Gwen Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Goedenacht, Ik vond dat het item buitenoven niet kon ontbreken op dit forum. Ik heb de zoekfunctie gebruikt en slechts 1 'kletstopic' gevonden waar de buitenoven kort werd genoemd. Ik wil graag een lemen buitenoven in mijn tuin en wil deze dit jaar of komend jaar gaan maken. Via deze link: https://www.leemshop.nl/2012/12/leemoven/ staat goed uitgelegd hoe je een standaardoven maakt, maar ik wil ook de mogelijkheid hebben om te roken en te barbequen/grillen.Dat vraagt dus even wat logisch denk- en tekenwerk om tot een efficient en goed ontwerp te komen. Wie van jullie heeft een buitenoven (gemaakt) en wil deze doormiddel van foto's delen? Ik verheug mij nu al op de pizza's belegd met spullen uit eigen tuin, zelf broodbakken in de oven en vlees, vis en groente roken en grillen. Heerlijk! Gwen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Meneer Wateetons beschrijft in zijn blog de bouw van een oven. Misschien kun je er wat mee of kan hij je op weg helpen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eva1986 Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Als ik mij niet vergis heeft forumlid Piroska er een. Zelfgemaakt ook. Maar die zijn volgens mij nog druk bezig met verhuizen... Quote Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag! Link to comment Share on other sites More sharing options...
StudioFriesland Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Hi Gwen, Leuke vraag, dit is mijn onderwerp! In 2011 heb ik met succes een oven gebouwd op ons volkstuincomplex. Er zijn al vele pizza's en broden in gebakken. De oven staat onbeschermd in weer en wind, en heeft al twee strenge winters overleeft. De bovenzijde van de koepel is bekleed met levend mos, om het effect van de regeninslag iets te verminderen.Het fundament voor de oven bestaat uit een simpel vloertje van dikke 30 x 30 tegels op een beetje zand. De oven zelf is geheel vervaardigd van lokale klei (die ligt hier in Friesland op een halve meter diep onder de teeltlaag), vermengd met vier delen zand en wat stro. De onderzijde van de oven is ter decoratie bekleed met restanten van kleine klinkertjes. Als isolatie zijn er glazen flessen en potten onder de ovenvloer verwerkt. De opening van de oven is opgebouwd met normale klinkers en 2 basaltblokken. De ovenwand is ongeveer 30 cm dik en bevat een isolerende tussenlaag van leem met veel zaagsel. De ovenvloer zelf is gemaakt van doorgezaagde basaltblokken. Totale bouwkosten: 10 euro (voor de 2 strobalen). Bouwduur: ongeveer een maand. Funfactor: 100%.http://www.studiofriesland.nl/meer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 Wauw wat een gave oven! Zoiets wil ik ook! Zo veel mogelijk natuurlijke duurzame materialen, geen kunstmatige (giftige) toevoegingen en natuurlijk zo low budget als mogelijk. Erg tof! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Jep! Ik heb er vorig jaar 1 gebouwd van leem, stro en paardenpis Hier een niet zo'n beste foto: en als het werkt hier een foto van mijn blogje http://piroskainpaprikaland.blogspot.hu/search?updated-max=2013-03-29T01:09:00%2B01:00&max-results=7 Ik kan je als je wil wel vertellen hoe het moet, je bent wel een tijdje bezig voor een grote, hij moet veel drogen tussendoor... Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 Superleuk!! Ik ga voor een oven op een stenen 'tafel' zodat ik niet hoef te bukken om iets in- en uit de oven te doen. En met aan beide kanten van de oven een 'werkblad' van ik hoop hardsteen dat hittebestendig is. Wordt even zoeken, maar zal ik denk ik wel vinden. En ik wil kijken of ik een richel in de wand kan integreren zodat ik daar een rooster oid op kwijt kan om te kunnen grillen en bbq-en en evt roken. Ik zit nog in dubio of ik een schoorsteen neem. Ik denk het wel om de luchtcirculatie goed te krijgen en te houden. Dan is nog een punt de opening om de spullen in en uit de oven te kunnen doen. Die mag niet te groot, maar moet groot genoeg zijn om het rooster in- en uit de oven te bewegen. Verder neig ik naar een lemen deur die ik rondom een houten plaat met handgreep bouw. Dat wordt zorgvuldig uitpassen, maar met een mal kom ik denk ik wel een heel eind. Hoe groot is de binnendiameter van jullie oven gemiddeld?Wat is de handigste plek voor het plaatsen van een schoorsteen? En welk materiaal? Leem of metaal, of (bak)steen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Mijn oven is van binnen iets van 80x60 in een ovaal, dus deze maat op het langste en breedste punt. Voor de schoorsteen heb ik een oude kachelpijp gebruikt, daaromheen leem en stro en jute, laatste laag is leem. We gaan hem nog afsmeren met restjes tegellijm om hem wat harder te maken en misschien een mozaik er op te plakken, leem is erg zacht en je stoot het zo stuk. De "mond" van de oven is een opengeslepen wasbakje van metaal van ongeveer 20 cm breed, we sluiten als hij heel heet is af met een deksel van een prullenbak, en voor brood enzo gebruiken we een dikke houten plank ervoor met een stukje boomstam eraan zodat hij op zijn plek blijft. Op de schoorsteen leggen we vaak een vloertegel zo kan je de hitte binnenhouden als hij heet is. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Heb vorig jaar ook een houtgestookte oven gebouwd. Kocht een bouwpakket van chamotte steen.Hier kan je meer info vinden:http://www.broodoven.com/houtoven-zelfbouw/houtoven-dossierhttp://www.mot.be/w/1/index.php/BakehousesNl/BuildingAnOven Gratis bouw boek kan je via volgende link downloaden... http://www.fornobravo.com/pompeii_oven/pompeii_oven.htmlPaar foto's van mijn oven Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Ik krijg er spontaan trek van . Heerlijk! Dank voor de links! Ik ga erin duiken! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Geen probleem, als je vragen hebt, shoot! Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
spike Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 kijk ook even onder rookovens bij google Nadeel van zo'n oven is het duurt langer voordat hij droog gestookt is dan bij een metalen.Voordeel hij houd langer de warmte vast (constant).Denk dat het wel handig is als je het vuur kunt regelen en de oven kunt afsluiten zodat hij minder trekt en dus rustiger /minder brand.En zodus de temperatuur kunt regelen. mvg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Een rookoven gebruikt men om vlees te roken. Een buiten/hout gestookte/klei- oven bakt men pizza's, brood, vlees, groenten schotels, ... kortom alles wat je maar wilEen rookoven zou ik nooit opstoken tot 400°C vloer temperatuur en 650°C dome temperatuur om er wat pizza's in te bakken want vrees dat het "kastje" dan wel eens naar zou kunnen scheef trekken Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
spike Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Als je extra stenen in je rookoven legt warmen deze op en kun je gewoon hierop je pizza's bakken . Ik ken mensen die dat doen.Tevens zorgen deze stenen ervoor dat je de temperatuur constanter houd.Als je een beetje naar de constructie van de rookton kijkt kun je denk ik wel zien of deze de 400graden aan kan.Neem iedere keer maar de tijd om de oven droog te stoken kost je al vlug meerdere uren.Voordat je kunt beginnen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 Wat kost zo'n rookoven? Een bouwpakket voor een "stenen broodoven" kan je al hebben voor 625€Anyhow hier mijn oven in "actie" Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 Dat prijsje is een beetje uit zijn verband....dan heb je alleen nog maar het spul voor het bouwen van de dome en isolatie....en de plannen.....dan moet je verder de houtoven zelf nog bouwen, dat kan goedkoop door hem op een simpel fundament te zetten (erg onhandig al dat gebuk etc, en weinig overzichtichtelijk) anders heb je nodig, stenen, cement, beton, betonijzer, deur, schoorsteen, dakconstructie etc......beetje afhankelijk van wat je wilt creeren, deels natuurlijk met tweedehands stenen te maken maar voor de meesten zal het op nieuw uitkomen. Gemiddeld voor eentje die er een beetje redelijk uitziet, op werkhoogte is met een behoorlijke schoorsteen en dak zit je op 2500/3000 euro gemiddeld. In een houtoven van deze soort kun je ook roken uiteraard en niet alleen bakken...beste is om zo een bakdag te plannen, Opstoken, pizza's bakken, brood daarna, eventueel gebak daarna en daarna warm roken , alles over de dag aangepast aan hoe snel je oven afkoelt.......etc. MVG Danuta (volgend jaar aan de beurt nog twijfel over binnen of buiten) Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted May 12, 2013 Author Share Posted May 12, 2013 Wat een leuk filmpje! Staat jouw oven op een tafel oid op wieltjes? Ik heb besloten dat ik ook zoiets wil, zodat ik de oven kan verplaatsen en evt droog weg kan zetten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Danuta: Een vriend van me heeft er eentje gezet voor 1200€ heeft wel wat recyclage stenen materiaal gebruikt Die van mij is een pak duurder RVS dubbelwandige schoorsteen omdat ik door een dakje moest, super isolerende plaat onder en dekens boven, frame laten lassen. Wat een leuk filmpje! Staat jouw oven op een tafel oid op wieltjes? Ik heb besloten dat ik ook zoiets wil, zodat ik de oven kan verplaatsen en evt droog weg kan zetten. Heb de oven op een ijzeren frame gebouwd, zou dat eventueel kunnen verzetten met een vorklift. Let wel die van mij weegt een dikke 1,5 TON ( dikke betonplaat die er onder zit en de schouw gemetst) De vuurvaste koepel weegt een kleine 800Kg mortel inbegrepen. Zal niet evident zijn om zo'n ding op wieltjes te gaan zetten. Het kan hoor maar dan zou ik een koepel uit vuurvast beton gieten. Dunne heel compacte wanden gieten van zo'n 5cm dikte. Dan zal de koepel rond de 500Kg zitten daaronder super isolerende plaat die niet veel weegt en isolerende deken erboven dat op een ijzeren frame met zes heel stevige wielen onder en je kan rijden (mits wat vrienden je helpen duwen )Zelf ben ik geen voorstander van kleine ovens als je pizza wil bakken, heb een beetje spijt dat ik geen Ø 120cm heb gezet (die van mij is 105cm) Hoe groter de oven hoe relaxter om pizza's te bakken het vuur ligt iets verder van je pizza dan... Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 @ Gwen er zijn houtovens (prijs vanaf 2000) voor buiten die verplaatsbaar zijn maar nog steeds erg zwaar....er zijn ook speciale broodbakovens op electra die bekleed zijn met chamotte en die hetzelfde effect geven en smaak aan brood, pizza ed, temperatuur regelbaar afzonderlijk voor boven en onderverwarmingen die je gewoon in je keuken kunt plaatsen (prijs 2000) http://www.backdorf.de/index.php?Elektro-Steinbackofen-MONO De dome die je moet bouwen is erg zwaar maar ik heb er wel gezien die op een goede sterke constructie een soort mini pizzaoven, rechthoekig dus geen domevorming hebben, gebouwd maar dan zit je nog steeds aan een gewicht van een 100 a 150 kilo minimaal om te verrijden... Dit is een leuk betaalbaar model zowel voor kleine hoeveelheden alswel op een feestje te gebruiken, erg goedkoop en uit te breiden zoals je dat wilt, basic met een chamotte bakvloer maar uit te breiden met een dome aan de binnenkant van chamotte etc. http://www.holzbackofen.de/product_info.php/info/p3_Holzbackofen-Flammkuchenofen--le-Rond-.html Er staan trouwens erg leuke zaken op deze site ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 Dank voor de antwoorden. Ik zit nu in de orientatiefase en bepaal na verloop van tijd wat voor een oven het wordt. Mijn voorkeur gaat uit naar zo veel mogelijk natuurlijke materialen, maar wel zodanig dat de oven ooit kan verhuizen als ik ga verhuizen. Ik zou het doodzonde vinden om een oven te bouwen en na 5-10 jaar wanneer ik misschien verhuis de oven af zou moeten breken. Het klinkt als een tamelijk onmogelijke combi, maar ik puzzel toch even door en vind jullie inbreng echt tof! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 maar wel zodanig dat de oven ooit kan verhuizen als ik ga verhuizen. Ik zou het doodzonde vinden om een oven te bouwen en na 5-10 jaar wanneer ik misschien verhuis de oven af zou moeten breken. Voor o.a. die reden heb ik die van mij op een ijzeren sokkel gezet, met een vorklift (met lange pennen) kan hij op een vrachtwagen geplaatst worden... Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Alles kan verhuisd worden, moet geen probleem zijn als je daar van te voren rekening mee houd bij het bouwen...in deze tijd waar ze gehele huizen kunnen optillen en opschuiven moet een steenoven met een vorklift in een vrachtwagen zetten al geheel geen probleem zijn ) Bijvoorbeeld zo bouwen dat de eigenlijke oven van zijn sokkel (die eventueel wel vast kan staan) getild kan worden. Bouw is dan fundament, sokkel, betonplaat en daarop de eigenlijke houtoven wordt geconstrueerd of zoals Marzano een verrijdbare onderbouw voor noodgevallen ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzano San Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Yups, je kan twee rechthoekige buizen in je betonplaat plaatsen zodat je enkel de oven kan "opheffen" Quote Vogel, je weet toch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
spike Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Demontabel bouwen met kleine nog zelf te tillen onder delen.Tenzij je toch de beschikking hebt over een heftruck /traktor.Eigenlijk heb je misschien vuur vaste stenen nodig.Als je een geraamte van ijzer hebt dan kunnen de andere stenen mischien alleen barsten door de hitte en kun je goedkopere grind of betontegels nemen Ziet er zeer goed uitHeftruck moet wel bij je moestuin kunnen komen of zet je hem naast de straat gelijk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 De oven komt in mijn achtertuin. Er is een breed brandpad, maar of daar een heftruck doorheen kan betwijfel ik. Meten is weten, haha dus ik zou dat uit moeten gaan meten e.d. . Ik heb op een filmpje op youtube een hardhouten frame gezien (echt dikke balken) waar aan de bovenzijde vuurvaste stenen in een soort bak werden gelegd. Op die stenen werd dan een leemoven gebouwd. Zag er prima uit, maar ik vond de oven erg klein en ben benieuwd hoelang zo'n houten constructie gaat houden. Deze: Deze is ook erg leuk! Very low budget! Ik heb zijn site gevonden! Alles om de middeleeuwen te herbeleven . http://jas-townsend.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.