Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

Gegrilde wortel met salade

 

 

Nodig voor een maaltijdsalade voor 2 personen

 

🌱1 avocado

🌱250 gr wortels

🌱50 gr sla en/of rucola

🌱1 kleine ui

🌱verse peper

 

Voor de dresssing

🌱1 tl komijnpoeder

🌱3/4 tl paprikapoeder

🌱3/4 tl gemberpoeder

🌱1 teen knoflook

🌱2 el extra vergine olijfolie

🌱1 citroen

🌱1 sinaasappel

 

🌱Extra olie voor het invetten van de ovenschaal

 

 

Werkwijze:

 

🍜 Verwarm de oven voor op 200 graden, bij hete lucht oven op 180 graden.

🍜 Maak de wortelen schoon en snij ze in de lengte door vieren of als het dikke wortelen zijn in zessen.

🍜 Doe flink wat olijfolie in een ovenschaal en verdeel het met een kwastje. Is belangrijk, want anders verbrandt de wortel.

🍜Hak, snij of pers de knoflook fijn en meng ze in een schaaltje met de kruiden en olijfolie.

🍜 Was de sinaasappel en citroen grondig en snij ze in plakjes.

🍜 Bewaar wat citroen uiteindes en pers een beetje boven de dressing uit.

🍜 Leg de schijfjes citroen en sinaasappel op de wortelen en voeg de dressing toe, mix de dressing goed door de wortelen en het fruit.

🍜 Gril de wortelen 30 minuten in de oven, halverwege roer je alles nog even om.

🍜 Intussen maak je de sla klein (knippen) en verdeel ze op de borden.

🍜 Snij de ui in kleine stukjes of reepjes.

🍜 Maak de avocado schoon en snij ze in plakken. Sprenkel er wat citroen over.

🍜 Verdeel de wortelen en plakjes avocado op de sla, strooi er wat ui over. Heb je nog wat dressing in de schaal, verdeel dat over de borden en dan als slot wat verse peper erover.

 

20250415_191852.jpg

20250415_182907 blauw.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Broodje gepocheerd ei met zalm en spinazie

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

🌱2 (hamburger) broodjes
🌱100 gr spinazie
🌱50 gr gerookte zalm
🌱20 gr roomboter
🌱2 eieren
🌱1 el citroensap

🌱30 gr mayonaise

🌱½ tl mosterd

🌱½ tl azijn

🌱peper en zout

 

Werkwijze:

 

 

🍜 Vul een hoge pan met water (ongeveer ¾) en breng aan de kook. Als het kookt, zet het vuur dan wat later, voeg dan de azijn toe.

 

🍜 Breek het ei voorzichtig in een kopje of schaaltje, de eidooier moet heel blijven. Laat het dan voorzichtig in de pan glijden. Doe dat ook met het 2e ei. Pocheer de eieren 3 minuten tegen de kook aan. Haal ze dan met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

🍜 Meng in een klein pannetje de citroen, mosterd, mayonaise en 1 el water. Verwarm deze even en voeg eventueel wat peper en zout toe.

 

🍜 Rooster de helft van de broodjes in een koekenpan.

 

🍜 Snijd de zalm in kleinere stukjes

 

🍜 Roerbak de spinazie in de roomboter, totdat hij zacht is en snijdt het op een bord wat fijner.

 

🍜 Vul de broodjes met de spinazie en zalm, leg er een gepocheerd ei op met de verwarmde saus.

 

🍜 Op de andere helft kun je wat anders smeren, ik heb hier selderie salade genomen en wat radijsjes erbij gelegd. Maar je kunt natuurlijk ook van alles de dubbele hoeveelheid nemen.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

 

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

20250420_153548.jpg

20250420_143512.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Ahhh, Eggs Florentines met zalm 😋 mmmmm! Echt een Paasgerecht vind ik altijd, ziet er lekker uit hoor! Toevallig heb ik ook nog wat spinazie staan 😉.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:
  • Auteur

Raapstelen stamppot met pittige kip voor 2 personen

 

Nodig:

 

 

🌱 600 gr aardappelen

🌱 300 gr raapstelen in repen geknipt

🌱 30 gr roomboter

🌱 2 tenen knoflook in kleine stukjes

🌱 2 el zure room

🌱 1 ui in kleine stukjes

🌱 1 el mosterd

🌱 1 groentebouillonblokje zonder gist

🌱 1 el kerrie

 

Werkwijze:

 

🍜 Kook de aardappelen gaar in 20 - 25 minuten samen met het bouillonblokje. Zorg dat de aardappelen net onder staan, dus niet te veel water in de pan.

 

🍜 Giet de aardappelen af, maar bewaar het vocht. Stamp de aardappelen fijn en voeg de zure room en de mosterd toe. Als de puree te droog is, voeg dan wat bouillon toe en eventueel wat peper en zout. Je kunt ook wat bouillon later aan het vlees toevoegen.

 

🍜 Smelt intussen de boter in een wok of grote koekenpan en bak de ui even aan, voeg de knoflook toe en bak even mee.

 

🍜 Voeg dan de raapstelen toe en roerbak kort mee.

 

🍜 Voeg de raapstelen toe aan de puree en roer ze door.

 

🍜 Bak in een andere koekenpan de kip of vegetarische kip even aan met de kerrie.

 

🍜 Doe de puree op de borden en voeg de kip of vegetarisch toe.

 

 

TIP: als je te weinig raapstelen hebt, kun je ook meiraapblad toevoegen, zoals ik gedaan heb.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250502_211600.jpg

 

20250502_210344 blauw.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Stamppot postelein tomaat en kaas voor 2 personen

 

Nodig:

 

🌱 350 gr aardappelen

🌱 400 g Tomaten (4 stuks)

🌱 110 g postelein

🌱 8 zachte geitenkaasjes      

🌱 ½ bakje creme fraiche of room met geraspte kaas (Cheddar flakes b.v.)

🌱 4 el pijnboompitten

 

Dressing:

 

🌱        ½ el witte balsamico azijn

🌱        1 el olijfolie

🌱        2 teentjes knoflook

🌱        peper en zout

 

Olijfolie voor de ovenschaal om in te smeren

 

🍜 Verwarm de oven voor op 220 graden bij hetelucht oven op 200 graden.

 

🍜 Maak de dressing van de olijfolie, de geperste knoflook, peper, zout en de balsamico-azijn.

 

🍜 Halveer de tomaten, leg ze met de open kant naar boven in een ovenschaal en besprenkel met het oliemengsel. Bak de tomaten in 20-25 minuten.

 

🍜 Schil de aardappels en kook de aardappelen gaar in 20-25 minuten.

 

🍜 Was de postelein en maak ze droog  met de slacentrifuge. Knip ze wat kleiner. 

 

🍜 Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

 

🍜 Haal de tomaten uit de oven en leg op elk tomaatje een plakje geitenkaas. Zet terug in de oven laat de kaas smelten. Je kunt het ook nog even onder de gril zetten.

 

🍜 Stamp de aardappels fijn met de creme fraiche, peper en zout (of room met geraspte kaas) Roer dan de postelein erdoorheen en leg de geroosterde tomaten erop.

 

🍜 Strooi de pijnboompitten erop.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

20250508_191540.jpg

 

Met blauw.jpg

 

20250508_171835.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Dit zijn lekkere recepten Petra.

Die ga ik een keer maken.

Geplaatst:
  • Auteur

Mosterdeieren met groene salade

 

 

Nodig voor 2 porties:

 

🌱 350 gr aardappelen

🌱 4 eieren

🌱 75 gr room

🌱 Sla naar behoefte

🌱 10 stelen bieslook

🌱 1 ui

🌱 Zout en peper

🌱 1 el koolzaad- of olijfolie
🌱 2 tl bloem
🌱 250 ml groentebouillon
🌱 2 el mosterd
 

Werkwijze:

 

🍜 Aardappel schoonmaken en in stukjes snijden. De ui schoonmaken en in kleine stukjes snijden.

 

🍜 Aardappel in 10 minuten gaar koken.

 

🍜 Eieren in 9 minuten gaar koken.

 

🍜 Bak de ui even aan en voeg de bloem toe. Voeg dan de room en de bouillon toe en laat even doorkoken. 

 

🍜 Voeg de aardappel, mosterd, peper en zout toe.

 

🍜 Was de sla en snijd het in repen of knip het in stukjes.

 

🍜 Pel de eieren en snijdt ze in helften.

 

🍜 Knip de bieslook in kleine stukjes.

 

🍜 Dien de aardappel op met de sla, leg de eieren erop en als laatste de bieslook.

 

 

Ik heb nog wat wintersla salade gemaakt met avocado en tomaat met een lekkere dressing van honing, mosterd, notenolie en balsamico azijn en een gebakken vis erbij.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250512_193911.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Spinaziesalade met geitenkaas

 

Nodig:

 

🌱75 gr of meer spinazieblaadjes

🌱 1 kleine rode ui

🌱 1 el roomboter

🌱 2 el pijnboompitten

🌱 2 el slasaus

🌱 1 el Skyr

🌱 1 tl mosterd

🌱 2 Gele en 2 rode radijsjes gesneden

🌱 75 gr zachte geitenkaasjes

🌱 4 dadels in stukjes

 

 

Werkwijze:

 

🍜Was de spinazieblaadjes en droog ze in de slacentrifuge.

🍜Snijdt de ui in ringen.

🍜Fruit de ui in de roomboter en voeg even later de pijnboompitjes toe.

🍜Snijdt de geitenkaasjes en dadels in stukjes.

🍜Doe de slasaus en de Skyr in een schaal, voeg peper en zout en de mosterd toe.

🍜Voeg de spinazieblaadjes, ui, kaas, radijsjes, dadels en de pijnboompitten toe.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250514_203850.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Postelein in eiersaus

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

🌱 75 - 100 gr postelein

🌱 1 kleine ui of sjalot

🌱 1 ei hard gekookt

🌱 1 tl mosterd

🌱 1 tl mosterdaus of mayonaise

🌱 1 tl rodewijn azijn

🌱 1 el olijfolie

🌱 Peper

 

 

 

Werkwijze:

 

🍜Was de postelein, laat hem uitlekken en doe hem in een kom.

 

🍜Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.

🍜Pel het ei en snijdt het doormidden. Snijdt de eiwitten fijn en doe de eidooiers in een ander kommetje en prak de ei fijn. Voeg azijn, olie, mosterdsaus (of mayonaise) en mosterd toe aan de eidooier.

 

🍜Meng alles tot een gladde saus via een kleine garde en voeg wat peper toe. Voeg de saus over de salade en meng het goed.

🍜Garneer met de uienringen en eiwitblokjes.

 

20250517_203320 blauw.jpg

 

20250517_201702.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Kip asperges en peultjes curry voor 2 p

 

Nodig:

 

🌱100 gr Macaroni of Tagliatelle
🌱150 gr asperges
🌱75 gr peultjes
🌱3 tenen knoflook
🌱200 ml kokosmelk
🌱1 el curry Madras

🌱1 el olijfolie
🌱1 el sesamolie
🌱1 kipfilet of kalkoen
🌱2 lente-uitjes
🌱Koriander poeder of vers
🌱200 ml bouillon

🌱Peper en zout

 

Werkwijze:

 

🍜 Kook de macaroni of Tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 

🍜 Pel en snipper de knoflook. Snij de kipfilets of kalkoen in stukjes. Snij de harde stukken van de groene asperges. Maak de peultjes schoon. Maak de lente-uitjesschoon en snijdt ze in ringetjes.

 

🍜 Verwarm de sesamolie en de olijfolie in een pan. Voeg de kip of kalkoen en de curry toe.
 

🍜 Bak de kip of kalkoen 2 minuten aan. Voeg de peultjes en de groene asperges toe.

 

🍜 Bak ze 2 minuten en voeg de bouillon en de kokosmelk toe. Laat de curry 15 minuten sudderen totdat de asperge en peulen gaar zijn.

 

🍜 Voeg wat peper en zout toe en als je koriander kruid gebruikt, voeg ook dat toe.

 

🍜 Doe de macaroni of Tagliatelle op de borden. Voeg de groente toe en garneer met de lente-ui en de verse koriander, als je geen kruiden gebruikt.



 

20250520_191225.jpg

 

20250520_182645.jpg

 

20250520_182652.jpg

 

20250520_182729.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Citroenkip met asperges

 

 

Nodig: voor 4 p

 

🌱4 kipfilets of visfilets

🌱1 el olijfolie

🌱1 thl zout

🌱1 thl peper

🌱4 knoflookteentjes gehakt

🌱1 rode paprika schoongemaakt en in dobbelsteentjes

🌱500 gr asperges in stukjes gesneden

🌱1 thl citroenrasp

🌱½ kopje (kippen) bouillon

🌱2 kopjes gekookte zilvervliesrijst of volkoren couscous

 

Werkwijze:

 

Je kunt er eventueel ook een uitje bij snijden of i.p.v. rode paprika groen en geel gebruiken, zoals je bij mij op de foto ziet.

 

🍜Dep de stukken kipfilet of visfilet droog met keukenpapier.

🍜Kruid de kip of vis met peper en zout.

🍜Verhit in een wok de olie op middelmatig vuur.

🍜Voeg de kip of vis erbij en bak hetkip ongeveer 5 min totdat ze goudbruin zijn.

🍜Voeg de knoflook, citroen en de paprika toe.

🍜Voeg de asperges toe en bak 1 – 2 minuten.

🍜Voeg de bouillon of water erbij en draai het vuur laag.

🍜Doe een deksel op de pan en bak 3 - 5 min. Of langer als je het niet al dente wilt eten.

 

Bedien het direct op met hete rijst of couscous.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250521_195150.jpg

 

20250521_195154.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Zoetzure radijs voor 2 personen

 

 

Nodig:

 

🌱½ dl witte (wijn) azijn

🌱1 lp suiker

🌱1/4 th gemberpoeder

🌱1/4 th koenjit of kurkuma

🌱Zout, peper

🌱1 of 2 bosuitjes

🌱1/3 kleine spaanse peper

🌱175 gr radijs (rood of geel)

🌱1/4 bakje Alfalfa of tuinkers

 

 

 

Werkwijze:

 

 

🍜Breng in een steelpan azijn, suiker, gemberpoeder en koenjit aan de kook.

 

🍜Los de suiker al roerend op. Laat het dan afkoelen en voeg wat peper en zout toe.


🍜Maak de bosuitjes schoon en snijdt ze in dunne ringetjes.


🍜Halveer de peper, verwijder de zaadjes en knip het in hele dunne reepjes.


🍜Meng de bosui en de peper door het azijnmengsel.


🍜Maak nu de radijsjes schoon, was ze en snijdt ze in dunne plakjes.


🍜Schep ze door het azijnmengsel.


🍜Op een bordje of kommetje spreid je wat Alfalfa of tuinkers uit, verdeel de radijs erover.


Maar ook zonder Alfalfa of tuinkers is het lekker. Of je legt er wat sla of Rucola eronder.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

20250521_195200.jpg

 

20250521_185246.jpg

 

20250521_195150.jpg

 

30 radijs.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Aardappel taco met dressing

 

Nodig voor 2 porties:

 

🌱 400 gr grote aardappelen

🌱 150 gr geraspte kaas

🌱 ½ Sla Romain (of andere)

🌱 1 bosuitje

🌱 2 kleine tomaten
🌱 100 gr Schmand (of zure room)

🌱 Zout en peper

🌱 1 el koolzaad- of olijfolie
🌱 1 el appelazijn
🌱 1 mespunt suiker of wat honing
🌱 1 of 2 teentjes knoflook
 

Werkwijze:

 

🍜 Verwarm de oven voor op 200 graden hete luchtoven.

 

🍜 Schil de aardappel en snijdt ze in hele dunne plakjes en leg ze overlappend en kruislings op een ingevette bakplaat. Of je legt er eerst bakpapier op en dat vet je dan in. Eerst een rij aardappelplakjes naast elkaar en de andere er schuin erboven op.
Je kunt het in 18 cm rond per stuk maken als je er een envelop wilt maken of gewoon een rechte lap, zoals ik gedaan heb.

 

🍜 Strooi er wat zout en peper op.

 

🍜 Verdeel de geraspte kaas erover en bak ze in 17 - 20 minuten op de onderste richel.

 

🍜 Was en droog de sla en snijdt het in kleine stukjes.

 

🍜 Was de tomaten en snijdt ze in kleinere plakjes.

 

🍜 Maak het bosuitje schoon en snijdt ze in ringetjes. Maak de knoflook schoon en snijdt ze heel klein of pers het uit.

 

🍜 Roer de Schmand, olie, azijn, knoflook, zout en peper door elkaar.

 

🍜 Laat de aardappel 2 minuten wat afkoelen. Vouw ze dan dubbel als een zakje of snijdt de plak in de helft zoals ik heb gedaan. En dan weer door de helft.  Vul een helft met alle ingrediënten en doe de andere helft erop.

 

De fotos die je zie van de sla, die heb ik genomen na het knippen. Het is wintersla en Crispy T&E van een zaad bij een Duitse firma. Het is een Salanova en de MM zegt dat je die alleen bij hen kunt kopen, maar ik heb ze dus ook gevonden elders. Hij lijkt heel veel op de Batavia Groene Pluksla.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).
https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250523_185249.jpg

 

20250523_174504.jpg

 

20250523_195455.jpg

 

20250523_195459.jpg

 

Envelop.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Kruiden-broodsalade met pepers

 

 

Nodig voor een maaltijdsalade voor 2 personen:

 

🌱½ stokbrood

🌱1 pakje 8-kruiden-mix of de volgende verse kruiden:
Peterselie
Basilicum

Kervel
Tuinkers
Bieslook
Zuring
Dille
Pimpernel

 

 

🌱60 gr gedroogde tomaatjes in olie

🌱200 gr pepers en/of paprika

🌱150 gr kerstomaatjes geel en rood

🌱2 teentjes knoflook

🌱80 ml olijfolie

🌱1 el azijn

🌱2 el koolzaadolie

🌱zout en peper

🌱1 flinke tl komijnzaad gemalen

 

 

 

 

Werkwijze:

 

🍜 Snijd het stokbrood in blokjes. Maak de knoflook schoon en hak ze klein of pers ze. Pureer de knoflook met de 8 kruiden en de olie. Als je verse kruiden gebruikt, (en dat is veel lekkerder natuurlijk) knip die dan eerst klein voordat je ze gaat pureren.

🍜 Meng de helft van de kruidenolie met het brood en gril ze goud bruin 5 minuten in de oven of in een pan.

🍜 Hak de gedroogde tomaten met de rest van de kruidenolie en de azijn. Was de pepers en de cherrytomaten en halveer ze.
Braad de pepers goed heet aan en voeg peper en zout toe.

🍜 Meng de cherrytomaten met het brood in een schaal. Voeg dan de pepers en de kerstomaten en kruidenolie toe.

🍜 Voeg nog wat peper, zout en komijnzaad toe.

 

Ik had van te voren kerstomaatjes in de oven geroosterd. Zie elders mijn recept. Daarvan heb ik dus 60 gram van genomen. Vers is alles veel lekkerder dan uit een potje.

Pepers (de zachte) daarvan had ik nog eentje in de vriezer liggen en die heb ik aangevuld met een stuk gele en groene paprika.

 

 

20250525_195534.jpg

 

20250525_191852.jpg

 

20250525_192428.jpg

 

20250525_192438.jpg

 

20250525_193528.jpg

 

20250525_195541.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Aspergesalade met kaas, ham en fruit

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

🌱 Verse kaas naar keuze (Buratta of Feta)

🌱 6 aardbeien in partjes

🌱 handje frambozen

🌱 handje blauwe bessen

🌱 handje geroosterde en gehakte pistache noten

🌱 300 gr asperges in schuine stukjes gesneden en gebakken

🌱 8 plakken Parmaham

🌱 Slamix in stukjes  (ik had wintersla, Crispy T&E, Eikenbladsla, postelein)

🌱 een paar basilicumblaadjes geknipt

🌱 1 of 2 el geraspte Parmezaan of Grana Padano

🌱 Balsamico stroop of schenkstroop

🌱 Peper en zout

 

 

Dressing
🌱 1 tl witte balsamico azijn

🌱 2 el (noten) olie

🌱 peper en zout

🌱 ½ tl vanillebourbon of wat vanillesuiker

 

Werkwijze:

 

🍜 Maak eerst de dressing.

 

🍜 Mix alles door elkaar, behalve het fruit, de ham, de kaas en de stroop.

 

🍜 Doe de salades op een bord en maak het af met het fruit, de ham en de kaas.


🍜 Schenk de dressing erover en wat stroop over de kaas.

 

Je kunt er ook voor kiezen om de dressing direct door de ingrediënten te roeren.

 

 

TIP: Je kunt ook kant en klaar een mix van diepvries fruit nemen.

 

TIP: Neem er een vers gebakken broodje bij.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250526_193539.jpg

 

20250526_181752.jpg

 

20250526_181818.jpg

 

20250526_181948.jpg

 

20250526_182102.jpg

 

20250526_182128.jpg

 

20250526_185049.jpg

 

20250526_185053.jpg

 

20250526_185111.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Rabarbercrumble

 

 

Nodig voor 6 personen:

 

🌱 100 g bloem
🌱 40 g havervlokken
🌱 100 g koude boter
🌱 1 tl bakpoeder
🌱 8 el suiker
🌱 1 zakje vanillesuiker
🌱 8 stelen rabarber, gewassen en in stukjes van 1 cm gesneden
🌱 2 el geschaafde amandelen

🌱 Vanille ijs of slagroom

 

 

 Werkwijze:

 

 

🍜 Vermeng voor het deeg (kruimel laag) de bloem, havervlokken, de boter en het bakpoeder.
(eventueel doe je ook gelijk 5 el suiker en de vanillesuiker erdoor)

🍜 Wrijf er met je vingers een kruimelig deeg van, maak het niet te fijn.
🍜 Roer vijf eetlepels suiker en het zakje vanillesuiker erdoor (als je dat nog niet gedaan had). Zet het mengsel in de koelkast.
🍜 Verwarm de oven voor op 200 graden. Bij hete lucht oven op 180 graden.
🍜 Doe de stukjes rabarber in een ovenschaal en strooi er de resterende drie eetlepels suiker over.
🍜 Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en verdeel het over de rabarber.
🍜 Bak de crumble in ongeveer 35 minuten gaar. In de laatste 5 minuten strooi je het amandelschaafsel erop. Doe je dat gelijk, dan verbranden de amandelen.
 

Lekker met slagroom of wat vanille ijs. IJs is vooral lekker als het gebak net gebakken is en nog warm is.

TIP: voeg wat appel aan de rabarber toe of vervang de hele rabarber door appel.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

 

Rabarber.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Witlofsalade met krab en zalm

 

Nodig voor een lunch of maaltijdsalade voor 2 personen:

 

🌱175 gr groene asperges

🌱2 struikjes witlof
🌱1 avocado

🌱60 gr gerookte zalm

🌱± 20 kerstomaatjes

🌱1 teentje knoflook

🌱60 gr krab uit blikje of vers

🌱1 citroen

🌱tuinkers

 

Dressing:

🌱½ el mosterd
🌱1 eierdooier (gekookt)

🌱½ el citroensap

🌱½ el witte wijnazijn

🌱3 el olijfolie of notenolie

🌱zout en peper

 

 

Werkwijze:

 

 

 

 

🍜 Snijd een stukje van de onderkanten van de asperges af. Kook ze 3 minuten in water en zout. Giet ze af, zet ze in koud water en laat uitlekken.

🍜 Haal de harde stronkjes uit de witlof en snijd ze in dunne reepjes.

🍜 Halveer de avocado, haal de pit eruit en snijd ze in blokjes. Doe er wat citroensap op tegen verkleuren.

🍜 Halveer de kerstomaatjes of als ze groot zijn in vieren.

🍜 Snijd de zalm in reepjes.

🍜 Meng de ingrediënten van de dressing.

🍜 Halveer de asperges in de lengte.

🍜 Meng de witlof, avocado, tomaten, krab en zalm door elkaar.

🍜 Maak 2 borden op met de salade. Doe de tuinkers erom heen.

🍜 Sprenkel de dressing erover en leg de asperges erom heen.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250601_200714.jpg

 

20250601_200752.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Salade gerookte zalm en krabrolletjes

 

Nodig voor 2 personen:

 

🌱75 g krabvlees vers of uit blik

🌱1 tl mierikswortel (of mosterd en gemberpoeder)

🌱beetje verse peper

🌱1 el dikke yoghurt

🌱½ el gehakte peterselie
🌱½ el gehakte bieslook

🌱beetje cayennepeper

🌱beetje nootmuskaat

🌱4 plakjes gerookte (wilde) zalm

 

 

Voor de salade:


🌱 75 gr gemengde sla

🌱 Verse kruiden naar wens, b.v. basilicum, tijm, peterselie, bieslook, dille

🌱 ½ el witte wijnazijn

🌱 1½ el (noten)olie

🌱 Peper en zout

 

Werkwijze:

 

 

🍜Meng het krabvlees met alle andere ingrediënten, behalve de zalm.
🍜Leg de gerookte zalmplakjes op een vel plasticfolie en spreid 1/4 deel van het krabvlees er over uit. Rol de plakjes zo strak mogelijk op.

 

🍜Leg de rolletjes in plastic minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.

🍜Verdeel de sla en de dressing over 2 borden. Snij de rolletjes eventueel in plakjes of leg ze er geheel over de sla.

 

Ik had iets te veel yoghurt genomen en vandaar dat ik wat vulling overhield. Dat heb ik in het midden op de salade gelegd.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

20250602_202301.jpg

 

20250602_120306.jpg

 

20250602_121949.jpg

 

20250602_134903.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Hertenrugmedaillons met mangocompote en raapstelen

Nodig voor 2 personen:

 

Gemarineerde herten rug

 

🌱1 tak rozemarijn

🌱paar takjes tijm

🌱2 teentjes knoflook

🌱100 ml olijfolie

🌱1 of 2 kruidnagels

🌱2 jeneverbessen

🌱225 gr hertenrugfilet of medaillons

🌱1 el roomboter

 

Raapstelen puree
🌱400 gr aardappels
🌱100 ml melk

🌱1 el roomboter

🌱1 tl nootmuskaat

🌱25 gr Parmezaanse kaas

 

Compote
🌱½ mango

🌱1 appel

🌱1 el suiker

🌱½ glas droge witte wijn

🌱½ cm verse gember

 

Werkwijze:

 

 

🍜 Marinade hertenrugfilet
Ris en hak of snijd de rozemarijn en tijm fijn. Pers of snijd de knoflook in kleine stukjes.
Marineer het vlees in een haf uurtje in de marinade van de olijfolie, kruidnagel, jeneverbessen, knoflook, de kruiden en versgemalen peper.

 

Raapsteeltjespuree
🍜Schil de aardappels en kook ze in circa 20 minuten gaar in kokend water met een beetje zout. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Stamp de aardappels tot een puree. Was en snijd de raapstelen grof en meng ze met de warme puree. Voeg melk, boter en wat versgemalen peper en zout toe. Rasp er wat verse nootmuskaat en Parmezaanse kaas erdoor.

 

Compote
🍜Snijd het vruchtvlees van de ½ mango en appel in kleine gelijke stukjes.

🍜Snijd de gember doormidden.

🍜Kook de mango, appel, witte wijn, suiker en de gember circa 8 minuten.

🍜Verwijder de gember en stamp de compote met de pureestamper niet al te fijn.

 

 

Hertenrugfilet bakken
🍜Verwarm de boter in een pan en bak het vlees hert in circa 5 minuten om en om goudbruin.

🍜Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

🍜Haal het vlees uit de pan en laat circa 5 minuten onder aluminiumfolie rusten.

 

Serveren

🍜Als je filet hebt, snijd het dan in stukjes. Heb je medaillons, die houd je heel.

🍜Leg het vlees op de raapsteeltjespuree.

🍜Garneer met compote.

 

 

Ik had dus i.p.v. raapstelen paksoi genomen.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250603_202943.jpg

Geplaatst:
  • Auteur

Camembert punten in filodeeg en spinaziesalade

 

Nodig voor 2 personen:

 

Voor de salade:

🌱150 gr groene bonen

🌱8 - 10 radijsjes
🌱1 kleine appel

🌱80 gr spinazie

🌱½ citroen

🌱vloeibare honing

🌱3 el olijfolie

🌱zout en peper

 

 

*Voor de camembert punten*:

🌱2 takjes citroentijm
🌱1 pakje Le Rustique camembert

🌱1 pak filodeeg

🌱2 tl vloeibare honing

🌱1 el zonnebloemolie

 

 

Werkwijze:

 

 

 

 

🍜 Maak de bonen schoon, halveer ze en kook ze 5 minuten in het kokende water met wat zout. Giet de bonen af en laat ze in koud water schrikken.

🍜 Maak de radijsjes schoon en snijd ze in dunne plakjes.

🍜 Maak de appel schoon, schil ze en snijd ze in dunne schijfjes.

🍜 Was de spinazie, centrifugeer ze en knip ze eventueel wat kleiner.

 

🍜 Was de citroen. Rasp een halve citroen fijn en pers het uit.

🍜 Mix in een kom voor de dressing ½ el honing, de sap en rasp, peper en zout en uiteindelijk de olijfolie.

🍜 Meng de radijs, bonen, appel, spinazie en de dressing door elkaar.

 

🍜 Was de tijm en risp ze.
🍜 Snijd de camembert in 8 punten.
🍜 Neem 2 vel filodeeg en snijd vanaf de korte zijden 4 stroken van ongeveer 7,5 cm breed. Je hebt dan totaal 8 stroken.
🍜 Restant deeg goed sluiten en voor andere gerechten gebruiken.

🍜 Per strook smeer je een ½ tl honing en 1/8 deel van de tijm op de korte zijde, leg er een stuk camembert op en wikkel het deeg erom heen.

🍜 Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan.

🍜 Bak de punten rondom in 3 minuten krokant.

🍜 Leg de punten op een stuk keukenpapier om ze uit te lekken.

 

🍜 Dien de salade op, leg de 2 camembert punten erop en strooi er nog wat verse peper over.

 

*Ik maak in dit geval een dubbele portie van camembert punten, omdat je anders zoveel filodeeg over hebt. Ik kon een doos kopen met 2 verpakkingen van 5 stuks. Dan zelfs houd je 3 vellen over. Als je maar voor 2 personen maakt, dan gebruik je maar 1 vel en houd je er 4 over, of als er 10 vellen in zitten, dus 9 stuks.
Je kunt de gebakken punten later koud eten als borrelhapje of je warmt het even op.

Het overige deeg kun je gebruiken om stukjes kaas, appel of spinazie met kaas te vullen.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250604_182433.jpg

 

20250604_151935 blauw.jpg

 

20250604_152727.jpg

 

20250604_182002.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Quinoa, wortelpeterselie, raapstelen en veldsla

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

🌱1 kopje Quinoa

🌱1 lp pindakaas

🌱1 ui

🌱 2 teentjes knoflook

🌱 Veldsla

🌱 1 wortelpeterselie

🌱 8 radijsjes

🌱 paar stengels Italiaanse raapsteel (broccoletti)

🌱1 tomaat

🌱1 bosuitje

 

Dressing


🌱 1 tl witte balsamico azijn

🌱 2 el (noten) olie

🌱 peper en zout

🌱 1 tl mosterd

 

 

Werkwijze:

 

🍜  Kook de quinoa in 10 minuten gaar.

 

🍜 Was de raapstelen en snijd het blad fijn en doe in een schaal voor de salade.

 

🍜 Was de veldsla en centrifugeer ze droog. Voeg de sla bij in de schaal.

 

🍜 Maak de radijs schoon en het blad. Snijd de radijs in dunne plakjes en voeg bij de salade.


🍜 Knip het blad in dunne reepjes, doe een deel van het blad door de salade en bewaar een deel om te roerbakken.

 

🍜 Maak de tomaat schoon en snijd het in kleine stukjes en doe door de salade.

 

🍜 Maak de wortelpeterselie schoon en snijd de wortel in kleine stukjes. Snijd of knip het loof fijn, voeg een deel in de salade en bewaar het deels om te roerbakken.

 

🍜 Maak de dressing.

 

🍜 Bak de ui met de wortelpeterselie 2 minuten, voeg de knoflook, radijsblad en het loof van de wortelpeterselie toe en bak 1 minuut mee.

 

🍜 Voeg de quinoa toe aan het baksel, roer dit goed door. Voeg dan de pindakaas toe en wat water.

 

🍜 Voeg de dressing toe aan de salade, roer goed.

 

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

20250509_203219.jpg

 

20250509_165754 blauw.jpg

 

20250509_200355.jpg

 

20250509_200409.jpg

 

Radijs en wortelpeterseie.jpg

 

Radijs.jpg

 

Wortelpeterseie.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Aardappelsalade met gerookte forel

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

Voor de salade:

 

🌱250 gr kookvaste aardappelen

🌱2 eieren

🌱Peper en zout
🌱100 gr groene bonen (b.v. tuinbonen)

🌱50 gr (ijsberg) sla

🌱2 middelgrote tomaten

🌱6 radijsjes (kan ook zonder)

🌱1 kleine rode ui

🌱125 gerookte forel

🌱wat bonenkruid

 

Voor de dressing:

 

🌱1 tl zoete mosterd

🌱wat peterselieblad klein geknipt

🌱1 tl rode wijnazijn

🌱2½ el olijfolie

🌱1 el mayonaise

 

Werkwijze:

 

 

 

🍜 Was de aardappelen, schil ze, snijd ze in kleinere plakjes, kook ze gaar en laat ze uitdampen.

🍜 Kook de eieren zoals je gewend bent, laat ze afschrikken, pel ze en snijd in vieren.

🍜 Maak de radijsjes schoon en snijd ze in dunne plakjes.

🍜 Kook de bonen tot ze gaar zijn, giet af, laat ze in koud water schrikken en laat ze uitlekken.

🍜 Was de sla, centrifugeer ze en snijd ze in reepjes.

🍜 Was de tomaten, haal het vruchtvlees eruit en snijd ze in kleinere stukken.
🍜 Maak de ui schoon en snijd in dunne halve ringen.

🍜 Snijd de forel in hapklare stukken.

🍜 Knip het bonenkruid in kleine stukjes.

🍜 Meng alles voorzichtig door elkaar.

 

🍜 Maak de dressing en voeg 10 ml water toe. Voeg eventueel wat peper en zout toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar met een kleine garde.

 

🍜 Dien de salade op de borden op en voeg de dressing toe en roer even door.

 

Lekker met een broodje.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250607_195544.jpg

 

20250607_192840.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Ziet er lekker uit Petra! Moest wel even grinniken om je omschrijving van de aardappelen: ‘melig’ 😄. Dat is in het Nederlands over het algemeen geen aanrader 😉. Snap dat je het zo noemt omdat je in Duitsland woont. Grappig 😃.

Geplaatst:
  • Auteur

@Dahli  dank je wel. Ik heb er "kookvaste" van gemaakt. Ik had al zoiets staan in mijn recepten en daar stond ook kookvast en dat bedoel ik eigenlijk. Mij maakt het eigenlijk nooit uit welke aardappelen, als ze maar geen beurse blauwe plekken hebben.
Ik kende iemand die vroeger naast mij woonde in Spanje en die liet b.v. de aardappelen uit Nederland komen door familie. De kruimige denk ik, of de kookvaste hahaha, of misschien toch de melige. 😂
Ik word er zelf melig van. Inderdaad in het Duits  stond er mehlig en zo aangehouden.  En allerlei kruiden die de meesten niet hebben, zoals kervel en dragon stonden erbij. Heb ik weggelaten. Ik heb er bonenkruid bij gedaan en smaakte super! Daar heb ik heel veel van.

Geplaatst:
  • Auteur

Broccoli Frittata met Feta voor 2 personen

 

Nodig:

 

🌱3 eieren

🌱1 el kwark (of Skyr)

🌱8 stukjes Feta (of meer)

🌱Wat geraspte kaas naar wens

🌱Broccoli 175 gram in kleine roosjes

🌱8 cherry tomaatjes in helften (of in 3-en bij grotere tomaatjes)

🌱1 kleine rode ui in stukjes

🌱¼ paprika in stukjes

🌱olijfolie

🌱1 klein pepertje

🌱1 teen knoflook (of meer)
🌱1 geraspte peen (kan ook zonder)

🌱Kruiden: zwarte peper, zeezout, nootmuskaat, cayennepeper en paprika

 

 

Werkwijze:

 

 

 

 

 

       

🍜Stoom de broccoli beetgaar in 5 minuten.

 

🍜Fruit de ui, paprika en pepertje kort aan in een pan of wok. Voeg wat later de peen en knoflook toe.

 

🍜Klop de eieren los met de kwark en de kruiden. Prak de feta in stukjes en roer het door de eiermix.

 

🍜Vet een vuurvaste schaal goed in met olie.

 

🍜Doe alle groenten in de schaal en voeg nog wat cayennepeper toe.

 

🍜Giet hierover het eimengsel en verdeel de tomaatjes erop en bak de Frittata in 15 - 20 minuten gaar op 180 graden.

 

🍜Serveer met salade.

TIP: ook lekker met wat patat en/of broodje. Ook zonder de wortel is het heerlijk.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20250608_184952.jpg

 

20250608_185334.jpg

 

Broccoli fritatta 2.jpg

 

Broccoli fritatta variatie.jpg

 

Broccoli Frittata schaal.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic