Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wie van jullie heeft een buitenoven?


Gwen

Aanbevolen berichten

Goedenacht,

 

Ik vond dat het item buitenoven niet kon ontbreken op dit forum. Ik heb de zoekfunctie gebruikt en slechts 1 'kletstopic' gevonden waar de buitenoven kort werd genoemd.

 

Ik wil graag een lemen buitenoven in mijn tuin en wil deze dit jaar of komend jaar gaan maken.

 

Via deze link: https://www.leemshop.nl/2012/12/leemoven/ staat goed uitgelegd hoe je een standaardoven maakt, maar ik wil ook de mogelijkheid hebben om te roken en te barbequen/grillen.

Dat vraagt dus even wat logisch denk- en tekenwerk om tot een efficient en goed ontwerp te komen.

 

Wie van jullie heeft een buitenoven (gemaakt) en wil deze doormiddel van foto's delen?

 

Ik verheug mij nu al op de pizza's belegd met spullen uit eigen tuin, zelf broodbakken in de oven en vlees, vis en groente roken en grillen. Heerlijk!

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Gwen,

 

Leuke vraag, dit is mijn onderwerp!

IMG_0056-1024x768.jpg

In 2011 heb ik met succes een oven gebouwd op ons volkstuincomplex. Er zijn al vele pizza's en broden in gebakken. De oven staat onbeschermd in weer en wind, en heeft al twee strenge winters overleeft. De bovenzijde van de koepel is bekleed met levend mos, om het effect van de regeninslag iets te verminderen.

Het fundament voor de oven bestaat uit een simpel vloertje van dikke 30 x 30 tegels op een beetje zand. De oven zelf is geheel vervaardigd van lokale klei (die ligt hier in Friesland op een halve meter diep onder de teeltlaag), vermengd met vier delen zand en wat stro. De onderzijde van de oven is ter decoratie bekleed met restanten van kleine klinkertjes. Als isolatie zijn er glazen flessen en potten onder de ovenvloer verwerkt. De opening van de oven is opgebouwd met normale klinkers en 2 basaltblokken. De ovenwand is ongeveer 30 cm dik en bevat een isolerende tussenlaag van leem met veel zaagsel. De ovenvloer zelf is gemaakt van doorgezaagde basaltblokken.

Totale bouwkosten: 10 euro (voor de 2 strobalen). Bouwduur: ongeveer een maand. Funfactor: 100%.

p730000419171366997575.JPG

http://www.studiofriesland.nl/meer

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jep! Ik heb er vorig jaar 1 gebouwd van leem, stro en paardenpis

 

Hier een niet zo'n beste foto: Foto-DMY7WUOJ-D.jpg

 

en als het werkt hier een foto van mijn blogje http://piroskainpaprikaland.blogspot.hu/search?updated-max=2013-03-29T01:09:00%2B01:00&max-results=7

 

Ik kan je als je wil wel vertellen hoe het moet, je bent wel een tijdje bezig voor een grote, hij moet veel drogen tussendoor...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Superleuk!!

 

Ik ga voor een oven op een stenen 'tafel' zodat ik niet hoef te bukken om iets in- en uit de oven te doen. En met aan beide kanten van de oven een 'werkblad' van ik hoop hardsteen dat hittebestendig is. Wordt even zoeken, maar zal ik denk ik wel vinden. En ik wil kijken of ik een richel in de wand kan integreren zodat ik daar een rooster oid op kwijt kan om te kunnen grillen en bbq-en en evt roken. Ik zit nog in dubio of ik een schoorsteen neem. Ik denk het wel om de luchtcirculatie goed te krijgen en te houden.

 

Dan is nog een punt de opening om de spullen in en uit de oven te kunnen doen. Die mag niet te groot, maar moet groot genoeg zijn om het rooster in- en uit de oven te bewegen.

Verder neig ik naar een lemen deur die ik rondom een houten plaat met handgreep bouw. Dat wordt zorgvuldig uitpassen, maar met een mal kom ik denk ik wel een heel eind.

 

Hoe groot is de binnendiameter van jullie oven gemiddeld?

Wat is de handigste plek voor het plaatsen van een schoorsteen? En welk materiaal? Leem of metaal, of (bak)steen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn oven is van binnen iets van 80x60 in een ovaal, dus deze maat op het langste en breedste punt. Voor de schoorsteen heb ik een oude kachelpijp gebruikt, daaromheen leem en stro en jute, laatste laag is leem. We gaan hem nog afsmeren met restjes tegellijm om hem wat harder te maken en misschien een mozaik er op te plakken, leem is erg zacht en je stoot het zo stuk.

 

De "mond" van de oven is een opengeslepen wasbakje van metaal van ongeveer 20 cm breed, we sluiten als hij heel heet is af met een deksel van een prullenbak, en voor brood enzo gebruiken we een dikke houten plank ervoor met een stukje boomstam eraan zodat hij op zijn plek blijft. Op de schoorsteen leggen we vaak een vloertegel zo kan je de hitte binnenhouden als hij heet is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb vorig jaar ook een houtgestookte oven gebouwd. Kocht een bouwpakket van chamotte steen.

Hier kan je meer info vinden:

http://www.broodoven.com/houtoven-zelfbouw/houtoven-dossier

http://www.mot.be/w/1/index.php/BakehousesNl/BuildingAnOven

Gratis bouw boek kan je via volgende link downloaden... http://www.fornobravo.com/pompeii_oven/pompeii_oven.html

Paar foto's van mijn oven

file_zps14b029bb.jpg

1a3bc680.jpg

DSC_6913.jpg

Vogel, je weet toch...

Link naar reactie
Delen op andere sites

kijk ook even onder rookovens bij google

 

Nadeel van zo'n oven is het duurt langer voordat hij droog gestookt is dan bij een metalen.Voordeel hij houd langer de warmte vast (constant).

Denk dat het wel handig is als je het vuur kunt regelen en de oven kunt afsluiten zodat hij minder trekt en dus rustiger /minder brand.

En zodus de temperatuur kunt regelen.

 

mvg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een rookoven gebruikt men om vlees te roken. Een buiten/hout gestookte/klei- oven bakt men pizza's, brood, vlees, groenten schotels, ... kortom alles wat je maar wil

Een rookoven zou ik nooit opstoken tot 400°C vloer temperatuur en 650°C dome temperatuur om er wat pizza's in te bakken want vrees dat het "kastje" dan wel eens naar zou kunnen scheef trekken

Vogel, je weet toch...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je extra stenen in je rookoven legt warmen deze op en kun je gewoon hierop je pizza's bakken . Ik ken mensen die dat doen.Tevens zorgen deze stenen ervoor dat je de temperatuur constanter houd.

Als je een beetje naar de constructie van de rookton kijkt kun je denk ik wel zien of deze de 400graden aan kan.

Neem iedere keer maar de tijd om de oven droog te stoken kost je al vlug meerdere uren.Voordat je kunt beginnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat prijsje is een beetje uit zijn verband....dan heb je alleen nog maar het spul voor het bouwen van de dome en isolatie....en de plannen.....dan moet je verder de houtoven zelf nog bouwen, dat kan goedkoop door hem op een simpel fundament te zetten (erg onhandig al dat gebuk etc, en weinig overzichtichtelijk) anders heb je nodig, stenen, cement, beton, betonijzer, deur, schoorsteen, dakconstructie etc......beetje afhankelijk van wat je wilt creeren, deels natuurlijk met tweedehands stenen te maken maar voor de meesten zal het op nieuw uitkomen. Gemiddeld voor eentje die er een beetje redelijk uitziet, op werkhoogte is met een behoorlijke schoorsteen en dak zit je op 2500/3000 euro gemiddeld.

 

In een houtoven van deze soort kun je ook roken uiteraard en niet alleen bakken...beste is om zo een bakdag te plannen, Opstoken, pizza's bakken, brood daarna, eventueel gebak daarna en daarna warm roken , alles over de dag aangepast aan hoe snel je oven afkoelt.......etc.

 

MVG

 

Danuta (volgend jaar aan de beurt nog twijfel over binnen of buiten)

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Danuta: Een vriend van me heeft er eentje gezet voor 1200€ heeft wel wat recyclage stenen materiaal gebruikt

 

Die van mij is een pak duurder RVS dubbelwandige schoorsteen omdat ik door een dakje moest, super isolerende plaat onder en dekens boven, frame laten lassen.

 

Wat een leuk filmpje! Staat jouw oven op een tafel oid op wieltjes? Ik heb besloten dat ik ook zoiets wil, zodat ik de oven kan verplaatsen en evt droog weg kan zetten.

 

Heb de oven op een ijzeren frame gebouwd, zou dat eventueel kunnen verzetten met een vorklift. Let wel die van mij weegt een dikke 1,5 TON ( dikke betonplaat die er onder zit en de schouw gemetst) De vuurvaste koepel weegt een kleine 800Kg mortel inbegrepen. Zal niet evident zijn om zo'n ding op wieltjes te gaan zetten. Het kan hoor maar dan zou ik een koepel uit vuurvast beton gieten. Dunne heel compacte wanden gieten van zo'n 5cm dikte. Dan zal de koepel rond de 500Kg zitten daaronder super isolerende plaat die niet veel weegt en isolerende deken erboven dat op een ijzeren frame met zes heel stevige wielen onder en je kan rijden (mits wat vrienden je helpen duwen )

Zelf ben ik geen voorstander van kleine ovens als je pizza wil bakken, heb een beetje spijt dat ik geen Ø 120cm heb gezet (die van mij is 105cm) Hoe groter de oven hoe relaxter om pizza's te bakken het vuur ligt iets verder van je pizza dan...

Vogel, je weet toch...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Gwen er zijn houtovens (prijs vanaf 2000) voor buiten die verplaatsbaar zijn maar nog steeds erg zwaar....er zijn ook speciale broodbakovens op electra die bekleed zijn met chamotte en die hetzelfde effect geven en smaak aan brood, pizza ed, temperatuur regelbaar afzonderlijk voor boven en onderverwarmingen die je gewoon in je keuken kunt plaatsen (prijs 2000) http://www.backdorf.de/index.php?Elektro-Steinbackofen-MONO

 

De dome die je moet bouwen is erg zwaar maar ik heb er wel gezien die op een goede sterke constructie een soort mini pizzaoven, rechthoekig dus geen domevorming hebben, gebouwd maar dan zit je nog steeds aan een gewicht van een 100 a 150 kilo minimaal om te verrijden...

 

Dit is een leuk betaalbaar model zowel voor kleine hoeveelheden alswel op een feestje te gebruiken, erg goedkoop en uit te breiden zoals je dat wilt, basic met een chamotte bakvloer maar uit te breiden met een dome aan de binnenkant van chamotte etc.

 

http://www.holzbackofen.de/product_info.php/info/p3_Holzbackofen-Flammkuchenofen--le-Rond-.html

 

Er staan trouwens erg leuke zaken op deze site )

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de antwoorden.

 

Ik zit nu in de orientatiefase en bepaal na verloop van tijd wat voor een oven het wordt.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar zo veel mogelijk natuurlijke materialen, maar wel zodanig dat de oven ooit kan verhuizen als ik ga verhuizen.

Ik zou het doodzonde vinden om een oven te bouwen en na 5-10 jaar wanneer ik misschien verhuis de oven af zou moeten breken.

 

Het klinkt als een tamelijk onmogelijke combi, maar ik puzzel toch even door en vind jullie inbreng echt tof!

Link naar reactie
Delen op andere sites

maar wel zodanig dat de oven ooit kan verhuizen als ik ga verhuizen.

Ik zou het doodzonde vinden om een oven te bouwen en na 5-10 jaar wanneer ik misschien verhuis de oven af zou moeten breken.

 

Voor o.a. die reden heb ik die van mij op een ijzeren sokkel gezet, met een vorklift (met lange pennen) kan hij op een vrachtwagen geplaatst worden...

file_zps624132e6.jpg

file_zps58e8714c.jpg

Vogel, je weet toch...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alles kan verhuisd worden, moet geen probleem zijn als je daar van te voren rekening mee houd bij het bouwen...in deze tijd waar ze gehele huizen kunnen optillen en opschuiven moet een steenoven met een vorklift in een vrachtwagen zetten al geheel geen probleem zijn )

 

Bijvoorbeeld zo bouwen dat de eigenlijke oven van zijn sokkel (die eventueel wel vast kan staan) getild kan worden. Bouw is dan fundament, sokkel, betonplaat en daarop de eigenlijke houtoven wordt geconstrueerd of zoals Marzano een verrijdbare onderbouw voor noodgevallen )

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Demontabel bouwen met kleine nog zelf te tillen onder delen.Tenzij je toch de beschikking hebt over een heftruck /traktor.

Eigenlijk heb je misschien vuur vaste stenen nodig.

Als je een geraamte van ijzer hebt dan kunnen de andere stenen mischien alleen barsten door de hitte en kun je goedkopere grind of betontegels nemen

 

Ziet er zeer goed uit

Heftruck moet wel bij je moestuin kunnen komen of zet je hem naast de straat gelijk?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De oven komt in mijn achtertuin. Er is een breed brandpad, maar of daar een heftruck doorheen kan betwijfel ik. Meten is weten, haha dus ik zou dat uit moeten gaan meten e.d. .

 

Ik heb op een filmpje op youtube een hardhouten frame gezien (echt dikke balken) waar aan de bovenzijde vuurvaste stenen in een soort bak werden gelegd. Op die stenen werd dan een leemoven gebouwd. Zag er prima uit, maar ik vond de oven erg klein en ben benieuwd hoelang zo'n houten constructie gaat houden.

 

Deze:

 

Deze is ook erg leuk! Very low budget!

 

Ik heb zijn site gevonden! Alles om de middeleeuwen te herbeleven . http://jas-townsend.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...