Jump to content

Cathelijne

Members
 • Posts

  95
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Friesland
 • OCCUPATION
  Freelance docent/vertaler Zweeds
 1. Helaas geen tunneltje meer. Zag ook dat ik pas vanaf mei had mogen uitplanten, maar aangezien er ook geen nachtvorst meer wordt verwacht (alleen vannacht nog 4 graden en daarna richting de 7 graden 's nachts) hoop ik dat het goed gaat. Volgende keer even in de aantekeningen kijken wanneer ik mag uitplanten. Ben 10 dagen te vroeg ... en anders heb ik nog wat zaadjes over
 2. Nog een paar foto's van wat er nog binnen staat. Ik draai de bakken regelmatig even om zodat ze niet 1 kant op groeien. Net bakken omgedraaid, daarom lijkt het erg vol. (is het ook, maar niet zo vol als dat het nu lijkt) Paprika Kerstomaat Prei (met daaronder 2 bakken met gewone tomaten) Bloemkool Kerstaubergine Kerstomaat (paste niet meer in kweekbakje) Oeraugurk Chilipeper
 3. Ohoh... ja ik heb ze naar buiten gedaan omdat ze echt te groot werden voor de potten en ik zag dat de kiemblaadjes wat begonnen om te krullen. Voor mij een teken (ben ook maar een beginner) dat ze het niet fijn meer vonden in de pot. Aangezien de nachtvorst voorbij lijkt op de lange termijn vooruitzichten, dacht ik dat het wel kon. Bedankt voor je uitleg over de bonen! Zal ook overal bamboestokjes bij gaan zetten. De peulen konden zonder gaas (stond op het zakje) maar van de tuinbonen wist ik het niet zeker. Jij ook een fijn weekend
 4. De komkommers, sikkim-komkommers en courgettes staan op hun perceeltje dus mijn aanrecht is weer vrij. 20 mooie plantjes op 24m2. Helaas zeiden 1 komkommer & 1 courgette "knak". Die verblijven nu op de composthoop Ook de zonnebloempjes staan op een rijtje in de zon Nu heb ik alleen nog tomaten, pepers, kerstomaatjes en augurkjes in huis in de vensterbanken staan. En 2 van de 5 kerstaubergines (28-3 gezaaid) hebben toch nog besloten om hun koppie boven het zand uit te steken afgelopen week. Ik had al bijna de hoop opgegeven. De tomaten en pepertjes worden al bijna te groot voor de vensterbank-kasjes, ze piepen door de luchtgaatjes heen. Tijd om ze volgende week te verpotten (en dus ook om de kas eindelijk eens op te gaan zetten!) Ohja, natuurlijk ook nog 4 plantenbakken met prei, bloemkool, spruitkool en broccoli, hoewel ik die laatste twee weinig kans geef. Ik denk dat ik maar in de volle grond ga zaaien volgende week. Foto's volgen vanmiddag, ik ga nu eerst de komkommers en courgettes wat water geven. ==== foto update Zonnebloemen Links 2 rijen peulen, rechts 1 rij tuinbonen (moeten tuinbonen klimmen trouwens?) Aardbei en rabarber. De linker 3 rijtjes aardbei slaan niet zo goed aan 1 Rode aalbes, 1 kruisbes, nog een heleboel struiken van een soort rode bes (geen aalbes) waarvan ik niet weet wat het is - dus een verrassing! Frambozen langs de rand 2 maggiplanten Van achter naar voor op de foto: 2 rijen komkommers (10) 1 rij sikkim komkommers (5) 1 rij met 1 komkommer en 4 courgettes Vanmorgen 2 tunnelkassen opgezet en 4 soorten sla gezaaid: italiaanse mix pluksla, rode kropsla, ijsbergsla en lollo rossa. En buiten de tunnels nog een rij snijbieten. Overzicht moestuin === Eigenlijk was het de bedoeling om bij de komkommers en courgettes ook nog een klein (2x2m) veldje suikermais te zaaien, maar dat past niet meer. Dus dan maar mijn ongebruikte perceeltje daarvoor gebruiken, aangezien we een groot fan van mais zijn hier Dan komen daar ook wat tomatenplantjes te staan, eens kijken of die het in de volle grond doen hier.
 5. Dank je Antoine, dat geeft me hoop! Minder water, meer licht, ik hoop dat er nog iets te redden valt. Ik was van plan om binnenkort de tweede lading te zaaien, maar met warmer weer op komst denk ik dat ik eerst even wacht tot mijn kas opgebouwd is, dan kunnen ze 's nachts daar in en overdag lekker in het zonnetje. De bakken met spruiten, broccoli, en ook de bloemkool (ook al zo lang geworden in 2 dagen tijd) en prei (komt net op) staan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat buiten en gaan daarna weer naar binnen. Met opnieuw zaaien verlies ik niet zo veel tijd lijkt me, deze zijn 7/4 gezaaid, dus amper een week oud. Na 2 dagen staken de eerste spruitkooltjes de kop al boven. Ik heb potgrond van de C1000, maar zal eens op zoek naar zaaigrond. Bedankt voor alle tips!
 6. Ik zie een overeenkomst hier... of twee? Koken voor een weeshuis is ook een van mijn specialiteiten. Ik heb daarom maar een ruime diepvries en veel diepvriesbakjes aangeschaft Momenteel staan er 120 tomatenplantjes en 60 paprika's in de vensterbank (hoppa, hele zakje zaad in de meegeleverde grote bloempot vd Aldi). Beetje te veel van het goede... Bij het verspenen merkte ik pas hoe veel het er waren... Leermomentje voor volgend jaar Wanneer ze volgende week in grote potten gaan, zal ik selectief moeten zijn. Lastige opgave want ik houd er niet van om iets wat groeit, dood te maken...
 7. Ik heb ze nu even buiten in het avondzonnetje gezet. Zal ze morgen ook de hele dag buiten laten staan en hopen dat ze wat dikker worden ipv langer. Ik zaai in de woonkamer, 20gr constant (dag/nacht), vrij veel licht hier maar geen plek meer in de vensterbank dus ze stonden op tafel, wel volop zon in de ochtend en voormiddag. In feite hetzelfde verhaal als mijn tomatenplantjes dus, die waren (zijn, maar wordt beter) ook allemaal zo lang en dun, schoten de lucht in. Mijn tomatenplantjes zijn aan het bijtrekken, die worden niet echt veel langer nu ze verspeend zijn en in de vensterbank staan, en krijgen nu ook meer blaadjes en worden wat dikker.
 8. Ah gelukkig, ik ben niet de enige! Gedoseerd zaaien is nog een lastig kunstje om te leren Bij mij lijken ook alle zaailingen te gretig de lucht in te willen. Ze staan licht en het is niet gek warm hier. Ik blijf nog even meelezen.
 9. Rozenpot, dank je ik zal eens gaan google-en Voor de zakken potgrond heb ik te weinig ruimte. Mijn kas is maar 2x3m, dan kan ik er vrij weinig kwijt. Of ik heb gewoon te veel plantjes natuurlijk...
 10. Ik heb 7 april in balkonbakken gezaaid en na 2-3 dagen kwamen de ukkies al op. Ze zijn nu al zo'n 5cm groot. Volgens de vooruitzichten wordt het -1 vannacht. Is het verstandig om zometeen de zaailingen in de volle grond te stoppen, of moet ik vandaag nog even afwachten? Pas na woensdag wordt het 's nachts hier wat warmer, maar ik ben bang dat de plantjes dan al echt lang zijn geworden. (allemaal naar de zon gericht, zal de bakken zo weer omdraaien) Op de zakjes staat trouwens zaaien maart-mei, uitplanten april-juni. Ben alleen wat bang voor de nachtvorst. Zijn de plantjes vorstbestendig in dit stadium?
 11. Cayennes van 20cm lang, ik ben benieuwd Welke P maat zijn die potten, vrij groot dus? Met kleine potten van 10cm doorsnee kom ik er niet gok ik... Moet dan maar even op zoek naar grotere potten. Schotels is ook handig inderdaad. Geef je in de schotel water zodat de wortels het op kunnen zuigen, of geef je in de pot zelf water?
 12. Zodra de kas opgebouwd is, wil ik alles gaan verpotten zodat het meteen de kas in kan (en ik weer gebruik kan maken van mijn aanrecht ). Ben nu dus op zoek naar de juiste potten. Zoals de titel zegt, welke potmaat gebruiken jullie voor tomaten, kerstomaten, paprika's en pepers? Kies je voor vierkante potten of voor ronde, en waarom?
 13. Ik heb ze in langwerpige balkonbakken gezaaid en ze staan hier in de woonkamer. Gister nog maar 2 spruitkooltjes te zien, nu al een bak vol! Zelfde geldt voor de broccoli, gisteravond 1 kiempje en nu ook een bak vol. Nu nog wachten op de bloemkool en de preiplantjes Zal denk ik wel met de temperatuur te maken hebben. Buiten is het nog erg koud 's nachts en hier in de woonkamer is het constant 18-19graden.
 14. Een paar jaar geleden heb ik een snack komkommertje van de AH op het balkon bij mijn ouders gezet. Deed het prima, tot er een hagelbui voorbij kwam Het is dat ik al 12 komkommers en 5 sikkims gezaaid heb, anders had ik er ook nog wat snack komkommertjes bij gehaald. Wie weet doe ik het toch nog wel... Maarre, op tweede paasdag naar een tuincentrum (of meubelwinkel, of wat voor winkel dan ook) is echt niet mijn favo bezigheid. Vooral met dit weer zal het hier ontzettend druk zijn geweest, niet mijn ding... Wel fijn dat je geslaagd bent voor je inkopen!
 15. Ja, zo denk ik er ook over hoor Ik heb eindelijk de kas van de aanhanger afgeladen (in de stromende regen) en ga deze week bezig met het geheel schoon te maken. Alles zit onder een dikke laag mos, en de ruiten zijn niet meer doorheen te kijken. Nog een flinke klus dus. Moet ook wat nieuwe ruitjes bestellen maar als alles dan op orde is, mogen de plantjes de kas in en wordt ons piepkleine huisje ook weer wat leefbaarder! Hoewel ik dan waarschijnlijk weer nieuwe dingen voor ga zaaien
×
×
 • Create New...