Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Oriëntatie tuinkas


De Vliegenstovers

Aanbevolen berichten

Ik ga een serre plaatsen van 3,8m op 6m.

Heb al een aantal keren gelezen dat men de nok best Zuid - Noord oriënteert.

Maar zijn er ook mensen die dit niet gedaan hebben?

 

Ik heb wel wat ruimte, maar her en der heb ik ook wat bomen staan (die ik liever niet wegdoe) dus een Oost-West oriëntatie zou het me iets makkelijker maken...

Is het plaatsen van een doek dan aangeraden?

 

jullie gedacht???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ergens gelezen dat het grootste glas vlak het beste naar het zuiden kan wijzen.

Dat houd dan in dat de nok van oost naar west loopt, ik heb zelf een redelijk smalle diepe tuin en heb mijn kas ook met de nok van oost naar west gezet omdat dat voor mij het meest praktisch is, dan kan ik nog langs mijn kas het land in kijken.

Ik kan me voorstellen dat de meest praktische oriëntatie voor een hobbyist meer de doorslag geeft dan de meest optimale oriëntatie.

 

Groet john

Link naar reactie
Delen op andere sites

quote : Ik kan me voorstellen dat de meest praktische oriëntatie voor een hobbyist meer de doorslag geeft dan de meest optimale oriëntatie.

 

Dat lijkt me de belangrijkste ja.

 

Maar het eerste wat je zegt is toch echt niet waar hoor. De meest optimale positie voor een rechthoekige kas ( gaan we daar even vanuit ) is echt met de nok van noord naar zuid. Tenminste bij een geheel open expositie he ?

Waarom ? Omdat je kas dan voor de eerste helft van de ochtend en voor de laatste helft van de dag, het meeste licht vangt, warmte.

En dit vooral vroeg en laat in het seizoen, waar je de winst wilt pakken ten opzichte van de temperaturen van buiten.

 

Midden seizoen, is de temperatuur toch al zo hoog, dat je die winst daar niet meer nodig hebt en eigenlijk de hitte eigenlijk wil voorkomen. Dan heb je met je noord en zuid as, een wat minder oppervlak op pal zuid.

Tóch zal je kas veels te warm worden. Automatische raamopeners zijn onontbeerlijk, deur open zetten bv ook, én schermen.

 

Ik scherm mijn kas al vanaf de eerste week van april. ( plaatsing Noord-Zuid ) want ik heb geen grote kas en hoe kleiner hoe heter het er wordt.

Vorige week was het in mijn kasje al 26gr op een zonnige dag. Begin april kan dat al 38gr zijn ( met raamopeners )

 

Maar inderdaad. Het überhaubt hebben van een kas ( ongeacht hoe je hem plaatst ) is al een heel bezit hoor !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt alvast voor de input...

 

Blijft geen gemakkelijke keuze. En om de levering niet te lang op zich te laten wachten ga ik morgen toch een keuze moeten maken.

Blijft ook een hele investering... Dus zal er nog eens nachtje over slapen.

 

onderstaande 2 mogelijkheden hoe ik de serre ongeveer zou willen/kunnen slapen.

Het is niet helemaal waarheidsgetrouw. De boom in het midden, een mirabella, moet ik nog eens juist uitmeten en kijken hoeveel ruimte ik precies heb. Maar ik moet daar dus wel wat rekening mee houden...

Is niet alleen mooie boom, is ook grote voedingsbron voor mijn bijen en geeft heerlijke mini-pruimen!

 

ontwerp-tuin62411488322786.jpgontwerp-tuin-278331488322790.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ergens gelezen dat het grootste glas vlak het beste naar het zuiden kan wijzen.

Onlangs naar voordracht geweest serreteelt De wondere wereld onder bescherming Het jaar rond, genieten van groenten. Van velt en daar volgens de voordrachtgever (Jos Van Hoecke):

 

-Best (als het mogelijk is) om de serre te plaatsen in langs richting op het zuiden.

-Gevolg: maximale lichtinval voor de gewassen. Belangrijk  tegen “fileren”. (*) Dun en smal worden van planten door gebrek aan licht.

-Temperatuur zal snel toenemen. Serrewit kan dit goed temperen

-Meerdere dakvensters aanbevolen, want luchten is de boodschap

 

Oriëntatie is blijkbaar verschillende gedachten over blijkbaar maar over de andere punten

- afschermen in hoog seizoen tegen te warme temperaturen is nodig

- luchten is de boodschap en daarvoor liefst zoveel mogelijk mogelijkheden hiervoor : deuren ramen .

 

Mijn serre heeft ook een nok WO oriëntatie (3x6m) en heeft 1 deur op het oosten en 2 dakvensters van 1m² en zou beter geweest zijn dat er ook een deur op het Westen was . Anders oriënteren ging niet zonder dat serre een groot deel in de schaduw stond van bomen langs zowel W als O kant

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat hier een verwisseling van 2 zaken aan ten grondslag ligt.

 

Een koude bak kan het best op zuid gesitueerd worden; maximaal vangen van het warmste licht. Dat klopt wel. Functie van de koude bak is dan ook al vlot in de loop van het voorjaar voorbij.

 

Een serre warmt vroeger in de ochtend op en blijft langer warm einde van de dag als het N-Z staat.

 

Lichtinval ivm fileren is bij een serre niet aan de orde ( glas volledig rondom ), het is vooral de warmte wat het verschil dan maakt met buiten.

Die warmte wil je niet maximaal vangen midden op de dag.

 

Heb ik Velt best hoog zitten, maar denk dus dat daar de verwisseling ligt. Kan aan de toehoorder liggen natuurlijk bij de voordracht bij Velt, kan ook aan de meneer daar liggen.

( Kan ook nog aan mij liggen natuurlijk, ik ben stront eigenwijs ; maar is voor mij ook niet veel meer dan logisch de zaken op een rijtje zetten. En ik heb nooit anders geweten dan wat ik er over kan zeggen )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 6 dakramen voorzien, 1 brede schuifdeur van 1,4m breed en een tweede schuifdeur van 1m breed.Dus ventilatie zal zeker mogelijk zijn...

Ik denk dat dat het belangrijkste is over oriëntatie zijn er blijkbaar verschillende meningen maar over de noodzaak om voldoende te kunnen luchten is iedereen het blijkbaar eens .

Heb ik Velt best hoog zitten, maar denk dus dat daar de verwisseling ligt. Kan aan de toehoorder liggen natuurlijk bij de voordracht bij Velt, kan ook aan de meneer daar liggen

Geciteerde tekst komt rechtstreeks uit PDF die hij gebruikte als leidraad voor de voordracht . Fileren vond ik zelf ook opmerkelijk ging hem nadien een vraag over stellen maar is uit mijn hoofd gegaan , vond het een zeer interessante voordracht . Het hoe soms wel opmerkelijk maar overal leekt hij wel een begrijpelijke reden voor te hebben .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier staat hij ook oost-west. Zelfs tegen een schutting op (oosten). En ook hier wordt het al snel warm in de kas. Dit is mijn eerste seizoen maar ik maak mij absoluut geen zorgen om de locatie. Dit was de beste locatie in de achtertuin. En zoals eerder gezegd is die aanwinst alleen al top.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...