Jump to content

Tuintjesdraak

Members
 • Posts

  477
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Poortugaal

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zo eindelijk, het is 7 mei, dus zo'n 20 dagen verder sinds mijn laatste beirchtje. 1 van de 4 'twijgjes' heeft nu voor het eerst een ienemienie groen puntje op de stengel zitten. Heb hier en daar nog een steekproef gedaan vandeweek en zag nog steeds groen onder de schors, dus nu nog even duimen dat de rest ook eindelijk gaat uitkomen. Volgend jaar zal dat gelukkig een stukje sneller gaan, als het weer meezit uiteraard
 2. In 1 van mijn bakken had ik oa lage peultjes en snijkool gezaaid. Kwamen moeilijk op iin die bak, omdat die pas op het laastte van de dag zon krijgt tot die hoger komt te staan. Van de peultjes heb ik stekken uit andere bakken overgezet toen ik zag dat de boel te nat was geweest, maar toen zag ik dat heel langzaam het ene plantje na de andere opgegeten werd, niet in 1 nacht de helft of meer op, gewoon systematisch 1 voor 1 en zo in 3-4 weken tijd ofzo. Vandeweek zag ik dat ook het meeste van mijn net opgekomen snijkool kiemen ineens weg waren, de peulen staan er nog een enkeling. Nu denk/dacht ik eerst aan slakken, omdat het ook nat geweest is, maar toen het droog werd en we de afgelopen 1,5 week ook droge nachten kregen werd er nog steeds langzaam van gevreten. Het gekke is, er is nog een vak in die bak met peultjes en daar is (nog) niet van gegeten. Ik ga nu het vermoeden krijgen dat er 1 of 2 sprinkhanen bezig zijn, vorig jaar zat er nl ook steeds 1 bij/in diezelfde bak, maar toen werd er weinig opgevreten, denk dat ze voorkeus hebben voor bepaalde plantjes? En toch, sprinkhanen komen normaal in grotere getale voor en gaan gezamelijk te werk? Muizen misschien? Maar ook dan denk ik weer, dan zou het veel sneller moeten gaan? Heb al een keer ook 's avonds gekeken toen het zachtjes regenden ,zaklantaarn erop, geen slak te zien. Dus wat het nou is? Mijn sla komen 'ze' niet aan(nog), wie 'ze' dan ook zijn? Iemand een idee en waar ik dan op moet letten?
 3. Ik ga heel geduldig zijn. Bedankt voor je hulp!!
 4. Pfffffffff, de een zegt veel water geven(wat ik op die site las waar het ook stond over compost), jij geeft als antwoord, stoppen met water geven, LOL!! Nou, het heeft ook weer geregend, dus ik hoef nu geen water te geven. Dan ga ik het lekker nog minstens 1-2 weken afwachten. Ze waren gratis, maar wel als je iets bestelde, maar het was een waarde van ongeveer 28 euro. Zou toch jammer zijn als deze 4 het niet gaan doen, maar wie weet, zoals ik al zei, ze hebben groen onder de bast, dus zijn niet dood, dan moet er uiteindelijk wat gaan komen.
 5. 2 weken geleden ontving voor het eerst van Bakker-Hillegom een bestelling waarbij gratis 3 aalbesstruiken en 4 frambozen zaten(2 rode en 2 gele). In de doos zat een dikke A4 envelop vol met reclame, dat kijk je niet meteen door, had ik beter wel kunnen doen want.........: Ik ging heel enthousisast aan de slag om de frambozen te planten, compost door de tuingrond gemengd, water gegeven, toen uitrusten. Ik kijk de envelop door, zit daar een boekje in met informatie die ze beter duidelijk op of in de doos hadden kunnen verpakken want erin staat dat je furitstruiken mintens een halve dag in een emmer met water moet zetten, iets wat Rob Verlinden in zijn tuinprogramma ook nooit schijnt te doen.......maar de aalbessen heb ik dat wel mee gedaan en de frambozen weer een plons water gegeven, de volgende dagen ook als het niet regende. De aalbessen lopen goed uit, maar de frambozen doen niks, het enige wat mij lijkt op te vallen is dat bij enkele de knopjes die eraan zaten iets groter lijken te zijn. Inmiddels zijn we 2 weken verder. Het 'stokje' wat aan de wortels nog zat is niet dood, als ik een klein stukje van de bast wegkrab zie ik groen eronder, dat is het probleem niet. Ook heb ik vandeweek nog wat compost erbij gegooid, omdat ik las dat ze dat graag hebben. Wat nu? Gaan ze nog uitlopen maar zijn ze nu gewoon erg langzaam of heb ik gewoon pech? Iemand ervaring hiermee? Ik weet ook niet of het herfstframbozen ofzo zijn, maar ook dan, mijn herfstframboos die nu het 2e jaar in de volle grond in gaat loopt flink uit en heeft al bloemknopjes. Ik hoor graag tips, uitgraven en alsnog in een emmer water zetten heb ik geen zin in liever tips die makkelijker te doen zijn.
 6. Ik wil ook wat vaste planten in de tuin gaan vervangen voor fruitstruiken/boompjes. Tot wanneer in het jaar kun je dat nog in de grond zetten voor de winter zodat ze de winter zeker weten overleven, september of oktober? Of toch beter in het voorjaar. Ik denk dan wel aan frambozen, aalbessen, dat soort allemaal. Ook zou ik graag een pruimenbompje willen. Zijn die tegenwordig zo gekweekt dat je het 1e of 2e jaar al meteen vruchten hebt? Soms moet je enkele jaren wachten nl. Ook wil ik die niet te hoog laten worden, wat voor soorten blijven klein of zijn zo gekweekt dat ze klein blijven? Ik weet dat Bakker in Hillegom diverse fruitboompjes heeft die zelfs in een pot kunnen en dus niet te groot worden, zou ik dan aan zoiets moeten denken? Mijn tuin is nl niet heel groot, dus grote bomen is geen optie.
 7. Dat van die buxus klopt hier wel, staat in de voortuin als erfafscheiding en die zit altijd vol met slakken, ze zoeken beschutting eronder en tussen en met regen zitten ze baak bovenop.
 8. Misschien egels in de tuin? Ik zou anders haast zeggen dat die kleine alle anderen opgegeten heeft, maar dna zou die een stuk gegroeid zijn
 9. Vanochtend een merel betrapt die een aardbei netjes op 5mm onder het kroontje 'afgeknipt' had, zat op de tegels op te peuzelen, vloog weg met een stuk, dus ik kwaad, zijn het geen slakken is het wel een merel. En mijn aardbeien zitten in zo'n hangpot, ze hangen flink over de rand door het gewicht, maar merels kunnen er toch bij, ze gaan er gewoon bovenop zitten en pikken degeen war ze zo voorovergebogen bij kunnen, 'afknippen' en op de grond verder. Ik had nog een stuk vlinderdoek over, was te lang en niet breed genoeg, dus een stuk afgeknipt en langs de lengte er weer aan genaaid, je moet wat en die dmv een gaatje over de pot heen. Wat nog openstond zit nu onelegeant met knijpers dicht Maar nu is de vraag, er zitten hier en daar nog wat nieuwe bloemen en inzecten kunnen er niet meer bij, zijn deze aardbeien zelfbestuivers? Het is gewoon zo'n 'consumenten' pot die je bij diverse winkels kan kopen, zoals de AH, ik heb die van mij bij een groentewinkel vandaan, ik weet dus geen rasnaam. Ik laat het verder zo, ook met die paar die in potten en in de grond staan, aar volgend jaar gaat alles in een grote hoge pot, of misschien wel lage bak, moet onder het raam staan en daar moeti k nog bij kunnen en dan zo'n net eroverheen, moet ik alleen iets vinden om het van de aardbeien af te houden, bamboestokjes oid, zodat er geen aardbeien tegenaan komen, anders heeft het nog geen nut.
 10. Ben er gisteren achter gekomen dat ze aardbeien ook erg lekker vinden De eerste die ik aangevreten vond dacht ik aan vogels of muizen, de 2e ook nog, maar toen dacht ik "ik zie geen tandafdrukken". Dus ik zoeken naar "aardbeien beschermen tegen muizen" en kwam ergens tegen dat ook naaktslakken ze lusten, vandaar dat ik geen tandafdrukken zag en bij nadenken klopteh et ook wel, want ze waren 's ochtends alleen aangevreten als het geregend had Vandaag (nog) niks aangevreten gezien en dat klopt ook weer, het is doorg gebleven. Ook zag ik daar, sorry ben de website kwijt, hazelnotenschillen als verweer tegen slakken. dat is ook een idee, die zijn ook best scherp en wij(mijn man en ik)gaan dit najaar weer hazelnoten rapen in het bos, dus als ik ze dan gepeld heb ga ik die schillen bewaren tot het voorjaar en uitproberen.
 11. Hahaha, of zeekraal, of natter maken en mosselen? Mijn ene soort zonnebloemen zijn in de voortuin nu iig volledig weggevreten, in de achtertuin staan er nog enkele, de hoge doen ze gelukkig niks mee, dus volgend jaar alleen maar die hele grote zaaien dan maar, jammer, die lage hadden nou juist leuke kleurtjes op de verpakking.
 12. Ik zit net dit http://www.makkelijkemoestuin.nl/makkelijke-moestuin-blog/barriere-slakken te lezen op de site van Jelle, zijn milieuvriendelijke oplossingen, handig en vrij makkelijk te doen. Vond het wel leuke ideetjes.
 13. Zijn die eko slakkenkorrels niet schadelijk voor de moestuin? In mijn bakken heb ik nog steeds, ff afkloppen, nauwelijks last van slakken, maar mijn lage zonnebloemensoorten die lekker begonnen te groeien zijn vrijwel allemaal opgegeten, zijn een soort die 1,5m worden. De andere, die 2-3 m kunnen worden laten ze met rust, die schijnt niet lekker te zijn? Zou het helpen om die lage soort een volgende keer tot flinke plant eerst te laten groeien en dan uitplanten eventueel dan ook slakkenkorrels erbij?
 14. Ik dacht gister ook een slak te zien in 1 van mijn vakken bij de bonen. Ik voelen, bewoog niet, zat ook vast, toen had ik pas door dat het een paarse stamboon was die boven de grond kwam......... die bonen gingen bruin de grond in, zijn blijkbaar paars/zwart gekleurd en dat was net een slakkenhuis. Slakken zelf heb ik niet of nauwelijks last van in mijn Mm bakken, alleen in mijn raapstelen zitten enkele kleine gaatjes en een enkel bloemblaadje van de zonnebloemen is half of geheel afgevreten. Vraat valt ontzettend mee bij mij, gelukkig
 15. De hestia is een stamboon, wordt niet hoger dan 60 cm, dus ik kan ze iig in elk vak zetten waar ik wil en als er 1 tot 3 in een pot kunnen weet ik dat er op 4 plekken in een MM vak gezaaid kan worden, dus ik ga het proberen en zie wel. Iets nieuws is altijd spannend.
×
×
 • Create New...