Jump to content

Richard74

Members
 • Posts

  204
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Richard74

 1. Als er gras op ligt, of zelfs onkruid, dan is er bodemleven en dat wil je eigenlijk behouden. Bekijk de site is van Charles Dowding, hij is mijn Moestuin Master Charles is op een zelfde stuk grond begonnen, en op zijn site kan je daar van alles over vinden. Volgens mij, is hij op bepaalde delen begonnen met gewoon een laag compost, 10-15 cm, bovenop het gras en direct gaan zaaien. Leverde geen enkel probleem op, je behoudt het bodemleven, mulcht waardoor het gras/onkruid verdwijnt en doordat je zaait en groei krijgt stimuleer je ook weet het bodemleven. Maar goed, zijn site dus, veel informatie te vinden en zijn boeken zijn ook een aanrader. Succes, ik ben eigenlijk wel erg jaloers op je hoeveelheid grond en de enorme hoeveelheden moestuin projecten je daar kan starten
 2. Ja dat klopt, maar dit is een Stichting, dan werkt het weer anders blijkbaar.
 3. Het bestuurslid dat mij heeft ingelicht is nog wel op de tuin maar niet meer in het bestuur. En inderdaad, ik vind eigenlijk ook dat ik naar eer en geweten gehandeld heb, het enige argument wat zij hebben is dat het ooit wel in het Reglement heeft gestaan maar dat het er nu niet meer in staat. Ze erkennen dus dat het niet in het Reglement staat, maar toch moet ik het huisje verplaatsen. Het enige waar ik mij zorgen over maak in het Reglement is de volgende regel: In alle gevallen waarin het Reglement niet voorziet, beslist het bestuur. Dat klinkt voor mij weer als dat we een Reglement hebben maakt niet zoveel uit, we verzinnen als Bestuur alles ter plekke en op basis van bovenstaande regel is alles valide. Terwijl ik dit schrijf vraag ik mij af hoe dit eigenlijk zou moeten werken. Je hebt een Bestuur, die zetten een Reglement op papier en roepen vervolgens dit is het Reglement. Zonder inspraak van de tuinders. Is dat ok? Ik weet erg weinig van deze materie, dat is wel duidelijk
 4. Hallo, Een vraag mbt plaatsing van huisje op volkstuin. Een paar weken geleden heb ik een huisje, niet al te groot, 3 bij 2.50 ongeveer geplaatst op mijn tuin,. Ik heb voor ik dit deed de regelementen geprint en bekeken, daar stond niets over huisjes en regels in, vervolgens heb ik een half jaar geleden een lid van het bestuur gevraagd dat ik van plan was een huisje neer te zetten en hoe of wat qua regels en hij gaf aan dat ik het huisje aan de voorkant moest zetten, want daar stonden ze allemaal, dus gewoon in lijn met de anderen. Dit heb ik gedaan, niets aan de hand dacht ik. Maar nu roept de voorzitter van de Stichting dat het huisje niet goed staat, de deuren moeten naar de tuin wijzen, hij moet 1 meter van het pad af staan en nog wat zaken. Het huisje staat stevig op zijn plek, is verankerd met hardhouten palen, waterpas gezet etc en het zou een behoorlijke klus zijn om het huisje weer te verplaatsen, maar ik ben ook bang dat het huisje er niet beter van wordt. Het is zo'n bouwpakket ding. Wat zouden jullie doen? Er staan nergens regels mbt het plaatsen van huisjes, en nu vind de voorzitter het niet mooi en moet het anders. We hebben nogal wat wisseling in het bestuur, als straks iemand anders het over neemt dan vind hij het wellicht weer niet goed en moet ik weer aan de gang. Hoe zit dit juridisch eigenlijk? Als ik zeg ik laat het zo staan, kunnen ze mij dan van de tuin af gooien? Ik heb het gevoel dat ik nu overgeleverd ben aan willekeur.
 5. Ah ok, goed dat je het zegt. Maar in de grond laten betekent dus gewoon regelmatig bieten eten, want ze groeien hard door. Dan kan ik nu dus ook nog bieten zaaien gok ik, als ze toch nog tot november/december hebben voor ik ze ga oogsten.
 6. Ok bedankt allen! Goed dat ik ze nog gewoon kan opeteen en het bewaren had ik dus verkeerd begrepen, ik ga ze de volgende keer zekere in een bak met grond bewaren. Top.
 7. Ik dacht dat ik bieten het beste in de grond kon bewaren, maar ze blijven maar groeien Ik heb nu een paar bieten van 600-700 gram per stuk. Zijn die te groot en kan je daar niks meer mee of is het gewoon een kwestie van langer koken en dan is het gewoon prima om te eten?
 8. Top idee Bit, daar ga ik mee aan de slag. Bedankt!
 9. Is het mogelijk om zaad te winnen van mijn Basilicum die momenteel in mijn kas in bloei staat, zie foto. En zo ja, hoe dan?
 10. Hier doen de drie paprika planten en de drie peperplanten (cayenne) het uitstekend. Oogst al regelmatig paprika's(10-15) en nog genoeg vruchten aan de plant, en ik heb verdeeld over drie planten misschien wel 30 pepers hangen waarvan de eerste nu rood aan het kleuren zijn. Het eerste jaar dat dit zo goed lukt, eerder altijd ongelukkige planten en 1 of 2 paprika's. Ik ben er gelukkig mee in ieder geval
 11. Ik wil mijn knoflook ook gaan oogsten, heeft het nog zin om te wachten op een droge periode of maakt dat niet? Ik weet dat het beste is om ze te drogen op een afgedekte plek waar wel wind staat maar dat lukt mij niet. Is het ook goed om ze in de kas te drogen?
 12. Die discussie hebben we al een keer gehad he Weknow Conclusie van die discussie was dat zowel Charles Dowding, als Gardenmyths, aangaven dat 2 inches compost ELK jaar prima is, erg goed zelfs. Dat is 5cm volgens mij, dus ik zie geen probleem op dit moment. Sterker nog, mijn bramen en frambozen doen het fantastisch.
 13. Ik heb mijn frambozen en bramen in vergelijkbare grond staan. Ergens in mei juni gooi ik houtsnippers bij de bramen en ergens in november gooi ik bij beide 5cm compost. Verder niets. Ze doen het allebei buitengewoon goed. Ik heb een ware bloemenzee bij de bramen en de herfstframboos, vorige jaar begonnen met 20 takken die ik kreeg van de buurman, vormt nu een frambozenbos. Een stuk van 4.5 meter lang en 1.5 breed staat helemaal vol met nieuwe takken. Ik ben erg benieuwd hoeveel er vanaf gaat komen. Maar goed, compost en houtsnippers dus, meer niet.
 14. Ik heb dit jaar voor het eerst peulen gezaaid, zijn mooi gegroeid, prima in de bloemen en ik zie nu peulen hangen. Wat denken jullie, nu ook oogsten of nog even wachten? Wat is lekkerder?
 15. Ik heb momenteel ook behoorlijk wat mieren en vroeg mij eigenlijk af of ik ze moest gaan bestrijden. Ze zitten onder mijn tegels in de kas en zolang ze mijn planten met rust laten laat ik hen met rust. Dus, let them be toch?
 16. Mijn Frieslanders zien er hetzelfde uit als bij jou Carina. Ik had er totaal geen rekening mee gehouden anders had ik er klimaatdoek overheen gegooid, volledig langs mij heen gegaan dat vorst aan de grond gebeuren Betekent dit dat ik de aardappels er uit kan trekken of kunnen ze hier van herstellen?
 17. Hallo, Ik heb via een kennis op de tuin een 1000 liter vat kunnen bemachtigen waar ik al een tijdje naar op zoek was. Nu hij er staat heb ik het etiket is bekeken en er stond op dat er minerale olie in heeft gezeten, dat klonk even als biologisch enzo maar dat bleek niet zo te zijn. Het vat ziet er schoon uit, maar ik weet natuurlijk niet of het echt schoon gemaakt is en ik wil natuurlijk geen rotzooi over mijn groente en fruit gaan sproeien dus wat kan ik nu het beste doen? Kan ik er regenwater in laten stromen en vervolgens dat water tappen en er testjes mee doen om te bepalen of er geen rotzooi in zit? Moet ik het vat gaan schoon maken? Of kan ik het vat beter dumpen? Ik heb een foto van het etiket bijgevoegd, misschien zegt het iemand wat. Gaarne advies.
 18. Hahaha nee gelukkig dan zit ik nog op het goede spoor. Zij zeggen Richard verhoogt zijn tuin elk jaar dus ligt hoger dan mijn tuin en het regenwater loopt van zijn tuin naar mijn tuin. Ik leg dan uit dat compost net als mest is, dat het water vasthoudt en in tijden van droogte het water weer vrij geeft en dat de bodem de compost "op eet" en er dus geen verhoging plaats vind. Tot nu toe vinden de mensen in het bestuur dat een heel aannemelijk verhaal maar ik bedacht mij wel is dat verkeerde mensen in het bestuur op basis van onwetendheid ook beslissingen kunnen nemen die voor mij heel erg vervelend kunnen zijn. Probleem bij ons is dat er op dit gebied gewoon geen kennis in het bestuur zit, heeft ook met de gemiddelde leeftijd van 75 te maken gok ik. Een van de regels bij ons is bijvoorbeeld dat er voor 1 april gespit MOET zijn. Ik spit niet, en ik werk met compost die volgens de buren plassen op hun landje veroorzaakt....Lastig he
 19. Dit vind ik een interessante. Ik heb namelijk iets vergelijkbaar, ik mulch met compost op mijn bedjes, heb ook nooit last van plassen maar de tuin om mij heen wel. En inderdaad, de buren klagen er over dat ik dat veroorzaak. De reden die zij aanvoeren is omdat ik mijn bedjes elk jaar verhoog met 5-10cm compost. Ze nemen daar alleen niet in mee dat aan het einde van het seizoen die laag zo goed als volledig is opgenomen in de bodem en er geen verhoging plaats vind. Maar jij zegt dat het water wordt afgevoerd door de grond naar de andere landjes? Is dat echt zo? Ik had de indruk dat mijn grond het water gewoon vast houdt en het in droge periodes los laat. Ik hoef namelijk in de zomer eigenlijk weinig tot geen water te geven.
 20. Ik doe dat elk jaar, eerst bloemkool en later in het seizoen op hetzelfde bedje boerenkool. Ik pas wisselteelt toe per seizoen, niet per teelt. Ik ken de methode van Frank Anrijs ook, maar dat past mij niet. Ik gebruik veel van zijn tips hoor, maar niet die van de chaos teelt, ik vind een bedje met een enkele soort en afgewisseld met kruiden en bloemen gewoon mooier
 21. Ik heb het vorig jaar voor het eerst gebruikt, ik verstuifde wat in de potjes waar ik in zaaide en bij het verpoten/uit planten gooide ik wat lavameel in het plantgat. Ik vond dat mijn planten er dit jaar goed uit zagen dus ik blijf het doen. Daarnaast, maar dat is aan het einde van het seizoen, als ik compost aanbreng als mulchlaag voor de winter, gooi ik op de bedjes eerst een paar handjes lavagruis, en daar gaat dan dus de compost over heen. Dat is voor de lange termijn zeg maar. Ik heb niet getest met plantjes wel en plantjes geen lavameel maar dat ben ik wel van plan om te gaan doen dit jaar. Het is nu meer mijn gevoel dat zegt dat het werkt
 22. Je mag het van mij zo complex maken als jij wil man, en ik kalk trouwens niet, ik doe mulchen met compost, en klaar is Richard dan inderdaad.. Succes met je boek.
 23. Kan aan mij liggen maar ik snap geen fuck van het verhaal van Berry. Het komt op mij over als vrij old school, spitten en met kalk strooien enzo...Prima als dat je manier is, maar het verhaal komt ook over alsof dat de superieure manier is ten opzichte van mulchen met compost. Waar ik het natuurlijk volledig niet mee eens ben. Ik mulch nu een paar jaar, spit niet en mijn grond is top. Net als bij Jorg zijn er nu meerdere tuinders op mijn complex overgegaan op niet spitten en compost als mulch laag aanbrengen op basis van mijn resultaten en de staat van mijn grond. Er zijn mensen die dit al tientallen jaren doen, of het nu Charles Dowding is of die tuin met die moeilijke naam in Belgie. Sterker nog, Charles Dowding heeft in zijn eentje de norm aangepast..Zijn No dig methode is door Gardeners World magazine in maart 2016 geduid als 1 van de sleutelmomenten in de tuinwereld die het tuinieren voor altijd heeft veranderd. Opbrengsten zijn beter en de bodem is gezonder in vergeljiking met spitten. Dus, als je ding wetenschappelijke onderbouwing is, dan lijkt mij dat spitten absoluut niet meer nodig is. Het grappige is dat bij ons op het moestuincomplex spitten nog verplicht is. Voor maart moet elke tuin gespit zijn, ik geloof niet dat deze eis nog lang op de lijst blijft staan
 24. Ha Richard, Ik denk dat je is moet gaan kijken op charlesdowding.co.uk voor je iets gaat doen Ik volg zijn methode ook en ik haal hele goede resultaten. Het motto is dat jij als tuinder voor de grond zorgt, en de grond zorgt vervolgens voor de planten. In jouw geval komt het er op neer dat je de zand en kleigrond weer terug stopt, en dat je daar overheen de compost gooit, als een mulch laag. Zorg wel dat de compost die je krijgt rijp is en enkel bestaat uit groen en bruin materiaal. Klei is trouwens prima materiaal, bevat veel voeding, als je dan bovenop compost gooit en dit de koude maanden erop laat liggen, heb je eigenlijk geen last van onkruid en je hebt op het moment dat je gaat zaaien hele bewerkbare grond wat voor het wortelen van je planten natuurlijk ook prettg is. Compost eronder gooien lijkt mij vrij zinloos maar wellicht mis ik wat. Ook je compost vermengen met het zand en klei geeft minder goede resultaten.
 25. Tja...Er zullen best uitzondering situaties zijn waarbij je slechte grond wil hebben. Maar het feit dat je spit om de grond arm te maken zegt mij genoeg Ik wil mooie gezonde groente kweken, dus niet spitten en de grond voeden met compost is bij mij wel een gebod.
×
×
 • Create New...