Jump to content

yvan_be

Members
 • Posts

  70
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by yvan_be

 1. Ja... Ik heb ooit de eer en het genoegen gehad enkele weken als "interimmeke" te mogen werken bij een van de belangrijke Belgische potgrondproducenten. En jawel: op die transportbanden zie je de hele wereld passeren: guano uit Peru, veenmos uit Belarus, turf uit Tsjechië, basaltmeel uit Italië, sparrencompost uit de Belgische Ardennen... Op de ecological footprint van zo'n zak potgrond kan je wellicht met het halve land een paar uur windsurfen. Maar eh... Is het nu de bedoeling dat ik me schuldig voel omdat ik een foto van wat zakken potgrond geplaatst heb? Laat dat dan even weten, zodat ik me kan uitschrijven hier. Want tegen zoveel drammerig gedoe ben zelfs ik niet bestand.
 2. Weet ik, maar de bedoeling in eerste instantie is, om de bodemstructuur te verbeteren. Het heeft weinig zin denk ik, om meststoffen aan te gaan voeren, als die prompt uit de bodem wegvloeien bij de eerste de beste regenbui. Of zie ik dat verkeerd? Overigens: het uitgraven van wat zand en het aanvoeren van wat potgrond, getoond in de foto's is enkel een eerste experimentje. Niks meer, niks minder. Ik zie wel wat het effect is op de korte termijn, maar ik ben er mij terdege van bewust, dat het probleem niet van de baan is door er "wat brol bij te kappen en eens goed te roeren".
 3. € 36 en 600 l om precies te zijn. Mag het? Voor zover ik weet staat het mij nog steeds vrij mijn centen te besteden zoals ik dat wil, hoe onzinnig derden dat ook mogen vinden. Ik voel geen enkele behoefte om me daaromtrent te verantwoorden.
 4. Mijn kwadraat in het gazon is afgetekend. Ik ga boren om de 25cm, diepte 30 cm, per rij geschrankt, dus; rij 1: 0cm; 25cm; 50cm; 75cm; 100cm rij2: 12,5cm; 37,5cm; 67,5cm; 87,5cm rij3: als rij 1 rij 4: als rij 2 enzovoort. De gaten ga ik vullen met bemeste potgrond. Aangezien gras erg snel reageert op veranderende levensomstandigheden, bestaat de kans dat ik binnenkort een vierkante meter gazon heb, waar al die benepen seuten uit de buurt jaloers op zijn . Foto's volgen.
 5. Analoog voor de stervende rabarber, alleen werd hier de "ring" uitgegraven tot op diepte van ca. 25 cm.
 6. Aangezien ik dan toch begonnen ben met bezigheden die ik me mogelijk volgende week zal beklagen, ben ik maar doorgegaan. Op mijn uitgestrekte landerijen, zo ver het oog rijkt (voor een extreem bijziende, dan), zijn in het voorjaar in totaal zeven laagstam-fruitboompjes geplant. Die doen het bar slecht. Ik had de boompjes geplant in een, uit het gazon uitgesneden verdieping van ca. 5 cm. Ik heb nu die cirkelvormige plantgaten uitgediept tot ca. 10 cm. Daarna heb ik de periferie van de gaten een extra 10 cm uitgediept. De zo ontstane ringen werden opgevuld met potgrond. Daarna werden de plantgaten weer enigszins aangevuld met een mengsel zand-potgrond, zodanig dat een verdieping van ca. 7-8cm diep overbleef. Zie de foto's.
 7. Weet overigens iemand wat de standaard-procedure is om de pH-waarde van grond te bepalen? Ik ben niet onbekend met chemie en pH-bepaling en ik heb een erg degelijke pH-meter, deze: Maar om de pH van grond te bepalen wordt aan een monster gedestilleerd water toegevoegd en dat protocol heb ik niet. Ik vind het ook niet. Iemand?
 8. Dat compost nodig is, daar ben ik ook van overtuigd. De vraag blijft dan: IN of OP de bodem? Aangezien wat er staat toch zo goed als als verloren mag beschouwd worden, heb ik een experimentje gewaagd met bemeste, universele potgrond. In het verpieterend kruidentuintje heb ik een sleuf van een spadesteek diep (in de praktijk ca 15cm) gemaakt en daar potgrond in gestort, zie de foto's. Zo meteen toeharken, onderwijl mengend met het zand. Daarnaast ga ik zo meteen een kwadraat markeren in het gazon, daar gaten dia 8cm in boren en die volstorten met potgrond. Ik zie wel wat het wordt.
 9. Enkele honderden Weck-bokalen + deksel te koop, in de formaten 1,5l, 1l, 0,75l, 0,5 l en nog een kleiner formaat, weet niet precies meer welk. Een aantal gebruikt, een aantal nooit gebruikt, maar wel alle vuil: ze hebben jaren verbleven in een stal. Destijds gekocht bij Gleaser und Flaschen. Ik hoef er niet aan te verdienen, maar ik wil er ook niet veel aan verliezen. Reken op een prijs ongeveer de helft van de prijs in de kleinhandel. Bij interesse stuurt u me maar een privé-bericht, waarop ik u de lijst van wat ik heb bezorg... Wel wat geduld hebben: ik ben nu bezig met de inventarisatie. Foto's tonen het glaswerk in gelukzalige tijden.
 10. Probleem daarbij is, dat ik vrijwel niks van mulch/organisch materiaal heb. Wat ik wil inzetten, moet ik kopen. Op zich geen probleem. Wat groenbemester betreft: die moet dan wel eerst kunnen groeien. Ik ben niet optimistisch. De grasmat, die het grootste deel van de tuin bedekt is er. Het is een patiënt die constante zorg behoeft, maar er is geen onmiddellijk levensgevaar. Ze moet, om verschillende redenen, grotendeels in stand gehouden worden (o.m. bekrompen buren, liefhebbers van ecologische woestijnen met daartussenin lavendel, keurig gesnoeide Buxus, Datura cultivars, hier en daar een zonnebloem en zo, don't ask any further). De zanderige bodem houdt niet alleen slecht water vast, maar neemt het ook moeilijk op. Bij een regenbui vloeit het grootste deel af. Naar en op de oprit. De staat van die oprit kan me weinig schelen, ware het niet, dat die nauwgezet in de gaten gehouden wordt door de plaatselijke klappeien. Bij gebrek aan een betekenisvol en zingevend leven...
 11. @ Loes: de tuin ligt bezijden de oprit naar een garage, helt licht af naar de oprit toe, en ligt gemiddeld iets hoger dan de oprit. Er is geen waterkering aangebracht tussen tuin en oprit. Om te verhinderen dat de oprit bij een regenbui overspoeld wordt met zand, wil ik het huidige profiel van het terrein min of meer behouden.
 12. @ bartp: Erg interessant, bartp, maar de containerparken die daaraan meewerken liggen niet bij de deur. Om de diepbetreurde Drs.P. te citeren: "Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg". Neemt niet weg, dat ik dergelijke initiatieven erg waardevol vind, vooral ook omwille van de educatieve merites ervan. Helaas is een helder, coherent en breedgedragen milieubeleid nooit een prioriteit geweest voor de politiek: het is al versnippering en gebrek aan visie, wat de klok slaat. En het momentum lijkt nu helemaal voorbij, met een minister van financiën, die vooral bezig is met de torenhoge fiscale druk op de financiële sector. Of met het implementeren van een rechtvaardige taks voor de diamantsector. Of met die Griekse potverteerders. Of met... Enfin, u snapt het plaatje allicht. Dat kwatongen beweren dat Joke Schauvliege een marionet van de Boerenbond is... Zoveel intellectuele oneerlijkheid kan ik enkel betreuren .
 13. @ simonvb: mag ik u op mijn blote knieën danken? Compost ophalen met een aanhangwagen zou een optie kunnen zijn, maar er zijn er maar twee in mijn onmiddellijke omgeving die een aanhangwagen hebben/hadden. De ene liet me vanochtend weten dat hij die verkocht heeft, de andere loopt dermate gestresseerd door zijn verbouwing, dat ik hem liever met rust laat . Mijn buren zijn evenwel enthousiaste Citroën-fanaten en ze hebben verschillende euh... In het mooi Nederlands: "deux-chevaux's", in het Vlaams: "geiten". Misschien eens eentje lenen, naar Dendermonde rijden, dak open enne... een klein schepje... . Maar alle gekheid op een stokje: het aanbod van IDM is al veel interessanter: de minimale hoeveelheid die ze leveren (4 ton = ca. 6m³) is nog net beheersbaar in handwerk. Van werken ben ik niet bang en ik ben fysieke arbeid gewoon. Ik heb het ook even doorgerekend voor de minimum-hoeveelheid en de prijs is ongeveer de helft, vergeleken met een gelijkaardige levering door Verko. Als ik dat zo even ruwweg schat: als ik een laagje van 1 cm uitspreidt over het gazon (is ook wel nodig denk ik) heb ik daarvoor ca 1,5 kuub nodig. Ik schat dat ik ongeveer 1 kuub zand kan/mag/moet vervangen in moestuintje/kruidentuintje/kleinfruittuintje. Da's 1 kuub zand die moet weggewerkt worden. Containerpark of big bag. Ik denk dat ik dat maar ga doen... En als er iemand omgeving Wachtebeke-Zelzate compost nodig heeft: ik heb er wellicht binnenkort wel wat, tegen kostprijs. De idee zou dan zijn, om bijvoorbeeld in dat kruidentuintje, zand weg te graven rond de planten en de sleuven op te vullen met compost. Door regelmatig harken mengen met het oorspronkelijke zand. Is dat een goed idee? @ Deborah: Tja, ik merk dat hier nu ook: watergiften waren voor mij tot voor enkele jaren onbekend terrein, maar nu moet het wel. Water geven met tapwater is niet bepaald goedkoop en groen/ecologisch/duurzaam kan je het ook al niet noemen... Ik heb wel een kleine regenwaterput (ca. 3 m³), maar daar red ik het absoluut niet mee. Zo botst een mens op de eigen grenzen: ik heb altijd van mezelf gedacht dat ik een redelijk goeie tuinier was, maar ik begin me meer en meer te realiseren dat ik vooral verwend geweest ben omdat ik altijd al "goeie grond" gehad heb. Zo leert een mens zichzelf beter kennen. Ook erg belangrijk. Gnothi seauton, de klassieken wisten het al.
 14. Dank voor uw reactie, Deborah. De anderen trouwens ook hè (sorry: beetje lomp vandaag...). Daar heb ik ook naar gekeken. Er zijn overigens ook die TerraCottem-spullen, in de jaren 1980 ontwikkeld door Van Cothem en zijn team aan de Gentse Universiteit, zie http://www.terracottem.com/. Maar als het enigszins mogelijk is, prefereer ik eh... wat meer natuurlijker spullen. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat die dingen niet goed zijn, mijn terughoudendheid is eerder gevoelsmatig.
 15. @ windindewilgen&Flup: van woestijnbeplanting gesproken: het zou me niet verwonderen als ik hier eerstdaags schorpioenen zie opduiken . Zit er overigens iets eetbaars tussen woestijnbeplanting? Voor van die cactusvruchten is het hier dan weer te koud. Die € 110... Tja. Ik twijfel er niet aan, dat dat een correcte prijs is hè, maar het totaal van mijn tuin is ca. 200m². Daarin voorzie ik een kruidentuin van ca. 12m², een moestuintje van ca. 16m² en nog wat kleinfruit, ca 10m². Ik kan dus geen 11ton compost gebruiken, helaas. En ophalen is ook geen optie. Een composthoop: natuurlijk! Maar gegeven het feit dat dit een volkomen onproductieve bodem is, is er ook niet veel te composteren. Ik heb enkel wat gras en verder het groente- en fruitafval van een alleenstaande. Ook niet veel, dus . Vandaar dat ik eraan dacht om, in elk geval in eerste instantie, potgrond te gebruiken om de grond te verbeteren. Die is verkrijgbaar, verpakt en in beheersbare hoeveelheden. Natuurlijk gaat dat ook kosten, maar dat moet dan maar... Ik heb een flink deel van mijn leven getuinierd in grote tuinen, tot 5 000 m², en op zware bodems (klei, klei-leem). Het contrast kan nauwelijks groter zijn, mijn gedacht.
 16. Dank voor de tip, simonvb! Ik woon omgeving Wachtebeke-Zelzate. Zonet gebeld met Verko. € 2,50/ton is inderdaad spotgoedkoop, maar als je de handel laat brengen, wegen de transportkosten zwaar door: € 110. Ze leveren elke gewenste hoeveelheid tot 11 ton/rit, maar de transportkost is forfaitair. Op zich niks mis mee: ik zal de eerste zijn om erop aan te dringen dat werknemers correct verloond worden en vrachtwagens en containers moeten ook afbetaald worden. Maar het blijft natuurlijk wel een smak geld. Ik ga eens praten met de buren. We zitten allen op dezelfde prutsgrond en een gezamelijke aankoop is misschien een mogelijkheid om de kosten wat te spreiden...
 17. Hallo allen Vorig jaar verhuisd en ik wil in mijn tuin een kruidentuintje, een moestuintje en wat kleinfruit. In maart-april ben ik begonnen met verwijderen van delen gazon en omspitten van de grond eronder. Dat blijkt een erg schrale, zanderige bodem te zijn, zonder enige structuur, die schijnbaar niks van water vasthoudt. Bij het spitten viel het me op dat ik GEEN ENKELE regenworm tegengekomen ben, wat ik opmerkelijk vind. De enige kleine have die ik hier zie zijn mieren. Soit. In april heb ik kruiden uitgeplant, die, sinds de verhuis vorig jaar in potten stonden en het goed deden. Vrijwel alle doen het in de volle grond erg slecht. Uitzonderingen: die, die van nature een schrale bodem prefereren (bergbonenkruid) en die, die diep wortelen (mierikswortel). Voor de rest pure ellende, zie de foto's: Van de zeven fruitboompjes die ik geplant heb leven er nog drie. Min of meer. De rabarber is op sterven na, dood. Kleinfruit als frambozen, stekelbessen, druiven: op sterven na, dood. Dit gaat blijkbaar een hele uitdaging worden... Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Afgraven en nieuwe grond laten aanvoeren is geen optie. Ik heb eraan gedacht, lokaal wat grond van de bovenste laag weg te nemen en wat rest te mengen met potgrond en evt. wat gedroogde koeienmest? Goed plan? Wat kan ik verder nog zoal doen? Dank bij voorbaat voor jullie antwoorden!
 18. Vreemd en jammer dat de Vlaamse volkstuinverenigingen hier zo afwezig zijn... Aan de andere kant ook niet zo verwonderlijk: toen ik een paar weken terug informeerde naar een beschikbaar perceeltje, kreeg ik meer dan één antwoord in de zin van: Ik weet niet hoe dat in Nederland is, maar de Vlaamse volkstuinen hebben een boeiende geschiedenis, die in elk geval al meer dan 100 jaar oud is. De grootste Vlaamse volkstuinvereniging, " De Vlaamse Volkstuin - Werk van de Akker vzw", telt dezer dagen ruim 35 000 leden, verenigd in een 230 plaatselijke verenigingen. De geschiedenis van de volkstuinen is in Vlaanderen nauw verweven met de sociale strijd van de 20e eeuw, maar de geschiedenis van die volkstuinen werd pas voor het eerst onderzocht in 2005 - 2006, resulterend in een tentoonstelling in Gent in 2007: "Het abc van de Volkstuin" en het magistrale boek "Volkstuinen: een geschiedenis", van Yves Segers& Leen Van Molle (red.), uitgegeven door Davidsfonds Leuven, Kadoc Leuven en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. ISBN: 978 90 5826 479 4.
 19. Dat is gewoon gebaseerd op het feit dat leidingwater een laag kiemgetal heeft (weinig microben bevat, dus) en (vooral!) geen sporenvormers bevat. Een goed gewassen en gestreken theedoek is vrijwel kiemvrij.
 20. yvan_be

  30/04

  Afgelopen zondag, na het plaatsen van de foto's hier, niets meer uitgericht... Naar bed gegaan om 20h30. Ik heb deze week de ochtendploeg, dat wil zeggen: opstaan om 04h30, aan de slag om 05h45. Gisteren, na thuiskomst er toch nog "een lap op gegeven" en een stuk gespit. Morgen (01/05 dus) pak ik de kanten en paden aan. Later dan voorzien, maar een mens mag ook eens lui zijn. Toch? Gisteren ook nog wat "keukenkruiden" uitgeplant: peterselie, nog wat basilicum en tijm. Ook nog iets leuks van vorig jaar teruggevonden: tijdens het werk toen, heb ik een poos om de minuut (denk ik) een foto gemaakt en die gemonteerd tot een time-lapse filmpje. Speedy Gonzales at work. Het is wat te groot om hier te plaatsen, ik bekijk even wat ik ermee kan aanvangen. Vandaag zal er niet veel gebeuren: ik heb de kleine beloofd dat ik haar ophaal na school en dat we samen spaghetti gaan maken. Bij nader inzien heb ik meer zin in Moussakka. Wellicht kan ik haar overtuigen: beide staan ex aequo op 1 in haar lijstje favoriete gerechten... Mijn suggestie van twee rijen frambozen met een grasperkje ertussen werd op groot enthousiasme onthaald. Dat gaan we dus doen. Wie flink meewerkt, zoals zij de afgelopen dagen gedaan heeft, mag ook beloond worden:
 21. yvan_be

  28/04

  Deze ochtend begonnen aan de opkuis van de westelijke helft van de moestuin. Het werd al vlug duidelijk dat schoffelen en wieden, zoals ik in het andere deel gedaan heb, onbegonnen werk is. Op het deel dat vandaag aan de beurt is staan ondertussen weer veel grote graspollen en diepwortelende onkruiden zoals veldzuring en braam. Ik ben dan maar beginnen spitten, onderwijl zoveel mogelijk onkruidwortels verwijderend. Begonnen om een uur of negen. Het is middag en ik ben ongeveer halverwege. Straks maak ik het spitwerk af. Daarna volgt het opkuisen van de kanten en paden. Ik weet inmiddels uit ervaring dat daar steeds veel meer tijd in kruipt dan men denkt... Overal Stinkende Gouwe, ook in de moestuin: Zowat alle fruitboompjes staan in bloei, dit is de kers "Kordia": Ik wil ook graag vanavond nog enkele rijen frambozen planten. Die zijn vorig jaar geplant geweest op een andere plek, waar ze overduidelijk te weinig zon kregen en dus niet veel gedaan hebben. Een eenzame rank, per ongeluk verzeild in de moestuin, heeft het dan weer goed gedaan. Die heb ik enkele weken terug verknipt zodat ik 10 stukken met een knop had en in een bloempot gezet. Dat heeft me 7 - 8 nieuwe planten opgeleverd, die dus vanavond de grond in moeten, samen met wat ik verder nog uitgraaf aan frambozenplanten. Ik denk aan twee rijen, een meter uit elkaar ongeveer, met om de 20 cm een plant. Suggesties en commentaren welkom: ik ben geen kleinfruitspecialist . Misschien dat ik tussen de rijen wat gazon zaai, zodat de kleine ongehinderd en liggend in de zon frambozen kan eten. Of zoiets. Ik moet er nog even over nadenken. Sinds ik hier en daar gesproeid heb met een selectief herbicide klaagt de madamme over haar lavendel die het niet goed doet. Er is dus weer een rondje verdachtmakingen en geroddel met de buren in de maak, het kunstje is al vaker vertoond. De kortste afstand tussen die lavendel en waar ik gesproeid heb bedraagt een meter of dertig... Dat de lavendel het niet goed doet, lijkt me volkomen logisch: de vorig jaar op dezelfde plaats geplante lavendel is dood gegaan. Dat heb je als je lavendel plant op zo ongeveer de enige plaats in de tuin, waar vrijwel nooit zon komt. De madamme heeft geen groene vingers, al denkt ze zelf van wel. Maar dat terzijde. De lavendel en zijn leefomgeving, foto gemaakt om 13h45. De "muur" uit staalplaten in de achtergrond: het oosten. De opkomst van een forse hoeveelheid Sint-Jacobskruiskruid baart me zorgen. De bladrozetten zijn al overal te zien, het zijn er honderden, zoniet duizenden. De manier waarop en de mate waarin die plant op korte termijn hele terreinen kan koloniseren dwingt respect af. Toch moet ze weg! Handmatig rooien is onbegonnen werk, gebruik van herbiciden is weinig doelmatig. Ik overweeg biologische bestrijding en ik ben dus op zoek naar een bron van de enige natuurlijke vijand: de zeldzaam geworden Sint-jacobsvlinder.
 22. Het is hier zwaar OT maar ik vermeld het toch maar even: u brengt uw ouwe PC naar het containerpark en da's goed. Maar haal er in godsnaam die harde schijf uit! Een paar jaar geleden kreeg ik via-via wat tweedehands harde schijven. Die waren afkomstig van een enthousiasteling werkzaam in een containerpark. Ja: die jongens vullen hun loon aan met o.m. wat zwarte verkoop van computeronderdelen. Op een van de schijven trof ik vanalles aan: intieme prentjes uit een huwelijksleven, bankafschriften, inclusief naam, adres en telefoonnummers, correspondentie van school over de vorderingen van de kinderen, tot en met het erotisch geladen chat-geneuzel van meneer met een madamme, overduidelijk niet zijn partner. Een heel gezinsleven, met alle intieme details die daarbij horen, lag op straat. Haal er die harde schijf uit! Gooi ze in de kachel!
 23. yvan_be

  25/04

  Daarstraks ben ik naar de tuinzaak geweest en ik heb twee zaken gekocht: een selectief herbicide (Dicotex) en spuitzwavel. Het sproeiwerk is inmiddels achter de rug. Ik heb er eigenlijk een bloedhekel aan, maar soms kan het niet anders... Er werd enkel gesproeid waar de onkruiddensiteit erg groot was en op plaatsen waar niet deftig kan gemaaid worden met grasmachine of bosmaaier. De rest verwijder ik zoveel mogelijk handmatig, in de loop van de komende dagen. Morgen komt ook het nog op te kuisen restant van de moestuin aan de beurt. En naar het vijvertje aan de westkant van de tuin moet dringend gekeken worden: dat is op sterven na dood... De uitlopers van de aardbeien heb ik gisteren meegenomen naar het werk, aan de straatkant bij de parking gezet met een bordje erbij "aardbeienplantjes, GRATIS". Na een minuut of tien waren ze weg.
×
×
 • Create New...