Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Gisteren heb ik een lading druiven gekregen. Hier heb ik wat recepten voor opgezocht zodat ik de druiven wat langer kan bewaren.

Helaas bleef de druivengelei bij mij veel te vloeibaar, ongeacht de verhouding sap/geleisuiker. Mocht iemand weten wat ik fout gedaan heb, of tips hebben, dan hoor ik ze graag!

 

 

 

Druivensap

 

Benodigdheden: druiven, suiker

 

Verwijder de takjes en was de druiven. Doe alles in een ketel met een klein beetje water (tegen aanbranden). Verwarm de druiven tot alles goed kookt en het sap uit de druiven komt. Giet de ketel druiven in een zeef en laat alles uitlekken (half uur).

Verhit de druivensap opnieuw en voeg wat suiker naar smaak toe. Giet het sap in een fles en sluit goed af.

 

 

 

Druivengelei

 

Benodigdheden: 1 kg druiven, 800 gram geleisuiker

 

Verwijder de takjes en was de druiven. Doe alles in een ketel met een klein beetje water (tegen aanbranden). Verwarm de druiven tot alles goed kookt en het sap uit de druiven komt. Giet de ketel druiven in een zeef en laat alles uitlekken (half uur).

Verhit het sap en voeg de geleisuiker toe. Laat alles 4 minuten goed doorkoken. Giet de gelei in potjes, sluit ze en zet 5 minuten op de kop om af te koelen.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

Even een update: De druivensap was een groot succes! De gelei heb ik echter weggegooid. De boel bleef vloeibaar en dat smeert natuurlijk niet lekker op een boterham. Volgend jaar maak ik er alleen druivensap van.

Geplaatst:

Ik denk dat er iets mis is gegaan met de pectine-verhoudingen. Als ik jam maak van druiven, rasp ik er een appel (heel veel pectine) door en gebruik ik meer gelei-suiker of een extra pakje (ongezoete) gelei-poeder. En ik knijp er een citroen in uit. Of dat laatste effect heeft op de vloeibaarheid weet ik niet.

Ik hoop dat je niet alles hebt weggegooid. Druivengelei (mislukt of niet) is een prima basis voor zoete of hartige sausjes en ook heerlijk om bijvoorbeeld stoofpeertjes in te koken.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Geplaatst:

Helaas heb ik alles weggegooid en kan dus niet eens kijken of dat met die stoofpeertjes goed lukt. Klinkt wel heel erg lekker!

Bedankt voor je tips m.b.t. de vloeibaarheid. Volgend jaar dan toch maar eens een nieuwe poging wagen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...