Jump to content

pompedomp

Members
 • Posts

  49
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by pompedomp

 1. volgens Diana's mooie moestuin (alleen dan op de pokon website) kan een paprika ook neusrot krijgen. daar moest ik aan denken toen ik de plaatjes zag.
 2. ik ben een totale leek op dit gebied hoor, maar toen ik dit las, moest ik denken aan dat filmpje van henkg met die bijen die af en aan vliegen op een bakje met water. Tuurlijk kan het om de suiker gaan, maar ik vroeg me af of ze niet ook gewoon op zoek waren naar vocht.
 3. ik zou het stukje verkleuring op dat takje vooral zien als gevolg van beknelling, omdat precies daar ook het binddraadiets zit aan de tak. dat kan net voor een beschadiging hebben gezorgd. aangezien je nergens anders dit soort aantasting hebt en het weer, zou ik niet aan aardappelziekte denken.
 4. 12 cm is voor een snackkomkommer erg netjes. eigenlijk zijn het gewoon kleine komkommertjes. ze zullen niet groter worden, eerder dikker en ik vind zelf dat ze daar niet lekkerder van worden. Die gele kleine komkommertjes zijn aan het afsterven, dus dat worden zeker weten geen komkommers meer. ik denk dat ik ze zelf er af zou halen, maar dat is een gevoelsmatig iets en misschien is het wel niet slim, dus daar heb je niet zo veel aan. Ik denk wel dat als je de komkommers die rond de 10 cm of meer zijn oogst, dat er van zelf weer nieuwe bijkomen .
 5. allereerst eet je feitelijk een komkommer onrijp en als hij verder rijpt wordt hij geel. dus als een goede gegroeide komkommer geel wordt, dan is deze toch wel echt oogstklaar. Ik denk dat het gaat om een snackkomkommer, dus dan worden ze ook niet zo groot. Een komkommerplant zo in een pot is best te doen, daar heb ik zelf ook wel ervaring mee, maar het is toch niet 100% ideaal. Niet erg, maar er zitten kleine beperkingen aan. dus ook bij de hoeveelheid komkommers die de plant tegelijk kan maken. als er te veel te gelijk proberen, gaat het niet goed en sterven ze af. dus kans dat als je de gegroeide komkommers oogst, dat er dan weer ruimte is voor nieuwere.
 6. ik zou ook uitdunnen. de pruimenboom van mijn ouders was een beetje gestut en zo zwaar dat de boom eigenlijk door midden is gebroken. hij had 3 hele grote dikke hoofdtakken en 1 daarvan is naar beneden gekomen ondanks het stutten. dus als je het niet goed doet, heb je alsnog een probleem.
 7. nou zoals al voorspelt zijn mijn uien in wording echt geweldig!! volgens mijn aantekeningen had ik er 13 gezaaid en daarvan waren er afgelopen woensdag al 14 opgekomen. Nou dat kon want ik dacht dat ik er eentje op de grond had laten vallen. inmiddels groeien er 16 plantjes uit mijn 13 uienzaadjes. conclusie: opkomstpercentage van 123% of veel moeite met tellen bij mij
 8. ik loop door ziekte wat achter, maar ik heb ook gezaaid vandaag! natuurlijk heb ik geweldige superzaadjes, zodat mijn uien snel uitkomen en super goed gaan groeien
 9. ik heb wel eens gehad dat mijn gaas te laag was en vervolgens de boerenkool en andere dingen er door heen groeide. dat was heel veel gepiel om dat los te krijgen en zeker niet even gemakkelijk terugrolbaar. dus denk zelf dat het ook afhangt van hoe het groeit.
 10. ik heb me ook opgegeven . Heel benieuwd hoe het me afgaat, want afgelopen jaar lukte de plantuitjes al niet... maar nieuwe ronde, nieuwe kansen en een nieuwe tuin, dus wie weet!
 11. nog erger op de valreep: ik neem Groninger Knols Koek mee voor de lunch. en voor Jorieke en Joep basterdsuiker. tot morgen allemaal
 12. deze foto herken ik van mooiemoestuin.nl, van de wedstrijd die Diana heeft uitgeschreven om zaden te winnen. Ik weet zelf ook niet bij welke plant deze foto hoort, maar ik vind het persoonlijk niet heel erg netjes om op deze wijze aan de wedstrijd mee te doen. bij commerciƫle instellingen zou ik er denk ik stuk minder moeite mee hebben (wat misschien raar is), maar iedereen die de website volgt weet dat Diana er veel tijd en energie in stopt en het allemaal vrijwillig doet. succes met zoeken naar het goede antwoord, maar ik zou het jammer vinden als het hier gegeven wordt.
 13. goeieavond allemaal, erg laat, maar ik wil me graag aanmelden voor de moestuinforumdag ik ben al ruim een jaar lid van dit forum, maar nog niet aan voorstellen enz. toegekomen. Kort gezegd toch al even iets: ik ben Ilse en ik ben 32 jaar oud. Ik heb afgelopen jaar een volkstuin gehad, maar daar heb ik minder in gedaan dan ik had gehoopt en gepland. Dat kwam door iets anders leuk, het kopen van mijn eigen huis. redelijk klushuis, waardoor ik niet aan de volkstuin toe kwam. nu heb ik mijn eigen tuin aan huis, maar daar moet nog veel aan gebeuren (net als aan het huis zelf ). ben wel anderhalve week terug verhuisd, maar de keuken is nog maar sporadisch in gebruik, dus ik weet nog niet helemaal wat ik met de lunch ga doen. door dit alles heb ik ook niet echt een ruillijst of iets, of eigenlijk gewoon niet. hoop dat me dat in het voorjaar beter af gaat. heb er wel heel veel zin in om jullie te ontmoeten en ideeƫn enz uit te wisselen. groetjes Ilse
 14. in mijn nieuwe tuin staan 2 kleine boompjes van nog geen meter hoog. Volgens mij is het dezelfde soort, maar ik heb geen idee welke dat dan is. Iemand die me daar bij kan helpen?
 15. dat hangt wel echt heel erg van je raam af. ik heb een gigantisch raam op het zuiden en een kas is er niks bij. het is feitelijk zelfs te licht voor komkommers, want ze hebben ernstig last van zonnebrand. vorig jaar te laat in het seizoen gezaaid eigenlijk en toen deden ze het beter. maar hoe dan ook komkommers kan ik oogsten. is bij mij wel expres de kaskomkommer die klein blijft, diva.
 16. ik ben ook nog druk lerende en bij mij heeft ook nog lang niet alles succes, maar sla lukt dit jaar voor het eerst. ik heb me eens ingelezen en blijkt dat sla een lichtkiemer is, dus zonder licht geen sla. je zaait het dus, door het OP de grond te strooien en aan te drukken, maar niet te bedekken. mogelijk dat dat helpt? bij mij kwam ineens alles op toen ik het zo deed. nu ik dit even aan het checken was voor ik het hier neer typte, zie ik dat selderij ook een lichtkiemer is, nou dat verklaart waarom het dit jaar niet opkwam. heb ik ook wat geleerd
 17. ik heb dit jaar voor het eerst een volkstuin en mulch ook met stro, maar ervaringen zijn dus nog beperkt. je andere vraag kan ik wel beantwoorden: ik heb het stro nat gemaakt met een gieter nadat ik het verspreid had. mijn ervaring is dat het daarna gewoon blijft liggen en dat het alleen in het begin wat lastig is.
 18. ik ben ook een beginner en veel lerend/lezend. daarbij heb ik veel baat bij de website van Diana: http://www.mooiemoestuin.nl ik zou zelf zeggen dat de prei wel naar buiten mag. Diana zegt dat je ze wel binnen kan voorzaaien, maar dat ze dan zo snel mogelijk moeten worden afgehard. en zelf zou ik nog geen boontjes zaaien, omdat die niet tegen vorst kunnen en pas na ijsheiligen naar buiten mogen. al is het wel echt mooi voorjaar, dus wie weet gaathet gewoon goed .
 19. inderdaad een esdoorn. Het tweede plantje lijkt op een vergeet me nietje.
 20. ik weet het niet zeker, maar ik vind het blad van de eerste op Geum lijken. de overige weet ik niet.
 21. wat ontzettend leuk om te doen! Dankjulliewel voor de prijsvraag en appelvrouw voor de puzzel
 22. zodra ik de foto's zag, moest ik ook meteen aan beestjes denken. afgelopen jaar hadden mijn phloxen er veel last van en dat zag er precies hetzelfde uit met dat opkrullend blad en 'bobbels' in het midden.
 23. ik begin dit jaar eigenlijk ook voor het eerst en ik had geen idee hoe het aan te pakken. Ik ben daarom begonnen met eerst maar eens een lijstje van wat ik lekker vind en graag zou willen kweken qua groenten. Dat heb je al dat gaat dus goed . Daarna werd ik een beetje gek van alle verschillende handelaren en mogelijkheden enz. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het eerste jaar 'gewoon' bij Van der Wal te bestellen. Daar heb ik de zadengids 2017 van gevraagd (is ook te downloaden op de site) en die keuze voelde al als een soort van opluchting. heb ook goede verhalen over hen gehoord en ben nu zelf ook tevreden. Vervolgens ben ik mijn groenten gaan zoeken in de zadengids en gekeken welke rassen van der Wal verkoopt. Aan de hand van die gegevens en wat Diana zegt op mooiemoestuin.nl (ik heb ook kleigrond) heb ik een keuze gemaakt per groente die ik wil kweken. Bestelling kwam ondanks de drukte heel vlot. Wel hadden ze niet helemaal mijn voorkeur qua aardappelen meer omdat ik toch al heel laat was. maar dat is dus mijn eigen schuld. Ik ga nu komend jaar beginnen met de zaden die ik dit jaar besteld heb. Ik ga kijken of het me bevalt, hoe ze groeien, hoe ze smaken enz. Op basis daarvan kan ik dan volgend jaar kijken of ik dezelfde zaden wil zaaien, of dat een ander ras (ook misschien wat bijzonderder ras?) beter past bij wat ik wil. Maar voor het eerste jaar had ik gewoon even een houvast nodig en dat heb ik zo gevonden. Het moestuinforum is heel interessant maar voor een beginnende tuinier kan het ook echt heel erg overweldigend zijn.
 24. Het zetmeel van boerenkool wordt door vorst in suiker omgezet. daarom is boerenkool vaak lekkerder na de eerste nachtvorst. maar de afgelopen tijd heeft het hier in het noorden bijna non-stop gevroren. mijn aanname zou zijn dat dus praktisch alles omgezet is in suikers met als gevolg zoete boerenkool. dan ben ik bang dat dat met een volgende plant niet uit maakt, maar dit is beredeneerd en niet zelf ervaren.
 25. ik heb in de doppen van aantal 1,5 liter flessen een klein gaatje geboord (boortje 2 mm) en zo heb ik het afgelopen jaar geprobeerd de planten water te geven als ik een weekendje weg ben. Ze (tomaten, kaskomkommer en paprika) staan bij mij in de vensterbank pal zuid in een groot raam. Daar worden ze dorstig van. Ik heb wel gemerkt dat het flink uittesten is hoe de fles het beste staat, ook dat hij niet omkukelt als hij bijvoorbeeld half leeg is. vooral echter ook kijken hoe snel hij leeg loopt, dat hangt van de plek van het gaatje, de hoeveelheid wortels, de dichtheid van de grond enz. af en verschilt in ieder geval bij mij per plant. een hele vakantie zou ik toch niet aandurven, 1,5 liter gaat ook maar zo lang mee bij hitte.
×
×
 • Create New...