Jump to content
  • entries
    4
  • comments
    8
  • views
    801

Uitgevoerde werken 2015


In 2015

 

-ging ik het braambos te lijf. Best wel met spijt in het hart, want dit vormde ongetwijfeld een paradijs voor muizen, kleine vogeltjes & ander gedierte. Een winterkoning (of toch hazelmuis?)-nestje was hiervan het bewijs. Maar bon, hart werd steen. Braamkoepel werd kale grond.

2015-af-pan1230761486554611.jpg

- werden de hazelaars verjongd en werden bomen op de zuidoostgrens van het perceel gelicht. Van de takken maakte ik houtwallen.

- plantte ik elaeagnus ebbingei (zilverbes/olijfwilg). Al meteen een eerste aanpassing aan mijn originele opzet, want zilverbes is niet inheems. Maar:

- 1) Ik wou een haag die bessen geeft of zeer stekelig is, vooral vanuit ecologisch standpunt. Taxus & hulst is giftig voor de paarden in de buurt, cotoneaster, chaenomeles (dwerkwee), vuurdoorn en duizend meer zijn waardplanten voor bacterievuur. En dus geen optie gezien ik sws perelaars wou planten later.

- 2) Bovendien wou ik liefst een wintergroene haag. Als windbreker, maar ook om de tuin zoveel mogelijk te onttrekken aan blikken van wandelaars. Ik kan nl. niet zorgeloos in een marcelleke, met bouwvakkersspleet liggen ploeteren op mijn grond als er constant volk passeert.

...waardoor ik zowat automatisch uitkwam bij elaeagnus.

Pluspunten elaeagnus: - bloei van oktober tot december (laatste nectar voor late bijen), besjes in de lente (eetbaar voor mens en dier), strak scheren mogelijk (kwestie van minimaal plaats te verliezen), wintergroen, geurige bloesem, bloemetjes bruikbaar in likeur.

- nog een poortje op de kop getikt en tijdelijk prikkeldraad gezet opdat er niemand door de haag zou lopen

2015-AF-1173721486556346.jpg

- maaide ik tweemaal (rond mei en rond september)

 

Aanwezige flora: zaailingen eik, wilgenroosje, één of andere bies- en varensoort, hondsdraf, zuring, witbol

 

En dat was 2015.

1 Comment


Recommended Comments

permanatuurtuin

Posted

Leuk dat je grond hebt kunnen kopen en dankjewel voor het compliment (vorige post).

 

Kalk spoelt in ieder geval redelijk makkelijk uit de bodem die je hebt.

 

Sneeuwklokjesboom geeft groene vruchten die naar erwten schijnen te smaken. Op de foto's die ik gezien heb zijn ze productief en iedereen die het over de smaak heeft zegt dat ze lekker zijn. Ik heb ze nog niet gehad, maar misschien krijg ik ze dit jaar. Ze bloeien in ieder geval ook heel mooi en ze passen bij je bodem.

 

Blauwe bessen zouden het goed op je bodem moeten doen. Pas op dat ze je niet verstikken door het gras. Hetzelfde geldt voor honingbessen. Plant genoeg pawpaw's aan, want anders kun je er beter geen zetten. Een goede kruisbestuiving is echt belangrijk. Prima 1216 en Overleese hebben hoe dan ook een goede vruchtzetting en smaak. Het duurt lang voordat kiwibessen vrucht geven en je moet ook weer meerdere rassen hebben. Issai is een van de slechtste rassen naar mijn mening (heb er zelf ook 2 staan). Je kunt het beste 1 mannelijke plant met 4-5 vrouwelijke planten combineren.

 

Het zal wel lang duren voor je het perceel echt verschraald hebt. Je kunt in ieder geval mooie wilde planten inzaaien of aanplanten (boerenwormkruid, koninginnenkruid, gewone smeerwortel, gewone berenklauw, wilde peen, knoopkruid....). Deze planten passen bij hoe voedselrijk het weiland nu is en zouden de concurrentie met het gras moeten overleven.

 

Veel succes.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...