Jump to content

annaelizabeth

Members
 • Content Count

  277
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  amsterdam

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 11/2 kilo tomaten, grote ui, balsamico , rode biet, olijfolie, zout eventueel een pepertje gemalen venkelzaad en gemalen kaneel oven op 160 graden, biet in alufolie en in de oven poffen tomaten harde stukjes verwijderen en in parten, ui in grove stukken,optioneel een half pepertje zonder pitten i stukken, grote scheut olijfolie, scheut balsamico, eventueel ook wat crema, zout op een bakplaat met bakpapier alles lekker door elkaar husselen als de biet 3 kwartier in de oven zit, oven op 200 graden bakplaat met tomaat erbij na een half uur alles van de plaat in een grote pan schuiven biet pellen en in stukjes erbij pureren met de staafmixer puriteinen zeven nu de schilletjes en pitten eruit koffielepel venkel erbij en idem kaneel (of geen gemalen kaneel maar stokje dadelijk meekoken inkoken tot gewenste dikte in potjes blijft het jaren goed
 2. Mijn experiment om het pakket oesterzwam uit het tuincentrum te vermeerderen met houtsnippers en koffieprut gaat voorspoedig verder. In een grotere bak heb ik nu wel 8 heuveltjes waar zwammen op beginnen te groeien. Op dus naar de volgende vraag: kan ik de bak gewoon de hele winter buiten laten staan? De bak staat op de noordkant van ons tuinhuis op een oppottafel. Het is een gewone kweekbak met transparant deksel. Is het verstandig om in dit jaargetijde naar verdere uitbreiding te streven of doe ik dat beter in het voorjaar? Alvast bedankt voor de adviezen.
 3. Er is verschil tussen de fijnbladige basilicumsoorten en de grootbladige genovese. Vroeg gezaaide fijnbladige basilicum (ook de thaise en de kaneel) vormt prima rijp zaad in ons klimaat. De genovese is moeilijker om zelf zaad van te winnen.
 4. Het was het proberen toch waard? Er zijn hier ook mensen lid met tuinen in de tropen, Frankrijk, Duitsland, Letland, Hongarije en misschien nog wel anderen.
 5. Vervolg. Het ziet er zo uit Links op de foto achter de vijver het bamboebosje, dat dus uitstoelt naar de helling hoger op. MIsschien kan het paadje verdiept worden met een betonrand eronder. We gaan kijken. En zo steil is het dus op sommige plekken. We zijn hier een vlier aan het planten. Dit was het begin, in oktober. Met betrekking tot de cotoneaster vroeg ik mij af of het mogelijk is de planten tot op de grond af te knippen en daarbovenop een bak te plaatsen. Dit is waarschijnlijk ook een optie voor ander (sierstruik)gewas waar we geen prijs op stellen. Groeit het bodemspul er dan weer doorheen , hoe diep zou zo'n bak moeten zijn? Natuurlijk zonder worteldoek want de bedoeling is juist dat er doorheen geworteld wordt. Ik denk dat wortelkluiten behouden moeten blijven. Gezien bovenstaande reacties betekent dat zo laag mogelijk afzagen. Tenslotte: zou een kroosjesboom het doen in deze contreien? Komen daar ooit pruimpjes aan met nachtvorst in mei? Of verdient het de voorkeur om tussen de, afgeknipte, planten plekjes vrij te maken en daarin te planten.
 6. Het huisrecept is pasta, uien, oesterzwam en een heleboel peterselie. Op het bord een schep versgemalen comté erdoor en zwarte peper.
 7. Joepie! Dat gaan er dan nog veel meer worden. Houtsnippers gaat dus prima. Bedankt Weknow.
 8. In het voorjaar kocht ik een kweekbaaltje oesterzwam bij het tuincentrum. Ik heb geprobeerd dat te vermeerderen door twee voetjes in houtsnippers en koffieprut te stoppen. Deze week kwam zowaar de eerste zwam tot ontplooiing. Maar deze is toch iets anders van kleur. Dus is het wel een oesterzwam?..
 9. Sorry dat ik niet duidelijker ben geweest: het gaat om een dorp in de nabijheid van Zürich. Het is ook geen zandgrond maar echte leem met stenen erin. Voor de (sier)tuin, die we deels om willen bouwen tot een soort voedselbos, zijn voor een deel met stenen en/of bielzen terrassen aangelegd , en is voor een ander deel de natuurlijke helling behouden.
 10. Ik wacht op foto, maar schat dat hellinghoek meer dan 45 graden is op de plekken waar geen terrassen zijn.
 11. Bedankt voor de diverse reacties. Wegspoelen inderdaad. Het afzagen van de coniferen en bij planten van ander gewas gaan we zeker proberen. Mbt tot de bamboe is het natuurlijk te laat als daar al jaren een bos staat. Ik hoop dat maaien ipv met wortel en stam verwijderen gaat helpen. Blauwe bessen wellicht. Zou het mogelijk zijn de cotoneasters langzaam maar zeker te vervangen door bosbessen en/of vossebessen? werkt dat net zo goed?
 12. Zijn er mensen die ervaring hebben met tuinieren op een lemige, steile helling? In het geval van mijn dochter, die ik met praktische tips en (af en toe) hand- en spandiensten help, is er sprake van kale plekken op een behoorlijk steil stuk met botanische bloemenweide en van terrassen waar ook naaldbomen en coniferen op staan die soms behoorlijk overhellen. Het is een zuidhelling. Mijn directe kennis schiet tekort mbt - de bloemenweide deze lijkt goed doorworteld, maar toch meen ik op de kalere stukken (waardoor ontstaan die??) uitspoeling waar te nemen - overhellende bomen is het voldoende die aan de zuidzijde stevig te kortwieken om omvallen te voorkomen, moet ik ze in hoogte beperken? - boomsoorten is het mogelijk (een deel van) de naaldbomen, coniferen en rododendrons vlak boven de grond af te zagen en daartussen lijsterbes, berk vlier ed te planten - bodembedekking met lage cotoneasters de tuin is hier op sommige plekken volledig mee overgroeid, en daar wil dus niets anders meer groeien. als we het spul met wortel en tak verwijderen ruineren we de grond natuurlijk en krijgen we uitspoeling. is het mogelijk dit onkruid langzaam maar zeker terug te dringen? - bamboe er staat naast de vijver ook een bosje met al zeer hoge bamboe, het heeft natuurlijk de neiging uit te breiden naar de bloemenweide. hoe houden we dit binnen de perken (zonder kale plekken te creëeren of is bamboe hoe dan ook foute boel hier. Dringend advies gevraagd, bij voorbaat innige dank
 13. Ik heb een paar jaar geleden van de Bolster zaad van de Sensatica gekocht. Een F1 tomaat. Daarna steeds met eigen zaad doorgekweekt. Voortreffelijke vroeg en tot zeer laat in het jaar doordragende tomaat. Het zelf geoogste zaad (voor zover ik mij de oorspronkelijke tomaat herinner) heeft dezelfde eigenschappen als het oorspronkelijke. Paprika's teel ik altijd uit het kapje van een biologische puntpaprika uit de winkel. Daar merk ik vaak dat het vruchtvlees iets dunner is, maar of dat aan het zaad ligt of aan mijn magere bemesting weet ik niet.
 14. Kan een sierribes ook bessen dragen? In de tuin van mijn dochter staat een struik met besjes die blauw wit verkleuren. De blaadjes zijn handvormig met drie lobben, maar stinken niet naar kattenpis. Welke ribes kan dit zijn? .

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...