-
Aantal items
987 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door malouis
-
Ik had afgelopen jaar Alouette en Carolus. Beide soorten vallen hier goed in de smaak. En ze hebben ook beide een goede opbrengst gegeven - er ligt genoeg in de kelder om het tot de volgende oogst uit te houden. Bij de teelt geen enkel probleem met phytophthora (en ik heb dus NIET gespoten!). Iedereen hier op het complex had afgelopen jaar behoorlijk last van coloradokevers. Had de indruk dat die beesten bij mij een voorkeur hadden voor de Alouette - daar zaten er naar mijn gevoel meer op, maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn geweest.
-
Me wezenloos gegraven om wilde braam, japanse duizendknoop en kweek te verwijderen (en nog iets woekerends waarvan ik de naam niet weet).
-
Van wat je op de plek wrijft: azijn en het sap van zuring zijn beide behoorlijk zuur.
-
Hmmm ... zuring of azijn ... Zou het iets met zuur(graad) te maken hebben?
-
Verdikke! Boompje was net lekker aan de groei - zat stiekem te hopen op volgend jaar de eerste perzik. Zal straks (als het nog droog wordt ) even op de tuin kijken of er ergens zuring staat - denk het wel, mijn moestuin is op dit moment redelijk rommelig.
-
Hoi! Even een vraag over m'n perzikboompje. Hij 'lekt' bij de ent: Boompje ziet er verder goed uit, staat nog steeds grotendeels in blad. Wat moet ik hiermee?
-
Voorgerecht: gevulde pepertjes (Nepalese bell - vers van de plant) Hoofdgerecht: ovenschotel van pastinaak, wortel en aardappel (pastinaak & wortel udk)
-
Vermoedelijk een das in onze (moes)tuin
malouis reageerde op kustlijn's topic in Problemen in de moestuin
Verpiss-dich-Pflanze = Plectranthus caninus Het enige waar katten bij mij een hekel aan hebben is de tuingeranium (geranium macrorrhizum), daar lopen ze absoluut niet doorheen. (Ze proberen er wel overheen te springen, dus het moet een aardige breedte hebben wil het als afrastering dienen.) -
Andere optie: platowood
-
De doos is aangekomen. Ik ben ff zoet.
-
@Erny Last van ruimtegebrek?
-
Ik wil deze ronde ook graag mee doen.
-
Veel kracht en sterkte toegewenst aan Henk en de kinderen en alle familie, vrienden en bekenden. Dat jullie steun bij elkaar mogen vinden in deze moeilijke tijd.
-
Ben net thuis, 't is aardedonker, dat lukt dus niet.
-
Appel-tomatenchutney 500 gr appels 1 kg tomaten 1 lombok 1 grote ui 300 gr suiker 3,5 dl azijn 1 theel zout 1,5 theel gemberpoeder 1,5 theel mosterdpoeder 1 mp cayennepeper Maak de appels, ui en lombok schoon en snijd ze in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel op een sudderpitje tot een dikke brij inkoken. Vul de brandschone potjes tot 1 à 1,5 cm onder de rand en sluit ze direct af. Deze chutney moet 15 minuten gesteriliseerd worden. Geen weckketel? Geen probleem! Dit gaat prima in een gewone pan: Zet de potten op een doek in de pan en vul die met heet water tot de potten voor ongeveer driekwart in het water staan. Verhit het water tot 90°C. De tijd van steriliseren gaat in als de juiste temperatuur bereikt wordt. Als je geen thermometer hebt, gewoon net tegen de kook aanhouden. Laat de potten nooit afkoelen in de pan, maar zet ze op een (hand)doek op het aanrecht, met een doek eroverheen om al te grote temperatuursverschillen te vermijden.
-
Appelchutney 1,5 kg appels 3 groten uien 3 tenen knoflook 3 dl azijn 75 gr gember 175 gr bruine suiker 120 gr rozijnen 1 mp cayennepeper 1 mp piment 1 theel kurkuma Maak de appels, uien en knoflook schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze in een pan samen met een gedeelte van de azijn en laat het geheel zachtjes koken (deksel op de pan) tot de appels moes zijn. Voeg de overige ingrediënten toeen roer tot alles weer aan de kook is. Laat het zonder deksel indikken op een sudderpitje. Doe de chutney heet in brandschone potjes en sluit die direct af.
-
@weknow Ik vind het moeilijk kiezen. Alle recepten die ik heb neergezet zijn chutneys die ik lekker vind. De kruisbessenchutney is ontzettend lekker - heel mild van smaak, bijna jamachtig. De appel-courgettechutney - doet het heel goed bij kerriegerechten en indiaas eten. De rabarberchutney - mooi evenwicht tussen pittig, zoet en zuur.
-
Ik heb hem niet in deze tijd van het jaar - dan zijn er genoeg andere groenten. Ik zaai hem eind van de zomeren plant hem dan uit in de kas zodra die leeg is, of onder plastic/vliesdoek. Dan kun je er eind winter en in het vroege voorjaar van eten. Jonge blaadjes kunnen ook uitstekend als salade gegeten worden.
-
Ach het gaat om de dikste prei, niet om het mooiste blad.
-
Barrière van dakpannen voor de frambozen geplaatst, onkruid gewied, courgettes geplant en van een zonnewering voorzien, wat kruiden geplant, zaaigoed water gegeven. En natuurlijk wat gekletst met de buren.
-
Tomaten verhuisd van de ka thuis naar de kas op de tuin, en de bleekselderij uitgeplant.
-
Buurman op de tuin heeft vorig jaar ook het restant van twee jaar daarvoor gebruikt, en had ook een prima opkomst (ander ras dan ik had). Vorig jaar had ik trouwens 3 rassen, twee vers gekocht en een deel van dat oude zakje. Het oude zaad kiemde perfect, de twee nieuwe zaten op 0% en ca. 50%. Misschien vooral ras-afhankelijk? Dat is inderdaad heel belangrijk!
-
Dat van het niet kunnen bewaren waag ik te betwijfelen: het drie jaar oude zaad kiemt hier uitstekend!
-
Oké, een paar foto's van twee planten die ik vorig jaar einde seizoen heb binnengehaald: Habanero White Explosive Ember Ik heb ze in gewone universele potgrond waar ik wat perliet doorheen heb gedaan voor de waterhuishouding. Verder krijgen ze zo nu en dan wat tomatenvoeding.
-
Eeuwige moes bloeit wel, maar niet vaak. Er zijn ook andere soorten die eeuwige moes genoemd worden, die wel vaker bloeien, maar die leven dan ook een stuk korter.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.