Ga naar inhoud

Skadril's Blog

  • updates
    4
  • reacties
    8
  • bezoekers
    805

Mijn grond


Skadril

12780 weergaven

Via openbare verkopen was ik al jaren op zoek naar een stukje landbouwgrond of kleine weide, waar ik eigen fruit en groenten kon kweken, misschien een zwempoel zou kunnen aanleggen. En in de lente van 2015 was het dan zover: een stuk braakland, 600m², niet direct aan een rijweg gelegen, enkel bereikbaar via een landweggetje, niet omheind en zonder watervoorziening werd openbaar verkocht. De enige concurrent, een buurtbewoner, werd weggeblazen door mijn openbare veilingskills waardoor ik in de late namiddag eigenaar was van een stukje grond.

 

De grond: een stukje braakland van net geen 600m², gedomineerd door witbol en een ferme bos bramen achteraan.

Volgens Geopunt: matig droge lichte zandleembodem. Ingekleurd als gebied voor gemeenschaps- en nutsvoorzieningen. Biologisch minder waardevol, permanent cultuurgrasland.

2015-IMG096064711484844102.JPG2015-IMG096116721486044118.JPG

 

Volgens de bodemkundige dienst: sterk zure grond. De viltlaag, moskussens en zuring wezen hier al op.

Een berekening leert dat ik zo'n 300kg kalk met zbw 50 moet strooien om de pH op peil te krijgen. Daarbovenop nog jaarlijkse onderhoudsbekalking. Wat ik met de andere gegevens moet aanvangen (natrium, kalium, ...) Geen idee.

 

bdb63211486039858.png

 

 

Plannen:

 

Een eerste doel is omvorming tot bloemrijk schraalland. Door de bodem te verschralen zou het onderhoud (maaien) minder intensief moeten worden, komt er meer biodiversiteit.

 

Daarnaast wil ik zoveel mogelijk fruitstruiken en -bomen planten. Voornamelijk om zelf op te smikkelen, rauw, als confituur, brouwsels, ... Ik reken enorm op dit forum om inspiratie op te doen. Al enorm onder de indruk van waar iedereen mee bezig is.

Daarnaast wordt niets beschermd tegen vogel- of andere vraat & zal er altijd wel overschot zijn voor fauna in de herfst/winter.

 

Indien mogelijk wil ik ook groenten telen. Maar ik passeer te weinig om goed te onderhouden (wieden, gieten, oogsten, ...) en voorlopig ligt de nadruk op basisstructuur.

 

Op lange termijn wil ik een poel aanleggen waar ik eens kan inspringen op een snikhete zomerdag. Geen filters, verhardingen, laat staan vissen. Maar zoveel plaats blijft er niet over en de plaats die overblijft ligt grotendeels in de schaduw, vlakbij een bosje. Een natuurlijk evenwicht bereiken

met helder water, fauna en flora lijkt me moeilijk. Maar zoals gezegd, dat is voor later. Uitgraven moet ook manueel gebeuren.

 

En tot slot: het grondplan.

grondplan-begin-201748081486046902.png

Onleesbaar, i know. In volgende postst wordt wel duidelijk wat waar staat. Elaeagnus ebbingei; ribes u-v 'Pax'; ribes u-c 'Mucurines'; ribes div 'Worcester'; ribes r. 'Witte Hollander'; ribes n. 'Titania'; malus d. 'Ananas Reinette', amelanchier lam.; pyrus c. 'Bloedpeer', 'Saint-Rémy', 'Gieser-Wildeman', 'Conference', Beurré Alexander Lucas'; ribes r. 'Jonkheer van tets'; ribes 'Josta'; juglans r. 'Buccaneer', corylus av., ribes r. 'Gloire de Sablons'

Nu maandag zouden de laatste boompjes geleverd worden: 1 halfstam bloedpeer, 1 halfstam appel ananas reinette, 1 hoogstam ananas reinette en 1 moerbeiboom waarvoor eigenlijk al geen plaats meer voorzien is.

Daarnaast wil ik nog een rozijnboom (hovenia dulcis), gele kornoelje (cornus mas jolico/schönbrunner gourmet dirndl/flava), pawpaws, persimoen, schisandra sadova n°1, tasmannia lanceolata en zanthoxylum stimulans/piperitum. Maar dit laatste moet ik allemaal nog wat verder bekijken.

3 reacties


Aanbevolen reacties

permanatuurtuin

Geplaatst:

Als je schraal grasland wilt, dan zou ik streven naar een heischraalgrasland. Je moet dan geen kalk gaan strooien. Je kunt op jouw bodem prima blauwe bessen, cranberry's, sneeuwklokjesstruik, kiwibes, Amerikaanse persimoen, Pawpaw, zure kersen, peer... en nog van alles aanplanten. Aardperen en zonnewortel zouden het ook gewoon moeten doen. Andere soorten zoals Elsbes, Amandel, Abrikoos... zullen het minder doen, omdat ze mee een kalkrijke bodem nodig hebben. Je kunt wel vakken maken die je kalkrijker maakt. Denk hier goed over na!

 

Het verschralen van je bodem is wel niet makkelijk en maaien of begrazen is dan echt noodzakelijk. Het is een relatief klein stuk, dus het moet goed haalbaar zijn.

 

Je kunt ook groenten telen, maar dit is zeker meer werk. Je zou dit ook kunnen doen met behulp van verhoogde bakken, dan is het allemaal minder werk. Je moet dan wel ergens water opvangen, zodat je de planten wel water kunt geven.

aseel

Geplaatst:

Zou een moord plegen om zo 'n stuk grond te bezitten.

Wat heb ervoor betaalt.

Skadril

Geplaatst:

@permanatuurtuin: Tof dat je reageert. Het is door jouw tuin dat ik op deze site ben beland. Echt een indrukwekkende selectie fruitbomen & struiken die je hebt. Mooie opzet in het algemeen. Min of meer waar ik - in het klein/op lange termijn - naartoe wil. Bereid u al maar voor op een hoop vragen in je moestuintopic.

 

 

On topic:

Ik heb best lang nagedacht of ik niet simpeler eerder zuurminnende fruitbomen kon zetten, maar dan toch gekozen om te bekalken. Ik eet supergraag appel en peer, boomgaarden horen bij de streek & keuze aan streekeigen/autochtoon fruit leek me uitgebreider voor minder zure bodems. Ik las ook vaak dat zuurdere bodems nefast zijn voor gezondheid/weerstand van appel en perenbomen.

 

- Kiwibes heb ik thuis staan. Pawpaw zou ik nog planten onder/aan de rand van de juglans. Zure kersen staan op de percelen braakland naast mijn grond. Persimoen & cranbery, niet zo zot van. Blauwe bessen: was ik vergeten omdat ik voorlopig nog maar enkel dacht aan planten met volume. Maar goeie reminder.

- Btw, sneeuwklokjesboom, dat geeft toch geen vruchten? Wel, mooie boom.

 

- Een echte moestuin is pas voor later omdat ik geen tijd heb en nog geen watervoorziening heb. Misschien ga ik dit jaar pompoen een kans geven.

 

@aseel: 3300€,dus iets meer dan 6€/m². Net meer dan wat ik me voorgenomen had om te bieden, maar blij dat ik dat uiteindelijk geboden heb. Ik zou zeggen: blijven zoeken en dan niet in de algemene immowebsites of kranten.Check eens lokale blaadjes, streekkranten, openbare verkopen.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...