Ga naar inhoud

FM09

Members
  • Aantal items

    27
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door FM09

  1. Hoi mensen, ik wil wel meedoen en mijn pastinaak in het zaad laten schieten. (Overigens, er werd al gezegd dat je met kolen op moet passen voor kruisbestuiving, maar zelf heb ik enkele jaren mijn pompoenzaden geoogst en ik moet zeggen: daar moet je mee oppassen. Het kan zijn dat iemand dat in de pagina's hiervoor ook al gezegd heeft, maar ik schrijf het toch maar op. Want terwijl koolhybriden vervelend maar eetbaar zijn, kunnen bij pompoenen ook sierkalebassen inkruisen en die kunnen giftige bitterstoffen bevatten... Dit geld voor alle Cucurbitaceae (pompoenfamilie, dus ook komkommer en courgette doen hier aan mee). Het is toch minder genieten van je pompoenen als je voorzichtig moet proeven van een dubieus uitziend exemplaar...)
  2. FM09

    Prei verspenen?

    Weer wat geleerd over prei... Ik nooit echt rekening heb gehouden met zo'n groeipunt. Meestal ga ik mijn prei uitpoten tegen de tijd dat ik het beu ben om om de tray heen te werken, en dan poot ik hem 10-12 cm dieper dan dat'ie stond. Misschien moet ik toch maar eens beter kijken naar het plantje...
  3. Ik doe ook mee! (Beetje laat, maar toch...)
  4. Wie ben ik om de zaaikalender tegen te spreken? Maar zelf zou ik geen bonen leggen totdat de winter weer grotendeels voorbij is. Maar ik zat mee te lezen en vroeg me af: krijg je naast een groeiachterstand ook zwakkere planten, die vatbaarder zijn voor ziekten en plagen? Zelf zou ik denken van wel, want al de tijd dat zo'n plant vastgevroren zit, verzamelt hij vrije radicalen (het natuurlijk gevolg van een fotosynthetisch apparaat in het licht) die vervolgens niet weggemetaboliseerd kunnen worden. Vorstbestendigheid is 1 ding, maar om die vrije radicalen weg te kunnen werken heb je een wel heel robuuste plant nodig... Het kan zijn dat 1 a 2 weekjes vorst gewoonweg teveel is.
  5. In mijn ervaring is er ook weinig smaakverschil tussen kleine en grote courgettes. Het enige verschil is dat de grote courgettes een iets 'lijmeriger' structuur hebben, waardoor je ze minder snel rauw eet maar ze uitermate geschikt zijn voor soep, want die wordt daar romiger van. En grote courgettes zijn ook beter bewaarbaar, omdat ze minder snel uitdrogen. Hierzo zijn net de laatste op, volgend jaar moet ik er meer apart leggen.
  6. FM09

    Gezellig!

    Hehe, ik heb ook even tijd om bij te praten (vandaag druk geweest op de tuin, een combinatie van mooi weer en aarbeienplanten die uit hun bed klappen ) Ik vond het ook erg leuk. Iedereen in het algemeen bedankt voor de gezelligheid, en Jorieke en Joep in het bijzonder voor hun gastvrijheid, en ook Stan voor zijn workshops.
  7. Inmiddels is de MTFD geweest en er stond op tafel een bakje met paarse tomaten, maar er was geen kaartje bij welke soort het was... Wie heeft deze meegenomen, en welk ras was het?
  8. Courgettemuffins, deze kwamen ter sprake tijdens de afgelopen MTFD (sept 2013) - ze zijn een verassende manier om weer een beetje courgette weg te werken. Voor iedereen die denkt 'een muffin met groene frummels erin lust ik niet', think again! Deze muffins zijn heerlijk! Het recept is eerlijk gejat van internet : Voor 12 muffins: 225 g bloem 1 theelepel bakpoeder 1 theelepel baksoda 125 ml zonnebloemolie 2 grote eieren 250 g geraspte courgette 60 g rozijnen 100 g suiker Verwarm de oven voor op 175C. Bekleed een muffinblik met papieren vormpjes. Neem twee kommen. Zeef boven de eerste kom de droge ingredienten (behalve courgette en rozijnen) en meng door elkaar. Doe de vloeibare ingredienten in de andere kom en meng deze ook. Giet dan het droge mengsel bij het natte en werk door elkaar, maar roer niet te lang. Als het bijna gemengd is, doe de rozijnen en courgettes erbij. (Het verkregen mengsel moet nu net vloeibaar zijn en langzaam uitzakken; afhankelijk van je courgette kan het net te nat zijn. Voeg in dat geval nog wat bloem toe.) Vul de vormpjes, dit gaat heel erg goed met een ijsbollentang. Bak in de oven in ca. 30 min gaar. Laat ze 5 minuten in het blik afkoelen, zet ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
  9. Ik weet dat er in het land van MTFD geen tijd bestaat - het enige wat vast schijnt te staan is dat we komen en later weer gaan . Maar deze workshops lijken me erg leuk om mee te maken (ik geef me niet voor niks op) en te laat komen zou jammer zijn. Zelf zou ik gokken op ergens tussen de lunch en, zeg, een uur of 4, maar gok ik dan goed?
  10. Ben hier misschien wat laat mee, maar ik wil graag meedoen met Enten Paddestoelen en heb ook interesse in de druppelsystemen.
  11. Ik doe ook mee met de bloem en de boom.
  12. Ik kom ook naar de moestuinforumdag. Voor Jorieke neem ik azijn mee, en verder een doosje theezakjes voor ons allemaal (zou Jorieke een waterkoker hebben?). Ik was van plan een pompoentaart te bakken, voor het 'herfst-gevoel' (heel toepasselijk, want de MTFD is op de eerste dag van de herfst ) en wat zelfgebakken brood zit er ook nog wel in (wat voor brood weet ik nog niet, ik bedenk nog wel wat leuks).
  13. Ik kom ook, met 2 personen.
  14. FM09

    Hallo allemaal :)

    Hallo en welkom! Je 'verstekeling' ziet er uit als Savooiekool, spitskool is nl gladder van blad. Savooiekool (of groene kool) heeft dat bubbelige. Mooie oogst toegewenst!
  15. FM09

    nieuw hier...

    Welkom! Veel plezier in je tuin gewenst, 200 m2 is een flink oppervlak om 'mee te spelen' . Met de aspergeplanten kan ik je ook niet helpen, die heb ik zelf niet.
  16. Afvoeren, daar ben ik het mee eens. Maar ondertussen zit ik zelf ook met dit probleem. Vorig jaar had ik ongeveer 12 m2 aardappels, en dat gaat nog wel, maar nu heb ik meer gepoot en heb ik ongeveer 30 m2. En een ding is zeker, dat past niet in zo'n container. Dus ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die hier iets op bedacht hebben? Verbranden -maar dat mag eigenlijk niet -?
  17. Wauw, dat die zaden gekiemd zijn! Want citrusvruchten vallen onder de zogenaamde recalcitrante zaden, die geen uitdroging verdragen. De meeste zaden horen juist in te drogen, maar deze dus niet. Dat je ze meteen in de grond hebt gedaan, is dus precies goed! Wat uitplanten betreft, mijn 'gulden regel' is altijd: wanneer ze 2 paar echte blaadjes hebben (bij planten met tegenoverstaand blad), of 2 enkele (bij alle andere planten), zijn ze groot genoeg om uit te poten. Als je het bakje te ondiep vindt, kan het heus wel met 1 echt blaadje. Kiemplantjes die opkomen, lijken daarna altijd even 'stil' te staan, voordat de echte blaadjes komen. Dat is natuurlijk niet zo, ze zijn druk met wortelen in die tijd. Tegen de tijd dat de eerste echte blaadjes verschenen zijn, zit er dus ook al een redelijke wortelkluit aan.
  18. Deze kwam ik ook nog tegen in mijn receptenmap - eigenlijk nog lekkerder in de yoghurt dan op brood: De hoeveelheden die erin staan zijn ruwe richtlijnen, ik ben zelf te lui om mijn puree te gaan wegen, dus voeg ik al proevende de overige ingredienten toe... Suikervrije pompoenspread Ingredienten: Uchiki-kuri pompoenen, of andere eetbare, oranje pompoenen Appelsap (in geval van appelsap, ongeveer 150 ml op 1 kg pompoenpuree, of naar smaak) Speculaaskruiden (1- 2 tl op 1 kg pompoenpuree, of naar smaak) Schil de pompoenen (lekker makkelijk gezegd zo, pas op jullie vingers ), haal de draden en pitten eruit, en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een ruime pan, met een bodempje water. Kook het tot ze zacht zijn, en pureer ze dan. De staafmixer doet het hier oke, maar als je echt volkomen gladde puree wilt, moet je het door de zeef wrijven. Ik ben meestal wel zo gek . De puree doe je terug in de pan, en voeg appelsap en speculaaskruiden naar smaak toe (proeven ), en je verwarmt het weer tot het kookt. Doe het daarna in gesteriliseerde potten, draai de deksel erop en laat ze omgekeerd afkoelen. Extra: Een variant hierop maakt een hele goede pompoentaart: ong. 600 g pompoenspread met nog 3 eetl. bloem en een ei erdoor, in een blinde bodem waarvan je iets meer zout in het deeg hebt gedaan dan normaal, en ong. 45 min in de oven op de laagste stand. - Als ik de kans zie om naar de najaarsmoestuinforum dag te komen en mijn pompoenen zijn rijp genoeg, dan zal ik hier wat van meenemen.
  19. Wat een goed idee, een topic over suikervrij jam! Ik ben erg benieuwd naar de recepten die we hierop kunnen verzamelen. Zelf heb ik al een paar keer suikervrije bramenjam gemaakt. Suikervrije jam voor Dummy's, dat wel; met zo'n zakje van de Marmello is er eigenlijk geen kunst aan. Je moet alleen wel opletten dat je de suikervrije soort koopt, de zgn. 'Marmello 1', want er zijn twee varianten. Marmello koop je overigens gewoon in de lokale natuurwinkel, of desnoods bij de Welkoop. Het loont wel om de grote verpakking te kopen, naar verhouding veel goedkoper, en je kunt dan even vooruit. Van bramen lekkere jam maken, zonder suiker, is overigens nog best lastig. Meestal zijn bramen meer zuur dan wat anders en je jam wordt net zo... Wij gebruiken appeldiksap van de AH (voorheen babydiksap), om het nog een klein beetje op te zoeten. En mijn andere toptip: gebruik net wat minder Marmello dan de verpakking voorschrijft. In ieder geval bij bramen, dus. Het is, geloof ik, 1 zakje per kg fruit of liter fruitsap, maar zelfs 1 zakje op 1,5 kg bramen zorgde voor 'betonjam' die je kon snijden ... Overigens, Danuta, misschien is wecken wel verstandig, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit de moeite genomen, altijd gewoon gevuld en dichtgedraaid. Het gaat al zo'n 30 potten lang goed.
  20. Hooi blijft langer nat dan stro, dus als je allebei hebt en je kunt kiezen, zo ik stro neerleggen. Want meer vocht betekent meer slakken, meer schimmels (hoewel de meest onschuldig zijn, maar toch...)
  21. FM09

    Lente-ui trubbels

    Bedankt voor de tip, die komt op mijn zaden-verlanglijstje (dat wordt overigens langer en langer )!
  22. FM09

    Even voorstellen!

    De Chelsea Flower Show is een jaarlijkse tuinshow in Engeland, waarvan de BBC ieder jaar weer verslag doet. Deze week (de hele week!!!) op tv, 21.00h op BBC2. Met showtuinen en exposities van kwekers, ook uit Nederland. Ik geloof dat de Diamond Jubilee Award, voor de mooiste expositie van dit jaar, is gewonnen door een Nederlandse kweker, die Amaryllissen op z'n kop aan het plafond liet hangen. (Als ik dat zo zeg, klinkt dat wel een beetje zielig - maar ze kregen iedere dag water bij gevuld, tenslotte hebben ze een holle steel) . Hoe dan ook ieder jaar weer geweldig om naar te kijken - het heeft niet noodzakelijk met moestuinen te maken, maar ik houdt ook van rozen, en bomen, en siertuinen, en ga zo maar door.
  23. Mij lijkt het ook erg leuk om te komen, de datum maakt me niet zo uit! Ik heb er nu al zin in.
  24. FM09

    Lente-ui trubbels

    Hallo mensen, Misschien kan iemand mij helpen met een bosui/lenteui probleempje? Ik zaai ze altijd gewoon voor in potgrond, maar het komt niet altijd even goed op, en vervolgens groeien ze zo tergend langzaam... Het kan aan mij liggen, maar ik heb ze pas in de zomer klaar. Waarom heten ze dan lente-uitjes??? En wat moet ik doen om ze bijv. in de tweede helft van het voorjaar al volgroeid te hebben? Misschien onder plastic ofzo?
  25. FM09

    Even voorstellen!

    Hallo, ik zal mij ook even voorstellen. Ik ben FM09, ik woon in Noord-Gelderland. Ik heb sinds twee jaar een moestuin, en ben sinds gister ook lid van het moestuinforum. Ja, eigenlijk had ik dit dus gisteren moeten schrijven, maarik had geen tijd: de Chelsea Flower Show was op tv... Ik kwam al een tijdje op dit forum, het is de eerste plek waar ik kijk als ik het niet meer weet. Hopelijk wordt het hier erg gezellig ! Edit: ik hoopte hier ook wat foto's te zetten, maar mijn camera is kapot dus dat zit er helaas niet in. Jammer!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...