Jump to content

sacajawea

Members
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  maastricht
 1. Voor mij is het wel effe dubben. In de eerste plaats waarschijnlijk laat met alles te zaaien. Had mooi gedacht combinatieteelt aan te brengen en zodoende te proberen om vijanden op een natuurlijke manier te verweren of te elimineren. Maar ja, als je vrijwel alles tegelijkertijd zaait, dan is de ene groente allang uitgegroeid en de ander moet nog beginnen. Dan dacht ik verstandig te zijn om een compostvat aan te schaffen. Ook veel over gelezen MAAR nergens was ik tot nu toe tegen gekomen dat ik de composthoop zo ver mogelijk van de moestuin weg moest zetten. Is ook niet mogelijk, zo'n grote tuin heb ik nu ook weer niet. Mijn hele moestuin wordt opgevreten door de slakken. Zo komen van de buurmans tuin onder de schutting door. Ik heb al twee bio.. slakkenvallen geplaatst. Geen effect. Cacaodoppen voor de rand van de moestuinbakken gelegd en satestokjes rondom geplaatst. Vannacht heeft mijn oudste zoon op z'n minst 8 slakken verwijdert. Maar vanochtend was toch mijn bladkool aangevreten.... Broccoli, bloemkool, sla, bonen en koolraap alles aangevreten
 2. leonie; gebruik je geen zand om te mengen. dus er bestaat speciaal stekgrond en zaaigrond, ik bedoel heet dat ook zo
 3. ik heb geprobeerd prei en radijsjes binnen te zaaien maar dat is slappe boel geworden. Natuurlijk heb ik ook teveel zaadjes op een te klein oppervlak gebruikt. En ik heb potgrond gemengd met een beetje zand gebruikt. Ik had ergens gelezen wit zand maar mijn dacht dat gewoon speelzand ook wel goed zou zijn? Wat gebruiken jullie
 4. rantje; doe jij dan 1 zaadje voor bv 1 bloemkool en dan in 1 vak zo ook met de spruitkool,savooikool en de broccoli? Tenminste als ik maar 1 vak wil gebruiken. Heb op je site ook over hobbyzaad.nl gelezen. Inderdaad, ik vroeg me al af wat ik met al die zaadjes moet die overblijven. gelukkig zijn sommige nog tot in 2015 goed maar er blijven toch over. weer wat geleerd. Duurt het ongeveer 2 maanden voordat er een plantje groeit? Is dat de gemiddelde tijd bij de meeste groenten?
 5. Rantje; ben net op je blog geweest en ik vind het geweldig wat je allemaal doet en uit probeert. Ik ben ook nog een leek maar ik heb bij jou toch al een paar dingen gezien waar ik enthousiast van werd. Die aardappelen in een groene zak... en dan zag ik ook nog spruitkool in een vak staan... Ik ben mij suf aan het piekeren met mijn boerenkoolzaadjes en spruitkoolzaadjes, want ik heb ook een vierkante meter tuin. Als ik het goed zie, heb je daar 1 spruitkoolplant? Heb je deze gewoon in de volle grond gezaaid en hoe. Over de boerenkool heb ik al elders antwoord gekregen, dus dat heb ik wel inmiddels in mijn hoofd. Ik zag ook een kweekkast op een van je foto's. Heb je die ook zelf gemaakt of kant en klaar gekocht? Ik ben nu ook vooral aan het lezen en lezen.. maar op een gegeven moment wil ook gewoon in actie komen. Het weer zit niet mee, bij ons heeft het alweer een paar keer gesneeuwd vandaag. Tja en ik ben ook al meerdere malen opnieuw met een schema begonnen...Het is echt een puzzel. Heel herkenbaar.
 6. Ik heb een praktische gids van je eigen groentetuin op 1 vierkante meter maar daar staat niks vermeld over de boerenkool, alsmede de spruitkool. Zal wel komen omdat ze meer plaats innemen. Maar Jorg; Je zegt eerst in een potje zaaien, daarna in het vak planten... Op het zakje staat: juni/juli zaaien en vanaf oktober kan ik oogsten... Na hoeveel tijd komt er dan een plantje? Dat staat nooit op die zakjes. Dan zou ik weten of ik voorheen iets anders kan zaaien en oogsten. Inderdaad kan ik in plaats van 1 vak 2 vakken in gebruik hiervoor nemen.
 7. zoals ik al eerder aangaf, is dit mijn eerste ervaring met uberhaupt iets in de zin van tuinieren ed. Ik heb wat zaadjes van radijs in een champignonbak gedaan, vorige week. Nu heb ik al stengeltjes van 5 a 6 cm hoog, wel dun. Ik denk dat ik teveel gezaaid heb op een klein stuk. Het zijn 16 stengeltjes. Ik heb in "je eigen moestuin op 1vierkante meter" gelezen, dat radijs niet van uitplanten houdt. Dus.... ik kan deze niet meer in de volle grond zetten? En....is het nu beter dat ik ze in een grotere bak verplaats? Ze staan nu op de vensterbank met veel lichtinval, ik geef ze iedere dag water, weet niet of dat teveel is. Is het dan mogelijk dat ik ze over enkele weken uit de bak op de vensterbank kan oogsten? Dan de zomerprei. Heb ik ook zaadjes in twee bakjes van chinees gedaan. Wel met potgrond. Heb daarover in hierboven genoemd boek gelezen, dat ze niet gedijen in potgrond maar alleen in teeltaarde. Dat weet ik nog niet, want er is nog niet veel te zien na 1 week. Maar ik ben bang dat ik daar ook teveel zaadjes in heb gedaan. Ik weet het niet. Als ze al uitkomen, is het dan ook verstandig om in een grotere bak te zetten? Of na een tijdje beter meteen in volle grond te zetten. Ik heb in ieder geval een beetje succes met de tuinkers haha
 8. Ik heb een zakje zaad gekocht en daarop staat in juni/juli zaaien op een kweekbed tot ze 3 tot 4 blaadjes hebben en dan in volle grond op een afstand van 65x50 cm van elkaar. voor mij als beginner toch ook wat vragen hierover: wat is een kweekbed/zaaibed? waarschijnlijk miskocht want ik kweek in bakken. ik neem aan 1 zaadje staat voor 1 kool? Dus kan ik in 1 vak maar 1 koolplantje plaatsen. Hoe gaat dat met oogsten? Doe ik dat met iedere keer een paar bladen pakken? En kan ik dan zo nog een paar keer van een plant oogsten? of is het na 1 keer gedaan en ligt m'n plantvak in de winter leeg. Sorry, ik voel me echt nog onnozel hierin. Heb totaal geen ervaring hiermee. Maar wil me dolgraag hierin verdiepen.
 9. In een wcrolletje zaaien. Zet je er dan een schoteltje onder en hoeveel zaadjes doe je daar dan in. zo'n rolletje lijkt me erg smal? zegt een leek.
 10. Ja, ik heb een tuin op het zuiden met een groot en veel lichtinval. Ik hoopte dat op de vensterbank wel een plek zou kunnen zijn om uit te proberen. De temperatuur is wel hoger dan 10 a 12 graden want de verwarming zit eronder. Ik heb geen kweekkastje maar wil het in gewone potjes proberen, met gaatjes onderin. moet ik er dan toch nog iets over heen doen. Hoe lang zou ik dan moeten wachten tot ze sterk genoeg zijn om naar buiten te kunnen. Ik vraag me af: stel dat het goed lukt en de plantjes op de vensterbank goed doorkomen maar buiten is het nog vorst, hoe dan verder. sorry maar het is voor mij de allereerste keer en heb totaal geen ervaring. Tja en of ik groene vingers heb, dat weet ik nog niet. Dus ik zal heel veel gaan vragen...
 11. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4
 12. Alvast bedankt voor de snelle reacties. Momenteel heb ik nog heel wat te lezen op het forum. Een foto zal er deze week aankomen. Ik ken niemand in mijn omgeving die aan moestuinieren doet,dus ik vind het wel prettig dat ik dit forum gevonden heb. Zal hier nog veel plezier aan beleven.
 13. Hoi, Ik heb zaad voor voorjaarsprei gekocht. Op de achterkant staat dat deze alleen achter glas te zaaien is? in jan,feb,mrt. Maar ik heb hier ergens ook gelezen dat het dan eens kan tegenvallen. Moet ik nu toch binnenzaaien of kan ik ook wachten tot later voor in de volle grond.
 14. Hoi allemaal, Ik ben petra,getrouwd en heb 2 zonen van 13 en 17 jaar. sinds een half jaar werkloos. Dus ik heb veel tijd over. Omdat ik nu een jaar diabetes heb, heb ik mij verdiept in gezonde voeding. Van het een komt het ander. Ik wil graag zo veel mogelijk biologisch en puur eten. Nou dat viel niet mee als het financiƫle plaatje met meer dan de helft vermindert. Dus nu heb ik besloten om zelf groenten en kruiden te gaan kweken. Ik heb een paar bakken klaar staan in de tuin. sinds vorige week zaadjes gekocht. Maar eerlijk gezegd ben ik een leek op dit gebied en ik hoop dan ook op deze forum veel te kunnen leren. voor een foto moet ik een van de kids gaan vragen want ik weet niet hoe dit gaat. Zou wel leuk zijn want het ziet er nu allemaal kaal uit, wie weet hoe het er over een half tot 1 jaar uitziet.
×
×
 • Create New...