Jump to content

annaelizabeth

Members
 • Posts

  329
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by annaelizabeth

 1. Zo, nieuw jaar, nieuwe vragen. In een grijs verleden - 40 jaar geleden- heb ik voor mijn moeder, die geen zout mocht, zuurkool gemaakt door het toevoegen van Kannes Brottrunk. Ik zie de potjes nog staan te fermenteren op de plank in de keuken, psst. Dat was op de boerderij. Tegenwoordig heb ik een volkstuin en vorig jaar probeerde ik opnieuw zuurkool in potjes. Met zout en Kannes Brottrunk. Viel tegen, ik denk dat ik me door de kaam heb laten opjutten. En een flat in Amsterdam geeft geen stabiele tempetaruren. Dit jaar opnieuw geprobeerd met onze overheerlijk spitskool, twee potjes superzuurkool. Maar: wie weet of mijn methode van 40 jaar geleden klopt?? (Geheugen misser?? Of ja zo kon het ook?) Zo ja doe ik volgend jaar dubbelop (in elk geval met de spitskool).
 2. "Gewoon drie bonenstokken rechtop gezet, bovenaan met een touw vastzetten, touwen langs de stokken laten hangen, helpen met klimmen, en daar vond ik nog een foto van." Zo doe ik het ook met ook nog een paar extra dwarslatjes ertussen tegen het naar beneden zakken als die komkommers héél zwaar worden.
 3. Zoek liever schaap. Rund wordt erg droog, zit te weinig vet in dat vlees.
 4. ik heb nu geen houtkachel meer helaas. Ik zou de houtas in een emmertje bewaren en na/tijdens de bloei bij de aardbeien en bessenstruiken doen. Kali lost relatief snel op.
 5. Lijkt me ingewikkeld: dik betekent vaak veel zaad en dus minder smakelijk. Bij het oogsten van komkommer wacht je toch meestal niet tot het ding z'n maximale omvang heeft bereikt?
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Piper_cubeba Zou interessant om te weten hoe je aan een plantje komt of dat het hier ook doet. heeft iemand het?
 7. Met de klimaatverandering eten wij inmiddels ongeveer jaarrond snijbiet... Niets verkeerd aan die snijbiet, maar toch
 8. Afgunst. Maar ik ga dus overwegen of ik ook zoiets met stammetjes kan in de nabije toekomst.
 9. Deze maakt ook een degelijke indruk, vergelijkbaar met de waterpomptang: https://www.hermie.com/nl/165467/notenkraker-in-gietijzer Maar het probleem blijft natuurlijk het één voor één. Bij wat zich aanbiedt als pletter waar meer tegelijk in kunnen zie ik geen goed systeem voor het scheiden van doppen en noten.
 10. Allen bedankt voor de voorstellen. Voorlopig gebruik ik de waterpomptang: is inderdaad effectief. Ik beschouw het maar als een vorm van meditatie...
 11. Weet iemand een handige manier om een grotere hoeveelheid hazelnoten te doppen? Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd (tussen twee planken, met een hamer etc) maar dat geeft geen resultaat of alleen maar extra gruis. De enige oplossing die ik nu nog kan bedenken is een REUS met HELE sterke handen.
 12. kleine beestjes die geprobeerd hebbenKof het eetbaar was maar de schil te hard vonden. Geen probleem bij de verwerking.
 13. Dank je Weknow, heldere ontkrachting van twee mythes, die mij het leven af en toe zuur maakten
 14. Maar houtsnippers van naaldbomen en coniferen onttrekken in eerste instantie wel relatief veel stikstof aan de bodem, dacht ik
 15. Mee eens hoor, ik koester mijn herinneringen aan met een pompoen snuitballende biggen.
 16. De mens is toch ook een dier? Levert het niet meer op in de verkoop?
 17. Ha, we liepen weer eens voor de troep uit door langer van de kool te oogsten. Mijn broccoli en bloemkool weigeren stronken te maken zoals je in de supermarkt koopt. Inmiddels vinden wij de dunne stelen met kleine stronkjes die het resultaat zijn van het doorplukken lekkerder. Gewoon Grote groene Calabrese (broccoli) en Alpha (bloemkool) van zaad van De Bolster. Hoezo Syngenta? Die zaten toch bij die club die patent op zaad wil? https://www.nos.nl/l/m/2399523
 18. Braamvlinder. Zowel op bramen als frambozen. Bruine rupsen op dit moment. Mooie vlinder.
 19. Ik denk dat de eerste hennepnetel is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_hennepnetel
 20. ja, ik denk ook dat het de Doyenne is. Die van mij heeft ook dat subtiele roze: lekker man.
×
×
 • Create New...