Ga naar inhoud

rubo

Members
  • Aantal items

    389
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door rubo

  1. Waarom een zakje zaad kopen met zo'n 50 zaadjes als je voor minder geld 2 plantjes (in zo'n perskluitje) op de markt kan kopen. Die plantjes kunnen dan gelijk beginnen met groeien zodat je in het volgend jaar (liefst nadat er een vorstperiode overheen is geweest) een maaltje boerenkool kan oogsten. Dit geldt overigens ook voor andijvie. Als je bak 1.20 x 1.20 is kan je er wel 5 in kwijt. Dat is als nateelt een prima groente. Vergeet niet vóór het planten goed te bemesten.
  2. Hier mag je idd trots op zijn. Ondanks dat het een heel bouwwerk is en het de beschikbare ruimte behoorlijk opvult is het een speels geheel geworden. M'n complimenten.
  3. In de vorige winter is mijn (dure) kogelkraan en een deel van het leidingsysteem (50 mm) kapot gevroren. Deze heb ik in het voorjaar vervangen door de veel goedkopere schuifkraan. Desondanks heb ik het vat leeg laten lopen omdat je 's winters toch geen of weinig water gebruikt. Alle hulpstukken als sokken, bochten en T-stukken van PVC heb ik niet gelijmd maar van het type met rubber afdekring gebruikt. Deze zijn wat duurder (Ollander hé) maar mocht de zaak toch gaan bevriezen dan is er wat speling en kan eventueel de zaak gerepareerd worden.
  4. Hoi Anton, Ik denk dat die tips die nog ontbreken er vanzelf wel komen als je een oproep plaatst na uitgifte van de app. En dat ze in dit stadium nog niet in de juiste volgorde staan lijkt mij niet belangrijk. Dat komt er bij het proefdraaien wel uit. Eerst de hoofdlijnen en daarna de detailering en optimalisering. Veel succes
  5. Dit naar aanleiding van mijn reactie: Tijdens het doorlezen van dit, interresante, topic staat op pag. 2 de storende fout dat witlof onder de bladgroenten valt i.p.v. onder de wortel- en knolgewassen. Mee eens maar wel nadat je de wortels geforceerd hebt tot productie. De feitelijke teelt (en daarmee de belasting van de grond) is dan ook de teelt van de wortels en niet het blad.
  6. Het nut van worteldoek ongaat me. Als je de bakken zelf gaat maken is 1.20 m breed een rendabelere breedte. Dan is er aan weerskanten tot aan het midden nog goed bij te komen. De lengte is in feite niet belangrijk maar als je de ruimte hebt zou je aan 3 m of 3.60 m kunnen denken. Maak het hoofdpad niet smaller dan 1 m en tussen de bakken is 30 cm de minimale maat en 40 cm beter. Met deze maatvoering heb je dezelfde techniek als de 1 x 1 m bakken maar door de lengte ben je veel flexibeler. Het beste is toch de zode af te plaggen en af te voeren. Daarna omspitten en elke Engerling die je kunt vangen is meegenomen.
  7. Tijdens het doorlezen van dit, interresante, topic staat op pag. 2 de storende fout dat witlof onder de bladgroenten valt i.p.v. onder de wortel- en knolgewassen.
  8. Door de geringe luchtinhoud wordt het in dit kasje, op het moment dat de zon gaat schijnen, direct 50 gr. Ik kan géén reden bedenken waarom je dit zou willen kopen.
  9. Alles heeft z'n prijs maar Azobé steigerplanken welke ook voor bruggen en bootsteigers wordt gebruikt gaan erg lang mee. Ik heb de dunne versie van 18 mm nu al 5 jaar in de moestuin als kantplank in gebruik met geen centje pijn. Ook heb ik 8 jaar geleden verhoogde perken in de siertuin gemaakt welke aan de binnenkant bekleed zijn met antiworteldoek. Hiervoor zijn planken van 24 mm dik gebruikt. 2 planken boven elkaar met een dekplank erop. Alles voorboren en RVS-schroeven gebruiken. Nergens rottingsverschijnselen te ontdekken.
  10. Iets om in overweging te nemen is de beschikbare grond als geheel om te spitten en er paden in te trappen of bedden te maken met een omranding van bijv. steigerplanken. De bedden maak je dan 1.20 cm breed zodat je aan weerskanten tot het midden erbij kan met tussen de planken paden (al of niet betegeld) van min. 30 cm. Het voordeel van bedden t.o.v. één stuk grond is dat je niet op de bedden loopt (betere structuur) en dat je van de jaarlijkse spitbeurt in het voorjaar (op zware klei in het najaar) af bent. Even los woelen is genoeg. Een hoofdpad is min. 1.00 m breed en de beste plaats voor de compostbakken is in de schaduw.
  11. Korrels hebben t.o.v. vloeibare vorm de voordelen van de lange werking en het beter kunnen doseren van de gift. Echter kalk is dermate langzaam oplosbaar dat ik dit in poedervorm geef (Dolocal) bij windstil weer. Kalk uit de bouwmarkt is absoluut géén tuinbouwkalk !
  12. Koop géén zakken bemeste tuinaarde bij een tuincentrum omdat dit enerzijds door het aantal veel te duur wordt en anderzijds je niet weet wat ze in die zakken stoppen en de algemene ervaring en mening (ook op andere fora) is dat dat niet veel soeps is. Beter bij een hoveniersbedrijf naar goede grond gaan informeren.
  13. Ja, tijdig toppen. De plant gaat dan uit de oksels scheuten aanmaken (dieven) die je nu dus moet laten zitten. Zo krijgt de plant 2 of 3 stammen.
  14. rubo

    Telen op worteldoek

    Ik denk dat ik er volgend jaar er ook voor een deel toe over ga. Ik heb nogal last van katten die in de net gezaaide bedden zitten te schijten. Klopt het dat je zo ook minder last hebt van wortelvlieg of is dat een fabeltje ?
  15. Als hij op de noordzijde staat vrees ik het ergste. Het resultaat zal een lange, slappe en gelige bonenstaak zijn zonder vruchtvorming. Een andere standplaats geven is het enige wat je kunt doen. Helaas
  16. Ik ben er wat sceptischer over. Dat zand is vulzand of straatzand en geen scherpzand of metselzand wat wel gebruikt wordt om bijv. kleigrond waterdoorlatender te maken. Verder zit er in dat zand totaal geen bodemleven. Ik zou het voor het afgraven en aanvullen met grond. Ik neem aan dat je niet ieder jaar op die grond worteltjes gaat telen
  17. Een tomatenplant op de vensterbank zal kleiner worden dan in de tuin en er hangt veel af van de hoeveelheid licht. Regelmatig water geven en bijmsten is belangrijk. Hoe groter de pot is hoe beter en niet vergeten de kleine uitloper welke zich in de oksel van een blad groeit eruit te nemen (dieven).
  18. rubo

    Ontwerp Moestuin

    Compostbakken kunnen beter in de schaduw maar als dat niet mogelijk is dan kan er ook iets van een afdak boven gemaakt worden. Paden van 20 cm zijn zondermeer te smal. 30 cm is het minimum . Het nut van 20 cm tussen de compostbakken en 25 cm achter de rechter bak ontgaat me. Een bedbreedte van 1.20 m is ideaal. Er zit ergens een fout in de maatvoering. 4x 1.20 + 3 x 20 = 5.40 en geen 5.20.
  19. rubo

    Groen dak?

    Denk ook aan de windvang van heesters en bomen. Verder is de waterafvoer en drainage een punt.
  20. zie de topic "foto's van je compostbak" op pagina 10. Hier staat het uitgelegd.
  21. Bij mij gaat de kippenmest met strooisel (houtschaafsel) en konijnenmest met stro op de composthoop. Ik hanteer het driejarig systeem. Ik heb het laten analyseren op voeding en zuurgraad en dat blijkt prima in orde te zijn. Een aanrader dus.
  22. Daar zit wel wat in wat Bit schrijft. Ik hou niet zo van puntensystemen en waardering tekens. Een antwoord op een vraag doe je met de beste bedoelingen gebaseerd op eigen ervaring en studie. Bovendien worden foute antwoorden door anderen direct gecorrigeerd en zo leert iedereen van iedereen en juist dat is de doelstelling van een forum, toch ?
  23. Kijk eens op marktplaats. Daar varieert het van duur en heel groot tot gratis en zelf afbreken.
  24. Bij mij staat de Mara des Bois deels in bloei en deels rijp te worden.
  25. Postelein en spinazie (scherpzaad)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...