Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

waterprobleem in de bodem


Tomas87

Aanbevolen berichten

ik heb jaar geleden een haagje willen planten rondom mijn moestuin.

Laat ons zeggen dat 90 % dood is gegaan.

Heb nu alles eruit gesmeten en wou dit eens goed spitten.

Van zodra ik laat ons zeggen 20 cm diep ben zit ik al met ruim veel water. dus de planten sterven gewoon af doordat ze moet de voetjes in het water staan.

De grond lig mooi los (spade diepte) maar van zodra ik dieper ga is het echt super hard. geraak er zelf met moeite door met een spade.

dus een drainage leggen is volgens mij zinloos.

Rondom mijn woning en tuin ligt er een behoorlijk diepe gracht waar het water dan ook eens tuk lager staat.

Dus het water kan gewoonweg niet wegstromen in de bodem.

Iemand die tips heeft om mijn grond waterdoorlatend te maken om een behoorlijk makkelijke manier (zonder delfkranen e.d.)

 

Grts Tomas

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kun je met een grondboor door de harde laag heen komen? In de meeste bouwmarkten kun je een simpele handgrondboor (dus niet een groot zwaar apparaat met benzinemotor) huren of kopen. Veel hangt vervolgens af van de dikte van de ondoordringbare laag. Als de grondboor lang genoeg is en je komt door die laag heen, dan kun je om de meter een gat boren, dat vul je vervolgens voor twee derde met grind en de bovenlaag dek je af met losse aarde. Het overtollige water kan dan door de met grind gevulde gaten de diepere grondlagen bereiken en loopt vervolgens netjes de sloot in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een mogelijke oplossing is om met een grondboor gaten te boren in die harde ondergrond en die gaten te vullen met bijvoorbeeld grind. Omdat de naastgelegen gracht een lager waterpeil heeft heb je best kans dat het regenwater via die gaten makkelijker afgevoerd gaat worden.

 

Edit:

Ik zie dat Thijs vrijwel tegelijkertijd ook een antwoord gegeven heeft met een oplossing d.m.v. een gondboor.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik het zo lees, is draineren naar die lagergelegen gracht een goede mogelijkheid. En dat is als het kan een afdoende oplossing.

 

Je legt een speciale slang zo diep mogelijk. Best leg je hem in grind of grof zand. Op een tuin van 13 x16 meter was 1 slang door het midden van 13 meter voldoende, ligt op 50 cm. diepte en komt uit in een afvoerbuis die naar de sloot loopt om ca. 6 meter. Het verschil is direct merkbaar, maar in de loop van de maanden vormen zich nog een soort porien dieper onder de grond die het water actief afvoeren.

 

Kosten zijn laag...enkele tientjes voor de slang + 3 a 4 zakjes zand of grind. Wel dagje werk.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb even naar je eigen tuinlog gekeken - is deze opzet nog aktueel: https://www.moestuinforum.nl/blog/Tomas87/lambrecht%CA%B9s_moestuintje_b-6485.html ?

Je tuin lijkt hier begrensd te worden door een hek op een betonnen fundering. Die fundering zal wel water tegenhouden, en daar staat of stond die heg dan vlak tegenaan... er is weinig wat er van houdt om zo met de voetjes in het water te staan. Als de heg op een rug had gestaan was dat al beter geweest. Je groentes zullen het ook moeilijk hebben in natte periodes zonder verhoogde bedden.

 

In het gebied waar ik woon hebben volkstuinen altijd looppaden die lager liggen dan de bedden en die tegelijkertijd ook goot zijn, uitlopend op een buis die net onder de grond door op een sloot uitloopt. Dat is ook niet ideaal, want die paden zijn in deze tijd van het jaar blubberpaden, nauwelijks begaanbaar, maar de meeste groenten overleven het op de verhoogde bedden. Penen en aardappels moeten er wel uit als het natter wordt in de herfst.

 

Omdat jij mooie tegelpaden hebt lijkt het me te omslachtig om die te verdiepen. Om water op de een of andere manier naar die gracht af te voeren, zoals Weknow voorstelt, zal zeker veel helpen. Maar is die gracht aan de andere kant van die betonnen fundering waar dat hek op staat? Dat lijkt me een complicatie, maar vanaf hier kunnen we lastig zien hoe precies de situatie is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de vele reacties.

ik denk inderdaad dat ik eerst eens de optie van de grondboor zal proberen.

De afsluiting staat er inderdaad nog. Maar de betonnen platen zit maar een 10 tal cm diep op de meeste plaatsen.

Hoe diep de ondoordringbare laag is weet ik niet.

Ik weet wel dat men hier vroeger voor we onze woning gebouwd hebben een massa aan grond hebben toegevoerd.

Toen men onze wijk aan het aanleggen was was ons stuk oorspronkelijk het laagste stuk van de straat en nu zijn we het hoogste.

(heeft men blijkbaar gedaan voor het waterprobleem die er steeds was)

Men heeft dit blijkbaar ook gedaan met een soort kalk om de grond steviger te maken.

Ook heeft de tuin al vol gestaan met aardappelen omdat men zegt dat dit de grond mooi los maakt maar natuurlijk niet diep genoeg.

 

Grts Tomas

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...