Jump to content

annaelizabeth

Members
 • Posts

  307
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by annaelizabeth

 1. Braamvlinder. Zowel op bramen als frambozen. Bruine rupsen op dit moment. Mooie vlinder.
 2. Ik denk dat de eerste hennepnetel is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_hennepnetel
 3. Kleinfruitteler, wanneer heb je dat vliesdoek erop gelegd? Eind maart was het behoorlijk warm. Lag het er toen al? Ik wil dit volgend jaar ook proberen!
 4. ja, ik denk ook dat het de Doyenne is. Die van mij heeft ook dat subtiele roze: lekker man.
 5. Ik zou zeggen: joepie, hij doet het nog. De duwmaaier dus.
 6. Tanja, Weknow had volgens mij al gezegd wat het is!
 7. Dames, voor de goede orde, op mijn volkstuin mag ik geen landbouwhuishouddieren maar ik lees vol vreugde mee hoor
 8. Wel vertroetelen en van bloesem en fruit genieten zolang ie nog blijft dus iets leuks in zijn kuiltje
 9. Grelinette of spitvork, niet onderwerken maar losmaken
 10. Brandnetelgier is super zowel als bestrijder als bemester, vooral langs de stammen van je fruitboompjes gieteren. Wat overblijft na het zeven van de gier gaat op de compost.
 11. Zeker weten, ik heb al een grote zak om te verspreiden voor de kleintje s op het park
 12. Misschien moeten jullie toch wat meer informatie proberen te achterhalen? https://www.jechange.fr/energie/electricite/guides/energies-renouvelables-4206 "D'autant plus que vous pouvez revendre tout ou partie de votre production à EDF ou à votre entreprise locale de distribution. EDF (ou votre ELD) s'engage pour une durée de 20 ans à vous racheter votre électricité à des tarifs fixés par l'État. Au 1er janvier 2017, ces prix vont de 11,76 à 23,54 c€/kWh, et dépendent de la puissance et du mode d'installation de vos panneaux." De regeling hierboven is van 2017, en ik heb even gezocht maar kan niet vinden dat die is afgeschaft. Overigens ben ik het met Henk eens dat verantwoord verbouwd en gebruikt hout Co2 neutraal is.
 13. Appelvrouw: gewoon koud water voor het inweken van Rtopf is ok. Langer dan 15 minuten mag ook. Deksel (ook ingeweekt) erop en in de hete oven (ik doe 1 uur bij 200 graden). Mag ook oven pas aan als je hem erin doet. Dat kan extra rijs geven. In dat geval reken ik 3 kwartier vanaf het bereiken van de 200 graden. Alles hangt natuurlijk ook af van hoe groot je toevallige brood is. Bij de meest perfecte verhoudingen komt er ook een mooie korst op bij gesloten houden: je hebt eigenlijk een soort steenoventje. Anders, als je knapperige korst wil, na een uur 5 minuutjes zonder deksel. Ik ben duidelijk niet van het millimeterwerk ... Het voordeel, naar mijn ervaring, is dat het brood heel sappig blijft. Wij zijn maar met 2 personen. Ik bewaar het brood in de broodzak in een trommel en het blijft wel een week lekker. Het is het favoriete brood van alle kleinkinderen indien aanwezig, ook als het niet meer vers is. Elke dag bakken vind ik een beetje verspilling in onze situatie.
 14. Ik kan iedereen aanbevelen om als broodbakvorm een Römertopf te gebruiken. Inweken (15minuten), beetje olie op de bodem, brood in kiepen, deksel erop, in de oven. Broden worden niet extra fraai om te zien, maar altijd lekkere korst en sappig brood, dat niet in een dag oud wordt.
 15. Ja hoor, daar kun je broed voor gebruiken dat op ander materiaal is opgekweekt. Overigens zie ik nu pas dat je houtsnippers wilde proberen, en niet zaagsel. Dat heeft bij mij uitstekend gewerkt met gewone snippers van de tuin zonder naaldhout. Vooral hazelaar doet het goed maar ook rozenstam, esdoorn, wat ik maar heb. Ik combineer wel met koffiedik.
 16. Ik heb je video niet bekeken: werk zelf al jaren met mijn eigen desem. Inderdaad gemaakt van gelijke delen water en meel. Voor het water liefst kookwater van de aardappels gebruiken. Dat start pijlsnel. Overigens (maar misschien deed je dat al) kun je ook gist blijven vermeerderen door telkens een voordeeg te maken en daar de helft dan weer van in de koelkast te bewaren. Desem van wit meel/ bloem is zachter van smaak en universeel inzetbaar (dus ook om volkorenbrood mee te bakken). Goed warm en nat laten ontwikkelen en niet teveel roeren geeft meer desemzuren en minder azijnzuur.
 17. Antwoord geven op deze vraag is overbodig geworden: eind september werd de bak ineens volledig leeggegeten door kleine wurmpjes die dan weer vliegjes werden etc. Maar ik hoop op een antwoord (ik ga binnenkort opnieuw opstarten) op de hieruit voortvloeiende nieuwe vraag: komen de vliegjes doordat ik min of meer in de open lucht heb gekweekt, of ligt het aan de combinatie van houtsnippers en koffiedik?
 18. Doorgaans haal ik mijn paprikazaad uit de puntpaprika's die ik bij de Ekoplaza koop. Dat was twee weken geleden stress: geen puntpaprika's bij de Ekoplaza en ook geen bio bij de AH. Normaal laat ik ze eerst fermenteren, de tijd drong. Gelukkig bleken er vorige week woensdag ineens in beide winkels wel prachtige exemplaren te zijn. Dus voor de zekerheid (je kunt nu een keer niet in de paprika kijken) in beide winkels een zakje met twee exemplaren gekocht. en meteen, zonder fermenteren gezaaid. Alletwee zijn ondertussen opgekomen. De pepers uet (nazaten van die van Mellie uit de bio-doos van een paar jaar geleden) zijn ook alweer tevoorschijn gekomen. Opluchting.
 19. Kan ik de bakjes met voorgezaaide uien in een koude bak op het zuiden ongeveer 50 cm hoog plaatsen, of beter binnenshuis houden? Ik heb geen kas.
 20. Oud topic maar toch: plastic degradeert wel degelijk in de grond, alleen langzamer dan onder invloed van uv. Grindtegels zou ik alleen niet in veengrond doen. Verticaal zullen die denk ik vrij snel zakken
 21. In het Verenigd Koninkrijk geldt ook de rododendron als invasieve exoot https://nl.wikipedia.org/wiki/Pontische_rododendron. En ja, kijk maar eens hoe die onder gunstige omstandigheden bij gebrek aan onderhoud kan woekeren.
 22. Was een vraag ivm de herfst temperaturen. Waarschuwing: als het zulk weer blijft verhuizen ze naar die overige vier hoor.
 23. Ik kan geen 2020 vinden, dus hier maar de vraag: heeft iedereen op dit ogenblik ineens een explosie van de melige koolluis?
 24. Deze stadsbewoner moet het in de kleinere dingen zoeken, maar heeft een nieuwe uitdaging met, als iedereen het doet, grote gevolgen: ruim je email op die op de server bij je provider staat en beperk je dataverkeer. Zelf behoor ik tot de pensioengerechtigden, maar vooral voor de nu verplicht thuiswerkenden moet dit een enorme uitdaging zijn
×
×
 • Create New...