Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Knoflook na aardappel?


dennis78d

Aanbevolen berichten

Ik heb een vraag en hoe meer ik google en lees, deste minder zeker ik van m'n zaak ben.

 

Ik heb een stuk tuin waar ik dit jaar aardappel op had staan. En da's best een aardig stuk grond. Nu dacht ik bij mezelf...wat ga ik daar volgend jaar op zetten. Zat opties. Maar toen kwam ik op een website waar geschreven werd over voor- en nateelt en daar werd gesproken over knoflook als mogelijke opvolger voor aardappel. Zou prima qua timing kunnen, maar kan het ook binnen een goede vruchtwisseling.

 

Ik wilde het antwoord weten, dus hop, het Ecologisch Handboek van Velt erbij gepakt. Pagina 178, tabel 5.1 vruchtopvolging: vorige teelt aardappel, volgende teelt...knoflook staat er niet bij, dus gekeken bij ui/sjalot: "grote kans op problemen".

 

Dan even zoeken op moestuinforum en kwam ik een post tegen die me in de buurt leek te komen bij mijn vraag: https://www.moestuinforum.nl/wat-na-de-aardappelen-t6067-20.html

 

Als ik Look's reactie lees , dan zie ik dat knoflook na aardappel gezaaid kan worden...maar of hij bedoeld op hetzelfde perceel of 'in de tuin' kan ik niet met zekerheid zeggen. Dus nog altijd twijfel.

 

Nog een keer googelen...onze vrienden van de RHS in Engeland: https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=124 over crop rotation. Daar wordt dan weer direct gezegd dat je na aardappelen in het ene jaar, je in het volgende jaar makkelijk "legumes, onions and roots" kunt planten, waarbij ze stellen dat garlic onder hun category onions valt...

 

Zo kom ik er nooit uit natuurlijk

 

Wie kan me advies geven? Wie heeft er positieve of negatieve ervaring met het planten van knoflook na aardappel? Kan het wel of niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben ouderwets en hou me aan de wiki: linkje en die vindt het goed

(ben wat kortzichtig en kijk alleen naar het bovenste landbouw vakje...)

 

(maar de knof moet je wel ruim vruchtwisselen, 1x per 6 jaar op hetzelfde stukje

aardappel wisselt hier 1 x per 3 jaar dus we doen niet telkens knoflook na aardappel)

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mmm, ik zie toch een rood vakje (aardappel/ui) bij het vruchtwisselings schema voor groente, of snap ik het schema niet goed?

 

Da's precies waar ik ook tegenaan liep bij het googelen, Appelvrouw. De websites die knoflook apart vermelden geven regelmatig aan dat het wel kan, maar daar waar ze er niet tussen staan en je dus gaat kijken bij ui/sjalot staat er dat het niet kan.

 

Lastig verhaal

 

Ben wel heel blij met de reacties, want het laat wel zien dat er mensen zijn die het met succes gedaan hebben. Denk dat ik het gewoon ga proberen en dan zet ik op een andere 'veilige' plek er ook een paar, dan kan ik mooi vergelijken volgend jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Hoi Dennis,

 

Grappig, laat ik nou net de persoon zijn van dat linkje:), uit 2012.

Afijn, wat ik inmiddels wel weet is dat Kees Huijbregts uit Leusden, beter bekend als Kees Knoflook, altijd zijn 60.000 knoflook tenen plant op een stuk land waar daarvoor aardappels heeft gestaan. Info: www.eemlook.nl. Ook erg leuk om eens te gaan bezoeken!

Tuinieren volgens www.natuurlijkemoestuin.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...