Jump to content

Jurgen DB

Members
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hillegem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hallo, Ik heb enkele liters brandnetelgier gemaakt. Voor de bladgroenten geef ik dit 1x per week (1l aangelengd met 10l water). Dit omdat brandnetelgier vooral stikstof bevat die goed is voor de bladgroei. Voor vruchtgewassen had ik ergens gelezen dat je best geen brandnetelgier meer gebruikt van zodra er vruchten aan de plant hangen. Klopt dit? Ik vind het niet meer terug nu πŸ€·β€β™‚οΈ Sla en boerenkool geef ik gewoon wekelijks. Maar voor de tomaten en paprika’s weet ik niet wat het beste is... iemand hier meer ervaring mee?
 2. Iedereen bedankt om jullie ervaringen te delen! Altijd leuk om de verschillende meningen te horen πŸ‘ @roeier bedankt voor de volledige en mooi opgebouwde uitleg 😁 Als kleinschalig moestuinier denk ik er precies hetzelfde over. Ik heb dan ook heel wat bloemen staan in de moestuin (proportioneel dan, want mijn stuk moestuin is amper 15mΒ² groot). Niet alleen om de insecten te lokken, maar ik vind het ook gewoon aangenamer om door de tuin te wandelen waar wat kleur en leven in zit. Het vergelijken van de verschillende stukken in de tuin is een goeie tip. Echter is mijn perceeltje voorlopig te klein om dit nu toe te passen, maar ik hou het zeker in gedachten als ik verhuis naar een grotere moestuin! Ik ken vele moestuiniers in mijn omgeving die al vele jaren ervaring hebben, en die wel kale gronden hebben zonder ook maar iets van bloemetje. Als ik vraag waarom dit zo is, krijg ik uiteraard de reactie 'ik werk al 20 jaar zo en ik heb altijd een mooie opkomst". Ieder zijn voorkeur denk ik dan Ik ga voorlopig verder met de insectenvriendelijke variant.
 3. Ik lees vaak de tip om bloemen in de moestuin te zetten om nuttige insecten aan te trekken of net ongewenste beestjes weg te houden (bv tagetes tegen witte vlieg). Toch als ik het overgrote deel van de moestuinen bekijk, zie ik meestal gewoon kale gronden met de verschillende groenten mooi ingedeeld in vakjes. Ik ben gewoon benieuwd waarom dit zo is. Zijn er bijvoorbeeld voordelen om geen bloemen te zetten en de tuin zo strak en overzichtelijk mogelijk te houden? Zijn er hier die vroeger wel bloemen hebben gezet maar er dan terug van zijn afgestapt? Momenteel heb ik afrikaantjes in de serre staan in de hoop de witte vlieg van mijn paprikas te houden 😝 En buiten staan er nog wat bloemetjes om wat lieveheersbeestjes en bijtjes aan te trekken... Ik ben nog maar net gestart met een moestuin, dus helemaal geen idee of bloemen effectief een meerwaarde zijn πŸ™‚
 4. @rorror: Nee, ik heb niets op de planten gespoten. Maar toch bedankt voor de tip! @Flup volgend jaar ga ik ze inderdaad pas later naar de serre verhuizen. Ik heb de aangetaste bladeren weggenomen en de kas een hele dag geventileerd. Ik zie wel of ze er terug bovenop komen πŸ™‚ De bloemetjes groeien alleszins goed verder.
 5. Ik merkte deze ochtend dat heel wat bladeren van mijn kerstomatenplanten bruine vlekken aan de randen vertonen. Op sommige bladeren is dit eerder gespikkeld over het blad maar minder uitgesproken. Is dit ten gevolge van de tomatenplaag 😞? Of kan het ook gewoon van de koude nachten komen? Deze planten staan in de serre. In de ochtend staat er wel steeds condens op de bladeren, maar dan verlucht ik de serre zodat dit op kan drogen. Het zijn de laatste dagen koude nachten met warme dagen geweest. Indien het tomatenplaag is, haal ik dan best gewoon ineens alles weg? Bedankt voor jullie reacties!
 6. Bedankt voor de tips! Ik ga ze ook water blijven geven via de flessen. Momenteel doe ik dit om de 3 dagen. Voorlopig staan de plantjes er nog heel mooi bij. Een stevig groen blad. Waarschijnlijk zit de fles dus toch niet zo diep en kan het water wel bij de wortels. Ik hou ze sowieso in de gaten of de bladeren slap worden. Om de wortels alsnog wat dieper te laten wortelen overweeg ik om de tip van vegetable_girl toe te passen. Even 2 a 3 weken geen water. Ook al durf ik dit niet goed πŸ˜„ Maar het kan de plantjes maar ten goede komen nadien!
 7. Hallo allemaal! Ik ben Jurgen. Wonende in de vlaamse zandleemstreek πŸ‘Œ , meer bepaald in Herzele. Ik ben nog maar net gestart met het moestuinieren, vandaar ook dat ik de weg naar dit forum heb gevonden 😊 Ik heb al vele topics gelezen en al heel wat bijgeleerd. Maar er zal zeker nog een resem aan vragen volgen πŸ˜„ Even kort over mezelf. Ik ben 31 jaar en woon momenteel in een appartement. Ik heb wel een stukje tuin opgedeeld in 2 delen. Het ene deel is ons terras met een graszone erachter zodat de hond buiten kan spelen. Op het terras staat een kleine moestuinbak waarin voorlopig aardbeien en blauwe bessen staan (kleine soort). Achteraan bevindt zich het tweede deel, weliswaar wat kleiner maar we moeten roeien met de riemen die we hebben Op dit stuk is de moestuin ingericht, ongeveer 15mΒ². Als we verhuizen zoek ik wel een groter stukje grond om te moestuinieren. Voorlopig staat hier een folieserre op met daarin paprikaplanten en kerstomatenplanten. Naast de serre staan nog rode en gele uien. Aan de voorzijde staat voorlopig niets, maar daar komt nog butternut te staan (1 plantje) en wat boerenkool maar daar is het nog te vroeg voor. Het leukste aan tuinieren vind ik het zaaien. In spanning wachten wat de opkomst zal zijn en de plantjes effectief zien groeien. Vroeger was ik vooral palmbomen en bananenplanten aan het opkweken uit zaadjes, hoe meer soorten hoe liever (een microbe die ik op reis had opgelopen). Nu is dat verleden tijd en ben ik dus overgeschakeld op de moestuin. Dit jaar heb ik nog plantjes gekocht, maar volgend seizoen wil ik sowieso terug gaan zaaien. Wat experimenteren met verschillende rassen. Hieronder nog wat foto's van hoe mijn tuintje er voorlopig uitziet....
 8. Hallo, Ik heb momenteel in de serre paprikaplanten en kerstomatenplanten staan. Voor de kerstomaten geef ik water via 2L petflessen in de grond. Vrij diep zodat de tomaten wat dieper wortelen. En op deze manier wordt de aarde rond de voet van de plant niet nat en te verdicht na verloop van tijd. Nu heb ik ook petflessen voorzien voor de paprikaplanten (ook vrij diep), maar zonder er echt over na te denken. Nu denk ik dat paprikaplanten hun wortels niet zo diep reiken en dat ze uitdrogen als het water niet genoeg opstijgt door cappilaire werking? Hoe geven jullie paprikaplanten water? Ook via petflessen (maar dan niet zo diep als bij de tomaten), of met bloempotten in de grond, of gewoon rechtstreeks aan de voet van de plant? Bedankt voor jullie antwoorden! πŸ‘
 9. Bedankt! Ik heb ze maar 3 dagen laten afharden. 3 dagen een uurtje of 4. Ik zal er volgende keer meer aandacht aan besteden!
 10. Bedankt voor je antwoord! Herstellen deze bladeren zich nog? Of moeten deze afgeknipt worden? Wat kan ik hiertegen doen om dit te vermijden? Of lost de plant dit zelf op door zich aan te passen aan deze omstandigheden?
 11. Hallo, Ik heb 3 dagen geleden mijn kerstomatenplanten in de serre gezet. Nu beginnen sommige bladeren wat te verkleuren. Het is geen schimmel die op het blad zit, maar eerder het blad die wat bleker wordt. Ik heb in het plantgat wat potgrond gedaan, maar meer niet. Ik geef de tomatenplanten water via PET flessen die in de grond zitten. Dus er komt geen water op de bladeren zelf (behalve de dauwdruppels in de ochtend dan). De serre staat overdag open en gaat 's avonds terug dicht. Ik ben nog maar pas begonnen met een moestuin, dus mogelijks maak ik mij zorgen om niets πŸ™‚
×
×
 • Create New...