Jump to content

D_SDennis

Members
 • Content Count

  437
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Rhenen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ziet er wel uit als kweekgras. Het beste is gewoon spitten met de spitvork (niet met de spade) en dan alle wortelstokken met de vork eruit 'zeven' en wegplukken. Ja, dat is wat werk, maar je haalt zo 95% van de wortelstokken er uit. Wat zometeen in maart dan nog opkomt, trek je er met de hand zo uit. En dan heb je pas je onderhoud gehalveerd. Nu je hebt gespit, gaat er heel veel gewoon opkomen. En ik zou er dan geen houtsnippers opstrooien, want het groeit daar gewoon doorheen. Eerst helemaal schoonmaken en dan pas houtsnippers. En de zode van gras goed uitkloppen, want dit barst van het goede bodemleven. Alleen de wortels moet je kwijt. Succes!
 2. De tweede ziet er uit als verse rozetten van de basterdwederik.
 3. Snoeien is alleen toegestaan mits dit geen kwaliteitsverlies aan de boom veroorzaakt. Dus als je wortels uit je tuin snoeit, maar daardoor gaat de boom dood, dan kun je een probleem hebben. Dat geldt ook als je overhangende takken wegsnoeit en er geen normale boom overblijft. Hoe strak men daarmee omgaat, verschilt per gemeente, maar het is goed je even te verdiepen in de regels van je gemeente. Wat de wortels betreft, dat is een lastige, want helemaal afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Maar in verreweg de meeste gevallen heeft een boomwortel niets te zoeken in of onder een fundering. De bodem is er sterk verdicht, het is er droog en er is meestal niets te halen voor een boomwortel. Dus meestal hoef je je geen zorgen te maken. Wortels kunnen wel tot tegen je fundering groeien, maar daar ontstaat ook geen schade door, tenzij de boom op veel kortere afstand tot de boom staat. Dan kan er wat gaan wrikken, maar dan heb ik het over minder dan 2 m bij een heeeel dikke boom. Heb je een heel oud huis, met een fundering van baksteen, dan zou er in theorie een wortel doorheen kunnen groeien. Maar alleen als die wortel dan voedzame grond treft, bijvoorbeeld door een lek riool, dan kan een wortel die eenmaal door een kiertje is gegroeid, je fundering geheel ontwrichten. Maar zoals ik al aangaf is daar zelden sprake van. Wat betreft snoeien, beuken houden niet van snoeien, behalve als ze jong zijn. Hoe ouder de beuk, hoe minder je moet snoeien. Bovendien zou snoeien geen oplossing zijn voor de wortelontwikkeling en de opgedrukte tegels. EN een boom zo snoeien dat er daarna nog steeds een mooie beuk staat, is bij een boom van 12 m geen makkelijke klus. Meestal zie je dat er alleen onderin de kroon wat takken worden weggezaagd, maar uiteindelijk lost dat het probleem niet op en wordt een boom steeds lelijker. Je zit mogelijk met een lastig vraagstuk. Als je zou gaan snoeien en oppervlakkige wortels onder de tegels weg zou gaan halen, dan gaat dit meestal ten koste van de gezondheid van de boom. Zoals zo vaak staan bomen vaak op de verkeerde plek. Als je allerlei kunstgrepen moet gaan uithalen om overlast te beperken, dan hoort die boom er feitelijk niet. misschien moet je overwegen dan de boom weg te halen, want een beuk wordt uiteindelijk erg groot. Ik weet niet waar je woont in Groningen, maar op de zandgronden worden beuken zo maar 25 m hoog. Op de Groningse klei meestal een stuk lager, maar 15 m is makkelijk haalbaar. Aan de andere kant, bomen vervullen een belangrijke rol en je kunt tal van voordelen opsommen waarom je een boom zou moeten laten staan. Ik hoop dat deze info een beetje helpt. Misschien eens een foto plaatsen, want dan wordt het iets makkelijker om iets specifieker te duiden.
 4. Hangt natuurlijk af van je grond, maar meestal is er niets mis mee een jaartje niet te bemesten. Zeker niet als je je goed houdt aan teeltwisseling.
 5. Dit lijkt me het gewoon fluweelpootje. Komt veel voor op kastanjes!
 6. De combinatie van hitte en droogte/droge lucht maakt ideale omstandigheden voor spint.
 7. Spint, ik heb het ook op mijn komkommers. Dat gaat uiteindelijk wel ten kosten van je vruchten. Aangetast blad weghalen en veel, veel koud water sproeien, want spint kan niet tegen vocht.
 8. Ik heb een vraag over Spaanse pepers. Ik heb dit voorjaar Spaanse pepers, Jalapenopepers en een soort paprika gezaaid. Allemaal zijn dit nu gezonde en goed groeiende planten geworden. De paprika's zijn prima, de eerste al geoogst en meerdere op komt. De Jalapenopepers prachtig: Vele zitten er aan en zijn bijna klaar om geplukt te worden. Prima tot dusver. Maar de Spaanse pepers vallen me tegen. Er zitten er heel veel aan, maar ze stellen niet veel voor. Ze blijven klein, zijn zacht, ofwel hol en hebben een heel dun wandje, eigenlijk meer een velletje. Als ze rood zijn scheuren ze zo los van het steeltje. Het ziet er allemaal niet zo prettig uit. Wie weet wat hier aan de hand is? Ik zou gewoon frisse, meer dikwandige pepers willen oogsten en niet van die dunne, vaak ook misvormde en veel te kleine pepertjes.
 9. D_SDennis

  Tomaten Topic 2020

  Dank voor de reacties!
 10. D_SDennis

  Tomaten Topic 2020

  Iemand een idee wat hier mee aan de hand is? Is geen foto uit Nederland maar uit de VS. De oogst van een neef van mij uit zijn tuin in Kentucky. Ik vind het er vreemd uitzien, iemand een idee? Ik bedoel dus de bovenkant van die tomaten.
 11. Jep, niets mis mee, maar het is wel te vochtig. Je moet eigenlijk ook regelmatig even luchten, zeker als je zaden ontkiemen. Dit is een inktzwammetje, een soort van het geslacht Coprinellus. Als je deze tussen je vingers fijnwrijft, dan verandert het in een zwarte vloeistof.
 12. D_SDennis

  Tomaten Topic 2020

  ik snoei eigenlijk nooit bladeren, behalve de onderste die echt de grond raken. Ik beperk me verder tot dieven en inmiddels ook tot het wegenemen van de doorgaande top. Al het blad is net zoals bij elke andere plant nodig om de vruchten gezond te laten groeien, toch?
 13. ik heb een zeil gespannen over de tomaten. Ik ga maar niet afwachten tot de phytopthora er met dit weer in gaat komen. Ze staan buiten en overladen met tomaatjes, zou echt zonde zijn.
 14. Ik heb de rug een week of zes geleden weggehaald, tot bijna op de wortelstokken. De reden? omdat ik vervolgens een laag oude stalmest heb opgebracht zodat deze met het groeien van de nieuwe scheuten beschikbaar is. Laat je de rug intact, dan is het lastig om de mest bij de wortels te krijgen. Als je ziet hoe goed ze nu groeien omdat er ook goed water bij kan, dan is dat alleen al een belangrijke reden om de rug niet intact te laten. Grappige is dat de meeste restanten van asperges die ik gestoken heb, al grotendeels verdroogd zijn. Nu zijn ze zeker weg en heb je er dus ook geen last van. Ik kan me niet voorstellen dat je deze dus volgend jaar nog ziet. In februari breng ik de rug weer aan om vervolgens eerst een poosje witte asperges te oogsten. Als ik daar echt genoeg van heb (ik vries ze niet in) dan haal ik dus de rug weg, dit jaar de derde week van mei. Dan oogst ik nog een laatste keer de witte asperges die ik dan nog blootleg bij het verwijderen van de rug. De dikkere die dan nog komen worden dus groen en oogst ik ook groen. De dunnere mogen alvast lekker uitgroeien. Vanaf half juni laat ik alles lekker doorgroeien. En doordat ik dus mest opbreng na het weghalen van de rug en dan meteen ook lekker watergeef, worden de wortelstokken weer lekker dik voor de oogst van volgend jaar.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...