Jump to content
  • entries
    32
  • comments
    49
  • views
    972

Entries in this blog

Mijn nieuwe compostbak

Voor geïnteresseerden heb ik hier een mooi voorbeeld voor het maken van een compostbak.   Ben super tevreden over mijn nieuwe compostbak met op één zijde 3 uitneembare geïmpregneerde planken. De metalen regeldragers heb ik pas geslagen, zoals een smid het vroeger ook deed, op de bankschroef. Planken, palen, schroeven en regeldragers zijn geleverd door http://www.houtindetuin.nl Bestrating heb ik op de uitneemzijde iets vergroot met grindtegels 40 x 60 cm om het tuinpad makkelijker schoon te k

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Gehele dag schoffelen.

Prachtig weer vandaag, even thuis formule 1 kijken, en weer door met de schoffel.     Met dit prachtige weer vandaag was het leuk om de fruitstruiken weer onkruid vrij te maken. Ook nog een bed met andijvie en eentje met slaplantjes geplant.     En, natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Spinazie gezaaid jl. 15 augustus. Met onderstaand het resultaat tot nu toe. Ik had het ook beter eerste 2 weken moeten afdekken. Dan pikken de vogels het niet weg. Balen, nou ja, balen. Zo gek ben ik zelf n

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Update tuinschuurtje

Vanmorgen beide zijkanten dichtgeschroefd.                     En natuurlijk het vogelkooitje opgehangen. Nu al? Ja, omdat het zo mooi staat.

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Ook het dak zit erop

De muurplaten heb ik toch maar vastgeschroefd op de beton funderingsbalken (dikke opsluitbanden).   Het dak is geplaatst welke bestaat uit golfplaten   met een lichtplaat in het midden.   Nu eerst maar eens een paar dagen onkruid wieden zodat ik rustig kan nadenken hoe het grote dakoverstek op te lossen.

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Nachtvorst gok

Het is een grote gok. Nachtvorst mag ik komende nacht verwachten, maar toch vandaag 48 stuks "Lollo Rosso"verspeend op 25 x 25 cm in de volle grond tussen de (pronk)bonenstokken. Eigenwijs en met een beetje ervaring moet het toch kunnen nietwaar?                                             Wees gerust mede tuinders, ik heb er nadien een tunnel overheen geplaatst. M.a.w. het komt naar verwachting denk ik allemaal goed.

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Koud water, compostbakken en bonenstokken

Het was vandaag een héérlijke dag (14°) om bezig te zijn op de moestuin. Naast de waterpomp (wij hebben helaas geen waterleiding op de volkstuin) op mijn groentetuin 12 betontegels gelegd om daar vervolgens 3 stuks 200 ltr watertonnen te plaatsen. Het grondwater, komt van diepte ca. 30 mtr, is te koud voor de groentes. Straks, wanneer de groentes extra vocht nodig hebben, is de voorraad van bijna 600 ltr. op de juiste temperatuur.     Van de gekregen tuin, welke ik dit jaar van de vereniging m

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Het begint vorm te krijgen

Snip- en snipverkouden kon ik het vanmiddag toch niet laten, want het is echt kicken, om even op de tuin te kijken. Daarbij bijgaand 2 minuten filmpje gemaakt. Excuus voor mijn gehijg en gepuf, het water loopt mij de neus uit. Onvoorstelbaar dat je met een minuscuul zaadje iets uit de grond ziet groeien. Dat is écht kicken tot en met. Het filmpje begint bij het gedeelte tuin waar de aardappelen deze of uiterlijk volgende week worden gepoot. Ik had ze graag 10 april willen poten, maar dat gedeelt

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Trots als een pauw (rabarber)

Als je dit toch ziet, dan gaat het toch kriebelen. Voor eind deze maand gaan ze de grond in. Prachtige voorgekiemde Frieslander, Santé, Rosalind en Bildstar aardappelen.       Gisteren wat rabarber afgescheurd     en daar hebben we een Rabarber-Meringuetaart van gemaakt waarvan de vulling bestaat uit:         1 kg rabarber 125 gram basterdsuiker en een fijn geraspte schil van een sinaasappel.   Tussendoor ook nog even rabarber/bananen-jam ingemaakt.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Rabarcella (met wodka). Proost

Vanmiddag iets lekkers gemaakt van:   500 gram rabarber (eigen tuin) 200 gram suiker 1 vanillestokje 0,75 ltr wodka   In een grote weckpot doen. Vooraf rabarber wassen en in stukjes snijden, voeg suiker en opengesneden vanillestokje toe, voeg de wodka toe, weckpot sluiten en goed schudden. Plaats het 3-6 weken op een donkere plek. Schud de weckpot af en toe. Na 3-6 weken zeef je de vloeistof en giet je de likeur terug in de weckpot of fles. Daarna nog 3-6 maanden op een donkere plek bewaren om h

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Het wortelgroente gedeelte begint erop te lijken

Het gedeelte voor de wortelgroentes, 120 M², ligt gereed. De eerste bedden met sjalotten, rode en gele plant-uien zijn ingezaaid, de rest ligt gereed om te worden ingezaaid. Een klein proefrijtje met spinazie komt al mooi boven. De tegel paden leg ik in het najaar wel eens een keertje netjes erin.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Tuinbonen zijn er

Deze tuinbonen ("Leidse hangers") heb ik jl. vrijdag 24 februari gezaaid. Foto is vandaag genomen. Gewoon (1) één boon per gat. Jl. zondag 2 april de niet opgekomen tuinbonen opnieuw gezaaid. Persoonlijk vind ik het zonde, zoals je vaak hoort of leest, om twee tuinbonen per pootgat te gebruiken.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Trotse (tuin)man.

Vandaag kreeg ik bij het onkruid wieden hulp van een "lekker ding" (Sorry voor mijn woordgebruik dames) Wat kan een man dan trots zijn.                

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Bit’s advies opgevolgd. Uitbreiding naar 450 m².

Het advies van Bit heb ik ter harte genomen door een groot gedeelte van de fruitstruiken te verplaatsen. Op een lengte (diepte van mijn tuin) van 12.00 mtr heb ik nu oa. mijn bramen ("Black Satin" en "Thornfree") tussen de houten palen staan, waar volgende week het draad op zal worden gespannen.     Om meer fruitvariatie te verkrijgen heb ik 3x Blauwe bosbes "Goldtraube 71" kunnen bemachtigen. Mooi in het groene blad afgehaald bij onze plaatselijk hoveniersbedrijf. Na een week is het blad inmid

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Fruitstruiken Lidl.

Omdat wij hier thuis de eigengemaakte jam overheerlijk vinden toog ik afgelopen donderdag naar Lidl. Die hadden fruitstruiken in de weekaanbieding, à € 2.99 per struik. Voor een vergelijkbaar fruitstruikje betaal je bij de reguliere tuincentra al snel tussen de € 5,00 en € 9,00. Ik heb bij Lidl de volgende fruitstruiken kunnen scoren:   6x Rubus Idaeus 'Schönemann' 2x Rubus Idaeus 'Willamette' 3x Rubus Idaeus 'Malling Promise' 3x Rubus fruticosus 'Black Satin' 3x Rubus fruticosus 'Thornfree' 3x

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

De eerste aardappelen van dit jaar zijn gerooid!! ;-) ;-)

Zoals hier al eerder gememoreerd heeft mijn voorganger aardig wat rotzooi achter gelaten. Bij het omspitten kom ik allerlei aardappelen tegen, welke nooit zijn gerooid. Het advies op dit forum is om die plaats niet opnieuw aardappelen te gaan verbouwen. M.a.w. het beperkt wel aardig mijn tuin indeling, want ik wil zo graag naar goede wisselteelt.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

De vlag steek ik uit

Vandaag mocht de vlag uit. De optie op nog een stukje naastgelegen moestuin van 120 m² is vandaag mij toegewezen door de volkstuinvereniging. M.i.v. van 22 maart as. is mijn tuintje 300 m².     De huidige tuinier moet het nog vóór 20 maart as. schoon opleveren.     Heerlijk aan het spitten geweest vanmiddag. Het was écht lekker op de tuin.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Aardappelen voorkiemen

Zojuist 4 soorten aardappelen t.w. Frieslander, Santé, Rosalind en een nieuw soort Bergerac in de aardappelkistjes gedaan om de komende vier weken voor te kunnen kiemen. De weckketel heb ik er alvast naast gezet zodat een gedeelte van deze aardappelen alvast kunnen wennen aan het feit dat zij straks geweckt gaan worden.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

De tuinbonen zitten erin!

Wil jij straks je heerlijke tuinbonen? Ja, dan heb jij ze hoogstwaarschijnlijk net als ik vandaag (of afgelopen week) gezaaid. Bij mij gingen vanmorgen 144 stuks "Leidse hangers" tuinbonen de volle grond in. Over 2-3 weken zal nog wel ergens eentje herplant moeten worden. Ze zijn zo ontzettend lekker. Ik heb ze op 60 x 15 x 5 cm gezet.

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Een voorganger met veel rotzooi

Mijn voorganger op de volkstuin heeft aardig wat rotzooi achter gelaten. Ik denk dat er een paar spullen bij zijn die ik ook wel zou kunnen gebruiken. In de tonnen zou mooi basilicum en koriander kunnen. Het gaaswerk heb ik bij Bit https://www.moestuinforum.nl/blog/index_u-1266.html gezien waarvoor dat is te gebruiken.  

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Heerlijk buiten

Nadat ik jl. dinsdag (21.02) enkele rabarberplanten heb verplant en paardenmest ben gaan kruien, ben ik vanmorgen maar eens begonnen met het zo goed mogelijk verwijderen van vogelmuur, omspitten en verwijderen van aardappelen en overgebleven rabarberplanten. Vier maal waaide mij de hoed van het hoofd, dakplaten van andermans hobbykas trachten een zweefvliegtuig te gaan worden, echter is het heerlijk buiten bezig te zijn.                 Mijn lievelingen waren vandaag ook aanwezig.

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

Paardenmest

Nog maar half februari met 6°-7°, maaaaaarrrrrrrrrr mijn handen jeuken. Een vrachtwagen vol met paardenmest ligt voor het opscheppen. Voor € 5,-- mag ik er zoveel afpakken wat ik wil voor mijn tuintje van 120 m². Dan maar met plezier 50 mtr gaan kruien.     Mede tuinders adviseerden om er een dikke laag op te strooien omdat mijn grond al enkele jaren géén mest had ontvangen van de vorige huurder.     En als je dan op een volkstuincomplex bezig bent, gunt een aardige buurman mij ook nog wel iet

Fritsies Moestuin

Fritsies Moestuin

×
×
  • Create New...