Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb geprobeerd hier wat over te zoeken, maar kan het niet vinden. Ik wil in de winter proberen door te kweken, ben daar voor wat sommige dingen betreft wat te laat voor. Maar dat mag de pret niet drukken.

Ik ben wel benieuwd naar of wintergroenten wel eens worden voorgekiemd. Zo ja hoe doe je dat? Want binnen voorkiemen en dan buiten in de kou lijkt me niet heel geschikt?? maar ik zou toch graag voorkiemen om alleen dat te kunnen planten wat daadwerkelijk opkomt in de beperkte ruimte die ik momenteel even heb voor mijn winterplannen.

 

Gedachten? Ideeën?

Stil aanwezig... Informatie opzuigend.

Geplaatst:

Ik ben wel benieuwd welke groente je dan precies wil gaan voorkiemen. Als je groente in de winter wil, dan zaai je volgens mij in de maanden juli/augustus. Maar zaaien in oktober en november zal volgens mij niet veel gaan opleveren.

 

Maar misschien zit ik er naast, ik hou het topic in de gaten.

Geplaatst:

Er zijn verschillende sla soorten die nog kunnen. En spinazie soorten. Sommige groentes kun je eind september / oktober nog zaaien.

Ik weet dat het kweken niet altijd betekend dat ik ze ook in de winter kan oogsten. Misschien pas in het voorjaar. Maar er zijn ook broccoli en bloemkool soorten die kunnen overwinteren.

 

Wat ik zei, ik ben laat voor een aantal dingen. Maar dat is de herfst ook dit jaar. En andere dingen kan ik in januari mee beginnen (bepaalde wortel soorten). Ik houd wel van proberen en als het mislukt dan weet ik dat ook weer.

 

PS ik weet dat wortels niet voor gekiemd kunnen worden

Stil aanwezig... Informatie opzuigend.

Geplaatst:

Eigenlijk snap ik je vraag niet zo goed, Ann.

 

Voor zover ik weet is er geen enkele groente die je persee voorkiemt, voordat je ze gaat zaaien. En waarom je dat dan bij wintergroente wel zou kunnen doen...dat ontgaat me helemaal.

 

Het is me dus onduidelijk wat je wilt doen of proberen....

 

Je kunt diverse soorten groenten wel als kiemgroente telen binnenshuis....radijs, prei, tuinkers, linzen enz. en die dan na 4 a 7 dagen oogsten...maar dat bedoel je blijkbaar niet.

 

Er zijn diverse zaden die je wat vlotter kunt laten kiemen door ze vooraf enkele uren te weken in water...dat wordt voorkiemen genoemd......en het effect kan dan zijn dat ze wat makkelijker en/of sneller gaan uitlopen, omdat ze zich al hebben volgezogen met vocht, dat o.a. nodig is om te kunnen kiemen. Maar dit lijk je ook niet te bedoelen.

 

Misschien bedoel je voorzaaien?

Gewoon buiten nu is er weinig meer dat echt kan groeien, zelfs niet als je het nog eerst binnen voorzaait. Gewassen die winterkou verdragen en je gedurende de winter wilt oogsten, daarmee ben je zeker te laat. Er is wel een aantal groentes die je nu nog net in een kas of platte bak zou kunnen proberen of zelfs direct buiten op een wat beschutte plek, in de hoop dat het een zachte en niet te natte winter wordt.(tuinbonen, bepaalde erwten, veldsla, enkele rassen speciale wintersla, spinazie, winterpostelein, bosuitjes e.d.) waarvan je dan...als het allemaal wat meezit...zeg tussen februari en april zou kunnen beginnen oogsten. Gewoon onbeschut buiten heb je weinig kans op een goede en fraaie oogst omdat het tussen december en maart weinig groeit en de weersomstandigheden zichtbaar hun sporen achterlaten. Vooral de lage grondtemperatuur dan en de korte dagen = weinig licht, zorgen dat de groei zowat stilstaat. Als je het toch wil proberen zou ik dan gewoon ter plekke zaaien...de grondtemperatuur is echt nog voldoende nu om goed te kiemen en zich al wat te laten ontwikkelen en met wat geluk...niet te snel invallen van de echte winter...zijn ze al lekker aan de groei.

 

Als je probleem is hoe je binnen gezaaide planten aan de kou buiten kunt laten wennen (dat speelt eerder in het voorjaar, eigenlijk niet nu!) dan is het antwoord: afharden...geleidelijk iedere dag een beetje meer de plantjes aan de buitenomstandigheden laten wennen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Ha okee.. Voor zaaien dan dus sorry verkeerde term in mijn hoofd.. En de bedoeling is voor in een koude kas.

 

En dan idd wat jij dus omschrijft de groentes die dan groeien en begin voorjaar geoogst kunnen worden. Maar beter dan dus toch direct in de grond zaaien begrijp ik hieruit.

Stil aanwezig... Informatie opzuigend.

Geplaatst:
Maar beter dan dus toch direct in de grond zaaien begrijp ik

 

Ja, nu wel. Dun zaaien of zonodig uitdunnen bij opkomst. Meng evt. wat zand of brintameel erdoor. Sla kun je eventueel verspenen...moeilijk dun te zaaien.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

als ik het zo goed lees, bedoel je iets wat weeuwenteelt heet. als je daar op zoekt op google dan kom je van alles tegen. Ik ken de term van de blogs van Diana van mooiemoestuin.nl, maar ook op het forum hier is er wat overgeschreven. ik kwam dit tegen:

 

https://www.moestuinforum.nl/weeuwenteelt-t672.html

 

ik ben een beginnende moestuinder, dus zelf nog geen ervaring mee, maar misschien helpt de zoekterm je verder.

Geplaatst:

Ik denk dat het boek van Charles Dowding over oogsten in de winter, of groente door de winter heen halen om ze vroeg te kunnen oogsten, je ook erg zou kunnen helpen.

 

Ik heb dat boek begin augustus gekregen en mijn conclusie was dat ik voor het grootste gedeelte te laat was, en voor een ander gedeelte was mijn tuin er nog niet op ingericht dus ik ga aankomend seizoen er mee starten.

Geplaatst:

Haha ja dat was op zich mijn conclusie ook al alleen ben ik dan eigenwijs en zie wel wat er gebeurt

 

Dat boek ga ik ook eens opzoeken.

Stil aanwezig... Informatie opzuigend.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...