Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Augurkenpot bijna ontploft


geedee

Recommended Posts

Ik heb eergisteren augurken in zoetzuur ingemaakt. Een aantal grotere augurken in flinterdunne schijfjes in een pot gedaan en daar giet ik dan de kokende suiker/azijn/water massa overheen. Deksel erop en na het afkoelen zijn ze dan vacuüm getrokken.

 

Van de 4 potten met metaaldeksel(gewoon supermarkt potten van knakworst) zag ik vanochtend bij eentje de deksel helemaal bol staan....die andere 3 waren nog vacuüm.

 

Ik draaide de pot open en het was alsof er een champagnefles open ging ....voordat ik de deksel er af had, bruiste het vocht, als ware er koolzuur in aanwezig, al tussen mijn hand door

 

Hoe kan dat??

Link to comment
Share on other sites

Zo! Dat heb ik nog nooit gehad met zoetzuur...ik doe dat ook in ex-potjes van mayonaise,augurken,sambal en pastasaus. We steriliseer ik tegenwoordig in de oven de potjes na, of ik kook ze even in een soeppan 10 minuten op 100 gr.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik ben toch wel nieuwsgierig hoe dat gekomen is.

Ik kook zelf de deksels altijd 3 minuten uit in een steelpan en laat het daar in staan tot gebruik.

 

Ik las nog dit:

 

NMAKEN IN AZIJN

 

Bij deze inmaakmethode wordt gebruik gemaakt van de bederfwerende eigenschap van azijn.

Voor deze inmaak komen in aanmerking:

 

a. Gewone azijn. Deze bevat 4% azijnzuur.

b. Kruidenazijn. Deze is geurig gemaakt en bevat eveneens 4% azijnzuur.

c. Inmaakazijn. Deze bevat 6% azijnzuur en kan ongekookt gebruikt worden.

 

De inmaakazijn is echter niet gekruid. De niet gesteriliseerde azijn moet, om het azijnaaltje te doden, Voor het gebruik gekookt worden.

Groenten of vruchten die veel vocht bevatten moet men om te voorkomen dat de azijn te sterk verdund wordt,

enige tijd tevoren met zout bestrooid wegzetten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik zet de augurken in hun geheel na het plukken, een nacht in zout water.

 

Dan doe ik de dag erna gelijke delen suiker water en gewone azijn koken en 5 minuten doorkoken....dat gaat dan kokend over de inmiddels gevulde potten.

 

Maar nu ik jouw relaas zo lees, appelvrouw, kan mogelijk door het snijden, er teveel vocht bij zijn gekomen......zou inderdaad goed kunnen.

 

Het vreemde is: ik heb nog zo'n zelfde potten en die staan er nu nog goed bij....ik zal ze in de gaten houden.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Een tip hoe ze in Roemenië augurken inmaken , onderin de pot de kruiden doen . (De potten en deksels eerst goed reinigen met bv soda. )Dan de augurken erin doen , het water/azijn mengsel waarin suiker is opgelost erop gieten , dan evt wat zout erbij. Pot goed dicht draaien in een weckpan doen of in een gewone pan en dan doeken erom heen tegen het tikken tegen de bodem. Water erop gieten tot potten voor 3/4 onder staan en aan de kook brengen. De augurken zijn klaar als de kleur lichter is geworden. Ondertussen een handdoek neerleggen , hier de potten opzetten .Handdoek erover heen leggen en daarover nog een handdoek of zo. Zodat het ingepakt is, dan gewoon laten staan tot het helemaal is afgekoeld. Dan donker en koel wegzetten en 6 weken wachten . Dan kun je de augurken eten . De kans op bederf is zo minimaal. Ook paprika's kan je op deze manier inmaken. Als inmaakkruiden kun je uienringen, peperkorrels, mosterdzaad, laulierblad en dillebloemen gebruiken.

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: hemago28. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...