Jump to content

Groentje75

Members
 • Posts

  13
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg
 • Hobbies
  Lezen, yoga, wandelen, hondjes, tuin, de natuur in..

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja beiden, mest en vlas zijn oud en vergaan tot stof maar is het daarom ook verteerd? Das eigenlijk de vraag? Moet er vocht aan te pas zijn gekomen of gaat het enkel om de leeftijd vant mest?
 2. Hi, Mijn paard staat op wei en hij heeft daarop een schuilstal. Ik lees hier dat paardenmest ook prima kan dienen in de moestuin. Nu vraag ik me af... ik heb geen stro als bodembedekking maar vlaslemen. Voordeel is dat die de stal poederdroog houden. Tis meer principe potstal want ik haal die niet eens jaarlijks leeg. Strooi gewoon wat vlas bij en tis weer netjes. Dat spul wat er in ligt, ligt al jaren maar is poederdroog en tot stof vergaan. Zou dat ook kunnen dienen voor de moestuin? Stalmest van paarden die op stro en steeds op stal staan is nat en zal composteren. Dat is bij mijn stalmest niet het geval. Tis oude mest maar gewoon uitgedroogd en verpulverd, ook weet ik niet of vlaslemen ideaal zijn om in de tuin te verspreiden...
 3. Jawel hoor, het hele jaar door. Wss in t na- en voorjaar wel meer.
 4. Hallo, ik was even niet op het toppic. Wat een heisa is me dat hier geweest? Das toch niet nodig. Ik wel alleen nog even zeggen dat die compost weldegelijk naar ammoniak stonk. Zoerg dat ademhalen onmogelijk was. Ik heb t personeel oo het recyclagen park daar ook over aangesproken. Ze zeiden dat er iets mis was met die levering en dat het gft compost was ipv de normale groenafvam compost. Dat er echt is mis mee was bewijst het feit dat ik ondertussen al 3x terug ben geweest voor compost en ze nog steeds dezelfde troep hadden liggen en dat dus aan de straatstenen niet kwijt geraken. Ik heb geen gasanalist aangesteld om de dampen te analyseren maar ik ben 46 en herken een ammoniak geur waar de longen van toeklappen heus wel. Ik heb al schilder genoeg met ammoniak gewerkt om deze geur te herkennen. Enfin. Ik heb t spul over t gras gegooid. Niet in de moestuin. Het gras is e4 niet van dood gegaan dus... wel klachten van de buren gehad van de ontzettende stank. Heeft 2 weken geduurd. Normaal is de compost van vlaco heel anders die durf ik wel aan planten doen...bedankt voor de reacties iedereen. Wel jammer van de negative vibe die ontstaan is.
 5. Ja ik bedoelde vlaco ๐Ÿ˜Š
 6. Hoi, Gisteren compost gaan halen van vlaro bij het recyclagepark. Ik vond daar al dat die stonk dus had daar al geinformeerd. Nu bleek dat ze een lading gft compost hadden gekregen ipv de normale groenafval compost. Ik heb maar een beetke geladen omdat ik de amoniakgeur niet kon verdragen en de damp sloeg er uit bij het schuppen, nog heel warm dus. Ik heb die nu al omgeschupt en wat laten luchten, de warmte is eruit maar ik ben er toch niet gerust in. Ik vraag me wat de negatieve effecten eigenlijk kunnen zijn? Ik wil hem op het gazon gooien want voor in de moestuin vind ik get gewoonweg vies. Compost ziet er wel mooi uit en is verhit geweest weet ik...ik maak er even een foto van..
 7. Hi, Ik zit op het zand, kiezel, heb dus te veel vocht vast houden zal niet meteen een probleem zijn denk ik. De bodem van mijn bakken is open dus draineert prima. Ik heb de grond zo samen gesteld omdat ik las dat dit een goede samennstelling zou zijn voor moestuin bakken. Ik ga wat houtas strooien en mulchen. Ik heb 1 bak met bladgroenten, 1 met vruchten en 1 met boontjes. De blad groenten doen het goed behalve mijn peterselie... die gaat voor geen meter. De tomaten , paprikas en courgetten zal ik wat bijmesten met bovengenoemd spul omdat het speciaal voor tomaten is. Ik was bang om te " overmesten" ik wil de planten niet doden door overdreven goede verzorging ๐Ÿ˜Š. Ik weet niet of de ondergrond veel verschil maakt omdat de planten grotendeels in bakken staan behalve de pompoenen en courgetten..
 8. Ik heb me vloeibare mest npk 7-5-6 met micro nutriรซnten laten aansmeren in het tuincentrum. Ik vraag me af of dit schadelijk is voor het bodemleven? De nieuwe bakken heb enkele weken geleden gevuld met 1/3 compost ( vant recyclagepark, ben pas begonnen met composteren dus nog niet klaar) 1/3 turf en 1/3 vermiculiet. Is het al nodig om nu al bij te mesten? En is deze meststof ok om de hele moestuin mee te mesten?
 9. Groentje75

  Hallo!

  Ja heb me best gedaan om het maar meteen goed te proberen zonder van de tijd en het werk anders. Ik ben al kleine beetjes sla en spinazie aan oogsten elke dag een beetje bij de maaltijd. Ook al 3 mini komkommertjes mogen eten. Heerlijk ๐Ÿ˜Š
 10. Wel... ik heb ook al getopt ondertussen. Probeersel, ik zal moeten zien wat er van komt. Leergeld, mss als er nog plantjes zijn ga ik eentje bijhalen. Dan doe ik het juist. ๐Ÿ˜Š
 11. Groentje75

  Hallo!

  Ik ben Annabel en ben dit jaar voor het eerst met een moestuintje gestart. Ik heb een paar bakken gemaakt en beplant. Leek simpel tot ik echt begon te planten en te verzorgen ๐Ÿ˜Š. Nu willen die kleintjes allemaal wel wat. Dus zit ik vaak met vragen en zo ben ik dus hier terecht gekomen. Fijne dag iedereen.
 12. Hallo, ik heb dit jaar voor het eerst een moestuintje. Nu ben ik wat over ijverig geweest of beter ik heb het in de verkeerde volgorde gedaan... ik heb alle dieven uit mijn komkommers gehaald...en nu .. wil ik gaan toppen๐Ÿ™„. Ik vraag me af of er dan nog zijscheuten kunnen groeien nu ik de dieven verwijderd heb? Warme groetjes Een groentje in het veld ๐Ÿ˜Š
×
×
 • Create New...