Jump to content

D_SDennis

Members
 • Content Count

  425
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Rhenen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. D_SDennis

  Tomaten Topic 2020

  ik snoei eigenlijk nooit bladeren, behalve de onderste die echt de grond raken. Ik beperk me verder tot dieven en inmiddels ook tot het wegenemen van de doorgaande top. Al het blad is net zoals bij elke andere plant nodig om de vruchten gezond te laten groeien, toch?
 2. ik heb een zeil gespannen over de tomaten. Ik ga maar niet afwachten tot de phytopthora er met dit weer in gaat komen. Ze staan buiten en overladen met tomaatjes, zou echt zonde zijn.
 3. Ik heb de rug een week of zes geleden weggehaald, tot bijna op de wortelstokken. De reden? omdat ik vervolgens een laag oude stalmest heb opgebracht zodat deze met het groeien van de nieuwe scheuten beschikbaar is. Laat je de rug intact, dan is het lastig om de mest bij de wortels te krijgen. Als je ziet hoe goed ze nu groeien omdat er ook goed water bij kan, dan is dat alleen al een belangrijke reden om de rug niet intact te laten. Grappige is dat de meeste restanten van asperges die ik gestoken heb, al grotendeels verdroogd zijn. Nu zijn ze zeker weg en heb je er dus ook geen last van. Ik kan me niet voorstellen dat je deze dus volgend jaar nog ziet. In februari breng ik de rug weer aan om vervolgens eerst een poosje witte asperges te oogsten. Als ik daar echt genoeg van heb (ik vries ze niet in) dan haal ik dus de rug weg, dit jaar de derde week van mei. Dan oogst ik nog een laatste keer de witte asperges die ik dan nog blootleg bij het verwijderen van de rug. De dikkere die dan nog komen worden dus groen en oogst ik ook groen. De dunnere mogen alvast lekker uitgroeien. Vanaf half juni laat ik alles lekker doorgroeien. En doordat ik dus mest opbreng na het weghalen van de rug en dan meteen ook lekker watergeef, worden de wortelstokken weer lekker dik voor de oogst van volgend jaar.
 4. Haha, grappig! ik heb je bericht net gezien op het Palmvriendenforum en heb je daar ook van een uitgebreid antwoord voorzien!
 5. Ik heb er ook een staan sinds drie jaar. Vorig jaar al een beetje geoogst, dit jaar zitten er echt heel veel besjes aan. Ik heb ze geoogst nadat ze dieproze verkleurd waren. Toen gedroogd en tijdens het drogen gaan de besjes open en rolt het zwarte pitje er uit. Die heb ik weggegooid en de hulsjes in een pepermolen gedaan. Dat gebruik ik nu bij verschillende oosterse gerechten. Ik heb nog geen ervaring met de blaadjes. De plant is echt heel makkelijk. Deze groeit bij mij op het zand erg goed en ontwikkelt nu forse, venijnige stekels. Niet naast het pad zetten dus!
 6. Bij mij is dit helemaal normaal. In de afgelopen weken is de boom bijna al zijn oude bladeren kwijtgeraakt en zijn deze vervangen door nieuwe.
 7. Die donkere, dat is degene die je in de grond hebt gestopt. Soms verschrompelen ze, soms groeien ze uiteindelijk weer wat aan. Ik gooi ze meestal weg. Ziet er niet smakelijk uit idd.
 8. Dat komt helemaal goed. Geef hem een nieuwe iets grotere pot met verse potgrond en wat liefde. Ik heb hier ook zo'n stakker staan. Ik overwinter hem binnen en in het voorjaar komt ie er altijd slecht uit. Maar hij komt wel weer terug en in de nazomer is de bloei weer super!
 9. Dat is vrijwel zeker het werk van muizen. Die lusten ze ook groen!
 10. @fre3ke Dat is een Sundaville, een klimplant die doorgaans de hele zomer bloeit. Niet winterhard.
 11. D_SDennis

  Komkommer 2020

  Zolang je plant goed gezond is, is alles mogelijk. Ik heb doorgaans prima succes met gewoon 1 stengel. Die dief ik steeds weer zodat het ook maar 1 stengel blijft. Dan haal ik om en om ook de jonge komkommers weg. Dus bi het ene blad mag die uitgroeien, bij het volgende weer niet, de volgende weer wel etc. met twee planten heb je dan nog steeds zoveel komkommers dat je er helemaal beu van wordt, haha! Dit jaar heb ik een plant eerst helemaal laten groeien zonder iets te doen. Toen ik zag dat naast de hoofdscheut er drie zijscheuten echt goed mee aan de groei gingen heb ik die vier scheuten in totaal individueel opgebonden. Overige zijscheuten haal ik weg en dief ik dus steeds. Ook weer om en om komkommertjes weghalen. Nou, dat levert me dus vier keer zoveel komkommers op. Tot nu toe gaat deze als de brandweer en verwacht morgen de eerste twee komkommers te plukken. Overigens nog een tip: ik heb elk jaar veel last van spint in de tunnel. Vorig jaar zelfs zo erg dat ik eind juni mijn planten kon wegdoen. Dit jaar houd ik nu constant de bodem in de tunnel nat/vochtig. ik giet er gewoon een gieter water overheen zodat de toplaag van de bodem nooit heel droog wordt. Dat schijnt namelijk de ontwikkeling van spint in de hand te werken. Het is nu half juni en nog geen vlekje gezien. Aanrader dus. om deze reden heb ik overigens geen tomaten in de tunnel dit jaar. Die moeten natuurlijk geen vochtige lucht hebben.
 12. D_SDennis

  Onkruid gazon

  Hmmm, ik denk niet dat dit hondsdraf is. Het blad ziet er anders uit en is anders gelobd. Woon je vlak bij water? Is de grond redelijk drassig? Het lijkt sterk op waternavel, een invasieve exoot in sloten, maar doet het ook prima in grasland, als het maar vochtig is.
 13. Haha, dit is nog niets, wacht maar tot over een paar weken, dan is dit nog een ukkie!
 14. D_SDennis

  Komkommer 2020

  @netraam Vanwaar dat zwarte plastic? Dat is niet echt bevorderlijk voor je bodemleven en wellicht daardoor een verstoring van je voedingsopname. Maar meer voor de hand liggend is mogelijk dat het veel te heet wordt net onder en ook boven het zwarte plastic. Daar houden komkommers ook niet van.
 15. D_SDennis

  Tomaten Topic 2020

  Misschien juist wel interessant om deze discussie hier te voeren. Weknow beschrijving is in feite de spijker op zijn kop. Gebruik van kunstmest heeft wereldwijd geleid tot ernstige bodemverarming en erosie. Gelukkig is dit besef er meer en meer en ook boeren investeren in de bodem door het gebruik van compost. Ik zeg altijd maar, het bodemleven/voedselweb is zeer complex. Eén ding is zeker, kunstmest voedt de bodem niet, organische stof wel. Het voedt de planten wel, maar zonder organische stof en een daarmee goed ontwikkeld bodemleven komt er vanzelf een punt dat kunstmest meer fout doet dan goed. En in een gezonde bodem met voldoende organische stof is een keer bemesten met kunstmest niet meteen een probleem. Maar een deel van deze voedingselementen worden wel gebonden aan onder andere organische stof. Is dat er niet, dan spoelt het uit of vormt te hoge concentraties rondom de wortels waardoor de problemen ontstaan. Overbemesting is alleen een probleem in bodems in slechte conditie, zelden in bodems in goede conditie!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...