Ga naar inhoud

SuusP

Members
  • Aantal items

    1574
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Den Bosch - Eindhoven

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Wat meer sla, radijsjes, mosterdmix, zonnebloemen gezaaid en nog wat tuinboonplantjes geplant buiten, gisteren. Het krijgt lekker water vandaag.
  2. Goeie buien gehad hier, heerlijk. Dus maar weer goed gezocht naar slakken en die verhuisd naar het bos om de hoek. Braam aangebonden. Jonge takken van pruim voorzichtig uitgebogen.
  3. Onkruidjes gewied en met de jongens slakken gezocht, gelukkig niet zo heel veel gevonden. Ze mochten ze in een emmertje zo'n 300 m verderop brengen, of het helpt weet ik niet maar kwaad zal het niet doen. Vijgjes alle 19 bewonderend toegesproken. Annabelle-aardappelen eindelijk gepoot. Radijsjes gedund. Tomaten opgepot.
  4. Het seizoen 2025 is toch wel echt van start inmiddels. Mijn zadendoos is uitgemest, met pijn in het hart is er een boel geëxpireerd zaad weg, maar het overzicht is terug. Stapsgewijs pak ik de draad weer op. Door een buurtgenoot kreeg ik een rabarber 😊, door geluk vond ik een aflegger van de vijg en van wat bessenstruiken hadden zichzelf gestekt. Ik zette de herfstframbozen netjes op een rij langs een draad, zo kan ik ze straks plukken zonder jungle-expeditie door de bush-bush achterin de tuin. Het was een onoverzichtelijke bende geworden. De vijg naast ons terras heeft een veelbelovende hoeveelheid minivijgjes, zou dat het gaan redden tot een heuse breba-oogst? Het zouden de eerste rijpe vijgen zijn van deze struik, eerder waren de vruchten soms ineens verdwenen. Duimen dus! Aardbeienplanten in de moestuin zijn ontdaan van winterdeken (kersttakken) en hebben een laagje gesnipperde struik gekregen ter mulch onder en tussen de plantjes. Ik twijfel altijd of het oude blad er nu wel of niet afgeknipt moet. Heb het laten zitten, de plantjes zagen er fris uit. De peultjes en sugarsnaps staan in de grond en wonder boven wonder: (nog) niet opgegeten door duiven of slakken. De buitjes van de laatste dagen helpen goed met het wortelen en kiemen. Ik hoop dat de slakmageddon uitblijft... Sla en raketsla is gekiemd en wordt goed begoten door mijn minions, al is dat nu niet zo meer nodig. De radijs is toe aan uitdunning en een nieuwe zaaironde. Pompoenen gezaaid en aan het kiemen in de buitenbox (plastic doos). Tomaten gezaaid, beter laat dan nooit. Aardappeltjes liggen binnen nog te piepen om geplant te worden, en vlug ook. Hopelijk komt t daar dit weekend eindelijk eens van.
  5. Oh jee! Ik heb weleens heeeeel lang moeten wachten voor mijn doodgewaande struik weer een teken van leven gaf. Echt zekerste weten helemaal kapot? Ook vanuit de wortel niks meer mogelijk? Wat balen zeg!
  6. @woldistel Als ze zo druk zijn met elkaar juist het uitgelezen moment, toch? Snel, als ze niet opletten 😉 Gisteren (afgelopen 24u, telt ook toch?): gestekte rabarber geplant, voorgekiemde sugar snaps, radijsjes, slamix, vaste rucola gezaaid. En vooruit, alvast 2 zonnebloempitten gezaaid voor de jongens, die konden niet wachten.
  7. Wat kan het leven raar lopen. En wat mooi dat er in heel veel tuinen zoals de mijne nog zoveel mag groeien en bloeien. Een levende herinnering in haar. Sterkte!
  8. Het is hier inderdaad heerlijk! Hoef me buiten echt nooit te vervelen.
  9. SuusP

    SuusP uit winterslaap

    In 2013-2019 heb ik me heerlijk bezig gehouden op het forum, in de tuin(en), met het brouwen en bakken, verwerken van de oogst... En toen kwam een baan verder weg voor meer uren (2018), een klushuis (2019), 2 kinderen (2019) en (2023). De volkstuin overgedragen, ik was te druk met andere dingen. Heb nog wel halfslachtig pogingen gedaan in eigen tuin hoor, maar consistentie was er niet. Ik mis het, ik ben gewoon een veel leukere ik als ik lekker kan keuteren en wroeten, en kan kletsen over moestuinieren. Gelukkig zijn we na de verhuizing snel begonnen met het overhoop halen van de bestaande tuin (1000m2). Nieuwe paden en terrassen, vijver gegraven, veel struiken en planten van elders gehuisvest, flink gestekt en gezaaid. Daar plukken we nu 5 jaar later de vruchten van 🍓 En er is een stuk van ~8 x 8 meter omheinde moestuin voor mij gereserveerd, nu nog kaal maar klaar voor gebruik. Na een valse start vorig jaar wil ik er dit jaar echt voor gaan. Ik heb twee kleine helpers erbij om te wieden, planten, zaaien en gieten, komt helemaal goed Wat er al in de grote tuin staat, (ongemerkt nog best een verzameling geworden, veel nog jonge aanplant): Appel 3x Peer Pruim Kers 2x Vijg Kwee Hazelaar (10x) Walnoot Chinese kornoelje Gele kornoelje (10x) Rode en zwarte bessen 10x Appelbes 2x Braam 6x Taybes 1x Wijnbes 1x Druif 3x Framboos: geel, rood, herfst en zomer. Blauwe bessen 3x Sierkwee 3x Aardbeiplantjes Daslook Olifantenknoflook Kruiden + veel bloemen en vaste planten, klimmers, bloeiende struiken en rozen.
  10. Geboortecontrole bij de aardbeien: ze mogen 1 uitloper per plant, rest weggehaald. Doordragers voorzien van laagje verse bedekking, voor de laatste lichting aardbeien. Zaden geoogst van judaspenning, cosmos en uitjes. Bedje gewied rond de tomaten.
  11. @Arja ik heb deze in het geel met knalroze staan. Zal wat zaden voor je in de doos stoppen tzt. Dat mixen van kleuren komt overigens door springende genen, hoe cool is dat!
  12. Hoi Flup, mag ik aanhaken?
  13. Ach, lokaal de overtollige boompjes weggeven via een facebookgroep ofzo kan altijd nog. Of gratis af te halen op Marktplaats? Leuk initiatief, ik ga er achteraan!
  14. Je kunt de gelei uit de tomaat wegzetten om te gisten, dan door een zeef en goed afspoelen. Gelei eraf wrijven met bijv wit zand kan ook, maar is een stuk bewerkelijker. Wel minder iiieeuuwww dan de gistmethode. Hoe dan ook moet voor een goede kieming die gelei er goed afgehaald zijn.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...