Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Paardenmest voor moestuin


Thtsm

Aanbevolen berichten

Voor een ietwat gericht advies, of ook maar richting van een antwoord, moet je echt even aangeven op wat voor grond je zit en hoe de grond behandeld is tot nu.

Daarna komt vanzelfsprekend de vraag : wat wil je telen / doen met je grond ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reactie,

Een jaar geleden was het een weiland waar niks aan gedaan was 10 jaar lang.

Vorig jaar is het weiland gefreesd en voorzien van een mengsel compost.

Wij hebben veengrond waarop wij druiven, bonen, aardappelen, fruitbomen, aardbeien,courgetten kweken af gelopen zomer.

Deze zomer gaan wij dat weer doen.

Zijn alleen aan het zoeken wat we met mesten nu moeten gaan doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afhankelijk van de voedselbehoefte van de gewassen die je wilt gaan kweken, is paardenmest prima te gebruiken. Ik gebruik het op mijn kleigrond. Wel merk ik dat de mest redelijk wat onkruidzaden bevat, althans, het onkruid tiert welig daar waar ik bemest heb

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zowel over het gebruik van spitten als het gebruik van paardenmest zijn nogal sterk uiteenlopende meningen op het forum. Je kunt beide termen eens opzoeken in de zoekfunctie en dan kun je de verschillende redenen lezen.

 

Zelf gebruik ik paardenmest ook bij de grotere eters (kolen, pompoenen, courgetten,...). Het is het enige wat hier op het volkstuincomplex goedkoop beschikbaar is. Na ongeveer 6 maanden gooi ik die op de bedden, het is beter om langer te laten liggen maar die plaats heb ik niet. Moest ik gemakkelijker aan compost kunnen komen, zou ik het waarschijnlijk veel minder of zelfs niet gebruiken. Helaas krijg ik het niet voor elkaar om zelf genoeg compost te verzamelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelfde als simonvb. Het is ook daarom, dat ik niet gelijk met een paar tips kwam. Om niet gelijk wéér in de oude discussie te verzanden dat het beter is om helemaal niet te spitten, je de mest beter eerst kunt composteren en en en.

 

Ik zou zeker de paardenmest dit komende seizoen selectief inzetten, eerst nog even apart in een hoekje van je tuin stapelen bv. Dan bv nadat een teelt staat en aangeslagen is ( de kolen bv ) wél inzetten. Je peulgewassen wille al die mest helemaal niet, de aardappelen ook niet ( daar is die mest nu nog te vers voor ) Je wortelen en uien eigenlijk ook niet.

 

Ik zie de paardenmest als goud voor een tuin ( zéker op klei ) en het lekker bewaren nog en later gebruiken. Wél of niet spitten kan hier onafhankelijk van staan. Gewoon lekker delen van je tuin wat omwerken als je dat prettig vindt ter voorbereiding van bepaalde teelten. Werk je wél graag paardenmest door een bed ( voor de kolen dit seizoen bv ), dan best oppervlakkig inwerken. De toch nog best redelijk jonge mest niet dieper werken dan max 10 cm bv. ( zaailingen daar in zetten moet je trouwens voorkomen dan, zet dan de zaailingen later in een kuiltje wat je vult met mest-loze grond van je tuin. ( zaailingen mogen wel naar de mest tóe groeien, maar niet er in gezet worden )

 

Gewoon blij zijn met je gekregen mest

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begrijp ik hieruit dat het zeer onverstandig is om door te spitten met paardenmest? Of kan ik de mest eerst ongeveer 2 maand laten liggen en dan doorspitten? Ben nog een groentje op tuinier gebied..

 

Of het verstandig is of onverstandig ga ik je niet zeggen , dat moet ieder voor zich weten. Maar wat wel zo is dat het goed mogelijk is dat dat onkruid niet van uw paardenmest komt maar wel omdat je gespit hebt.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Beste Tuinder

Wat betreft paardenmest doe ik het volgende : op het moment beschikbaar in de winter met schelven van vlas in de zomer soms de vijgen alleen.

In het vroege voorjaar heb ik ook een vracht schapen mest. Dat gaat laag voor laag met de opgespaarde paardenmest van de winter en het tuinafval van het afgelopen jaar door elkaar. Hierbij strooi ik laag over laag een paar handen kali en lavameel. Dit alles laat ik ongeveer 1 jaar composteren en dek het wel af bij veel regen en warmte. Wanneer er regen opkomst is haal ik de bedekking eraf. Komt er te veel aan droogte dan geef ik het water met een broes. In het voorjaar daarop gebruik ik het waar het nodig is. Het overige gaat dan weer door de volgende hoop. Dus een starter voor het komend seizoen.

 

succes dat het ik ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

hallo,

 

Ik heb sinds vorig jaar voor het eerst een moestuin.

 

IK heb 3 weken geleden paardenmest opgehaald bij een boer, die zo’n jaar oud zou zijn. Her ruikt niet naar mest, maar is wel in kleverige brokken en wat grijzig van kleur..door dit laatste dacht ik dat de mest al deels is verteerd.

Mijn vraag is:

1.is dit nu goede mest om nu te gebruiken? heb inmiddels al een laagje op mijn moestuin gebracht (2 weken geleden), niet ondergespit

2. zo ja, moet ik het erdoor spitten? Ik wil namelijk niet spitten i.v.m. kapot maken bodemleven

3. kan ik over de paardenmest compost strooien of moet ik deze erdoor werken?

4. hele andere vraag: heeft iemand ervaringen met ferment: gefermenteerde blad, kan ik bij de gemeente halen

 

Alvast bedankt voor de reactie, ik ben net nieuw op moestuingebied dus alle tips zijn welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Rob,

 

Dus ik begrijp van je.niet gebruiken dus direct op de moestuin??!. Heb een deel al ondergewerkt..ga dit bed pas gebruiken aardappel eind april en courgette/pompen/maisbed pas na ijsheiligen. Dan heeft het er 6-8 weken in de open lucht erop gezeten

Link naar reactie
Delen op andere sites

kan je mi gewoon zo doen, zal niet te scherp meer zijn

ik zou er niet in zaaien maar voorgeteelde plantjes uitplanten

als je een test wilt kun je op dat stuk ook iets voortelen, linkje

composteren heeft als voordeel dat je t omzet in mooie rulle veelzijdige aarde ipv grijze kluitjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...