al de boerenkool oogsten en invriezen?
 11. Ik heb nog maar 1 plant van de wedstrijdpeper over, maar daar hangen wel heel veel pepers aan. Maar ze zijn nu nog groen, ik laat ze nog even hangen tot het einde van de maand. Misschien komen er dan nog wat centimeters bij?
 12. Ik heb er gisteren wat foto's van gemaakt. Ik hoop dat ze wat duidelijkheid verschaffen.
 13. Ik ga zaterdag weer naar de tuin, dan zal ik er foto's van maken.
 14. Ze zijn zo lang geworden omdat ik de afgelopen 2 weken op vakantie was. Vanmiddag was ik voor het eerst weer op de tuin. En de vormsnoei, is dat ook alles gewoon afknippen tot op het oude hout, want dat heb ik gedaan.
 15. Ik zie regelmatig in wijngaarden van die mooie compacte druivenstruiken staan en dat wil ik ook graag. Ik heb een druivenstruik van ca 3 jaar oud in mijn moestuin. In Spanje had ik gezien dat de druivenstruiken heel rigoreus gesnoeid worden, alleen het oude hout blijft dan staan. Dus ik besloot om dat in het najaar 2019 ook te doen. In de jaren daarvoor groeide mijn struik uit met hele lange stengels die overal tussendoor groeiden, in de bramenstruik en appelboom die ook in de buurt staat. Maar geholpen heeft het niet, nog steeds van die hele lange stengels die overal tussendoor groeien, sommige stengels wel 2 tot 3 meter lang. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat de struik mooi compact blijft. Ik heb ook maar heel weinig druiventrosjes die tot nu toe ook nog best klein zijn. Wie heeft er tips voor mij?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...