Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

mulchen op kleigrond


RobN

Aanbevolen berichten

Ik lees overal dat boven alles mulchen gaat.

En ik heb me ingeleefd en ja het ziet er inderdaad heel erg goed uit.

Het enige is dat ik mijn tuin op een redelijk open stuk heb, weinig beschutting en dus veel wind en weersinvloeden. Nu probeer ik dat wel enigzins te ondermijnen door borders met zonnebloemen en andere bloemen etc.

Mijn grond is vrij zwaar, klei en wil ik verbeterd hebben.

 

Nu schiet er helaas heel erg veel onkruid door, heel veel distels (melk gele bloemen) en diverse andere soorten, ook hier en daar hagewinde die ik er steeds uit blijf trekken. Ook probeer ik de distels met wortel en al uit te halen door de schep eronder te zetten en de grond los te woelen. Dat lukt in 70% vd gevallen, sommige zitten heel diep.

 

Als ik in het voorjaar nu wil gaan mulchen, en dat wil ik vooral doen voor de droogte / natte en uiteraard het oppervlakte onkruid. Alleen begrijp ik best dat bij een fris voorjaar de grond minder snel opwarmt. Dit jaar, liep ik zeker wel 2-3 weken achter op anderen als ik dit forum zag. Dingen die slecht opkwamen, samen met een buurvrouw die een deel in de stad heeft en wat beschut heeft, had sommige dingen al mooi groot of in bloei en bij mij pietige plantjes.

 

Wanneer is het het beste om de mulch aan te brengen, na het planten / opkomen van diverse groente als ze al iets sterker zijn, of nog later (of eerder? voor het zaaien/planten/poten?)

En kan ik een mengsel maken van stro en dat aanvullen met bijv bladeren of houtsnippers? Die laatste heb ik hier niet voorhanden en zal ik uit bos moeten halen o.i.d.

 

Ook zal ik diverse zaaibedden in de compost gaan doen als peulen / suger snaps, raapsteel en kool zodat de aardvlo en bladrandkever er minder zin in hebben want die hebben me dit jaar heel erg gepest. Ik moet zeggen nu een zak compost een bedje van gemaakt en komt de raapsteel na 2 dagen al door, en nog geen vlo gezien. Ook lekker vochtig nu met de regen dat scheelt misschien ook wat.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Rob,

Heb me hierover recent ingelezen, want wil ook meer met mulch (in mijn geval compost) aan de slag. Ik heb de voordelen van voor- en najaarsmulch afgewogen en ga er nu voor om eind okt het merendeel van de bedden te doen. (Behalve de bedden die nog bezet zijn, bij mij: winterpeen, winterprei, enkele koolsoorten) Die volgen in het vroege voorjaar. Ik wil op de herfst mulch bedden eerst een laag paardenpoep aanbrengen, dan mulchen, en dan folie of worteldoek erover tot zaai-/plantmoment in het voorjaar. Dan loop je allerlei onkruidzaad/kiemen mis. Is althans de gedachte. De bedden die in het voorjaar gemulched worden krijgen indien nodig een paar korrels gedroogde koemest mee, meer niet. Dit worden bonen- en wortelbedden. Dus hebben weinig bemesting nodig.

Heb gelezen dat de eerste keer dat je mulcht, als je van je onkruid af wilt komen, het echt een dikke laag moet zijn. Ik zit wel op zand/veen grond. Dus hoe het bij kleigrond werkt en of daar nog specifieke andere zaken zijn om rekening mee te houden, kan ik lastig beoordelen. Maar wellicht heb je toch wat aan deze lap info. Succes sowieso en benieuwd hoe het bevalt!

 

Oh. Wat ik las over warm/koud. Inderdaad: in voorjaar mulchen geeft langer koude, in najaar houdt langer warmte vast. 't Is maar wat je wilt.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je in het najaar een dikke laag mulch (compost en bladeren bijvoorbeeld) aanbrengt, hebben de grond en het bodemleven in de winter veel minder te lijden van weersinvloeden en verbetert je grond. In het voorjaar kan je de bladeren dan opzijschuiven een week ofzo voor je wil gaan zaaien zodat de grond wat opwarmt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is ook best slim inderdaad.

Ik ga eens kijken of ik in de buurt een bosje kan vinden waar ik blad/humus mee kan nemen, helaas wordt er momenteel niet zoveel gesnoeid, soms ligt er nog weleens ergens een berg snippers.

 

How about groenbemesters, eigenlijk moet je die omspitten, maar kan je ze voor de bloei niet afknippen en laten liggen als mulch of zal dat te dun zijn?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Rob,

 

Ook ik heb zware klei/leemgrond.

Ik zweer bij compost en gras en andere verteerbare planten resten.

Eerste 2 à 3 jaar grond diep losgemaakt met een spitvork en massa's (lees tonnen) compost ingefreesd tot 30 cm diepte met een zware Honda grondfrees.

 

Elk jaar werd dit makkelijker en ik ben nu op een punt dat ik eindelijk niet meer moet spitten noch frezen enkel oppervlakkig losmaken. Alles is opgedeeld in bedden van 1,2 meter breedte welke ik nooit betreedt.

Ik blijf wel elk jaar trouw compost aanbrengen, enkele cm's dik, deze compost dek ik dan af met gras dat ik zelf in overvloed heb.

 

De compost in combinatie met het gras heeft als voordeel dat de bodem eronder beschermd is en goed los blijft, het bodemleven is rijk en doet zijn vlijtig zijn werk. Elk jaar zie ik ook minder onkruid, wat er wel groeit is heel makkelijk te verwijderen, zelfs onkruid met lange penwortels kan je makkelijk bijna volledig lostrekken.

 

Ik dek verder af doorheen het gehele seizoen en deze toplaag blijft er ook gans de winter op.

In het voorjaar haal ik het nog resterende onverteerde gras weg, verteerd verder vlot op de composthoop, zodat de grond kan opwarmen maar dit is slechts voor enkele luttele weken.

Direct na het verwijderen van het resterende gras breng ik een nieuwe laag compost aan die ik verder onaangeroerd laat.

 

Van zodra de grond weer voldoende is opgewarmd werk ik de compost oppervlakkig in en breng ik opnieuw een laag gras aan.

 

Ik weet uit ervaring dat deze methode werkt en mij persoonlijk bespaard ze veel tijd en pijn.

 

 

Succes!!

Groeten,

Tom

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...