Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Augurkenpot bijna ontploft

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb eergisteren augurken in zoetzuur ingemaakt. Een aantal grotere augurken in flinterdunne schijfjes in een pot gedaan en daar giet ik dan de kokende suiker/azijn/water massa overheen. Deksel erop en na het afkoelen zijn ze dan vacuüm getrokken.

 

Van de 4 potten met metaaldeksel(gewoon supermarkt potten van knakworst) zag ik vanochtend bij eentje de deksel helemaal bol staan....die andere 3 waren nog vacuüm.

 

Ik draaide de pot open en het was alsof er een champagnefles open ging ....voordat ik de deksel er af had, bruiste het vocht, als ware er koolzuur in aanwezig, al tussen mijn hand door

 

Hoe kan dat??

Geplaatst:

Na 2 dagen is dat wel heel snel! Het gebeurt hier ook wel eens, maar dat is vaak pas na een tijdje. Misschien dat het weer meespeelt? Sneller bederf? Dat een deksel vacuüm trekt, hoeft nog niet te zeggen dat dat ook zo blijft. Tenminste... dat weet ik ondertussen uit ervaring

Geplaatst:

Zo! Dat heb ik nog nooit gehad met zoetzuur...ik doe dat ook in ex-potjes van mayonaise,augurken,sambal en pastasaus. We steriliseer ik tegenwoordig in de oven de potjes na, of ik kook ze even in een soeppan 10 minuten op 100 gr.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Ik had ze inderdaad nog niet in de kelder gezet.....dus ja....de temperatuur misschien....zou kunnen.

Geplaatst:

Ik ben toch wel nieuwsgierig hoe dat gekomen is.

Ik kook zelf de deksels altijd 3 minuten uit in een steelpan en laat het daar in staan tot gebruik.

 

Ik las nog dit:

 

NMAKEN IN AZIJN

 

Bij deze inmaakmethode wordt gebruik gemaakt van de bederfwerende eigenschap van azijn.

Voor deze inmaak komen in aanmerking:

 

a. Gewone azijn. Deze bevat 4% azijnzuur.

b. Kruidenazijn. Deze is geurig gemaakt en bevat eveneens 4% azijnzuur.

c. Inmaakazijn. Deze bevat 6% azijnzuur en kan ongekookt gebruikt worden.

 

De inmaakazijn is echter niet gekruid. De niet gesteriliseerde azijn moet, om het azijnaaltje te doden, Voor het gebruik gekookt worden.

Groenten of vruchten die veel vocht bevatten moet men om te voorkomen dat de azijn te sterk verdund wordt,

enige tijd tevoren met zout bestrooid wegzetten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Ik zet de augurken in hun geheel na het plukken, een nacht in zout water.

 

Dan doe ik de dag erna gelijke delen suiker water en gewone azijn koken en 5 minuten doorkoken....dat gaat dan kokend over de inmiddels gevulde potten.

 

Maar nu ik jouw relaas zo lees, appelvrouw, kan mogelijk door het snijden, er teveel vocht bij zijn gekomen......zou inderdaad goed kunnen.

 

Het vreemde is: ik heb nog zo'n zelfde potten en die staan er nu nog goed bij....ik zal ze in de gaten houden.

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Ik zet ze niet in zoutwater maar strooi er zout op .En als het plakjes worden dan eerst plakjes maken en daar zout op strooien.Er komt veel vocht af.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Een tip hoe ze in Roemenië augurken inmaken , onderin de pot de kruiden doen . (De potten en deksels eerst goed reinigen met bv soda. )Dan de augurken erin doen , het water/azijn mengsel waarin suiker is opgelost erop gieten , dan evt wat zout erbij. Pot goed dicht draaien in een weckpan doen of in een gewone pan en dan doeken erom heen tegen het tikken tegen de bodem. Water erop gieten tot potten voor 3/4 onder staan en aan de kook brengen. De augurken zijn klaar als de kleur lichter is geworden. Ondertussen een handdoek neerleggen , hier de potten opzetten .Handdoek erover heen leggen en daarover nog een handdoek of zo. Zodat het ingepakt is, dan gewoon laten staan tot het helemaal is afgekoeld. Dan donker en koel wegzetten en 6 weken wachten . Dan kun je de augurken eten . De kans op bederf is zo minimaal. Ook paprika's kan je op deze manier inmaken. Als inmaakkruiden kun je uienringen, peperkorrels, mosterdzaad, laulierblad en dillebloemen gebruiken.

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: hemago28. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.