Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Gekookte, gerookte ham

Featured Replies

Geplaatst:

Februari 2016

 

De derde (veldvarken)ham. Prachtig mager vlees

Heeft 2 dagen in de natte pekel gelegen en daarna een half uur in een bak water om te ontzouten.

Een nacht onbedekt in de koelkast om een beetje te drogen, en daarna ruim 12 uur koud gerookt en 's nachts in de rookoven laten liggen (het vroor nét niet).

Daarna in een vacuumzak in de weckketel gegaard en toen had ik hem eigenlijk in een bak met water moeten doen om sneller af te koelen

Hij is weer heel lekker, minder zout, maar toch nog erg zout.

Zou die 130 gram soms een verschrijving zijn? Zou dat niet 30 gram per kilo moeten zijn, ook als je het vergelijkt met de droogvleesjes?

 

2016-02-10rookworsten-en-kookham-125821455295238.JPG

2016-02-10rookworsten-en-kookham-434681455295239.JPG

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Welk recept heb je gebruikt? Ik doe 500 gram zout per 1 kilo ham... recept van het BBQ genootschap-forum. En daar staat dan 4 tot 5 dagen pekelen... Edit: die 4 tot 5 dagen is dan wel lang, zeker voor de dunnere stukken vlees.

Geplaatst:
  • Auteur

Weer een mooie vv-ham (1350 gram) gepekeld.

 

Ik vond de vorige te zout, dus nu volgens de 'pekelevenwichtsmethode' van Meneer Wateetons, ‘Over Rook’, blz. 115.

De zoutconcentratie is hierbij lager en je hoeft de pekel niet in de ham te spuiten, dus die wordt minder 'waterig' (denk ik).

Het moet dan wel langer inwerken, maar je hoeft niet meer te ontzouten. Dus kan de ham in de pekelzak gekookt én afgekoeld.

Na bijna 3 weken pekelen heb ik hem gekookt en koud gerookt (bijna 24 uur), samen met een gekookte kipfilet (7 uur).

De ham in dunne plakjes voor op brood gesneden, en dikke plakken voor door het eten.

Is weer zeer smakelijk

 

De kipfilet is wel heel anders dan wanneer je die warm rookt. Volgende keer langer roken. Of misschien eerst even grillen, zodat hij een hard buitenlaagje krijgt en daardoor minder uitdroogt.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
  • Auteur

Jorieke:

 

Dat was een recept van Danuta, maar die spuit de ham in met pekel. Dat maakt natuurlijk verschil, gaat sneller.

Dat was 130 gram zout per liter per kilo, maar ik gebruikte maar een halve liter water, dus ook de helft zout.

 

Meneer Wateetons: voor een kilo vlees met een halve liter vocht gebruik je maar 45 gram zout!

Maar dan natuurlijk wel veel langer in laten werken.

 

Edit:

Meneer W. geeft zelfs bij de harde methode 150 gram zout per liter water aan.

Dus die 500 gram per kilo vlees lijkt me wel uitzonderlijk veel

We hebben het toch over natte pekel hè?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
  • Auteur

Ik was ook niet duidelijk. Heb nu in de eerste post 'natte' voor de pekel gezet

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.