Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Brood van gekiemde granen


dennislp

Aanbevolen berichten

In de zoektocht naar goede vervangers voor brood kwam ik brood op basis van gekiemde granen tegen. Er gaan alleen gekiemde granen in, verder zijn er geen ingrediënten.

 

Het voordeel hiervan is dat je een enorm voedzaam broodje krijgt (daar staan kiemen om bekend), wat als het goed is minder (of geen?) gluten zou bevatten. Dus meer vitamines, minder gluten. Ook zou het vergeleken met normaal brood beter zijn voor mensen met een snel metabolisme. Daarnaast heb je niet te maken met gist, suiker, zout of andere toevoegingen. (Ok, hangt er vanaf welk recept je volgt)

 

Naast gewone tarwe kan dit ook met bijvoorbeeld Spelt, Rogge en Quinoa. Je zou dus ook eventueel diverse soorten kiemen kunnen mengen: met wellicht een nog gezonder resultaat.

 

Broden van gekiemde zaden zouden milder en zoeter van smaak zijn dan volkoren brood.

 

 

Alleen kom ik er niet uit wat nou HET recept zou zijn.

Voedzo.nl mengt 200 gram gekiemde zaden (1cm grote kiemen) met 30 gram boekweit, eventueel beetje zout en 3 eetlepels lijnzaad. Vervolgens worden er twee platte broden van gemaakt. De bakplaat wordt ingevet met olijfolie, de oven wordt op 48 graden gezet. Vervolgens na een paar uur de broden omdraaien, en na 10 a 12uur zou het klaar zijn.

 

Maar de site waar ik het vandaan haalde, dit topic op acne.org, voegt niks toe aan ingrediënten: daar worden alleen de gekiemde zaden gebruikt.

 

 

Is er iemand die ervaring heeft met dit soort broden? Of iemand die weet wat het verschil zou kunnen zijn tussen een brood met alleen kiemen en een brood met nog een paar extra ingrediënten? Het enigste verschil wat ik waarneem is dat de uitgebreide versie in de oven op 48 graden wordt gedaan, en de basic-versie in een slowcoocker gaat.. Maar ook daar heb ik geen kennis van, weet niet of dat verschil uit maakt?

 

Ben zelf een leek op het gebied van brood bakken.. Maar i.v.m. m'n acne waarbij brood een overduidelijk grote rol speelt, ben ik erg nieuwsgierig naar dit soort broden, en daarnaast ben ik echt een kiemgroenten fan

 

sprouted-bread1.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook geen ervaring met het zelf bakken van kiembrood. Maar ik koop het af en toe weleens kant-en klaar bij de Natuurvoedingswinkel waar ik werk. Ik koop het vooral omdat ik erg lekker vind. De smaak is inderdaad door de langzame garing een beetje zoetig, de structuur smeuig en iets kleverig. Ik vind het vooral heerlijk met notenpasta (ongebrandde cashewnotenpasta is bij mij favoriet maar wel erg prijzig) en met hagelslag is het helemaal een gebakje

Ik zou zeggen begin eens met het eenvoudigste recept en als dat lukt kun je van alles toe gaan voegen zoals bijv. rozijnen, noten, zaden of gedroogde abrikozen of ander fruit.

En hou ons op de hoogte

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon maar eens beginnen, Dennis. Ik ben ook wel benieuwd hoe het je zal bevallen.

Ik heb vorige week crackers gegeten uit de voedseldroger. Door iemand anders gemaakt hoor. Ze noemde het een verantwoord tussendoortje. Ik moest mijn best doen niet al te hard te lachen, maar piepte er toch nog uit dat mijn tussendoortjes per definitie altijd onverantwoord zijn. Ik zei ook dat die crackers niet echt mijn ding waren, maar ze waren toch best wel te eten hoor. Volgens mij net als dat brood ook van rauwe ingrediënten gemaakt (ik ving het woord raw food recept op...) Geen suiker, geen zout, het is even wennen om dat een lekkernij of tussendoortje te noemen.

 

Als je zo dol op kiemgroenten bent, je kan ook falafel maken van gekiemde groenten. Gewoon fijnmalen, bakpoeder/baksoda er bij, balletjes draaien en frituren. Lekker van mungbonen (maar niet tot taugé laten kiemen, alleen een beetje laten spruiten), met kikkererwten kan het ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En die falafel kan je ook platdrukken en een burgertje van bakken in de koekenpan. Zo ook met linzen e.d. erg lekker als je nog wat thai curry er door doet(voor de hete mond(kan je ook weer kiemgroente door mengen voor een extra bite)).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

Hallo,

Zelf bak ik vaker brood en hier een soort met tarwekiemen en gekiemde zonnebloempitten.

300 gr water

500 gram volkorenmeel van de molen

Gedroogde gist

2 desserts lepels tarwe kiemen

1 dessert lepel lecithine

1 desssert lepel lijnzaad

100 gram gekiemde zonnebloempitten

100 gram pijnboom pitten

1 theelepel vit c poeder of 2 dessert lepels rozenbottel poeder

Scheutje honing

keltisch zeezout.

 

Ik bak dit in de broodbakmachine op stand zes bakprogramma volkorenbrood met zaden.

Het voed ontzettend en lekker varieer het vaak met ongezwavelde/rozijnen abrikozen .

Kaneel erdoor heeft weer een appart smaakje erdoor maar uiteraard kan je genoeg variëren wat je lekker vind .

 

Dit recept komt uit het kookboek DE NATUURLIJKE KEUKEN.

mmv natuurrijk leven

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...